Święta to nie tylko pierogi z kapustą i grzybami. Za to pierogi z karpiem, to nie tylko święta. Dziś przepis na tradycyjne Polskie danie z nieco innym farszem. Włoszczyzna Karp Grzyby Cebula Cytryna Masło 250ml. maślanki 500g. mąki do pierogów Jałowiec Koperek Sól Pieprz Mąkę wraz z solą przesiewamy. Dodajemy maślankę i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Ciasto(...)batatami. Ja użyłem maślanki cytrynowej, więc pominąłem dodawanie cytryny do farszu. Dodałem jednak utarty ser halloumi i pieczonego ziemniaka i batata. Wywar po gotowniu karpia jest doskonałą bazą do zupy
MarcinChefCzerwoną kapustę drobno szatkować i zblanszować w wodzie z solą i cukrem, zakwaszając octem z białego wina- odcedzić i hartować. Następnie przygotować złoty karmel ze smażyć na nim blanszowaną kapustę i dodać porto. Gdy wino odparuje dodać soku z czarnej porzeczki i ugotować do miękkości. Na koniec dodać sok z pomarańczy i cynamon. 5. Śliwowice zagotować dodać anyż, cynamon(...)jabłka. Gotować przez kilka minut aż płyn odparuje o 1/3. Blendować na gładki krem. Doprawić do smaku solą. Na dno talerza pokruszyć kozi ser, wlać zupę i zetrzeć świeży chrzan oraz dodać julienne z zielonego jabłka . Filet z pstrąga na cukinii z sosem beurre blanc (Piotr Archiciński i Marcin Krzesiński) Składniki: Pstrąg: 150 g filetu z pstrąga, masło
Plate of Joyjedzenie nie… Znacie to? Niektóre rzeczy można dojadać przez najbliższe dni, albo twórczo przerobić w nowe dania (do czego oczywiście zachęcamy). Inne warto włożyć do zamrażalnika (np. nadmiar kapusty wigilijnej, pieczywa, pierogów czy barszczu – choć ten ostatni to raczej nie zostanie – i sięgnąć po nie gdy znów będziemy mieli ochotę lub potrzebę). Jeśli macie wątpliwości(...)przykład taki sos do lasagne albo rosół. Ugotowanie tych dań wymaga sporo wysiłku. Gdybyśmy mieli przyrządzać je od zera za każdym razem, gdy mamy smaka na pożywną, rozgrzewającą zupę lub coś włoskiego, pewnie w większości przypadków jednak byśmy się poddali i zrezygnowali (z braku czasu lub lenistwa). Dlatego nasze ulubione dania, które można mrozić, gotujemy w większej ilości
Niedzielny kucharzKiszone ogórki i kiszona kapusta, choć są świetne, to jednak małe piwo przy tym, co można zrobić w temacie z warzywami, mlekiem, nasionami, ziarnami, owocami, a nawet jajkami i mięsem! Część tej ogromnej wiedzy przekazała nam Agata Bielska na warsztatach w bielańskim CookUp Studio , które zostały zorganizowane z okazji pojawienia się na polskim rynku książki „Sztuka fermentacji” Sandora(...)odpowiedzialne za smak sfermentowanego jedzenia, to właśnie na tym ostatnim się skupcie. Wiemy, jak lubicie podjadać jogurty, kefiry, maślanki, twarogi i sery dojrzewające, szynkę prosciutto, vinho verde, zupę miso, kimchi i fermentowane tofu. Wiemy, że coraz częściej szukacie najlepszych piw z małych browarów. Wiemy, że pijecie cydr i lejecie do wszystkiego sos sojowy. A teraz wyobraźcie sobie, że możecie przynajmniej
