dodać posiekana cebulkę i czosnek, smażyć do zrumienienia. podsypać mąką i prażyć kilka minut. Boczek dodać do gotującego się grochu. Zupę przyprawić do smaku i gotować do czasu aż groch zacznie się rozpadać. Grochówkę podawać posypaną natką pietruszki, z groszkiem ptysiowym lub grzankami
Smakołyki Asizupę solimy i mocno pieprzymy do smaku – grzyby lubią pieprz, podkreśla i podkręca ich smak – nie żałujcie im go. Podajemy zupę gorącą, z kleksem słodkiej śmietanki, mocno posypaną drobniutko usiekaną natką pietruszki. Chlebowe paluszki grissini pasują idealnie – jeśli macie groszek ptysiowy będzie równie dobry. SKŁADNIKI 500g pieczarek 1 mała garstka suszonych grzybów – najlepiej podgrzybków 2 większe szalotki 2 duże ząbki
Karo in the Kitchenpieczarek i pora. Ma fajny, naturalny kolor oraz wyraźny, grzybowy smak. Kolejną jej zaletą jest krótki czas przygotowania. W większości zup w postaci kremu, warzywa podsmażam na maśle. Lubię, gdy jego smak buduje klimat dania. Moją pieczarkową podawałam z groszkiem ptysiowym i odrobiną kwaśnej śmietany. Równie dobre będą grzanki. Maciek poinformował mnie, że ponownie nastąpiło zjawisko indukcji myśli. Ciekawe
zadanie-gotowanieprzez kilka sekund. Pory z czosnkiem zalać bulionem, dodać odsączoną ciecierzycę z puszki i gotować około 30 minut. Po czym zupę zmiksować blenderem na krem. Doprawić solą, pieprzem i posypać suszonym estragonem oraz wlać śmietanę kremówkę. Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub ze świeżym pieczywem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychzamiłowanie to tego typu zup, jest mnie wstanie nasycić. Zupa ma trzy główne zalety: szybka, smaczna i zdrowa :) Składniki: 500 g mrożonych warzyw (u mnie w równych proporcjach groszek, brokuł i kalafior) 2 średnie marchewki 1 duża cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 2 średnie ziemniaki 1 l bulionu + 1 szklanka (domowego bulionu) 1łyżka posiekanego koperku (u mnie mrożona
Delicious Titbitstych w postaci kremu, zaczęłam się przekonywać jakiś czas temu. Po części, za sprawą restauracji "Manekin", która serwuje tak pyszne zupy, że za każdym razem, gdy tam jestem, muszę jakiejś spróbować. W internecie natknęłam się na krem z zielonego groszku, który intensywnością swojego koloru tak mocno mnie zachęcił, że musiałam go spróbować. Przepis mega prosty i choć może nie zaskoczy
Mój Smak na ŻyciePyszna, ekspresowa zupa kukurydziana. Składniki: 5 dag kaszki kukurydzianej 1,5 szklanki wody 4 szklanki mleka 2 marchewki 1 puszka zielonego groszku Sól, cukier Natka pietruszki Sposób przygotowania: Kaszę rozmieszać z letnią wodą, pozostawić na pół godziny, następnie wlać na gotujące się mleko. Dodać startą marchew posolić, gotować około 10 minut na wolnym ogniu. Wsypać odsączony groszek, doprawić i posypać
Tradycyjna Kuchniapora umyć. Cukinię pokroić na kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Zupę zmiksować. Dodać zioła, masło, śmietankę i posiekaną zieleninę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym
Czerwień i błękitrondlu na oleju/maśle dodając przeciśnięty czosnek. Gdy warzywa zmiękną podlać bulionem, dodać topiony serek i chwilę pogotować. Zupę zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką, całość zmiksować na gładki krem. Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub szybkim nachos z gotowych placków tortilli - przepis TUTAJ
