dobrego wypasionego barszczu. Składniki kompletowałam już od dwóch dni, wczoraj namoczyłam fasolkę i dzisiaj uraczyłam domowników wspaniałą aromatyczną zupą. Na naszą pogodę za oknem to idealne sycące i gorące danie. Smacznego życzę Kochani!. Składniki: - 1/4 małej główki białej kapusty - garść suszonych grzybów - 2 opakowania tartych buraczków Poltino - 4 ząbki czosnku(...)łyżki octu, aby zachować ładny kolor buraków, dodajemy również wszystkie przyprawy. Kapustę drobno szatkujemy i dokładamy do barszczu. 2. Gdy mięso jest miękkie i obgotowane, obieramy je dokładnie i pozbywamy się kości. Na smalcu przesmażamy na złoty kolor drobno pokrojony czosnek i dokładamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, octem
Apetyczna babeczkaProponuję dziś przepis na moje ulubione łazanki - wegańskie , są tak pyszne , że całkowicie przysłoniły swym urokiem mój poprzedni przepis - Łazanki bezglutenowe z boczkiem. Przepis
Kawa z mlekiemBOIL na 30 minut .Wlać wodę , dodać porcję rosołową, kapustę ,pokrojone w kosteczkę pomidory oraz ziemniaki.Dodać przyprawy , zamknąć pokrywę .Pod koniec wlać ciasto na kluski . Jajka wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i ucierać, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza.Wlewać ciasto cienkim strumieniem na gotującą się zupę. Zamieszać kluski i gotować 2 minuty. Ja mam specjalny
Moje domowe kucharzeniegęsta - ile potrzeba kapustę drobno pokroić, ziemniaki obrane pokroić w kostkę, włoszczyznę razem z nacią selera i obraną w rozdrabniaczu rozdrobnić, wszystko zalać woda i gotować z 15 minut dodać pokrojone papryki kolorowe, kostki rosołowe, kucharka, dodać masło, wlać z puszki groszek z zalewą, gotować z 10 minut na koniec wsypać pieprz mielony, podawać ze śmietaną - zupa jest lekka, smaczna
W Mojej Kuchni LubięInternet skrywa wiele ciekawy przepisów, a specjalistką w ich wyszukiwaniu jest Madzia :) Tym razem postanowiliśmy przygotować szybką – bo można ją przygotować w 25 minut zupę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kolejna zupka..połączenie zupy pomidorowej z kapuśniakiem..Pomysł gdzieś z sieci ciut zmodyfikowany przeze mnie.Polecam, bo jest pyszna. 15-20 dag kiszonej kapusty 2-3 pętka białej kiełbasy 1 puszka pomidorów krojonych 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz domowa wegeta listek, ziele koperek Składniki na kluseczki : 1-2 jajko 2-3 łyżki mąki, sól ewentualnie łyżka(...)koncentrat.W drugim garnku gotować gotować ziemniaki z białą kiełbasą.Jak kapusta będzie już miękka dodać do garnka z ziemniakami.Kiełbasę wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić ponownie do zupy.Przygotować lane kluski łącząc jajko z mąką, solą i ewentualnie wodą. Ciasto wlewać cienką strużką na gotującą zupę, mieszając by powstały drobne kluseczk
Moje domowe kucharzenieDzisiaj polecam zupę gołąbkową, gołąbki uwielbiam a zupa w smaku nawet trochę przypomina je z sosem pomidorowym. Smaczna, sycąca i gęsta, zwłaszcza na drugi dzień. Jeżeli chcemy troszkę rzadszą wystarczy dolać bulionu. Polecam(...)Następnie dodajemy mięso, chwilkę podsmażamy i startą na tarce marchew z pietruszką. Ciągle mieszając wlewamy bulion, przecier pomidorowy i poszatkowaną kapustę. Dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Zakrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Zupę doprawiamy do smaku przyprawami. Na koniec dodajemy ugotowany ryż i ewentualnie dolewamy bulionu. Podajemy ciepłą posypaną koperkiem. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliMoja dzisiejsza propozycja na obiad to kapuśniak. Najlepszy wychodzi z własnoręcznie ukiszonej kapusty (przepis niebawem pojawi się na blogu) i żeberek. Jego przygotowanie jest czasochłonne, nie należy on do szybkich zup- to prawda, jednak dla jego smaku warto poświęcić jedną chwilę dłużej w kuchni;) Jestem pewna, że Wam posmakuje. Spróbujcie bo naprawdę warto;) Składniki: 0,8 kg żeberek
