zupa z kapusty - 2453 przepisów (strona:75/164)

Barszcz ukraiński, Trzy billboardy za Ebbing Missouri 186

Pożywna, pełna witamin zupa, trochę zapomniana, więc odświeżam pomysł. Składniki: kilka łyżek oliwy/oleju, 1 kawałek białej kapusty (u mnie stożkowa ), 2-3 buraki, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2-3 ząbki czosnku, 2 cebule lub 1 por, 4-5 ziemniaków, 1 puszka czerwonej lub białej fasoli, 3-4 łyżki przecieru pomidorowego, kilka łyżek kwaśnej śmietany, natka pietruszki, szczypiorek, suszony lubczyk, sól

Qlinarnie i Qlinarnie
Grzyby na Wigilię w różnej postaci 155

wlewamy do garnka – dzięki temu zabezpieczymy ją przed zważeniem się. Zupa najlepiej smakuje z łazankami. Jeśli potrzebujesz więcej pomysłów na wykorzystanie grzybów w zupach i innych świątecznych daniach, sprawdź te przepisy: https://www.przepisy.pl/przepisy/okazje/wigilia-i-swieta/grzyby-kapusta-i-pierogi Paszteciki z kapustą i grzybami Składniki na ciasto to: 20 dag mąki 10 dag masła 2 łyżki śmietany 2 żółtka 1 jajko Sól Farsz przyrządzimy natomiast

codojedzenia
ZUPA WIEJSKA 169

taka brzydka pogodę. lubię gotować zupy na bazie pachnących lasem grzybków suszonych , które zbierałam pod koniec lata.Same warzywa ,kapusta pekińska i przyprawy jak seler i majeranek skutecznie przeganiają jesienną handrę.A jak jest u Was?.Zapraszam. 30DAG.ZIEMNIAKÓW W KOSTCE 1MARCHEW 1PIETRUSZKA 1CEBULA 1/2SELERA

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zamek Karnity- gotowanie dla gości 175

cebulką,danie idealne w smaku wygląd i smak powalał. Goście byli zachwyceni delikatnym ciastem i farszem zaskakująco  intrygującym w smaku. Karmuszka- tradycyjna zupa regionalna,mieszanka wpływów kuchni polskiej i niemieckiej. Dominujące potrawy niemieckie w postaci kapusty, fasoli, mięs oraz akcenty polskie, jak obecność domowej śmietany, ziół i tradycyjnego wywaru rosołowego. Oto parę fotek fot.: Luc Chives FotoSlad.pl

Różowa kuchnia
Caldo Verde 148

wspaniałe smaki oferuje kuchnia tego kraju. Jedną z najpopularniejszych zup jest caldo verde - gęsta zupa z jarmużu, skropiona oliwą z oliwek, podawana w glinianych miseczkach. Spożywana jest na wszystkich ważnych uroczystościach. Cały sekret jej smaku opiera się na świeżych liściach kapusty galicyjskiej, couve galega lub jarmużu. Dodatkowo jednym z głównych składników jest tradycyjna, lekko pikantna, portugalska kiełbasa chorizo. Na portugalskich

Wędrówki po kuchni
Kapuśniak 162

Idealna zupa na rozpoczęcie pięknej złotej polskiej jesieni Kapuśniak SKŁADNIKI: 0,5 kg kiszonej kapusty żeberko wieprzowe (30 dag) 4 średnie ziemniaki 2 marchwie 1 pietruszka połowa selera 1 cebula 2 średnie kiełbasy 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki mielonego kminku sól, pieprz Pokroić żeberka na paski. Następnie wrzucić je do garnka

MarciochaKucharzy
Kwaśnica jak z Podhala 199

kwaśnicy ziarna kopru włoskiego, było to dla mnie zaskoczeniem, ale powiem Wam że to był ten sekretny składnik i po jego dodaniu zupa nabiera niesamowitego smaku!Polecam! Składniki:- 500 g żeberek, mogą być wieprzowe- kiszona kapusta wraz z sokiem- 400 g wędzonego boczku- 2 marchewki- 1 cebula- sól, pieprz- koper włoski (przyprawa)- ewentualnie 5-6 ziarenek kminku Do garnka wlewamy

SMYKWKUCHNI
Poniedziałkowy "fit" - kapuśniaczek 242

Kapustę płuczemy, kroimy na drobniejsze kawałki i dodajemy do garnka. Dodajemy ziele, liście, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gotujemy do miękkości kapusty. Pod koniec gotowania wrzucamy obrane pieczarki. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami. Ziemniaki możemy gotować razem z zupą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gulasz mięsny kapuściany 152

cebula • pęczek natki pietruszki • 3 łyżki gotowego sosu słodko-kwaśnego • 1/2 szklanki śmietanki do zup • 4 łyżki oliwy Wykonanie: • Rozgrzać oliwę i zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone w kostkę mięso, podsmażyć. • Dodać 1 szklankę wody, sól, pieprz do smaku. • Kapustę kiszoną dodać do mięsa i dusić razem ok. 30 minut. • Pod koniec dodać