GRUBY WAŁEKMamy dziś dla Was wyjątkowo łatwy i nie wymagający niemal żadnego wkłady pracy przepis na doskonałe, cudownie miękkie polędwiczki wieprzowe. Przepis pochodzi z mojej ulubionej, wydanej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadrobi się na niewielkie kluseczki, które gotuje się na wrzącej osolonej wodzie. Podaje się je zapiekane z górskim serem Alm Käse, ze skwarkami, z kawałkami kiełbasy lub z kiszoną kapustą. Czasem na słodko.” A smak? Spróbujcie sami. To bardzo proste danie. Korzystałam z tego przepisu. Składniki: - 3 jajka- 300g mąki pszennej- 200 ml letniej wody- sólDodatkowo:- 2-3 łyżki(...)szpecle przekładamy, najwygodniej sitem metalowym, do zimnej wody i hartujemy.Sposób podania szpecli zależy od gustu. Na słodko, z owocami, czy na słono, z mięsem, sosem, boczkiem, jajkami, do zup… i nie tylko. Wszystkie wersje są pyszne. Szpecle, to danie, które się przygotowuje bardzo szybko z użyciem niewielkiej ilości składników. Przysmażone na masełku, z dodatkiem rumianej oraz zielonej cebulki
mojewypiekiinietylkopomieszać kilka (ja tak wolę). Można też użyć grzybów suszonych lub samych nóżek. Kotlety są bardzo aromatyczne, ale grzybami tak już jest :) Doskonale komponują się z kaszą i zasmażaną kapustą lub po prostu z ziemniakami, buraczkami lub fasolką. Polecam także wersję, gdzie ⅓ grzybów zostawiamy posiekaną. Składniki dla 4-6 osób: 500-600 g grzybów mieszanych (np. koźlarzy, maślaków, podgrzybków) poza(...)się formować kotlety. Kotlety obtoczyć w bułce tartej smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. *Grzyby suszone namoczyć, zostawić na noc. Następnego dnia ugotować, odcedzić. Wywar można wykorzystać np.do zupy. Jeżeli grzyby są duże pokroić na mniejsze kawałki. Smacznego
Pełny talerztych terenach ziemniak. Rozpoczęliśmy sałatką ziemniaczaną z ogórkiem kiszonym. Następnie otrzymaliśmy ziemniaka w aromatycznym rosole z plastrem gęsi i szczypiorkiem Placki ziemniaczane z sosem kurkowym. Cepeliny z kapustą i grzybami polane cebulką na maśle. Babka ziemniaczana (rejbak kurpiowski) pieczona w piecu chlebowym Słynne przecieraki ze skwarkami i wiejskim twarogiem. A na koniec wspomnienie dzieciństwa ziemniaki z ogniska z masłem(...)albo imprezę na 1000 osób na świeżym powietrzu. W każdą sobotę i niedzielę można tam wpaść na rodzinny obiad, na którym królować będą dana tradycyjnej polskiej kuchni ze słynną zupą opieńkową na czele. I jeszcze jedna ważna informacja – na miejscu są pokoje gościnne do wynajęcia, gdyby biesiada się przeciągnęła. Adriano, Jacku dziękujemy za spotkanie, przyjęcie i proste ale jakże wspaniałe
królestwo garówSałatka z kozim serem i figami to idealne połączenie zarówno fig i koziego sera. Oba te składniki świetnie się ze sobą łączą, a ponadto pięknie komponują
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Brokuł jest warzywem z rodziny kapustowatych. Można również spotkać się z nazwami: kapusta szparagowa i zielony kalafior. Czyż nie brzmi to mega apetycznie?! To wyobraźcie sobie psa Pluto nad kością, z szeroko rozdziawionym pyskiem i cieknącą śliną - tak mniej więcej reaguję na widok brokułu :-). Wy też? Brokuł uwielbiam nie tylko za intensywny(...)Prawidłowo ugotowany brokuł ma intensywny, zielony kolor, nie rozpada się, jest jędrny i chrupki. Wywaru z gotowania nie wylewaj. Możesz go wypić lub wzbogacić nim smak zupy. Uwaga: Brokuły szybko więdną i tracą chlorofil (zaczynają żółknąć). Przechowywane w chłodnym miejscu wytrzymają max. 3 dni. Kupując brokuł, zawsze wybieraj jędrny, intensywnie zielony (czasem lekko fioletowy
Szybko Szybkowarjarmuż wymaga zwiększenia czasu ekstrakcji do ok. 1 minuty. Ale to wciąż tak niewiele! NutriBullet tnie wszystkie składniki na maluteńkie mikroelementy , dzięki temu przygotowane koktajle, smoothie, pasty, zupy itp. mają gładką, kremową konsystencje . Dania są przepyszne, a smoothie niezwykle puszyste . Radość z użytkowania i pyszny efekt końcowy sprawiają, że po prostu musisz przygotować sobie każdego dnia odżywczy napój :) Ja odkąd(...)pozwoli na: · odblokowanie kopalni cynku i magnezu w środku nasion arbuza, · wydobycie kwasu Omega 3, białka i przeciwutleniaczy zawartych w nasionach jeżyn, · ekstrakcję substancji odżywczych zawartych w brokułach lub kapuście, które są skuteczne w walce z nowotworami. Wszystko to nie może być wydobyte przez samo żucie pokarmu! Nutriblast zmieni Twoje życie od zaraz Opóźni efekty starzenia Zwiększy odporność
Zdrowie na języku :Pnaprawde super smaczny i zdrowy posilek.Takze polecam kazdemu,komu zalezy na dobrym smaku i chce zjesc cos dobrego i zdrowego.Zury i barszcze biale to jedne z najstarszych zup polskich.Prawie kazdy region Polski ma wlasny charakterystyczny sposob przyrzadzania zuru.Podstawa kazdego zuru jst oczywiscie zakwas. CZY JEST ZDROWY ?Jak najbardziej. Talerz zurku przywroci rownowage kwasowo-zasadowa w organizmie,a takze dostarczy wielu(...)przyspieszyc kiszenie zakwasu na zur mozna zaszczepic go kulturami zywych bakterii mlekowych.Robie to dodajac l lyzeczke zakwasu chlebowego.Mozna dodac takze 1-2 lyzki wody z kiszonych ogorkow lub kapusty,jesli oczywiscie nie byly wczesniej pasteryzowane i maja przyjemny orzezwiajacy,kwaskowaty smak.Nie polecam dodawania skorki chleba razowego.Raz,ze takiego chleba nie ma w sprzedazy,kazdy ma jakies
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czekamy na młode warzywa i owoce każdego roku. Najpierw na rzodkiewkę, sałatę, kapustę, kalafiora, fasolkę szparagową, młode ziemniaki. Truskawki, czereśnie, porzeczki. Jednocześnie mamy to wszystko na wyciągnięcie ręki przez okrągły rok w pierwszym lepszym supermarkecie. Pomidory z Hiszpanii, ziemniaki z Grecji, pierwsze truskawki pod koniec kwietnia z Węgier, a nie z polskich szklarni. Coraz częściej mówimy(...)pomidorach to chyba mogę pomarzyć ;) Nie wiem co to warzywo ma w sobie, ale ani jedno ani drugie nie tknie go nawet widelcem na wysięgniku. Za to zupę pomidorową wciągają, aż im się uszy trzęsą. Ale wracając do sałaty. Ten przepis to trochę jak podawanie proporcji na zrobienie herbaty z sokiem malinowym ;) Ale może komuś się przyda.... jak mnie kilka
bistro mamaBardzo lubię magie świąt Bożego Narodzenia. Zapach świeżych ciast, gotowanej kapusty z grzybami, czy lepienia uszek. Ubieranie choinki i przygotowania sprawiają wiele radości całej rodzinie, która może te chwile wspólnie celebrować. Wielkanoc ostatnio stała się równie mocno przeze mnie ukochana. Malowanie jajek, sianie rzeżuchy, pieczenie babek i strojenie mazurków bywa naprawdę fajnym momentem do rozmów i zabawy. Nieodłącznym elementem Wielkanocy(...)kiełbasę. Gotuję kolejne 10 minut. Z wywaru wyjmuje warzywa i kiełbasę. Zaprawiam zakwasem i gotuję, doprowadzając do wrzątku około 10 minut. Śmietanę mieszam delikatnie z wywarem i wlewam do zupy. Dodaje warzywa, kiełbasę i przyprawy (cukier, sól, pieprz, majeranek) i mieszam. Podaję z ugotowanym jajkiem. Smacznego
ChilliJemy