Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie, uważać aby nie rozgotować. Odcedzić. Dodać do zupy. Wszystko razem zagotować, doprawić do smaku pieprzem (szczypta powinna wystarczyć). Przed podaniem dodać posiekany szczypiorek i koperek. Można dodać śmietanę. Dobrym dodatkiem będzie posiekany w cienkie paski groszek cukrowy. zastawa
królestwo garówSMAKIEM A ,ŻE OSTATNIO JUŻ KILKA OSÓB PYTA MNIE O PRZEPIS NA TĄ ZUPĘ ,POSTANOWIŁAM PODAĆ GO RÓWNIEŻ WAM SKŁADNIKI: OK 1-1,5 ZIEMNIAKÓW 3-4 PORY ROSOŁKI 2 ŁYŻKI MASŁA LUB MARGARYNY ŚMIETANKA 30 % SZCZYPIOREK CHLEBEK NA GRZANKI LUB GROSZEK PTYSIOWY PRZYGOTOWANIE: ziemniaki i porę obieramy i kroimy na kawałki,(ważne jest ,żeby było mniej więcej tyle
Swojskie jedzonkozupy. tzn kilka jest...Ale za mało :) Zupy robię często ale jakoś nie ,,focę" ich tak jak innych dań. Pora to zmienić. Zapraszam na barszcz ukraiński Składniki: 1 szkl fasoli karłowej Jaś 3 buraki ugotowane 4 ziemniaki duże 1 pietruszka 2 marchwie 1,4 selera pól szklanki zielonego groszku 4 liście kapusty liść laurowy 2 ziela angielskie 3litry bulionu(...)Gotujemy do momentu miękkości ziemniaków. Dorzucamy starkowane na dużych oczkach buraki, dodajemy zielony groszek.Gotujemy jeszcze ok.5 minut. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy solą i pieprzem.W szklance hartujemy gorącą zupą śmietanę,po czym zabielamy zupkę
Z Majeczką w kuchniNie ma nic lepszego na ciepłe dni, jak chłodnik prosto z lodówki. :-) Dzisiejsza propozycja ma smak groszku, z wyraźną nutą mięty. Połączenie popularne, ale nie nudne
Szefowa kuchnistarty na drobnej tarce imbir gotujemy kilka minut. Na koniec dodajemy mleko, zestawiamy zupę z ognia i całość miksujemy na jednolity, gładki krem (przed zmiksowaniem trzeba wyjąć ziele i liście laurowe). Krem doprawiamy szczyptą soli oraz chilli. Podajemy z chipsami z pietruszki , groszkiem ptysiowym lub skropiony oliwą
Bon appetit mon amiepokroić. Wrzucić na wrzący bulion, gotować do miękkości. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do zupy. 2. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, całość dokładnie zblendować. Dodać serek topiony, gotować jeszcze chwilę ciągle mieszając aż do rozpuszczenia serka. Doprawić do smaku. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym
Kto ugości moich gości?Kremy to fantastyczna alternatywa dla zup bazujących na rosole, czyli na tłuszczu zwierzęcym. Dzięki temu mogą być posiłkiem dla Wegan, Wegetarian, osób z alergiami na produkty mięsne i tych, którzy pragną zrzucić zbędne kilogramy. Ta ostatnia grupa powinna być szczególnie zainteresowana, ponieważ z mięsa do wywaru dostaje się szereg substancji uwalnianych z tkanek i tłuszczy. Te substancje odpowiadają(...)Gotujemy przez 20 minut, a następnie dodajemy podsmażony por, cebulę, mrożony groszek i przeciśnięty czosnek. Całość gotujemy jeszcze ok. 10 minut (do miękkości warzyw). Na końcu przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Jeśli zbyt dużo wody nam wyparowało podczas gotowania to możemy jeszcze ze szklankę dolać, zależy czy chcemy zupę bardziej gęstą lub rzadką. Całoś miksujemy przy pomocy blendera na aksamitny
Dieta Rozdzielna i Zdrowiekokosowego 2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka żółtego curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1 kg ziemniaków 1 cytryna 1 puszka mleka kokosowego 2 średnie marchewki 1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony) garść szpinaku lub jarmużu (może być mrożony) świeża lub suszona kolendra 3 papryczki chilli (opcjonalnie) sól Wykonanie: Cebulę obieramy i drobno kroimy, imbir obieramy i ścieramy(...)rozwagą. Ja je pomijam w tym kroku, żeby zupa nie była zbyt ostra i nasz Najstarszy był w stanie ją jeść, bo ją uwielbia :). Dodajemy mleko kokosowe, kolendrę, marchewkę, wodę (tak, żeby warzywa były przykryte) i gotujemy na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy dodajemy groszek i szpinak albo jarmuż i gotujemy jeszcze przez około 5-10 minut
