 Grochówka chłopska 190
Grochówka chłopska 190świńskimi uszkami. Na Mazowszu do grochówki tradycyjnie dodaje się pęczak, i tak właśnie robię swoją. Składniki (na duży garnek): ok. 800 g żeberek 250 g wędzonego boczku włoszczyzna (bez kapusty) garść suszonych grzybów leśnych 250 g grochu 100 g pęczaku 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 3 liście laurowe sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Żeberka (używam(...)minimum i gotować pod przykryciem ok. godziny. W tym czasie w dwóch oddzielnych garnkach zagotować groch i pęczak (groch do miękkości potrzebuje ok. 30 minut, pęczak - 15 minut). Z zupy wyjąć ugotowane żeberka i włoszczyznę, a dodać odcedzony groch i pęczak. Mięso z żeberek oskubać, podzielić na mniejsze kawałki i dodać ponownie do zupy. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę
W SMAK Ryż po kantońsku (bezglutenowy + wersja wegańska) 210
Ryż po kantońsku (bezglutenowy + wersja wegańska) 210Dziś przepis na naszą ulubioną wersję dania ryżowego, oczywiście bezglutenowego. W sieci jest wiele przepisów na ryż po kantońsku, mój pochodzi z programu kulinarnego w telewizji
Kawa z mlekiem Zupa rozgrzewająca na mięsie 182
Zupa rozgrzewająca na mięsie 182pęczek włoszczyzny (bez kapusty) sól do smaku pieprz ziołowy do smaku kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe natka pietruszki Wykonanie: Grzyby umyć, namoczyć i odstawić. Mięso opłukać, pokroić na większe kawałki, zalać osoloną wodą , wrzucić namoczone z wywarem grzyby i gotować na wolnym ogniu z ziołami. Warzywa umyć, pokroić i wrzucić do gotującej się zupy razem z pokrojonymi ziemniakami
Tradycyjna Kuchnia Barszcz grzybowy na zakwasie z uszkami 311
Barszcz grzybowy na zakwasie z uszkami 311znalezć, ususzyć.Taki barszcz jadamy tylko raz w roku i cały rok za nim tęsknimy. Dziś jednak postanowiłam zrobić takowy barszcz i poczęstowac nim Świętego Mikołaja!Składniki-uszka z kapustą i grzybami Iglotex-garść suszonych grzybów -słoiczek (150 ml) zakwasu na barszcz ZAKWAS TU-4 ząbki czosnku, rozgniecione lub pokrojone w cienkie plasterki-150 ml śmietany(...)gotowania zahartować śmietanę, mieszając z kilkoma łyżkami gorącej zupy, a następnie wlać mieszaninę do zupy. Ja wlewam do garnuszka i miksuję mikserem aby uniknąć grudek na powierzchni. Przyprawić zgniecionymi ząbkami czosnku, pieprzem i solą. Jeszcze chwilke gotować. Wyłączyć gaz. Następnie wysypać uszka z kapustą i grzybami Iglotex do garnka i zalać wrzątkiem. Gotować 5- 6 minut. Wyłożyć
Z Kuchni Do Kuchni Zupa grzybowa na żurku wg Iwony 203
Zupa grzybowa na żurku wg Iwony 203coś w tym jest, bo w ubiegłym roku spędziliśmy święta tam, gdzie nie było tejże zupy...to i w tym roku grzybów u nas nie było... Może śmieszne, ale u nas przywiązujemy do tego wagę, jemy ją jako przerywnik pomiędzy fasola z kapustą, a makiem z łazankami. Polecam wszystkim. A oto przepis: Składniki: • 1 szklanka suszonych grzybów • 1 duża cebula(...)Wlać cebulę do grzybów, zagotować, dodać pieprz ziołowy, maggi, łyżkę masła, zalać żurkiem ok,1,5 szklanki. 5. W zależności jak jest kwaśny, zagotować i ewentualnie posolić, najlepiej ugotować zupę wcześniej, bo zyskuje na smaku, kiedy odstanie. 6. Można podać ja z ziemniakami puree lub całymi . Polecam
