specjalne woreczki do mrożenia płynu. Kiedyś mroziłam w nich zupy i wiem, że takie woreczki spełniają swoją funkcję należycie:) Zamrożony wywar będzie Was błagał:) o przekształcenie go w pyszną zupę, sos lub po prostu posłuży jako zdrowa, PRAWDZIWA przyprawa. Już mi ślinka cieknie;) Co potrzebujecie? duży garnek, taki naprawdę duży:) 500-600 gramów mięsa 1 cały por (biała(...)liści laurowych 1 cebula 1 łyżka lubczyku 5-6 kuleczek pieprzu 5-6 kuleczek ziela angielskiego 1 łyżeczka soli 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki opcjonalnie 2-3 liście kapusty włoskiej (ja nie dodawałam) Mięso czyścimy, myjemy. Kroimy dowolnie - według uznania Por czyścimy i kroimy w większe paski - będzie łatwiej wyłowić z zwywaru. Ja pokroiłam drobno, w talarki, ale wtedy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comcholesterolu, są dobre na przeziębienie. Świetnie komponują się z słynnym grzańcem z wina. Pasują do marynowanej dziczyzny, wieprzowiny i baraniny. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kwaszonej kapusty. Dobrze komponują się także z potrawami z grzybów i rosołu. Sproszkowaną przyprawę można dodać do pasztetów, różnego rodzaju farszu mięsnego czy rybnego, potraw rybnych, spaghetti oraz do pizzy. Jest(...)liście laurowe. Jego charakterystyczny zapach powstaje za sprawą olejku eterycznego, którego właściwości wykorzystywane są w przemyśle alkoholowym (likiery) i perfumiarskim. Mielony będzie idealnym dodatkiem do sosów czy zup – na przykład jesienno-zimowej zupy z dyni. Jest również doskonałym dodatkiem do ciastek lub deserów (np. pieczonych jabłek). Musimy jednak pamiętać, by nie używać go w dużych ilościach
Zasmakuj Kuchnilubię tak myśleć. ;) Barszcz robię bardzo często, najczęściej właśnie tradycyjny, na wywarze z żeberek, wędzonego boczku czy kawałku kurczaka. Przepadam też za barszczem ukraińskim, czyli takim z fasolą i kapustą kiszoną lub słodką; wszystko zależy od tego, na co akurat mam ochotę i lodówkowych zasobów(...)starte buraki, wszystkie zioła, zagotowujemy, doprawiamy solą i cukrem. Gotujemy 3 minuty. 3. Po tym czasie dodajemy zakwas buraczany i ocet, przeciskamy czosnek przez praskę bezpośrednio do zupy (jeśli ktoś nie przepada za silnym zapachem czosnku, może rozkroić czosnek na połówki i wrzucić, zupa nabierze delikatnego aromatu) i ponownie gotujemy 2 minuty. Doprawiamy jeszcze raz do smaku, przykrywamy
Kuchnia Prezydentowejdość ostry, pikantny i specyficzny smak, za to odkryłam idealne połączenie tej zieleniny z owocami i innymi warzywami. Jarmuż czyli brassica oleracea , jest po prostu odmianą botaniczną kapusty warzywnej. Co ciekawe, jarmuż należy do grupy najstarszych gatunków z rodziny kapustowatych. Już w starożytności chętnie hodowano go jako roślinę ozdobną i jadalną. Jarmuż często jadano również w średniowieczu, jako(...)gatunki o gładkich bądź pofałdowanych liściach jak również okazy o różowym zabarwieniu ulistnienia czyli tzw. jarmuż różowy. Moda na jarmuż trwa , dodaje się go m.in. do sałatek, koktajli, zup i makaronów. Krótko mówiąc jarmuż jest fajny i jest on czymś najlepszym co może nas spotkać przez miesiące wakacyjne i początek jesieni. Jest bardzo niskokaloryczny , 100 gram jarmużu to tylko
Moja Mama Gotujecytryny, posiekaną miętę, odcięty i pokrojony szczypior z dymki i ząbek czosnku przetarty przez praskę. Rozdrabniamy blenderem z jogurtem i maślanką. Doprawiamy solą, łyżką miodu i wasabi. Dodajemy odsączoną kapustę, połowę rzodkiewki (reszta do dekoracji) i ostudzoną kalarepkę. Mieszamy i odstawiamy do lodówki Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Smażymy w całości podłużne dymki, dodając odrobinę miodu, soli i pieprzu(...)Wykładamy chłodnik na głębokie talerze, układamy na wierzchu podsmażoną cebulę dymkę, i halloumi. Dekorujemy łyżką soku z buraka i paskami rzodkiewki. Wine Pairing: Ponieważ tylko głupie nie piją przy zupie, chłodnik połączono z wytrawnym Rieslingiem znad Mozeli, który dobrze podkreślił fakturę i świeżość młodych warzyw. Winiarnia: Weingut Quint 2017 Riesling trocken Wintricher Großer Herrgott Quintessenz Do kupienia u: Lecker
Ugotowane pozamiataneNajlepsze na wiosnę są młode warzywa kuszące swym aromatem na sklepowych półkach.Zima nieźle nas ograbia z wszelkich witamin i smaków .Jednak ja mogę się