To co kocham
Najtańsza wigilia 146

bardziej greckie danie niż gdyby był w nim dorsz. No i dużo tańsze :) Składniki: - seler i pozostałe warzywa wyjęte z zupy - koncentrat pomidorowy Wykonanie: Starte warzywa mieszamy z koncentratem i przykrywamy nimi plasterki selera. Pierogi z kapustą i grzybami Danie z cyklu - podaruj sobie odrobinę luksusu. Pierogi potrafią być drogie, ale tylko dlatego, że są pracochłonne. Stąd, w wielu krajach(...)Wyrabiamy ciasto. Kroimy kółka kubkiem, wkładamy do nich farsz i sklejamy. Gotujemy we wrzątku aż wypłyną. Farsze mogą być różne, ale u mnie była to pokrojona i ugotowana kapusta kiszona pomieszana z poszatkowanymi i ugotowanymi grzybami. Makówki śląskie W jednym daniu mamy wszystko. Mak i zboże. Idealny sposób jak wykorzystać stary chleb, zamiast go wyrzucać. Można dodać orzechów, które się

Kryzysowa Książka Kucharska
Makaron ryżowy z indykiem, pak choi i sosem ostrygowym 148

smaków. Makaron ryżowy z indykiem, pak choi i sosem ostrygowym taki własnie jest.       Kupiłam u mnie na placu kapustę pak choi i przez kilka dni zastanawiałam się co z niej zrobić. Czy dodać do zupy, udusić, aż mój wzrok zatrzymał się na butelce z sosem ostrygowym i .. błysk i już wiedziałam co to będzie(...)wykorzystania tego przepisu, jest aromatyczny, z chrupiącym akcentem !   Makaron ryżowy z indykiem, pak choi i sosem ostrygowym ( dla 4 osób porcja ) 0.5 kg mięsa mielonego z indyka 1 kapusta pak choi 2 cm kawałek świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 5 łyżek sosu ostrygowego 4 łyżki sosu sojowego 1 cm kawałek ostrej czerwonej papryczki chilli 1 łyżka octu winnego

Kuchnia na wzgórzu
Kapuśniak z kiełbaską 138

smaku pysznej wędzonki,   obowiązkowo też zagęszczam zasmażką z masła i mąki- bez tego kapuśniak już nie smakuje tak dobrze :)  Zupa jest gęsta, aż łyżka stoi (ale taki kapuśniak właśnie najbardziej lubię) i bardzo treściwa, a że kapusta kiszona to bomba witaminowa, to również i bardzo zdrowa! Kapuśniak: * woda- 1,5 litra * kapusta kiszona- 500 g * ulubiona kiełbasa(...)dente') wraz z dodatkiem ziela i listka laurowego. Dodać kapustę i gotować na małym ogniu przez 15 minut- nie martwcie się o warzywa, nie rozgotują się, gdyż kwaśna kapusta zatrzymuje ten proces! W międzyczasie cebulę drobno posiekać, kiełbaskę pokroić, a czosnek zmiażdżyć i całość podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka i gotować jeszcze przez około 1-2 minuty

Kraina Miodem Płynąca
Wędzone podudzia z kurczaka w kiszonej kapuście 384

wędzone mięsa duszone w kiszonej kapuście .To taki specyficzny niby bigos .Coś jest w tym , że wędzonki i kiszona kapusta po prostu się kochają . Doceniają to szczególnie tzw. ,, obgryzywacze" ( tak nazywam członków rodziny którzy namiętnie podbierają mi z zup wszystkie kości by je ze smakiem obgryzać ). A już Mama jest pierwsza w kolejce do tych ,,rarytasów". Jako

Buniabaje w kuchni
Kapusta pak choi z patelni z prażonym słonecznikiem, imbirem, czosnkiem, odrobiną miodu i chilii 237

pewnego czasu doceniana jest także i u nas, gdyż ma bardzo różnorodne zastosowanie. Można jej użyć do przygotowania zupy, jarzynek, sałatek, a także do grillowania. Jadalna jest w całości: zarówno zielone liście jak i białe końcówki są pyszne. Im mniejsza jest kapusta, tym delikatniejsza w smaku. Zapraszam na kapustę pak choi z patelni: lekko słodka, pikantna i aromatyczna. Danie proste

