pośredniej. Czy to przez specyficzny zapach, czy może charakterystyczny smak, a może nietypowy wygląd...? Nie mam pojęcia. Tak czy inaczej - ja uważam, że jest pyszna. Smakuje mi bardziej niż kapusta, w dodatku wygląda naprawdę uroczo - maleńkie, zieloniutkie główki aż chce się jeść. Nie umiem się jej oprzeć, i już.Kiedy szłam do sklepu po cukier puder, nie myślałam nawet(...)okazało się, że na blogach wcale nie ma aż tak wielu przepisów na wykorzystanie brukselki - widocznie jednak więcej jest tych, co nie lubią... Niezrażona, szukałam dalej. Wahałam się między zupą a tartą, ale ponieważ zupa była ostatnio... Stwierdziłam, że tarta będzie idealna. Na blogu Wielki apetyt znalazłam jedną bardzo zachęcającą, bez pieczarek, które wydają się być dla brukselki
Pożeraczka, czyli raz adobrzednia poprzedniego niewiele w lodówce zostało. Czasami idę z nią coś zjeść "na wagę". Nie narzekamy. Obie wybieramy to, co lubimy (ona: ryba, kluseczki i czerwona kapusta, a ja szpinak, kasza gryczana i również ryba). I pogadać razem fajnie możemy. Z dwójką dzieci rzadko chodzimy do restauracji. Jeżeli całą rodziną, to najczęściej latem i tam, gdzie jest ogródek(...)zamawiaj mi nic zielonego! Przy tej całej dyskusji trzeba jeszcze uważać na samościągające się obrusy i samobujające się krzesła... Och, zapomniałabym dodać. Czasami zamówiony sok, woda czy inna zupa też same potrafią się wylać... Tak więc dla dobra własnego portfela, dla dobra własnego zdrowia psychicznego i w trosce o zdrowie innnych - jadamy raczej w domu. Ewentualnie stołujemy się u teściów
bistro mamaPamiętacie przepis na domowy paprykarz szczeciński oraz zupę rybną z warzywami korzeniowymi ? Dzisiaj przyszedł czas na kolejne danie z rybą w roli głównej czyli pyszne, pachnące koperkiem kotleciki. Są one bardzo proste w wykonaniu, świetnie smakują, a do tego mogą stanowić świetny obiad, który zapakujesz do lunchboxa. Jak je przygotować? Poniżej znajdziesz przepis! Składniki: 500g fileta z miruny lub dorsza(...)Dodajemy namoczoną, dobrze odciśniętą bułkę, sól, pieprz, jajko oraz koperek. Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy z niej niewielkie kotleciki. Smażymy je na klarowanym maśle, podajemy z surówką z kiszonej kapusty. Smacznego
Życie ze smakiemZakwas pszenny na barszcz biały – Wielkanocny Zakwas bywa różny , w zależności od tego z jakiej mąki go zrobimy , taki będzie jego smak , a raczej zupy , która powstanie na jego bazie . Zakwas pszenny , to zakwas , który tradycyjnie w moim domu był używany do barszczu białego , najczęściej na Wielkanoc . Ma on dużo bardziej łagodny smak ,niż zakwasy na żur czy żurek(...)pszennej typu 2000 lub 1850 1/2 główki czosnku 10 kulek ziela angielskiego 1 czubata łyżka suszonego majeranku ( kopiasta ) 3 liście laurowe woda ewentualnie łyżeczka soku z kiszonych ogórków lub kapusty dla przyśpieszenia fermentacji gaza , plus gumka recepturka Mąkę wsypujemy do słoika , dodajemy zmiażdżony, rączką noża czosnek , razem z łupinami ( mają najwięcej aromatu ) . Dokładamy pozostałe składniki ( ziele,listki,majeranek itd ) . Zalewamy
Ogrodnik w podróżyktóry chciał, aby każda zupa była wyjątkowa i dawała kompletnie inne wrażenia smakowe, więc ta delikatność ostatniego kremu idealnie się w tę kompozycję wpisywała. A i byłbym niemal zapomniał: zupa była podana również z chrupiącym chipsem z jarmużu, który nadał jej osobistego charakteru. Całość tworzyła kompozycję doskonałą. Na talerzu znalazły się wszystkie smaki i kolory jesieni, które kojarzyły(...)może objawiła się moja niechęć do tego typu wyrobów. Polędwiczka była podana na wyśmienitym purée z pasternaku, z konfitowaną marchwią (zdecydowanie miałem ochotę na więcej) i musem z czerwonej kapusty, który nabierając się spontanicznie na widelec, wprost eksplodował w ustach. Clue samej potrawy, czyli rzeczony dzik był bardzo poprawnie przyrządzony. Delikatny, soczysty, przyjemnie się kroił i smakował nawet rzeczonemu przeciwnikowi
Food Squaresztuki, boczek wędzony 20 dag, Pieprz czarny- MŁYNEK - ile potrzeba, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 6 szklanek, przyprawa do dań Kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup - do smaku, śmietana 3 łyżki, ziemniaki ugotowane - ile potrzeba, surówka - jaką lubisz umyte piersi włożyć do woreczka i rozbić tłuczkiem na nie za cienkie płaty mięsa każdy płat nasmarować musztardą(...)minut roladki wyjąc z garnka i sos zagęścić śmietaną 18% słodką wymieszaną z mąką, do smaku doprawić magą kucharka roladki a`la zrazy podałam z tłuczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięJak głosi stara maksyma: niech pożywienie stanie się naszym lekarstwem. Ten bulion właśnie nim jest :). Składniki; 3-4 marchewki oczyszczone i przekrojone 1 por oczyszczony i
Anioły w kuchniSposób przygotowania Farsz Kapustę kiszoną ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego. Kapustę mocno odcisnąć. Mięso, warzywa z rosołu, obraną cebulę i kapustę przekręcić przez maszynkę. Dodać sól, pieprz. Na patelni rozpuścić smalec, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Na zasmażkę wrzucić przekręcone mięso z warzywami i wymieszać. Chwilę podsmażać. Przełożyć do miski, ugnieść(...)stopniach do zrumienienia. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/pyszne-drozdzowo-kruche-pieczone-pierogi-z-miesem-z-rosolu-bez-wyrastania/ MieszamWGarnku Artykuł Pyszne drożdżowo-kruche pieczone pierogi z mięsem z rosołu, bez wyrastania pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuRosół to zupa, która gości co niedzielę w każdym polskim domu. To również najlepszy posiłek podnoszący naszą odporność w wszelakich chorobach, ponieważ uważany jest za bombę witaminową. Każda gospodyni domowa posiada swój własny sposób na gotowanie rosołu, jednak nie każda robi to prawidłowo. Jak prawidłowo przygotować rosół? Diabeł tkwi w szczegółach, a w zasadzie w produktach, które wybierzemy do sporządzenia(...)rosole? mięso to podstawa , najlepiej jeżeli będzie to zarówno drobiowa porcja rosołowa połączona z kawałkami wołowiny, która nada głębokiego smaku warzywa – duża ilość marchewki, pietruszki, seler, kawałek kapusty włoskiej, cebula, por zioła i przyprawy – świeży lubczyk, natka pietruszki, nać selera, sól, pieprz, majeranek, kurkuma, liść laurowy, ziele angielskie Aby przygotować najlepszy wywar na rosół powinniśmy skupiać się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!racji tego, że płaciliśmy za nie, jak i za kompot z suszu, to spodziewałam się większych porcji i odrobinę więcej zainteresowania ze strony obsługi. Niestety dwie, z trzech zup były przesolone, a do barszczu można jednak było podać jakieś uszka. Także o dolewkę kompotu trzeba było się upominać. Jednak to tylko niewielki minus bardzo przyjemnego wieczoru. Przy stole zasiedliśmy(...)chili, sałatka jarzynowa, kanapki z pastą z grochu i wędzonym pstrągiem, krem piernikowy, pierożki z makiem z sosem karmelowym, paszteciki z farszem jak do piroga biłgorajskiego, tartaletki z kapustą i żurawiną, rolada czekoladowo-pomarańczowa i kilka innych pyszności.Na koniec nastąpiła bardzo przyjemna część. Uznałyśmy, że skoro wigilia, to i prezenty muszą być. O nasze przedświąteczne gotowanie i pieczenie zadbali
Pasja SmakuZielona herbata z mlekiem :) Mai Thai Herbata czarna z mlekiem :) Poniżej na zdjęciu po lewej macie liście limonki kafir- dodają potrawom cytrusowego posmaku. Po prawej część skłądników do przygotowania zupy Tom yam Goung- szalotka, grzyby a pod spodem trawa cytrynowa. Pokazane poniżej papryczki są najostrzejsze jakie można dostać w Tajlandii. W trakcie krojenie widoczne liście limonki kafir(...)cienkiego ciasta np. na makaron. Nie rwie się, nie rozciąga, super się z nim pracuje. Do przygotowania sakiewek potrzebny było tofu, marchewka, cebulka, kukurydza, grzyby mun, makaron chiński i kapusta. Dla ciekawostki na zdjęciu po prawej w prawym górnym rogu mamy marynowany czosnek- marynowany w wodzie z cukrem :) Tofu na talerzyku a na łyżeczce pasta z białego pieprzu, korzenia
Czerwona Porzeczkanajlepszy czas na moją ukochana zupę, czyli rosół. Przygotowanie dobrego rosołu to cały rytuał, któremu musimy poświecić nieco czasu. W zamian na naszym talerzu pojawi się pyszna i aromatyczna zupa. Dziś zapraszam Was po przepis na rewelacyjny rosół polski z pielmieniami. Czy wiecie, że w kuchni staropolskiej przyprawiano rosół limonką? Marka Zagrodowy zaprosiła blogerów kulinarnych w podróż do czasów staropolskiego(...)Muzeum. Rosół polski z pielmieniami, czyli kulinarna wyprawa do źródeł oryginalnego smaku Składniki: 1 cały kurczak Zagrodowy 1 kg szpondra wołowego 1 włoszczyzna 3 cebule białe 5 liści kapusty zwykłej 3 limonki 3 laski cynamonowe porządna garść suszonych śliwek rozmaryn/lubczyk Ciasto: 500 g maki pszennej 2 łyżki oleju ok. ½ szklanki mleka ok. ½ szklanki gorącej wody ½ łyżeczki soli Wykonanie: Kurczaka wraz
Kulinarne przygody GatityKartoflanki, to najprostsze zupy do wykonania.Dziś podam Wam przepis na prostą , tanią i podstawową zupę zapamiętanah z dzieciństwa.Zapraszam!. 2 litry bulionu kurzego 2 marchewki 1 mały seler 1 cebula natka pietruszki sól i pieprz *************************** Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy , dodajemy drobno posiekaną cebulę , zeszklić , dorzucamy starte warzywa i ziemniaki pokrojone(...)przepisy są warte wypróbowania.Pozdrawiam serdecznie.! ******************************************************** ************ KLUSKI Z MAKIEM JAK UGOTOWAĆ RYŻ DO GOŁĄBKÓW CIASTKA KORZENNE Z MASZYNKI GOŁĄBKI Z RYŻEM I MIĘSEM SAŁATKA JARZYNOWA BIGOS Z KAPUSTY KISZONEJ KULEBIAK FRANCUSKI PISZINGIER KAWOWY KURCZAK W SOSIE Z KAWY PIEROŻKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ I SUSZONYMI GRZYBKAMI SAŁATKA ŚLEDZIOWA POD PIERZYNKĄ SOS CZEKOLADOWY
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipyszne mielone. Po odpowiednim doprawieniu nie odbiegają one od tych z mięsa wieprzowego, a są na pewno zdrowsze i chudsze.Składniki:drobiowe mięso z rosołu (albo od innej zupy)2 jajka1 cebulałyżka musztardysól, pieprzprzyprawa do kurczakakoperekoliwa do smażeniamasło sklarowanebułka tartaWykonanie:Mięso obieramy, usuwając kości, chrząstki i skórę. Cebule kroimy na kilka części. W maszynce do mięsa (lub melakserze) mielimy(...)czekamy, aż masełko wsiąknie w klopsy wzbogacając ich smak. U mnie z purre ziemniaczanym z szynką i marchewką (przepis TUTAJ), ogórkiem i czerwoną zasmażaną kapustą
Walijskie PichcenieW ubiegłym roku pierwszy raz zrobiliśmy barszcz przepisu Agaty Wojdy. Powiemy Wam tyle. Rewelka…na dodatek można go trzymać (wywar) w lodówce przez kilkanaście miesięcy. Podamy
R'n'G Kitchenwszystkiego znajdziecie w tej zakładce - klik! ). Dziś totalna klasyka - królik duszony w wywarze warzywnym, który trzeba przygotować wcześniej. Jeśli nie zużyjecie całego, nic straconego, można na nim przygotować jakąś zupę lub dodać trochę czerwonych buraków i ugotować barszczyk czerwony do popijania . Składniki : tusza królicza zioła prowansalskie gorący wywar warzywny (na bazie marchewki, pietruszki, selera, imbiru, pora z dodatkiem lubczyku(...)miękkości na palniku o małej mocy. Królik jest gotowy, gdy mięso odchodzi od kości. Przed podaniem doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Podawać np. z surówką z kapusty ( kapusty czerwonej lub coleslaw ). Luty okazuje się dla mnie miesiącem kryminałów. Jednym z nich są "Białe kości" Grahama Mastertona , z którego twórczością spotykam się po raz pierwszy. Na farmie w pobliżu
Weekendy w domu i ogrodziekapustą i pieczarkami Pierogi z kaszą Pieczone pierogi z łososiem Pieczone pierogi z mozzarelą i pomidorami Pieczone pierogi z kapustą i grzybami RYBA Zapiekana ryba pod kapustą Pieczony pstrąg Ryba w ziołowej panierce Pieczony łosoś z porem i pomarańczą Ryba po grecku ŚLEDZIE Śledzie z cebulką Śledzie z jabłkiem Śledzie w śmietanie z koperkiem Śledzie(...)warzywami Pieczeń z żurawiną SAŁATKI Sałatka jarzynowa tradycyjna Sałatka z tuńczykiem Sałatka z zupek chińskich Sałatka z kurczakiem w pomarańczach Sałatka z kurczakiem i winogrono Sałatka serowo - czosnkowa ZUPY Barszcz czerwony z domowym makaronem
Lena GotujeKioto. Tokio – Tonkotsu ramen: zupa gotowana na wieprzowych kościach z dodatkiem warzyw, ma gęstą i dość tłustą konsystencję. Ramen podawany jest z mięsem. Restauracja Ichiran Osaka – Tonkotsu ramen: zupa gotowana na wieprzowych kościach z dodatkiem warzyw, ma gęstą i dość tłustą konsystencję. Podawany jest z mięsem i makaronem. Ramen to powszechnie spożywana potrawa w Japonii. Restauracja Ichiran. Fukuoka(...)żeberka i wątróbka). Obiad po wspinaczce na górę Fuji. Kioto – grillowana przepiórka. Street food przy słynnej świątyni Fushimiinari z 1000 czerwonych bram. Kioto – kurczak grillowany. Kioto – Oden: mięso w kapuście, zimowa kuchnia japońska. Forma przypomina naszego gołąbka. Kioto – makaron z boczkiem i sosem pomidorowym, japońska kuchnia włoska. Shizuoka – Sauerkrau: niemieckie kiełbaski, kwaszona kapusta i niemieckie piwo. Wspomniany wcześniej Octoberfest. Tokio
Kuchcik gotujePRZYGOTOWANIE: 1. Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, Kapustę ścieram na tarce o dużych otworach. Solę i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie odciskam powstały sok. 2. Do kapusty dodaję mięso mielone, ryż, kaszę mannę, jajka oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy formuję owalne kotlety. Obtaczam je w mące. 3. Na patelni(...)sosem pomidorowym. Do przygotowania gołąbków wykorzystałam koncentrat pomidorowy, który otrzymałam do testowania od firmy ROLESKI . Koncentrat pomidorowy to składnik niezbędny w każdej kuchni. Jest głównie używany jako dodatek do zup, sosów, czy dań głównych. Koncentrat jest przygotowywany z najwyższej jakości, świeżych pomidorów. Produkt jest wart polecenia i zakupu. Zachęcam do zakupu produktów ROLESKI. Firma oferuje cały wachlarz wspaniałych produktów
Tradycyjna kuchnia KasiKolejna nasza wariacja - barszcz ukraiński bez kapusty za to z fasolą. Bardzo smaczny z zasmażką zamiast śmietany. Na bazie rosołu choć można użyć też wywaru jarzynowego lub ugotować na "kości". Dzieciom bardzo posmakowała fasola i wyjadały z barszczu tylko ją. Zapraszamy do spróbowania! 1 średni buraczek ćwikłowy 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli(...)połączyć ze sobą i zalać rosołem. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż warzywa będą miękkie. Cebulkę pokroić w kostkę, poddusić, czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko dodać do zupy. Doprawić solą, pieprzem czarnym, ziołowym, gałką. Z mąki i oleju zrobić zasmażkę. Zagęścić zupę i gotować jeszcze chwilkę. W razie potrzeby doprawić do smaku przyprawami. Na koniec posypać obficie natką
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieUwielbiam buraki! Pod każdą postacią. Tydzień, w którym nie ugotuję sobie barszczyku ... jest tygodniem straconym:) Dziś padło na barszcz ukraiński - dla odmiany. Wymaga trochę więcej czasu
Walijskie Pichcenie