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaczasie wyławiamy warzywa. Do garnka z bulionem wrzucamy groszek, pół pęczka pietruszki i startą na dużych oczkach tarki marchewkę. Dodajemy kurkumę, sól i pieprz i gotujemy jeszcze 10-15 minut. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy ponownie. W oddzielnym garnku gotujemy makaron. Gotowy nakładamy na talerze i zalewamy zupą. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjiLekko słodkawy smak, z grzankami jest kompletnym daniem. Możecie oczywiście podać ją z groszkiem ptysiowym albo grzankami krojonymi w kostkę. Jan osobiście preferuję grzanki serwowane obok, mocno natarte czosnkiem. Rodzice lubią takie duże grzanki położyć na górę talerza i takie zestawienie serwują swoim gościom. Kolor zupy w dużej mierze zależy od stopnia zrumienienia cebuli. Na zdjęciu jest zupa z praktycznie
Mieszam w GarnkuPyszna zupa z kurczakiem oraz dodatkiem dyni i lekką serową nutą. Składniki: 1 udko i 1 filet z kurczaka150 g marchwi mini lub 1 duża marchewszklanka mrożonego zielonego groszkuok. 150 g dyni, np. Hokaido1/2 selera2-3 ząbki czosnku1/2 cebuliposiekana natka pietruszki2/3 szklanki ryżu, najlepiej arborio1 łyżka ziół do pizzysól i pieprz2 trójkąciki sera topionego2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% Umyte mięso(...)groszek. Jeśli nie mamy marchwi mini, należy dodać pokrojoną drobno marchew świeżą. Po kilku minutach dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię i zmiażdżony czosnek. Kiedy ryż i warzywa zmiękną dodać trójkąciki sera, posiekaną natkę pietruszki , zioła, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Udko wyjąć, obrać z kości i skóry, mięso (również filet) pokroić i dodać do zupy. Zabielić
Czerwień i błękitJuż we wcześniejszych rybnych wpisach ( o mulach i zupie rybnej ) pisaliśmy Wam o wspaniałym asortymencie produktów w sklepach MAKRO! Jesteśmy wielkimi fanami ryb i owoców morza, do tego stopnia, że z chęcią jedlibyśmy je o każdej porze dnia i nocy! Kiedy wczoraj chodziliśmy po MAKRO, spoglądaliśmy na te wszystkie świeże, wędzone oraz mrożone ryby i owoce morza(...)podbudzi nasze zmysły i kolorowo pobudzi do życia oraz doda energii! Dzisiaj mamy dla Was szybką i super prostą propozycję na obiad dla całej rodziny. Curry z dorszem, krewetkami, groszkiem cukrowym i szpinakiem - bardzo aromatyczne i cudownie rozgrzewające danie. Przenikające się aromaty przypraw, mleczka kokosowego i pomidorów pobudzają zmysły i idealnie rozgrzewają w jesienny, listopadowy dzień. Składniki
Plate of Joydzisiaj, warto rozgrzać się smaczną i pożywną zupą z dużą ilością mięska. Można ją podać z grzankami lub ziemniakami . Doskonale rozgrzewa zimową porą. Pachnąca czosnkiem i majerankiem , po prostu pyszna;) Grochówka na żeberkach 60 dag żeberek mięsnych , mogą być wędzone 50 dag groszku żółtego łupanego 2 łyżki suszonej włoszczyzny 3 duże ząbki czosnku
Takie tam pichceniezdrowe i dzieci z łatwością je jedzą. Dziś postanowiłam zrobić zupę krem z batatów i brokułów. Zupa jest z dodatkiem ziół, cebuli i świeżego koperku. Możecie ją finalnie posypać startym serem, natką pietruszki lub koperkiem, jogurtem naturalnym, oliwą z oliwek lub groszkiem ptysiowym. Polecam:) Składniki: 10 kwiatów mrożonych brokuł 4 duże bataty 1 średnia cebula przyprawy: 2 liście laurowe(...)miękną zdecydowanie szybciej niż zwykłe ziemniaki) dodaj do nich brokuły, ziele, liście i 1,5-2 płaskie łyżki vegety natur, gotuj na średnim ogniu. Gdy składniki się połączą zmiksuj zupę na gładki krem, dopraw do smaku. Smacznego zdrowego
Zasmakuj Kuchni