W mojej kuchni Letnia zupa jarzynowa. Przepis krok po kroku. 169
Letnia zupa jarzynowa. Przepis krok po kroku. 169posiada własnego ogródka, a szaberku nie polecam Dlatego najlepiej jest przejść się na najbliższy bazarek, wybrać po prostu kilka swoich ulubionych warzyw i jazda. Letnia zupa jarzynowa poleca się na obiad. Zwłaszcza, że przygotowana jest w formie „krok po kroku”. Jeżeli zasmakuje Tobie nasz przepis lub coś byś(...)ziemniaki pokrojone w kostkę, poszatkowaną młodą kapustę oraz ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj 20-25 minut na małym ogniu. Po tym czasie wlej sok z cytryny, śmietanę oraz dopraw do smaku pieprzem i solą. SMACZNEGO!!! Artykuł Letnia zupa jarzynowa. Przepis krok po kroku. pochodzi z serwisu
kuron.com.pl Barszcz czerwony bez zakwasu – szybki i aromatyczny 281
Barszcz czerwony bez zakwasu – szybki i aromatyczny 281czerwony, do przygotowania którego zakwas potrzebny nie będzie! Ja przygotowuję zawsze duże ilości tej zupy, jeśli nie potrzebujesz jej aż tyle, podziel składniki zachowując proporcje: 8 litrów zimnej wody 2,5 kg buraków 1 kg włoszczyzny (używam gotowych zestawów: marchew, pietruszka – korzeń i natka, seler, kapusta) 2-3 duże cebule Kilka ząbków czosnku Pęczek świeżego majeranku Suszona lub świeża ostra(...)koncentratu Przyprawy: owoce jałowca, pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie, kmin rzymski, cukier, sól. W przepisie używamy koncentratu, jednak jego ilość jak na liczbę porcji jest niewielka, a smak zupy, dzięki użytym świeżym składnikom będzie mocno buraczany, przez co koncentrat nie będzie wyczuwalny, a zupa będzie miała sporo wartości odżywczych. Do zimnej wody wrzucamy wszystkie warzywa, które myjemy i obieramy
MarcinChef Poldal, Pretzels (Seinfeld) 232
Poldal, Pretzels (Seinfeld) 232polsku z warzywami wg E. Kowalewskiej ( Pokochaj wegetarianizm ). Rozgrzewająca i sycąca zupa (przepis zmieniony). Można ją jeść solo lub podawać z ryżem, ziemniakami lub kopytkami. Składniki: włoszczyzna (1-2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały kawałek selera, 1 kawałek pora , 3-4 liście kapusty włoskiej lub zwykłej ) – wszystkie warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce 250 g brązowej(...)pietruszki Gotuj do miękkości soczewicę i włoszczyznę z dodatkiem oleju i majeranku w dużej ilości wody (20-30 minut). Rozprowadź mąkę kukurydzianą w zimnej wodzie, wymieszaj i wlej do zupy. Doprowadź do wrzenia . Dodaj przyprawy i zioła. Na talerzu posyp szczypiorem i natką. The Alternate Side (Season 3, Episode 11) Kramer’s been offered a role in a Woody
Qlinarnie i Qlinarnie Żur wigilijny z suszonymi grzybami 133
Żur wigilijny z suszonymi grzybami 133mnie z jakimi potrawami kojarzy mi się Wigilia ja bez wachania postawiłabym na zupy. Żur i barszcz czerwony to zdecydowanie moje ukochane potrawy świąteczne Żur wigilijny z suszonymi grzybami Składniki: około 500 ml zakwasu na żur 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera 2 liście kapusty włoskiej (opcjonalnie) 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 8 ziarenek pieprzu 3 gałązki(...)najmniej szklanka suszonych grzybów sól Do podania: ugotowane ziemniaki lub chleb Najpierw grzyby zalewamy dwoma szklankami wody i pozostawiamy na 2-3 godziny do namoczenia. Obraną marchewkę, pietruszkę, seler, kapustę i czosnek zalewamy około 2 litrami wody. Następnie do wywaru dorzucamy jeszcze sól, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy go na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie
PatiGotuje Kulebiak z kaszą gryczaną i kapustą 233
Kulebiak z kaszą gryczaną i kapustą 233kulebiaki, w wigilię zagryzaliśmy nim kremową zupę z pieczonych buraków, a dziś był dodatkiem do zupy grzybowej (jutro Wrzucę przepis). Jako danie główne starczy dla 3-4 osób. Składniki na farsz do 2 kulebiaków, czyli na 2 opakowania ciasta francuskiego: 500 g kapusty kiszonej (polecam ekologiczną z Lidla) 250-300 g pieczarek 1 duża cebula (u mnie była to cebula
greenscarf Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i sadzonym jajkiem 326
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i sadzonym jajkiem 326biały był właśnie zakwaszany sokiem z ogórków, po kiszonej kapuście lub serwatką. Z tego powodu jest znacznie prostszy do wykonania (domowy zakwas musi przecież kisić się kilka dni), a kiszone ogórki ma pod ręką niemal każdy (a jeśli nie – to mama czy ciocia zawsze poratują). Brak zakwasu mącznego w zupie niesie za sobą kolejną różnicę – barszcz będzie zawsze
Poezja smaku Tarta grzybowa z kiszoną kapustą, jabłkiem i grzybami 218
Tarta grzybowa z kiszoną kapustą, jabłkiem i grzybami 218pokocha ją każdy kto lubi świąteczne smaki. Ciasto kruche jest grzybowo kminkowe, nadzienie to kiszona kapusta zasmażana z prawdziwkami, kminkiem i jabłkiem. Rada: do ciasta dodałam greckiego jogurtu, aby nie było zbyt kruche, jednak jest miękkie i chrupiące. Podanie z filiżanką czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Ciasto kruche o smaku kminkowo - grzybowym : 500 gram mąki orkiszowej jasnej ( może być krupczatka(...)żółtka, jogurt, wsypać sól i mielony kminek oraz dodać puder z mielonych grzybów. Ciasto szybko zagnieść, owinąć w folię i umieścić w lodówce na 30 minut. Farsz z kiszoną kapustą i grzybami i jabłkiem 750 gram kiszonej kapusty kilka kapeluszy prawdziwków olej rzepakowy sól i pieprz do smaku jabłko szara reneta cebula kminek cały 1/2 łyżeczki 2 liście laurowe kilka
AZgotuj! Bulion warzywny 136
Bulion warzywny 136bulion warzywny jest bardzo dużo. Tym razem proponujemy taka wersję. Bulion warzywny stanowi podstawę do przyrządzania wielu zup, sosów i innych potraw. Składniki 2 marchwie 1 duża pietruszka 2 pory 1 średni selera 1 cebula 2 łyżki masła kawałek kapusty włoskiej pół pęczka natki pietruszki 2 ziarenka ziela angielskiego 6 ziarenek czarnego pieprzu 1 liść laurowy sól pieprz Przygotowanie Warzywa
R'n'G Kitchen BARSZCZ UKRAIŃSKI 197
BARSZCZ UKRAIŃSKI 197Chłodne poranki, chłodne wieczory.Po powrocie do domu dobrze zrobi talerz gorącej zupy. Nasyci i rozgrzeje. Pamiętajmy wiec o zupach w naszej diecie, są pyszne i zbawienne na nasze zdrowie. Składniki: 2 skrzydełka kurczakowe szponder wołowy- kawałek 1 żeberko wieprzowe 1/4 kapusty 2 garście fasolki szaragowej garść fasoli typu jaś 2 marchewki 1 pietruszka 2 średnie buraki kawałek selera
Z Majeczką w kuchni Wigilijne pierogi dla dzieci (z kapustą i pieczarkami) 305
