Fitka inaczej nazywana ficiajką lub zarzucajką :) jest to zupa znana najbardziej w Zagłębiu Dąbrowskim.Pamiętam tę zupkę z dzieciństwa,gotowała ją moja babcia,mama i teraz ja ,będąc także mamą serwuje ją u mnie w domu. SKŁADNIKI 4-5 szt.ziemniaków 300g kapusty kiszonej 1 marchewka liśc laurowy 2 szt.ziela angielskiego sól i pieprz do smaku 2 łyżki mąki(...)tarce o grubych oczkach i dodajemy do kapusty i ziemniaków,dodajemy także liść laurowy i gotujemy ok.15 min.W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę.W rondelku roztapiamy masło dodajemy mąkę i mieszamy tak.aby nie było grudek czekamy aż zasmażka będzie miała złotawy kolor cały czas mieszamy żeby się nie przypaliła.Następnie wlewamy do zupy taką ilość zasmażki aż zupa stanie się lekko gęsta
Mała w garnku mieszapapryki wędzonej 1 jajko 140 mililitrów piwa 2 łyżki parmezanu startego 4 parówki dip: 1 łyżka śmietany gęstej do zup 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz pozostałe: 1 łyżka mąki pszennej 0,7 litra oleju Sałatka: kapusta pekińska, oliwki czarne, pomidorki koktajlowe, cebula czerwona, ogórek zielony,pomidory suszone, oliwa od pomidorów suszonych, koperek suszony, natka pietruszki. Ciasto
wesoła kuchniadlatego przyrządzam je często na obiad. Poza tym krokiety to tani obiad . Przyrządzając krokiety z kurczaka mam rosół na zupę i mięso na krokiety, czyli nawet dwa tanie obiady. Dzisiaj postanowiłam zrobić krokiety z gotowanego kurczaka i młodej kapusty. Poza tym krokiety zapiekłam pod serem. To danie jest wygodne w przyrządzeniu. Można Naleśniki można nafaszerować wcześniej i przechować w lodówce
codojedzeniamożna zjeść w restauracji Mao? Szefem kuchni w Mao jest Jurek Dong, więc możemy zjeść tu pierożki na parze, zupy i przystawki i dania, które podaje się z małą porcją ryżu i ulubioną przez wszystkich Polaków surówką z kapusty. Po menu łatwo się poruszać, bo wszystkie dania z danej kategorii są w tej samej cenie. Będzie więc łatwo podjąć decyzje
Ugotowane pozamiataneebule, czosnek, groszek, pak choi, przyprawy i świeże zioła pozapraszały. Wspólnie w bulionie "tańcowały" i ciekawą zupę ugotowały. Składniki: 0,5 kg pieczarek, 250 g białej cebuli, 2-3 ząbki czosnku, 1 szt. pak choi (kapusta chińska), ok.1 l bulionu, 4 - 6 szt. polędwiczek z kurczaka, 400 g groszku zielonego (mrożony ewentualnie z puszki), 3 łyżki oleju
Moniki Smakołykimacie zakwasu polecam przygotować szybki ROSÓŁ GRZYBOWY do przygotowania potrzebujesz tylko kilka składników. Zupa ta jest bardzo popularna w wielu rejonach polski. Na waszym stole nie może zabraknąć przekąski PASZTECIKÓW DROŻDŻOWYCH z kapustą i grzybami lub podobnej, ale szybszych w przygotowaniu PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Jako przystawkę proponuje
kuron.com.plogniu. Odstawiamy do przestygnięcia. W misce przygotowujemy ciasto naleśnikowe z podanych produktów, smażymy naleśniki. Naleśniki smarujemy przestudzonym farszem z kapusty zwijamy lub składamy w chusteczkę podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju. Podajemy na gorąco z barszczem lub zupą krem. Smacznego
kgwjanczewomiejskim i innym lewakom. Książka została wyróżniona Złotym Wałkiem w plebiscycie na męską książkę kulinarną roku. W Retrowarzywach znajdziecie m.in. zupę z czosnku i pasternaku, chłodnik z jarmużem i miętą oraz liśćmi buraka i czarnuszką, golonkę z jarmużową kiszoną kapustą i jabłkami, pieczony schab nadziewany skorzonerą, sajgonki z burakiem i łososiem, sushi z marynowaną brukwią, keks rabarbarowy z suszoną żurawiną