Lamarida.pltajska odmiana limonki, której liście najczęściej znajdują zastosowanie w przyprawianiu zup i curry w kuchni tajskiej oraz indyjskiej. Gulasz mocno rozgrzewający i bardzo sycący. Składniki: • 1 szklanka puree z dyni • 1/2 dużej cukinii • 1 cebula • 4 marchewki • 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego • 1 kalarepka • pęczek natki pietruszki • sól, pieprz do smaku
To co kochamcytryny. Lista składników nie jest długa, a smak jest świetny. Polecam. Zupa Zupa jarzynowa (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki) z czerwoną soczewicą. Zmiksowana na krem z dodatkiem oleju lnianego, pietruszki i pestek z dyni (ostatnio obowiązkowo!). II danie Kasza kuskus z suszonymi pomidorami, groszkiem, słonecznikiem i pietruszką. Inspiracja na ten obiad pochodzi ze strony Qchenne Inspiracje. Bardzo szybko się
lady-och-mistrzyni.blogspot.comGęsty, gorący i czosnkowy krem z czosnkiem. Dla miłośników czosnku i nie tylko :) Kolejna moja propozycja zup/kremu na moim blogu. Idealne zarówno z pestkami dyni, słonecznika, grzanek czy groszkiem ptysiowym. Spróbujcie i wybierzcie swoją ulubioną wersję. Składniki: - 2l wody - 500g ziemniaków - 3 marchewki - 1 pietruszka (korzeń) - 1 łyżka tłuszczu - ja użyłam oleju - 1 główka czosnku - sól, pieprz - 1 liść laurowy(...)gotować do miękkości ziemniaków. Wyjąć marchewkę i resztę zmiksować do uzyskania gładkiego kremu. Podawać z posiekanym szczypiorkiem/kleksem śmietany/jogurtu oraz ulubionymi pestkami/grzankami/groszkiem ptysiowym. Smacznego! Inne moje propozycje na zupy krem: Krem z kukurydzy z chipsami i kindziuka Krem z pomidorami z serem Krem serowy z pora i cukinii
CookYourselfzamykam go wtedy szczelnie w słoikach i czekam aż najdzie nas ochota na zupę. A do takiego bulionu dodanie jeszcze świeżych warzyw to już podwójny smak) 2 marchewki 1 pietruszka połowa selera 1 cebula 1 czerwona papryka 1,5 szklanki mrożonych warzyw wymieszanych razem: groszku, kukurydzy, zielonej ciętej fasolki do smaku świeżo zmielony pieprz, vegeta natur, szczypta soli, słodka
Zasmakuj KuchniZupa trzy strączki. porcja: jak dla wojska. od Was zależy czy będzie to zupa czy potrawka - w zależności od ilości wody, wielkości warzyw czy gęstości passaty pomidorowej :) Składniki: 3 szalotki lub 2 cebule 2 cukinie 3 marchewki pół szklanki soczewicy czerwonej pół szklanki mrożonego groszku(nie z puszki!) 1 puszka białej fasoli lub 1 szklanka ugotowanej fasoli łyżka oliwy
Fiolka w kuchnidyni świeża bazylia oliwa z oliwek sól i pieprz do smaku Ugotuj ryż z groszkiem i marchewką tak jak zaleca SYS na opakowaniu. Dodaj trochę więcej wody, dosmacz solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Pod koniec gotowania dodaj 2 łyżeczki koperku Proeco i dosłownie rozgotuj zupę! Chyba , że chcesz ją delikatnie zblenderować. Wyłóż na talerze. Przed podaniem posyp uprażonymi
Z Kuchni Do Kuchniugotowaniu bulionu obrane i pokrojone mięso trafia spowrotem do zupy lub przygotowuję z niego właśnie tymbaliki. Z indykiem są one jeszcze smaczniejsze niż z kurczakiem. Składniki: ugotowane w wywarze mięso indyka marchewka i pietruszka ugotowane wraz z mięsem w rosole trochę groszku konserwowego 1-2 jajka ugotowane na twardo sól pieprz odrobina soku z cytryny
Walijskie Pichcenie