zupa z kapusty - 2453 przepisów (strona:68/164)

Kimchi 921

gochugaru, której ilość w przepisie zależy od tego, jak ostre potrawy lubimy. Kimchi można zajadać samodzielnie jako przystawkę, może być również składnikiem zupy lub dodatkiem do dania głównego.  Składniki na jeden duży słój: duża główka kapusty pekińskiej 1/2 marchewki 1/2 białej rzepy szczypior z trzech dymek 5 łyżek soli 10 szklanek wody szklanka wody 3 łyżki mąki z ryżu

wyzwania kuchenne
Zupa szczi z kaszą gryczaną 120

Wspaniałe uniesienie smaków <3 Kapusta kiszona z dodatkami <3 Składniki 1/2 kg kiszonej kapusty 4 łyżki masła 1,5 l rosołu drobiowego 1 marchew

R'n'G Kitchen
Kapuśniak na wędzonych skrzydełkach 204

Kapuśniak - pachnący wędzonką, ugotowany na kapuście zakiszonej przez moich rodziców, pycha. Czytaj więcej »

Kuchenne zapiski Edyty
Chłodnik 122

Niedawno pisałem o bigosie z młodej kapusty i sezonowych warzywach i owocach . Chłodnik z młodych buraków jest kolejnym, jednym z kilku, sezonowym daniem, na które czekam

Marder&Marder Manufacture
Zupa w stylu chińskim - nie, nie z torebki ;) 191

jednak okazało się, że w moich kuchennych zbiorach zawieruszyło się kilka główek bok choy. Patrząc na tę kapustę długo zastanawiałam się jak ją przetworzyć... Wykonałam szybki rzut oka na to, co znajduje się w mojej lodówce i przebiegło mi przez głowę ugotowanie zupy. Kompletnie nie wiedziałam jak się za to zabrać, więc zaczęła się improwizacja. Muszę Wam powiedzieć, że moja(...)powstała zupa dobra na jesienne wieczory, dość mocno rozgrzewająca i aromatyczna :) Zupa w stylu chińskim - nie, nie z torebki ;) SKŁADNIKI: - 800 gr wołowiny, łopatki wieprzowej lub kurczaka ( ja użyłam wieprzowiny) - 4-5 szklanek wody - 1 gwiazdka anyżu  - 5 cm korzenia imbiru - 5 cm korzenia galangalu - 4 kapusty bok choy - 60 ml sosu sojowego - 4 małe suszone papryczki "whole chillies

Zainspiruj się kuchnią
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z KALAREPĄ I KOPERKIEM 157

dosłownie co drugi dzień w różnej postaci: na gęsto - na słodko-kwaśno, tak jadało się u mnie w domu, pod postacią zupy, bigosu, gołąbków czy innych "wariacji" 😊 Staram się też w tym czasie robić jak najwięcej surówek, bo kapusta biała nigdy później nie jest już taka smaczna jak wiosną.  Dziś zapraszam na surówkę z dodatkiem wiosennej, chrupiącej kalarepy

Walijskie Pichcenie
Caldo verde - portugalska kartoflanka z jarmużem 161

oryginalnej wersji występuje kapusta galicyjska, niestety u nas nieosiągalna. To krzyżówka jarmużu z kapustą pastewną, także jarmuż jest najbliższy oryginału. Widziałam przepisy z kapustą włoską, dla mnie jednak jest to super przepis na wykorzystanie jarmużu właśnie. Zupa jest gęsta, sycąca i pożywna, w sam raz na jesienno-zimowe chłody. Zaskakuje prostotą i niewielką ilością składników. Caldo verde to bardzo ekonomiczny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
z kaszą jeczmienną i mięsem drobiowym pyszne z piekarnika gołąbki z młodej kapusty... 104

słodka mielona 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 3 sztuki, sok pomidorowy 1 litr, woda 3 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, masło 3 łyżki z niedużej młodej kapusty wyciąć głąby, główki wkładać do wrzatku i ściągać sparzone lekko liście, z wystudzonych liści ścinać zgrubienie aby lepiej się zawijały liście, wody