GRUBY WAŁEKrzadko podaję przepisy na dania główne, zupy czy surówki bo nie jestem w tym dobra, jednak z tej surówki jestem dumna :D Składniki: Mała biała kapusta Duża marchewka Mała cebula Sok z około połowy cytryny (można dać więcej zależy od smaku) Pęczek koperku 250g jogurtu greckiego light Sól, pieprz, ksylitol do przyprawienia Sposób przygotowania: Kapustę szatkujemy w robocie kuchennym
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćogórków kiszonych i szalotek Dzień 2 Jabłka - łącznie 7 sztuk Sok: marchew, jabłka (700ml) Zupa cebulowo - pomidorowa (do wczorajszej zupy dodałam pomidory) Ogórki kiszone 2 szt Jabłka gotowane z cynamonem Dzień 3 Jabłka Sok marchew - jabłko (500 ml) Kapusta gotowana (krojona) z marchewką, cebulą, ziołami, solą Brokuł gotowany na parze (0,5 kg) z duszoną cebulką Jabłka gotowane
Co na wege obiad?Chciałam wykorzystać ogórki kiszone. Dobrym pomysłem jest od czasu do czasu "rzucic okiem" na zawartość lodówki:) Z części ogórków zrobiłam zupę ogórkową , a część zużyłam właśnie do zrazów. Do tego podałam ziemniaki zapiekane razem z mięsem i surówkę z kapusty . Składniki: 3 kotlety 3 ogórki kiszone 1 marchewka ziemniaki w ilości po ok. 3-4 szt. "na głowę" - zależy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comZupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafioremSkładniki: duża kość schabowa 2 małe cebule 1/4 główki młodej białej kapusty 300 g brukselki 300 g żółtej fasolki szparagowej 1/4 kalafiora kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziarenek jałowca 3 listki laurowe 3 średnie marchewki 2 małe pietruszki sól
Moja smaczna kuchniagulasz jest najlepszym wyjściem z sytuacji. Wystarczy jakiekolwiek warzywo np. ziemniaki, kawałek mięsa i może powstać nam super pyszna, syta zupa. Składniki można do woli zmieniać, dodać np. paprykę świeżą, fasolkę zieloną mrożoną, groszek, puszkę fasoli albo cieciorki, soczewice, kapustę kiszoną, co tylko wam przyjdzie do głowy, albo to co macie pod ręką. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikszczypioru, lekko posypaną prażonym sezamem. Ta zupa, tak samo jak japońska zupa miso – uwielbia sezonowe dodatki. W lecie warto wzbogacić ją dodatkiem groszku cukrowego, młodego bobu lub fasolki szparagowej. Na jesieni świetnie sprawdzą się grzyby – boczniaki i kanie, grzyby enoki i mun – a także szpinak lub kapusta bok choy. Pasta ssamjang to pasta powstająca z wymieszania ziaren sfermentowanej
Karo in the Kitchenjest takie kolorowe, pachnące, można kombinować ile wlezie, a i tak będzie dobrze ;-) np. zupa, o której dzisiejszy post, to taka zwykłą letnia jarzynowa tyle że wzmocniona burakiem... Polecam Wam to połączenie :-) delikatne młode warzywa, słodycz buraków, czego chcieć więcej... SKŁADNIKI 1/4 młodej kapusty 3 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 3 młode buraczki kawałek selera 2 cebulki(...)Kapustę cienko szatkujemy, cebulkę i szczypior drobno siekamy, pozostałe warzywa obieramy i kroimy - ziemniaki w kostkę marchewkę i buraczki w ćwierćplaserki, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej. Wszystko to wkładamy do garnka i zalewamy wodą (bulionem) tak, by zakrywała warzywa, dodajemy vegetę, listek i gotujemy do miękkości. Śmietanę wlewamy do kubeczka, dolewamy kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie mieszamy
Czary - gary w kuchni