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiczasie do mięsa dokładamy umyte oraz obrane warzywa i gotujemy jeszcze przez około 40 minut. Ugotowane mięso studzimy, a wywar w którym się gotowało używamy do dowolnej zupy *** *** Przygotowujemy marynatę: do dużej miski wlewamy piwo, dodajemy przeciśnięty czosnek, majeranek, kminek, chilli i paprykę w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Skórkę na golonkach nacinamy z dwóch stron w krateczkę. Mięso wkładamy(...)pieczenia mięso polewamy jeszcze dwa razy marynatą, po około 15 minutach pieczenia i ponownie po około 30 minutach *** *** Golonka pieczona w piwnej marynacie smakuje najlepiej podana z zasmażoną kiszoną kapustą, chrzanem i pieczywem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
Blog z ApetytemPewnie ciężko w to uwierzyć, ale gołąbki odkryłam stosunkowo niedawno, dzięki mojej teściowej. Spróbowałam z grzeczności i od tej pory uwielbiam smak tej potrawy! Dietetycznie, bo
IzaGotujekilka zdjęć, bo musiałam Wam to pokazać! :) Mam nadzieję, że odwiedzę jeszcze Schronisko Smaków pani Magdy, ponieważ niestety pęknięta rura pokrzyżowała nasze plany... Co się odwlecze to nie uciecze! :) Zupa Sylwestrowa kwaśnica. Ja lubię takie smaki :) U pani Ani była jeszcze pomidorowa i rosół - niebo! Dania główne Sylwestrowe mięso na słodko (kurczak z morelą w sosie) z kluskami i lekką(...)słone, ostre lub na bazie wina. Wyjątkiem jest dla mięsko takie jak zaserwowała pani Ania: filet z kurczaka oprószony przyprawami z plasterkiem ananasa i odrobiną żurawiny na wierzchu. Schabowy, kapusta, ziemniaczki. Tradycyjnie, pysznie, rozpływa się w ustach. Na słodko Sylwestrowa szarlotka. Dużo jabłek, dużo cynamonu - uwielbiam! Kokosowiec pani Ani nasączony jakimś alkoholem (bo do każdego obiadu był podwieczorek w postaci
Karola gotujeOj! Wyszedł dokładnie taki, jaki robiła nasza babcia. Kwintesencja smaku, rosół dla nas idealny. Składniki 2 udka z kurczaka 2 skrzydełka z kurczaka 2 podudzia
R'n'G KitchenBardzo często zastanawiamy się na różnymi dodatkami do obiady. Brakuje nam pomysłu na jakaś zdrową i przede wszystkim smaczną surówkę. Surówka z pora i marchwi to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżki oliwy Przygotowanie: Włoszczyznę ścieramy na grubej tarce, cebulę i czosnek drobno kroimy. Warzywa wrzucamy na patelnię z podgrzaną oliwą i dusimy 5 minut. Dodajemy posiekaną kapustę, kminek, angielskie ziele, liść laurowy, dusimy 2 minuty po czym dolewamy wodę i gotujemy 25 minut. Chwilę przed końcem gotowania dodajemy sól, pieprz, obie papryki i koncentrat pomidorowy. W czasie gdy kapuśniak(...)wodą (do 1/3 wysokości ziemniaków), dodajemy sól i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu ściągamy skórkę z ziemniaków. 1/3 ziemniaków rozgniatamy widelcem i zagęszczamy nimi kapuśniak. Pozostałe ziemniaki dodajemy do zupy w całości. Smacznego! Autor : Mama
Moja Mama Gotujeznam, ale w tym pierwszym mogę coś podpowiedzieć. :) 2 jajka 2 łyżki maślanki 4 łyżki otrębów owsianych szczypta sody sól i pieprz do smaku Nadzienie: pomidor mięso z zupy korniszon liść jarmużu Mięso obieramy z wszelakiego tłuszczu i kości. Do miski wbijamy jajka, dodajemy maślankę i dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawy, sodę i otręby. Mieszamy i szybko wylewamy(...)rozprowadzić po patelni. Rozprowadzamy równo, ustawiamy na bardzo wolnym ogniu i przykrywamy pokrywką. Gdy wierzch się lekko zetnie, na połowie układamy dodatki nadzienia. Jarmuż można zastąpić, szpinakiem, kapustą pekińską, nawet zwykłą natką pietruszki. Nie polecam tylko szczypiorku, ten pod wpływem wysokiej temperatury robi się niesmaczny. Mięso i jarmuż podsmażamy na suchej patelni, chodzi o to aby dać
Dieta moja pasjaspółka z patelni Czerwona kapusta na ciepło Domowe batony musli Dżem dyniowo-pomarańczowy ze skórką Granola kokosowo-migdałowa Gryka Cake - ciasto z kaszy gryczanej i jabłek Hummus z burakami Kapusta Babci Halinki Kasza jęczmienna z boczniakami Orzechowa kasza bulgur z jabłkiem i truskawkami Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami Pasta z soczewicy i liści rzodkiewki Pełnoziarniste fusilli z pesto(...)owsianka z brzoskwiniami Pieczone topinambury Sałatka ze szpinaku i pieczarek Smażony bakłażan z fasolką szparagową Surówka marchewkowa z jabłkiem i orzechami włoskimi Zapiekana fasolka szparagowa Zielone wegeburgery bez bułki Zupa z dyni i soczewicy
My Chcemy Jeść