sprawdzić. No i zadziałało! Połączenie przetestowałyśmy na 2 kobietach i 3 mężczyznach. Wszyscy byli zachwyceni. Słodko-ostry efekt uzyskałyśmy w pomidorowej zupie z pieczonych pomidorów. I mamy kolejną nowinę - zupa smakowała i gdy była gorąca i gdy była zimna - czy nie sądzicie, że to znów odnosi się do kobiet? Przecież... niektórzy lubią zimne... zołzy. Nie żebyśmy wiedziały z autopsji. ;) SKŁADNIKI(...)odrobina oliwy z oliwek WYKONANIE: Gotujemy wywar mięsno-warzywny - u nas udziec z indyka ( 1-1,5 kg ) i tacka warzyw ( 2 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 pory, kawałek kapusty + przyprawy: pieprz czarny, domowa typu vegeta, ziele angielskie, liść laurowy ). Umyte pomidory i paprykę osuszamy i rozkrajamy. Na dno naczynia żaroodpornego dajemy oliwę, przyprawy i zioła. Wkładamy
Wypisz Wymalujpolskiej kuchni? A co należy do żelaznego menu młodych ludzi? Zapraszam Was do ciekawej, nieco zabawnie brzmiącej dziś lektury kilku wigilijnych definicji, zaczerpniętych z Leksykonu Sztuki Kulinarnej (1983) Barszcz - zupa sporządzana na wywarze z buraków i często kości, zakwaszana kwasem burakowy; b. może być czysty i zabielany; czysty może być postny, podawany tradycyjnie na wieczerzę wigilijną, przyprawiony wywarem z suszonych(...)Encyklopedia Staropolska) b. postny był dawniej podawany jako jedyny posiłek w dniu wigilii Bożego Narodzenia. Gołąbki - znana od dawna potrawa przyrządzana z różnych farszów zawijanych w sparzone liście świeżej kapusty lub w liście kapusty kwaszonej. Groch - odgrywał w kuchni polskiej dużą rolę, zwłaszcza w czasach gdy nie znano ziemniaków. Ale i dzisiaj grochówka na wędzące z majerankiem lub roztartym czosnkiem
Tradycyjna Kuchniapapryka.wstawic golonke do piekarnika nagrzanego do 200°C i podpiec okolo 20 minut do zbrazowienia skorkipodawac na ogrzanym polmisku z musztardowym puree ziemniaczanym,z puree z grochu,chrzanem,cwikla,kapusta kiszona lub zasmazana i oczywiscie zimnym piwem(...)lyzeczki musztardy.Gotowe i pasuje idealnie do golonki.Na pozostalym wywarze z golonki przygotuj pyszna zupe pomidorowa ( tutaj przepis:kilk )lub krupnik.Jest to wyjatkowo aromatyczny i esencjonalny wywar, a zupy na nim przygotowane sa wyjatkowo smaczne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ryby to dobry pomysł, powiem Wam jedno – po tych gołąbkach już nic nie będzie takie samo. Gołąbki z tej kapusty robi się szybciej niż ze zwykłej – liście z włoskiej kapusty oddzielają się łatwo, są miękkie, wystarczy je tylko zblanszować/zaparzyć i już można formować gołąbki. Nadzienie do kupy składa się naprawdę w kilka chwil – jest przepyszne. Tłusta, wędzona ryba(...)sobie około 0,22%, parmezan już całkiem sporo, bo 1,2% (pisałam o nim przy okazji tatara z sardynkam i ). Wodorosty kombu, używane do bulionu na zupę miso –to aż 2,2%. Znajduje się też m.in. w grzybach, pomidorach (sosik!), orzechach, winogronach, brokułach. Mięso przekładamy do dużej miski, takiej w jakiej łatwo nam będzie wszystko wymieszać. Sama wołowina byłaby
Karo in the Kitchensolą oraz świeżo mielonym pieprzem, podsmażyłam z dwóch stron, a następnie dusiłam na patelni. Natomiast sałatka, to zwyczajne połączenie miksu różnych sałat (w tej wersji miałam jeszcze marchewkę i kapustę) oraz czerwonej papryki. Do buteleczki na dressing nalałam sok z cytryny, który jest nieodzownym elementem moich sałatek. PODWIECZOREK ⇨ Jabłko z masłem orzechowym O tym połączeniu słyszałam już(...)jest pysznie! Jabłko podane w takiej formie na pewno zostanie ze mną na dłużej. Aha i jeszcze jedna kwestia, jabłko skropiłam sokiem z cytryny, aby dłużej zachowało świeżość. KOLACJA ⇨ Zupa krem z pieczonej dyni i pomidorów Moja pierwsza zupa dyniowa w tym sezonie. Postanowiłam zrobić coś bardziej nieszablonowego, bo zazwyczaj mój krem z dyni jest wyłącznie... z dyni. Tym razem