Krakowskie smaki AniMoże to nie jest środek jarmuzowego sezonu, ale warzywo to, będące odmianą kapusty warzywnej, cały czas można dostać w sklepach. Specyficzne, twarde liście, o nieokreślonym jak dla mnie smaku, całkiem nieźle sprawdzają się w zupie. Przepis ten powstał już pod koniec maja, ale całkowicie o nim zapomniałam (ach, ta skleroza!). Niemniej zupa wyszła na tyle ciekawa, że postanowiłam
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: golonka wieprzowa 2 średnie, łopatka wieprzowa z kością 1 kg, przyprawa do gyrosa 3 łyżki, olej rzepakowy 4 łyżki, kapusta kiszona 1/2 kg, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczka, ząbki czosnku 10 sztuk, przyprawa do zup i potraw w płynie 3 łyżki, woda 1 szklanka z golonki usunąć ewentualną szczecinę i z łopatką z kością opłukać, osuszyć
W Mojej Kuchni Lubiępostna czyli gotowana tylko na warzywach ale dodając śmietanę min. 30% ma wystarczająco tłuszczu aby być keto zupą. Świetnie smakuje z pasztecikami na które przepis najdziecie >>>tutaj<<< . Składniki: • marchewka 2 szt • pietruszka 2szt • kawałek selera • kapusta włoska 1 liść • zielona pietruszka • suszone grzyby 120g (podgrzybki i borowiki) • śmietana 30% Przygotowanie: Grzyby płukamy, zalewamy zimną
Keto Przepisyczyli anyżem gwiaździstym. Od tego ,, gapienia ,, już tylko krok do ouzo :).A , że aura za oknami już prawie zimowa to % ( mało ) w zupie nie zaszkodzą. Czas:2 godziny Składniki: 30 dag korpusu z kurczaka 1 włoszczyzna bez kapusty 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 8 ziaren czarnego pieprzu 1 goździk 1/3 Badianu sól gałązka lubczyku ( mrożony lub suszony(...)obsmażyć ( do lekkiego obrumienienia) na tej samej patelni na której smażyły się warzywa).Ze skórek wytopi się trochę tłuszczu - tego nie przelewamy do garnka w którym będzie sie gotować zupa. W garnku ułożyć umyty korpus , warzywa , lubczyk, przyprawy ( goździk, liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz , Badian). Zalać wodą. Lekko osolić. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem
Buniabaje w kuchniPrzepis pochodzi z książki "Zupy siostry Marii" wyd. Martel Składniki 400 g łopatki wieprzowej 100 g drobnej fasoli 4-5 czerwonych buraków 1-2 cebule 1-2 ząbki czosnku włoszczyzna 4-5 ziemniaków 4-5 świeżych pomidorów lub pomidory bez skóry z puszki 150 g kapusty (najlepiej włoskiej) kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 1 liść laurowy sól do smaku(...)Kapustę poszatkować. Mięso, włoszczyznę, cebulę i liść laurowy wyjąc z wywaru, dodać ziemniaki i chwilę pogotować. Dorzucić pomidory, buraki i kapustę. Posolić do smaku. Marchewkę i pietruszkę z włoszczyzny oraz mięso pokroić i razem z ugotowaną fasolą dodać do zupy. Można dodać trochę koncentratu buraczanego aby zupa zyskała na kolorze. Chwilę pogotować
Kuchenne aromatyrobienie tłustej zasmażki nie jest już potrzebne. Mięso po ugotowaniu kroję na mniejsze kawałeczki, odrobinę przyprawiam pieprzem i solą i odstawiam pod przykryciem, aby później podać je do ugotowanej zupy. Na Ukrainie barszcz podaje się dodatkowo jeszcze z pampuszkami czosnkowymi (bułeczki drożdżowe polane oliwą z czosnkiem). Moi domownicy lubią go z dobrym razowym chlebem lub podanymi oddzielnie tłuczonymi ziemniakami okraszonymi(...)rzadko go robię. Jak jest u Was z burakami, lubicie, gotujecie, czy raczej unikacie? Ilość porcji: 3 litry zupy Czas przygotowania: 90 minut Składniki na barszcz ukraiński: 5 - 6 średnich buraków 500 g żeberek lub łopatki wieprzowej 1/4 małej główki białej kapusty 2 marchewki pietruszka korzeń selera 4 średnie ziemniaki 5 ząbków czosnku 2 duże cebule 200 g drobnej
Kuchcik gotujetarce ogórka, jabłko i marchewkę oraz posiekaną paprykę. Dosypujemy koperek. Doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i octem jabłkowym do smaku. Artykuł Surówka z białej kapusty z ogórkiem i papryką pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku