Pożywna, pełna witamin zupa, trochę zapomniana, więc odświeżam pomysł. Składniki: kilka łyżek oliwy/oleju, 1 kawałek białej kapusty (u mnie stożkowa ), 2-3 buraki, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2-3 ząbki czosnku, 2 cebule lub 1 por, 4-5 ziemniaków, 1 puszka czerwonej lub białej fasoli, 3-4 łyżki przecieru pomidorowego, kilka łyżek kwaśnej śmietany, natka pietruszki, szczypiorek, suszony lubczyk, sól
Qlinarnie i Qlinarniewlewamy do garnka – dzięki temu zabezpieczymy ją przed zważeniem się. Zupa najlepiej smakuje z łazankami. Jeśli potrzebujesz więcej pomysłów na wykorzystanie grzybów w zupach i innych świątecznych daniach, sprawdź te przepisy: https://www.przepisy.pl/przepisy/okazje/wigilia-i-swieta/grzyby-kapusta-i-pierogi Paszteciki z kapustą i grzybami Składniki na ciasto to: 20 dag mąki 10 dag masła 2 łyżki śmietany 2 żółtka 1 jajko Sól Farsz przyrządzimy natomiast
codojedzeniataka brzydka pogodę. lubię gotować zupy na bazie pachnących lasem grzybków suszonych , które zbierałam pod koniec lata.Same warzywa ,kapusta pekińska i przyprawy jak seler i majeranek skutecznie przeganiają jesienną handrę.A jak jest u Was?.Zapraszam. 30DAG.ZIEMNIAKÓW W KOSTCE 1MARCHEW 1PIETRUSZKA 1CEBULA 1/2SELERA
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkicebulką,danie idealne w smaku wygląd i smak powalał. Goście byli zachwyceni delikatnym ciastem i farszem zaskakująco intrygującym w smaku. Karmuszka- tradycyjna zupa regionalna,mieszanka wpływów kuchni polskiej i niemieckiej. Dominujące potrawy niemieckie w postaci kapusty, fasoli, mięs oraz akcenty polskie, jak obecność domowej śmietany, ziół i tradycyjnego wywaru rosołowego. Oto parę fotek fot.: Luc Chives FotoSlad.pl
Różowa kuchniawspaniałe smaki oferuje kuchnia tego kraju. Jedną z najpopularniejszych zup jest caldo verde - gęsta zupa z jarmużu, skropiona oliwą z oliwek, podawana w glinianych miseczkach. Spożywana jest na wszystkich ważnych uroczystościach. Cały sekret jej smaku opiera się na świeżych liściach kapusty galicyjskiej, couve galega lub jarmużu. Dodatkowo jednym z głównych składników jest tradycyjna, lekko pikantna, portugalska kiełbasa chorizo. Na portugalskich
Wędrówki po kuchnibakterie, wirusy, wahania temperatury. Ważną rzeczą jest, aby zrezygnować z posiłków wychładzających organizm i spożywać więcej tych ciepłych i rozgrzewających, jak treściwe zupy, różnego rodzaju kasze, gotowane lub pieczone warzywa oraz, najważniejsze, surówki i kiszonki, kapustę kiszoną, natkę pietruszki, marchew (która poprawia również wzrok), selery, cykorie, dynię, cebulę, czosnek, cytrynę, grejfruty i MIÓD. Należy unikać białego pieczywa, ciast, słodyczy
Naturalna KuchniaIdealna zupa na rozpoczęcie pięknej złotej polskiej jesieni Kapuśniak SKŁADNIKI: 0,5 kg kiszonej kapusty żeberko wieprzowe (30 dag) 4 średnie ziemniaki 2 marchwie 1 pietruszka połowa selera 1 cebula 2 średnie kiełbasy 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki mielonego kminku sól, pieprz Pokroić żeberka na paski. Następnie wrzucić je do garnka
MarciochaKucharzykwaśnicy ziarna kopru włoskiego, było to dla mnie zaskoczeniem, ale powiem Wam że to był ten sekretny składnik i po jego dodaniu zupa nabiera niesamowitego smaku!Polecam! Składniki:- 500 g żeberek, mogą być wieprzowe- kiszona kapusta wraz z sokiem- 400 g wędzonego boczku- 2 marchewki- 1 cebula- sól, pieprz- koper włoski (przyprawa)- ewentualnie 5-6 ziarenek kminku Do garnka wlewamy
SMYKWKUCHNIKapustę płuczemy, kroimy na drobniejsze kawałki i dodajemy do garnka. Dodajemy ziele, liście, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gotujemy do miękkości kapusty. Pod koniec gotowania wrzucamy obrane pieczarki. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami. Ziemniaki możemy gotować razem z zupą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicebula • pęczek natki pietruszki • 3 łyżki gotowego sosu słodko-kwaśnego • 1/2 szklanki śmietanki do zup • 4 łyżki oliwy Wykonanie: • Rozgrzać oliwę i zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone w kostkę mięso, podsmażyć. • Dodać 1 szklankę wody, sól, pieprz do smaku. • Kapustę kiszoną dodać do mięsa i dusić razem ok. 30 minut. • Pod koniec dodać
To co kochambardziej greckie danie niż gdyby był w nim dorsz. No i dużo tańsze :) Składniki: - seler i pozostałe warzywa wyjęte z zupy - koncentrat pomidorowy Wykonanie: Starte warzywa mieszamy z koncentratem i przykrywamy nimi plasterki selera. Pierogi z kapustą i grzybami Danie z cyklu - podaruj sobie odrobinę luksusu. Pierogi potrafią być drogie, ale tylko dlatego, że są pracochłonne. Stąd, w wielu krajach(...)Wyrabiamy ciasto. Kroimy kółka kubkiem, wkładamy do nich farsz i sklejamy. Gotujemy we wrzątku aż wypłyną. Farsze mogą być różne, ale u mnie była to pokrojona i ugotowana kapusta kiszona pomieszana z poszatkowanymi i ugotowanymi grzybami. Makówki śląskie W jednym daniu mamy wszystko. Mak i zboże. Idealny sposób jak wykorzystać stary chleb, zamiast go wyrzucać. Można dodać orzechów, które się
Kryzysowa Książka Kucharskasmaków. Makaron ryżowy z indykiem, pak choi i sosem ostrygowym taki własnie jest. Kupiłam u mnie na placu kapustę pak choi i przez kilka dni zastanawiałam się co z niej zrobić. Czy dodać do zupy, udusić, aż mój wzrok zatrzymał się na butelce z sosem ostrygowym i .. błysk i już wiedziałam co to będzie(...)wykorzystania tego przepisu, jest aromatyczny, z chrupiącym akcentem ! Makaron ryżowy z indykiem, pak choi i sosem ostrygowym ( dla 4 osób porcja ) 0.5 kg mięsa mielonego z indyka 1 kapusta pak choi 2 cm kawałek świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 5 łyżek sosu ostrygowego 4 łyżki sosu sojowego 1 cm kawałek ostrej czerwonej papryczki chilli 1 łyżka octu winnego
Kuchnia na wzgórzusmaku pysznej wędzonki, obowiązkowo też zagęszczam zasmażką z masła i mąki- bez tego kapuśniak już nie smakuje tak dobrze :) Zupa jest gęsta, aż łyżka stoi (ale taki kapuśniak właśnie najbardziej lubię) i bardzo treściwa, a że kapusta kiszona to bomba witaminowa, to również i bardzo zdrowa! Kapuśniak: * woda- 1,5 litra * kapusta kiszona- 500 g * ulubiona kiełbasa(...)dente') wraz z dodatkiem ziela i listka laurowego. Dodać kapustę i gotować na małym ogniu przez 15 minut- nie martwcie się o warzywa, nie rozgotują się, gdyż kwaśna kapusta zatrzymuje ten proces! W międzyczasie cebulę drobno posiekać, kiełbaskę pokroić, a czosnek zmiażdżyć i całość podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka i gotować jeszcze przez około 1-2 minuty
Kraina Miodem Płynącawędzone mięsa duszone w kiszonej kapuście .To taki specyficzny niby bigos .Coś jest w tym , że wędzonki i kiszona kapusta po prostu się kochają . Doceniają to szczególnie tzw. ,, obgryzywacze" ( tak nazywam członków rodziny którzy namiętnie podbierają mi z zup wszystkie kości by je ze smakiem obgryzać ). A już Mama jest pierwsza w kolejce do tych ,,rarytasów". Jako
Buniabaje w kuchnipewnego czasu doceniana jest także i u nas, gdyż ma bardzo różnorodne zastosowanie. Można jej użyć do przygotowania zupy, jarzynek, sałatek, a także do grillowania. Jadalna jest w całości: zarówno zielone liście jak i białe końcówki są pyszne. Im mniejsza jest kapusta, tym delikatniejsza w smaku. Zapraszam na kapustę pak choi z patelni: lekko słodka, pikantna i aromatyczna. Danie proste
Codzienna kuchnia niecodzienna