Zdrowie na języku :P26 października razem z przedstawicielami lubelskich mediów oraz blogerami kulinarnymi zostałam zaproszona na kolację degustacyjną do restauracji Day&Night znajdującej się na parterze hotelu Willowa
Pasja SmakuZostałam szczęśliwą posiadaczką wiejskiej kury. Dla niej niestety to nie był szczęśliwy dzień, ale dzięki swemu poświęceniu mam rewelacyjny domowy rosołek. Zupa ta chyba najczęściej gości na naszych stołach, szczególnie w niedzielne,rodzinne popołudnia. Rosół jest wspaniały na przeziębienia, jedząc go nabieramy sił i przenosimy się w czasy dzieciństwa. A jak już mowa o dzieciach, to właśnie(...)Składniki: cała lub połowa wiejskiej kury 3 litry zimnej wody 2-3 szt. marchewki 2 szt.pietruszki 1 średniej wielkości seler gałązki natki pietruszki zielone części pora liść kapusty 1 szt. nieobranej cebuli 2-3 szt. suszonych grzybków 3 liście laurowe firmy KAMIS 6 ziarenek ziela angielskiego firmy KAMIS 6 ziarenek pieprzu około 1/2 łyżki soli morskiej natka pietruszki do posypania
potrawyregionalnePierożki jiaozi znane są w Chinach od 2000 lat. W zależności od regionu mogą się nieco różnić składem farszu, ale jeszcze nigdy nie trafiłam na niesmaczne
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataserem, podawane z dodatkiem gęstej śmietany. Bliny podaje się także na słodko Rolada wołowa – Śląsk Rolada wołowa to jedno z najsmaczniejszych dań z regionu Górnego Śląska. Podawana z modrą kapustą i ziemniakami to doskonale przyrządzone mięso. Tradycyjna rolada robiona jest od wielu pokoleń. Jeśli jesteście zainteresowani tym, jak zrobić roladę, polecamy Wam zajrzeć na stronę http://www.codogara.pl/5182/tradycyjna-slaska-rolada-wolowa/ , gdzie(...)smakuje doskonale jako przekąska, lunch lub śniadanie. Ziemniaki z puszystym twarożkiem zdobywają uznanie od XIX i podawane są w knajpach także poza Wielkopolską. Warte spróbowanie lekkie i pożywne danie. Zupa z rybich głów – Kaszuby Leżące nad morzem Kaszuby słyną z wyśmienitych przepisów na ryby. Wśród nich znajduje się wyborna zupa rybna z dorsza - aromatyczny i nieco pikantny wywar przyrządza się
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzez 1 godzinę. Podczas gotowania często oczyszczać rosół z szumowin przy pomocy małego sitka (szumowiny wylać do zlewu). Po tym czasie dodać obrane, pokrojone marchewki, pietruszki, seler, por, liście kapusty, opieczoną cebulę, łupiny z połowy cebuli, pęczek natki pietruszki (w całości) oraz gałązkę lubczyku. Następnie dodać przyprawy: liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu i łyżkę soli. Rosół gotować(...)połowę, z każdej strony, przypiec ze wszystkich stron na ciemny kolor (przypieczeniu powinna ulec jedynie wierzchnia warstwa cebuli). Łupiny z cebuli, dodane do rosołu, zapewniają ładny, złocisty, naturalny kolor zupy. Rosół należy gotować powoli, na bardzo małym ogniu, bez przykrycia. Rosół powinien jedynie pyrkać. Zapewnia to, że cały smak mięs i warzyw, a także składniki odżywcze przechodzą do rosołu. Rosół
Gospodyni MiejskaDzisiaj kilka słów o roślinie, która w ostatnim czasie stała się bardzo popularna. Chodzi o jarmuż. Jarmuż znany był już w starożytności. Jest to odmiana kapusty i długich, pomarszczonych liściach, o silnych właściwościach zdrowotnych. Jest źródłem białka, błonnika, witamin C i K, oraz wapnia i potasu. Jarmuż, podobnie jak inne warzywa zielone jest bogaty w przeciwutleniacze o silnych właściwościach antynowotworowych(...)warto sięgnąć po naturalne środki chroniące Nasz organizm przed infekcjami. U Nas jarmuż najczęściej dodawany jest w surowej formie do koktajli, ale dzisiaj postanowiliśmy przygotować go na ciepło. Zupa - krem z jarmużem może nie wygląda zbyt apetycznie, ale na pewno jest wartościowa dla naszego organizmu. Zupa podana z pestkami dyni lub słonecznika podniesie jeszcze swoje wartości zdrowotne. Inspiracja