W Mojej Kuchni Lubię
Ribollita – toskańska zupa chlebowa z pomidorami i fasolą 278

składniki. Ma też na liście jeden składnik, który u nas jest nie do zdobycia, a mianowicie cavolo nero, czyli toskańską liściastą czarną kapustę/czarny jarmuż. Mój przepis to wariacja z kilkoma dodatkami, które sprawiają że zupa tylko zyskuje na smaku. Seler naciowy siekamy w drobną kostkę. To samo z marchwią i cebulą – drobniutko. Siekamy dwa ząbki czosnku. Drobno kroimy boczek

Karo in the Kitchen
Pak choi z wędzonym tofu 131

chciałam ją wypróbować, więc jak tylko pojawiła się na sklepowych półkach, to od razu ją kupiłam. Z pak choi możemy zrobić zupę, zaserwować ją jako przystawkę lub podać jako dodatek do dania głównego. W moim dzisiejszym wydaniu, kapustę pak choi połączyłam z pysznym wędzonym tofu, pomidorkami koktajlowymi oraz sosem sojowym.  Składniki: pak choi 2 szt, tofu wędzone

kulinarne odsłony pati
Zupa Gołąbkowa 91

powodzeniem zastąpi również drugie dania, pycha. Składniki 500g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula olej do smażenia 1/2 główki włoskiej kapusty 1-2 marchewki 1 ząbek czosnku ok. 3 litry rosołu, bulionu,wody 1 por 3 ziela angielskie … Czytaj dalej Zupa Gołąbkowa

gotuj ze mną
Młoda kapusta z koperkiem i śmietaną. 1481

Pycha!!! Cały rok czekam właśnie na nią! Polecam! Składniki na młodą kapustę z koperkiem i śmietaną 1 nieduża, młoda kapusta 300 ml rosołu 1 mały listek laurowy 1 ziarno ziela angielskiego 100-150 ml śmietanki 30% (ewentualnie 18% do zup i sosów) 1 pełna łyżka mąki pszennej 3 łyżki siekanego koperku sól pieprz       Rosół zagotowujemy z dodatkiem

Rozpustne gotowanie
gołąbkowa zapiekanka... 195

mielone 1/2 kg, jajka 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, bazylia 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, kapusta biała 1 główka/mniejsza, mleko 1/2 litra, przecier pomidorowy 150 ml, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, śmietana gęsta 3 łyżki, mąka pszenna 4 łyżki

W Mojej Kuchni Lubię
Kimchi (kimczi) - pikantna kiszonka z Korei 411

pikantymi i słonymi tworząc niepowtarzalną harmonię. Warto wziąć przykład z Koreańczyków i przygotować w domu tą zdrowa kiszonkę. Przygotowanie kimchi odbywa się w 3 etapach. Pierwszy to moczenie kapusty w solance. Drugi to przygotowanie pasty z przypraw i kleiku ryżowego. Trzeci ostatni to wymieszanie, odczekanie przynajmniej 2 dni i zajadanie. Jednak ponoć pełnię smaku kimchi uzyskuje dopiero po 1 miesiącu(...)rybnych i owoców morza to ognisty, wyrazisty w smaku dodatek i oryginalna jarzynka. Doskonale smakuje z ryżem i makaronem. Można wykorzystać do przygotowania zup i gulaszy. Składniki na 2 słoiki a`0,75 l: 1 kg kapusty pekińskiej 200 g białej rzodkwi 1 marchew 1/2 czerwonej cebuli 2 młode cebulki ze szczypiorem 15 g imbiru 2 ząbki czosnku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Barszcz ukraiński - Przepis 177

zapytajmy: -Aga jaka jest różnica pomiędzy barszczem czerwonym, a ukraińskim? Agnieszka: - Barszcz ukraiński to potrawa z dodatkiem różnych warzyw, a barszcz czerwony to zupa, której podstawą jest zakwas żytni (w wielu domach używa się też kapusty kiszonej lub ukwaszonych buraków ćwikłowych). Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kawałek selera 2 małe buraki czerwone 4 ziemniaki 1,5l rosołu(...)gotujemy jakieś 15-20 minut. Następnie dokładamy ziemniaki i gotujemy do miękkości wszystkich warzyw. Gdy warzywa są już miękkie wlewamy sok z cytryny (uważać aby nie przesadzić bo zupa będzie zbyt kwaśna), doprawiamy solą, pieprzem i zabielamy śmietaną (aby śmietana się nie zwarzyła musi mieć temperaturę pokojową i należy ją zahartować w kilku łyżkach gorącej zupy).      Jeśli

Dieta Rozdzielna i Zdrowie

Proponowane wyszukiwania