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżowy róg obfitości z rzepą brokułową i kiełbaską 167

brokuł, choć jeśli miałabym doszukiwać się podobieństwa, to stawiam na brokuła. To taka przyjemnie gorzkawa sałato-kapusta. :) Najbardziej popularne zestawienie, z którym się spotkałam, to friarielli zasmażane z czosnkiem i ostrą nutą papryczki ze smażoną kiełbaską. Takie połączenie trafia często do zupy, na pizzę, czy do środka"bułki", którą dzisiaj Wam proponuję. Ryzykowne posunięcie skoro nie da się zdobyć głównego

Pichceniomania
Kapuśniak z kiszonej kapusty i kaszy 109

kapusta kiszona jest słona. Gotować aż mięso lekko zmięknie. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby, kaszę, pokrojona kapustę kiszona, Boczek wędzony pokroić w kostkę. Na gorącą patelnię wrzucić boczek i smażyć aż powstaną skwarki. Wszystko z patelni dodać do zupy. Gotować zupę aż mięso będzie miękkie. W między czasie oskrobać ziemniaki i pokroić w małe kawałki. Ziemniaki i marchewkę

Kuchnia Pokoleń
LEKKA ZUPA NA KAPUŚCIE 282

Po okresie świątecznym, pełnym ciast, pierogów i pasztetów, pora na coś lekkiego! Popatrzyłam co mam w lodówce i zrobiłam delikatna zupę warzywną. Nie jest ona sycąca

Kasia Sarna
ZUPA GOŁĄBKOWA Z THERMOMASTERA II + FILMIK 109

Przepyszna wręcz niewalająca smakiem i aromatem. Idealna na chłodne dni, sycąca zupa gołąbkowa. Jeżeli jeszcze jej nie gotowaliście to najwyższy czas ją przygotować. Polecam.  SKŁADNIKI :  300 g kapusty białej  300 g mięsa mielonego 1 cebula 4 łyżki oleju 1 marchew, kawałek selera i selera naciowego 3 ząbki czosnku por ( biała część ) 100 g  1 woreczek ryżu(...)ziarnkach  4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól ,pieprz do smaku  1 kostka rosołowa 1 łyżka jarzynki 1 litr wody PRZYGOTOWANIE :   Do naczynia thermomastera II firmy KALORIK dodajemy kapustę i szatkujemy 10 s / o 4. Odkładamy do miski. Następnie przekładamy marchew, seler, czosnek i rozdrabniamy 10 s / o 4. Odkładamy do miski. Do dzbana przekładamy cebulę i seler naciowy

Kulinarne Fantazje Marioli
Krem z prawdziwków posypany parmezanem i natką pietruszki 201

się wycieczki na grzybobranie do lasu :) Chętnie bym pojechała, choćby zaraz. Tym razem zdecydowałam się na zupę krem. Składniki na krem z prawdziwków posypany parmezanem i natką pietruszki (4 porcje): prawdziwki mrożone (lub świeże) około 600 g 3 marchewki 3 pietruszki seler, por, kapusta (opcjonalnie) 2 łyżki natki pietruszki 4 łyżki startego parmezanu duża cebula 1/2 szklanki śmietany 12% kostka(...)wody przez 20 minut w przyprawach lub rozpuszczonej kostce warzywnej. Jeśli używamy selera, pora i kapustę to musimy je wyłowić (podobnie jak liście laurowe etc.). Wywar połączyć z grzybami. Gotować kolejne 10 minut. Zabielić śmietaną i w razie potrzeby ponownie doprawić. Odstawić zupę i zblendować na gładką masę. Podawać posypaną parmezanem i natką pietruszki. Niektórzy jedzą zupy krem z grzankami

Karola gotuje
Zarzucajka 169

Zdecydowanie moja ulubiona zupa!! Banalnie prosta w przygotowaniu,  zupka, którą zawsze przygotowuje mi babcia :D Można ją zrobić także w wersji postnej/wege, czyli bez mięska :) Ciekawa jestem kto zna zarzucajkę, a komu jest ona obca ? Składniki: 1 kg kapusty kiszonej  1/2 kg ziemniaków 2 kurze udka / 20 dkg żeberka wędzonego (można pominąć mięsko) 1 kostka rosołowa 2 łyżki(...)mięsa dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kostkę rosołową. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać odcedzoną kapustę. Zrobić zasmażkę (rozpuścić na patelni smalec, wsypać 2 łyżki mąki, cały czas mieszać, do uzyskania złotego koloru), wlać na patelnię trochę zupy, wymieszać, by nie powstały grudki i wlać do garnka. Gotować jeszcze chwilę. Dodać maggi do smaku. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni