Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomiNie ma nic lepszego niż rosół u mamy czy babci. Czy jest on na stole, czy we wspomnieniach, to zawsze miło nam się kojarzy. Nie chcę
Poezja smakuDzięki gotowaniu zawsze wychodzi miękka, soczysta a z kolei pieczenie zapewnia chrupiącą skórkę. Kolejnym plusem tego przepisu jest fakt, że przygotowując ją powstaje bulion, który stanowi bazę na jakąś zupę. Składniki – golonka gotowana i pieczona: 3 golonki wieprzowe tylne każda po ok 1 kg 3 marchewki 3 pietruszki kawałek selera 6 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe sól himalajska(...)złocista, ale nie spalona więc trzeba dostosować czas pieczenia obserwując mięso. Golonka gotowana i pieczona podawana bez warzyw z gotowania i pieczenia doskonale komponuje się z surówką z kiszonej kapusty, coleslaw czy innymi warzywami dozwolonymi na LCHF. Polecam także przepis na golonkę pieczoną . — BTW golonki wieprzowej gotowanej i pieczonej: 333 kcal
Ola la LCHFpostanowili ratowac zbiory.Skosili zielony orkisz i wysuszyli go na sloncu.Po wyluskaniu okazalo sie,ze jest znakomitym pozywieniem.Moze byc gotowany i spozywany jako dodatek do dan,przyrzadzany w formie kotletow,zup,risotta,czy pasztetow.Kuchnia pieciu przemian ceni jego wlasciwosci i zaleca stosowanie go zwlaszcza w porze wiosny.Kupujac inne kasze nie raz widzialam na polkach sklepowych te dziwne zielone ziarenka i myslam(...)marchewka,szczypiorkiem,cebula i serem.Dodac jajko,sol i pieprz.Dokladnie wyrobic.Uformowac 8 kotletow,obtoczyc w tartej bulce i smazyc na rozgrzanym oleju okolo 10 minut.Podawac z surowka np. z bialej kapusty ŻYCZĘ SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś przedstawiam przepis na przepyszne kotleciki z czerwonej soczewicy . Nie jest mojego autorstwa, znalazłam go na youtube i tylko odrobinę zmodyfikowałam . Na oryginalny przepis zapraszam tu
Kawa z mlekiempieczonych kościach sos? Zapewniam, że smakuje wyśmienicie. Kolejnym krokiem w stosowaniu zasady zero waste w kuchni jest niemarnowanie energii i wody. Pieczenie kilku potraw jednocześnie, wykorzystanie gotującej się zupy do ugotowania warzyw na parze to tylko kilka pomysłów na oszczędzanie energii. Kolejnym krokiem jest odpowiednia segregacja odpadów, dzięki czemu można przetwarzać niektóre surowce jak np. szkło, metal, plastyk czy papier(...)pieczonego mięsa oraz z chrupiącymi chipsami z obierków marchwi. Całości dopełnił wyjątkowo aromatyczny sos, z długo gotowanego wywaru na bazie kości z pieczonego mięsa, obierek z warzyw, głąba kapusty i zwiędłych ziół, z bukietem przypraw. Trzecie danie było pomysłem na wykorzystanie jedzenia, które często zostaje po wielkanocnym ucztowaniu. Resztki pasztetu, szynki, białej kiełbasy czy jaj, można podać zapieczone w smakowitych
Obiad gotowykiszonych, głównie ogórków i kapusty. Są one bowiem bogate w właściwości zdrowotne, a także stanowią dobre źródło cennych kwasów i probiotyków. Znajdzie się czas na kiszenie :) Z autorką zakisisz kapustę i ogórki, np. "w szacie musztardowej" :) Brzmi pyszne :) To na co szczególnie zwraca uwagę autorka to temperatura posiłków. W okresie jesienno - zimowym dania powinny być ciepłe, aby syciły na dłużej(...)ogólnie proste w przygotowaniu, no bo kto nie potrafi zrobić, a raczej połączyć - jogurtu z otrębami i plastrem świeżego ananasa? :) Jest dużo owoców i świeżych soków. Interesujące przepisy na zupy, dania mięsne i oczywiście słodkie śniadania :) Na końcu znajdziesz szczegółowo opisany program stabilizacyjny, czyli tak zwane "życie po diecie". Zawarte są tu nowe zasady, wprowadza się nowe produkty, lekko podwyższa
Zdrowie na języku :PSałatka z rukolą i marchewką to idealna propozycja dla wszystkich osób będących na diecie. Przygotowanie zajmuje nam dosłownie kilka minut. Danie to możecie również przygotować na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Barszcz czerwony to jedyna zupa, którą spożywam tylko raz w roku - na Wigilię. Zawsze kazałam sobie gotować ogromny gar wigilijnego barszczu, który jadłam przez całe Święta. Wszystkie sałatki, pieczone szynki, schaby, świąteczne obiady mogły się schować - barszczem musiałam się nasycić na cały rok! ;) Teraz po praz pierwszy w życiu samodzielnie gotowałam Wigilijny barszcz. Muszę nieskromnie przyznać, że wyszedł bardzo dobry(...)ilości wody (ok 2 - 3 cm ponad poziom suchych grzybów).Odcedzamy wywar z jarzyn i grzybów (grzybów nie wyrzucamy! - wykorzystacie je jako farsz do uszek, pierogów lub do kapusty z grochem).Łączymy oba wywary w jednym garnku - doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia, dolewamy zakwasu buraczanego.Doprawiamy barszcz do smaku solą, pieprzem, majerankiem, a jeśli trzeba to odrobiną cukru
W kuchni KatieNie mogę uwierzyć, że za dwa dni święta, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że leje jak podczas byle jakiej jesieni ;-) Nie mogę uwierzyć, że jeszcze jeden dzień
Czary - gary w kuchnioraz oliwki. Osobno przygotowałam do roladek sos na bazie pieczonego czosnku, który jest dużo bardziej aromatyczny niż świeży. Natomiast wywar, w którym dusiły się roladki wykorzystałam jako bazę kremowej zupy pomidorowej z ryżem . Składniki na 6 roladek: 6 grubszych plastrów schabu (ok. 1,5 cm) zielone oliwki, odsączonych (mogą być z nadzieniem) ok. 9 pomidorów suszonych (najlepiej twardych, bez oliwy(...)sól do smaku. Chwilę pogotować, zabielić słodką śmietanką, wymieszać i ewentualnie doprawić. Sos i gorące roladki wyłożyć na talerze w dowolnej kolejności. Podawać z ziemniakami i surówką z kapusty
Czerwień i błękitRamen, ostatnio chyba jedna z najpopularniejszych azjatyckich zup, które pojawiają się na naszych stołach, ale również w różnych restauracjach azjatyckich. Najprostszym określeniem ramenu, jest porównanie go do naszego rosołu, ponieważ jest mięsnym wywarem z dodatkiem makaronu. To jednak dodatki na bazie, których jest przygotowywany sprawiają, że jest naprawdę wyjątkowy w smaku i kusiłabym się o stwierdzenie, że jednak w mojej(...)sosem sojowym i ewentualnie solą. Dzień wcześniej zalewamy wrzątkiem grzyby i odstawiamy w ciemne miejsce. Po przygotowaniu rosołu, kroimy je na mniejsze części i podsmażamy razem z pokrojona kapustą pak choy i olejem sezamowym. Siekamy również szczypiorek. Do misek wkładamy dużą ilość makaronu. Wkładamy duży kawałek podzielonego na części mięsa, marchew, ugotowane jajko oraz posiekany szczypiorek, podsmażona kapustą
ChilliJemyJak dotarłam do tego przepisu? Skad cały pomysł? Ha... Było tak: Od czasu do czasu, powiedzmy raz w miesiacu, robię sobie wolne od gotowania. I zamawiamy
Lejdi of the houseNiedługo święta i widać to już niemal wszędzie. Galerie, witryny sklepowe, reklamy w tv... a nawet Wy moi kochani widzę, że zaczynacie rozglądać się za świątecznymi
Kuchnia w czekoladzie