Wigilijne pierogi dla dzieci (z kapustą i pieczarkami) 305papierem do pieczenia. Gdy pierogi całkowicie już zamarzną możemy przełożyć je do pojemnika. Sprawdźcie też inne wigilijne przepisy! Kapusta wigilijna z pieczarkami (idealna dla dzieci) Kruche mini rogaliki makowe Brownie z fasoli (z lekko orzechową nutą) Biszkoptowa zebra Tradycyjna wigilijna zupa grzybowa Wigilijny barszcz czerwony z uszkami (doskonały dla dzieci
Dieta bez mleka Ramen wegetariański II 142
Ramen wegetariański II 142Był już jeden Ramen, teraz pora na drugi. Jestem wielką miłośniczą sycących azjatyckich zup więc często goszczą na moim stole. Ten przepis jest wariacją wariantu pierwszego, która przyszła mi do głowy po przyniesieniu z Lidla kapusty Pak choi i mini-kukurydzy. Wyszła równie pyszna. Podobnie jak wersja pierwsza, nie jest to oryginalny Ramen, tylko moja interpretacja, zgodna z moimi kulinarnymi
Milion Smaków Ramen wegetariański II 144
Ramen wegetariański II 144Był już jeden Ramen, teraz pora na drugi. Jestem wielką miłośniczą sycących azjatyckich zup więc często goszczą na moim stole. Ten przepis jest wariacją wariantu pierwszego, która przyszła mi do głowy po przyniesieniu z Lidla kapusty Pak choi i mini-kukurydzy. Wyszła równie pyszna. Podobnie jak wersja pierwsza, nie jest to oryginalny Ramen, tylko moja interpretacja, zgodna z moimi kulinarnymi
Milion Smaków Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 169
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 169wojennego. K: A na wigilię staraliście się robić coś wigilijnego? W: Staraliśmy się robić wigilijne dania. Mama robiła zupę z ryb z kluskami. Ryb nie było za wiele, ale coś tam było. Kluski z makiem też były. K: A pierogi? Kapusta z grzybami? W: Pierogi to są wschodnie. U nas pierogów w Poznańskiem nie było. Kapusta była, bo kapustę robiliśmy
Kryzysowa Książka Kucharska Kapuśniak z czerwoną fasolą i makaronem pełnoziarnistym 192
Kapuśniak z czerwoną fasolą i makaronem pełnoziarnistym 192pokapywanie. Do domu wróciłam trochę zziębnięta, a w takiej sytuacji najbardziej lubię rozgrzać się talerzem gorącej, gęstej zupy :) Składniki: 1 łyżka masła mały kawałek bulwy selera 1 łodyga selera naciowego 1 pietruszka 1 marchewka kawałek pora ćwierć małej główki kapusty włoskiej puszka 420 g czerwonej fasoli konserwowej 3 garście pełnoziarnistego makaronu świderki 2 drobiowe kostki bulionowe 2 litry wody
Kuchenne zapiski Edyty Restauracja Śląskie Ranczo - Zabrze 213
Restauracja Śląskie Ranczo - Zabrze 213krem z pomidorów z serem feta , posypany prażonymi migdałami. Smak całości bez zastrzeżeń, delikatna zupa i chrupiące migdały, które świetnie ją uzupełniały. Jako danie główne dostałyśmy polędwiczkę wieprzową w sosie grzybowym podaną z kaszą gryczaną i kapustą zasmażaną. Dania tego jeszcze podobno nie ma w karcie, załapałyśmy się zupełnie przypadkiem na testowanie nowego urządzenia do gotowania metodą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki Jarzynka na zimę do słoików 396
Jarzynka na zimę do słoików 396Jarzynka na zimę ( Doskonały dodatek do zup,sosów i mięs ) Składniki : 1,25 kg marchewki 65 dkg pietruszki ( korzeń ) 65 dkg selera ( korzeń ) 25 dkg cebuli 25 dkg kapusty włoskiej 20 dkg porów 20 dkg natki pietruszki 10 dkg natki selera 60 dkg soli Sposób wykonania : Wszystkie warzywa umyć obrać i zetrzeć
Przepisy i porady kulinarne