sosie z zielonego pieprzu z pieczonymi ziemniakami i sałatką z pomidorów i rukoli. Filet z pstrąga Zabierzowskiego smażony na klarowanym maśle podany z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Filet z kurczaka w pieprzu cytrynowym z sosem czosnkowym, opiekanymi ziemniakami i surówką z marchewki. Burger wołowy z (wybranymi dodatkami) jalape ñ o i ser camembert oraz domowymi frytkami. Bułka(...)biznesowy. Obsługa jest bardzo miła, stale dopytuje czy wszystko jest w porządku i czy dania są smaczne. Potrawy podawane są niezwykle szybko. Wszystkie dania prezentują się bardzo zachęcająco. Zupa krem z kurek (na którą wszyscy się zdecydowaliśmy) była przepyszna, bardzo aromatyczna i dobrze doprawiona - pełnia smaku. Polędwiczki według taty były "odlotowe". Poprosiłam o stek średnio wysmażony. Danie ogólnie było
Karola gotujeSkładniki: mięso mielone wieprzowe 60 dag, bułka czerstwa 1 sztuka, jajka 1 sztuka, jabłka 1 sztuka, cebula 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 1 łyżka, bułka tarta 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba mieloną łopatkę wymieszać z jajkiem, startym jabłkiem z cebulą na grubszych oczkach(...)koniec przykryć patelnię, dusić z 5 minut, następnie bez przykrycia na większym ogniu z 2 minuty, kotlety przewrócić na patelni podawać z ziemniakami tłuczonymi i np. z młodą zasmażaną kapustą białą - kotlety są soczyste, miękkie, z jabłkiem smakują wyśmienicie i na ciepło i na zimno...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięnigdzie indziej. Pisząc sama recenzję i przypominając sobie smaki, chętnie bym się tam znalazła jeszcze raz. Co na przystawkę? Na przystawkę wybraliśmy aromatyczną zupę cebulową oraz oryginalnie podanego łososia. Zupa cebulowa była podana z prażoną kaszą gryczaną, inaczej zwaną popcornem gryczanym, a także chipsem z chleba żytniego. Aromatyczna i sycąca. Jednak mimo wszystko, całą uwagę skupił łosoś marynowany w cukrze(...)więcej mówić? Co na danie główne? Postawiliśmy na danie regionalne i zamówiliśmy, jako pierwszą Kaszankę z karpia z Pustelni. Była ona otoczona sosem grzybowym, podana z sałatką z kapusty kiszonej z dodatkiem jabłka i oleju lnianego oraz gołąbkiem ziemniaczanym z tymiankiem i boczkiem. Ryba w formie kiełbasy i gołąbek ziemniaczanym były pozytywnym zaskoczeniem, a także dobraną kompozycją smaków. Przypuszczam
Kuchnia Bazyliipojemnik, słoik lub w plastikowy worek do mrożenia. Pamiętajcie tylko by nie nalewać do pełna, bo płyn po zamarznięciu zwiększy objętość, co grozi rozsadzeniem pojemnika. Przed włożeniem do zamrażalnika zupę trzeba wystudzić. My ugotowaliśmy minestrone w niedzielę, a z zamrażalnika wyciągnęliśmy w środę wieczorem – by zjeść ze smakiem w czwartek. Pr zepis na minestrone . Piątek – Gołąbki z rzymskiej sałaty(...)żeby znaleźć jakiś patent, który zainteresuje Agnieszkę. Gołąbki z dorsza wpadły mi w oko od razu jak je tylko zobaczyłem, ale głównie ze względu na sposób podania, czyli w kapuście. Sam przepis – z magazynu Kuchnia – wymagał tuningu. W pierwotnej wersji na dorsza kładło się plaster pomidora, skrapiało olejem i zawijało w liście, po czym wstawiało do pieca też
Niedzielny kucharzZa tradycyjnym rosołem z makaronem specjalnie nie przepadam, ale ten z kluseczkami lanymi zawsze zjadam bardzo chętnie. Nawet najlepszy domowy makaron ugotowany w wodzie, nie ma
Gosia gotujepokrojone paseczki wołowiny, cebulkę, grzyby, kapustę pekińską, pora i lekko przesmażyłam. Dolałam bulion. Delikatnie zagotowałam. Dodałam pastę miso i całość gotowałam na małym przez ok. 45 minut – tak, aby kapusta pekińska zmiękła, ale się nie rozpadła. W międzyczasie z pozostałej wołowiny wykroiłam 4 cienkie plastry (ok. 3-4 mm). Na patelni rozgrzałam niewielką ilość klarowanego masła i krótko (po kilkanaście(...)przekroiłam w poprzek na pół. Jajka ugotowałam na miękko. Przekroiłam na pół Makaron przygotowałam zgodnie z opisem na opakowaniu. Dymkę drobno posiekałam. W miskach (całkiem sporych) umieściłam makaron. Nalałam zupę tak, aby w każdej porcji znalazło się sporo grzybów, boczku i mięsa. Dodałam jajka na miękko, plastry wołowiny i przegrzebki. Całość posypałam posiekaną dymką. No mówię Wam! Sztos
Kate's Kitchenpatelni. Również warzywa do barszczu ukraińskiego powinny być najpierw podsmażone. Prawdziwy tradycyjny barszcz ukraiński często wzbogacany jest tzw. sało - solonym boczkiem, który dodaje się pod koniec gotowania.. Zupę podaje się z małymi bułeczkami - pampuszkami polanymi sosem czosnkowym. Tradycyjny barszcz ukraiński powinien być gęsty, bogaty w składniki, których liczba może dochodzić do 20. Jest to typowe danie jednogarnkowe, które doskonale(...)drobno posiekany 1 marchewka średniej wielkości, pokrojona w cienkie słupki lub niewielką kostkę 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duży mięsisty pomidor, obrany i drobno posiekany 300 gramów białej kapusty, poszatkowanej opcjonalnie 1 czerwona papryka drobno posiekana 400 g fasoli z puszki - białej lub czerwonej - kidney (można zastąpić fasolką szparagową, albo suchą fasolą namoczoną wcześniej przez całą
Cztery Fajeryprzepadam za brukselką. Mam uraz do niej z dzieciństwa. Jednak tak zrobioną i upieczoną zjadłam z apetytem. Jest naprawdę rewelacyjna. Mówię to, bo moja mama czasami gotowała zupę z tymi małymi kapustkami. Zawsze mój talerz był udekorowany dookoła nimi, a ich smaku nie znosiłam. Jeśli macie ochotę spróbować brukselki pieczonej to zapraszam po przepis. Składniki 600 g brukselki 3 małe(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200 stopniach C , ale co jakiś czas należy ją pomieszać. Po 15 minutach dodać posiekane orzechy i piec aż kapusta będzie dobrze przyrumieniona. Podawać gorącą jako dodatek do obiadu. brukselka pieczona
O kuchni z uczuciemsię promowanie gęsiny na święto 11 listopada, myślę, że jest szansa, aby stało się to ciekawą kulinarną tradycją. Bardzo spodobał mi się złocisty jesienny kolor i intensywny smak tej zupy uzyskany dzięki pieczonym gęsim udkom, pieczonym warzywom i suszonym grzybom. No i na koniec jestem bardzo dumna z mojego makaronu. Jako osoba chora na celiakię nie mogę jeść tradycyjnego makaronu(...)tapioki 1/3 szklanki mąki ryżowej 1 jajko 1 żółtko szczypta kurkumy 2 gęsie udka pół gęsiego korpusu 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 cebula 1 por 2 liście kapusty garść suszonych grzybów (borowiki, lub podgrzybki) świeżo zmielony pieprz sól woda Wykonanie: Makaron można zrobić dzień wcześniej i zostawić żeby trochę przeschnął, albo przygotować na świeżo. Mąki przesiewamy przez sito
Quinoa Raz!Taką jadłam po raz pierwszy i taką najbardziej lubię. Nie dodaję do niej fasoli ani groszku, choć oryginalna, pełna wersja tej zupy powinna je zawierać. Ale w tej włoskiej zupie właśnie to jest genialne, że za każdym razem może być inna i każdy może ją robić na swój sposób. W mojej jest mnóstwo warzyw, zazwyczaj tych, które mam akurat(...)masła 1 łyżeczka brązowego cukru 1 marchewka 1 pietruszka lub korzeń pasternaku kawałek selera kawałek pory 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka zielona 1/2 cukinii 2-3 liście kapusty włoskiej (lub jakiejkolwiek, ja np. dałam pekińską) 6-8 pomidorów sparzonych i pozbawionych skórki sól, pieprz, zioła prowansalskie wg uznania zielona pietruszka, bazylia do posypania 1. Warzywa, oprócz cukinii, pokroić
Kuchnia PrezydentowejSkładniki: szynka wieprzowa 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, cebula 2 sztuki, warzywa mrożone 1 opakowanie/węgierski zestaw, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, woda 4 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka, koperek 1 pęczek, kasza gryczana 2 woreczki, surówka - jaką lubisz, maślanka(...)minut śmietanę wymieszać z wodą i mąką i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia, wsypać posiekany koperek podać z ugotowaną kaszą gryczaną i np. z duszoną czerwoną kapustą i z zimną maślanką - gulasz jest smaczny i syty..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięNajlepsze pierogi robi moja mama. Opanowała ona do perfekcji nie tylko konsystencję ciasta ale i warkoczyk, jakim zdobi pieroga. Pierogi z komosą ryżową w rosole z
mecooksNajlepsze pierogi robi moja mama. Opanowała ona do perfekcji nie tylko konsystencję ciasta ale i warkoczyk, jakim zdobi pieroga. Pierogi z komosą ryżową w rosole z
mecooks