Smak mojej kuchniczasu napady tęsknoty za Polską. Za Mamą i Tatą, za językiem, który rozumiem mimochodem, zupełnie się nad nim nie zastanawiając, i oczywiście za jedzeniem. Brakuje mi kiszonych ogórków i kapusty, twarogu, pierogów i gołąbków. Szczególnie jednak braki odczuwam w okresie przedświątecznym, bo wiem, że nie zjem karpia (no dobra, akurat karp nigdy nie był moim ulubieńcem; ale, o dziwo, skoro(...)zagryzę drożdżowym makowcem mojej Babci. Oczywiście, co roku stawiam sobie nowe wyzwania: lepię pierogi, robię piernik staropolski (to już ostatni moment, żeby nastawić ciasto!) i gotuję zupy z buraków. Na szczęście Duńczycy nie są zupełnie bez serca, i przyszli mi z pomocą. Już pierwszego roku w grudniu odkryłam rzecz, która nie ma sobie równych. Jeśli nie przekonują Was wysokie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejna potrawa do zakładki "kuchnia z kresów", to jedna z nielicznych zup, które uwielbiam. Smakuje wybornie, jest sycąca, lekko słodkawa, z nutką grzybową i smakiem pysznej śmietany. Kto jeszcze nie próbował powinien natychmiast naprawić ten błąd, choć myślę, że niewiele jest takich osób. Zatem zapraszam do mojej kuchni.... Składniki na garnek 3 litrowy : 1 duży korpus z kurczaka(...)wraz z zalewą... ( przepis na blogu ) 40 dkg fasoli jasiek 2 średnie ziemniaki 1/4 średniego selera 1 duża marchewka 1 średnia cebula 1/4 małej główki białej kapusty ( około 25 dkg) kila suszonych prawdziwków 150 g słodkiej dobrej śmietany ( u mnie Łowicz ) 1 czubata łyżka pokrojonego koperku 1 łyżka suszonego majeranku 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku
Gosia gotujeKurczak z warzywami i koperkiem to bardzo szybkie i smaczne danie. Najlepiej przygotować je w sezonie, kiedy możemy dostać świeżą paprykę, świeżą cukinię i pachnące soczyste
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!nich barwa napoju i jedzenia :-)). Wiele z nas nie docenia surowej cukinii, ba!, nawet nie wie, że można ją spożywać bez poddania obróbce termicznej. Zwykle ląduje w leczo, zupie, na grillu lub w piekarniku. A ja bardzo polecam surowe makarony z cukinii i soki z nią w roli głównej. Tylko w tej formie "wyciągniemy" z niej całe bogactwo witamin(...)wspomaga proces trawienia. Na zdrowie Kochani! Składniki na 800 ml soku: 1/4 dużej cukinii (40-centymetrowej), 2 duże marchewki, 2 małe jabłka, 1 świeży ogórek, mały kawałek kapusty, 1 łyżeczka oleju lnianego. Wykonanie: Wszystkie składniki na sok wyciskamy kolejno w wyciskarce. Do gotowego soku dodajemy łyżeczkę oleju lnianego. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuniedźwiedzi w formie fermentowanych łodyg. Bardzo dobrze wyglądają przepisy na botwinę i dynię w maślance, ogórki z miodem i koperkiem czy polskie kimczi. Miałabym wielką ochotę na kiszone głąby kapusty, bo to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Moja mama nazywała je “ananasami” i zawsze zostawiała je dla mnie. Niestety potem przeczytałam, że są pełne metali ciężkich i już(...)Chętnie też zrobię kiszone pietruszki, bo często kupuję sok z nich, który jest dobry na nerki. Jakie dania można przyrządzić z kiszonek? Baron poleca leczo z kiszonych warzyw, fermentowane zupy, podpłomyki typu pizza z kiszonkami. A na deser? Kiszony rabarbar! Kiszonki i fermentacje Autor: Aleksander Baron Wydawnictwo: Pascal Data premiery: 2016 Okładka: twarda Artykuł “Kiszonki i fermentacje” – recenzja pochodzi
Ugotowane pozamiatane