zupa z groszku - 1084 przepisów (strona:38/73)

Najprostsza zupa kalafiorowo-kokosowa 150

bulionu – na ratunek przyszły suszone warzywa. Po raz pierwszy próbowaliśmy tej zupy u Rodziny, bardzo nam posmakowała, tak więc wzięłam przepis i od tamtej pory bardzo często gości również i u nas. Składniki: 1 średni kalafior 5 średniej wielkości młodych ziemniaków 4 młode marchewki 1 szklanka mrożonego groszku 2 łyżki suszonych warzyw (bez dodatku soli) 2 liście laurowe 4 sztuki(...)marchew oskrob ze skórki i pokrój w 1 cm kostkę. Warzywa przełóż do dużego garnka , dodaj groszek oraz przyprawy: suszone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej wszystko wodą do wysokości 5 cm nad warzywami. Przykryj i wstaw na ogień. Kiedy zupa się zagotuje zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10-15 minut, sprawdzając, czy warzywa są miękkie. Pod koniec gotowania

Roślinna - blog wegański
Krem kukurydziany 127

Śmietanę zahartować z wywarem (tzn. śmietanę przelać do większego naczynia i powoli dodawać gorącą zupę; cały czas mieszając). Przygotowaną śmietanę wlać do zupy i jeszcze chwilkę gotować. Posmakować i ewentualnie doprawić. Krem kukurydziany podawać, np. z łazankami, groszkiem ptysiowym lub grzankami

Ugotować
Zupa jarzynowa z quinoą i grzybami shitake (bez glutenu, bez laktozy, wegańska) 113

zapewne wiecie, jestem fanką takich lekkich, zdrowych, dietetycznych zup, a ta jest jedną z moich ulubionych. Jeśli macie okazję kupić świeże grzyby shitake, wypróbujcie koniecznie.  Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 2 małe marchewki 1 kalarepka 3-4 liście kapusty kawałek pora (około 5 cm) 2/3 szklanki mrożonego zielonego groszki 8 świeżych grzybów shitake szczypiorek 2 łyżki oliwy(...)minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę kalarepę i poszatkowaną kapustę. Gdy warzywa zaczną mięknąć, dorzucamy groszek, doprawiamy pieprzem, lubczykiem, w razie potrzeby jeszcze raz solimy. Gotujemy kolejne pięć minut, na koniec dodajemy grzyby shitake pokrojone w paseczki i wyłączamy zupę i odstawiamy ją na 5 minut (wystarczy jak grzyby postoją chwilę w gorącej zupie, shitake nie należy długo

Quinoa Raz!
Pasta z zielonego groszku 123

jest lekko słodkawa. Jednak dodatek wina nadaje jej ciekawego aromatu. W sumie to oryginalnie był to przepis na zupę. Jako, że nie ma dla mnie rzeczy niemożliwych to postanowiłam trochę pokombinować i gotowe. Do przygotowania pasty potrzebujemy: 750 g zielonego groszku (można użyć mrożony albo z puszki) 1 szalotkę 2 płaskie łyżki cukru 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina W garnku

Szybko Tanio Smacznie
Zupa curry z batatem 139

jest twardszy od ziemniaka, gotuje się krócej niż on. Jeśli chcecie, by zachował kształt, wrzućcie go do zupy na 5 minut przed końcem gotowania. Składniki: 1 bulwa batata 1 średniej wielkości cukinia 1 mały bakłażan 1 por 1 brokuł 250 g zielonego groszku 2 l bulionu warzywnego 3 liście laurowe 1 gniazdko anyżu 3 cm kawałek kory cynamonu 3 łyżki(...)pora (białą i nieco zielonej części), pojedyncze różyczki brokuła i groszek (o tej porze roku użyłem mrożonego) i gotować ok. 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać pokrojonego w podłużne kawałki batata i pastę curry. Dokładnie wymieszać i gotować kolejne 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać przyzdobioną świeżą kolendrą

W SMAK
Filety z kurczaka z marchewką, groszkiem i papryką w sosie śmietanowo - paprykowym 168

Polecam i miłego dzionka życzę :-). Składniki na 3-4 porcje: 3 filety z kurczaka 2 duże marchewki 1/2 puszki groszku 1 mniejsza papryka czerwona 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 125 ml śmietanki 30% lub 18% do zup i sosów 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej masło klarowane do smażenia Marchewki ugotowałam, obrałam i po ostudzeniu(...)rozgrzałam 2 łyżki masła klarowanego. Włożyłam filety, obsmażyłam z jednej i drugiej strony. Następnie wlałam gorący bulion i zagotowałam. Najpierw do mięsa dodałam paprykę, jak zmiękła, to marchewkę i groszek, dodałam paprykę słodką, wymieszałam delikatnie. W trakcie musimy pamiętać, żeby co jakiś czas filety przewracać z jednej strony na drugą. Śmietanę mieszamy w obiema mąkami i dodajemy do reszty. Gotujemy

kruche babeczki
Zupa solferino [ z groszkiem zielonym] 184

pokrojonego w plasterki.Gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodać odcedzony groszek [ ja mrożony groszek dodałam razem z ziemniakami ] i przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Żółtka wymieszać ze śmietaną, wlać troszkę gorącej zupy.Wymieszać i wlać do garnka z zupą. Przed podaniem posypać koperkiem

Moje domowe kucharzenie
Krem z topinamburu z czerwonym pieprzem i chipsami 161

była dość pospolitym warzywem. Zupa krem z topinamburu to odpowiednia zupa na niedzielę lub np.święta. Krem z topinamburu jest zupą o oryginalnym smaku przypominającym trochę smak orzechów. Jak każdy krem można ją podawać z przeróżnymi dodatkami: grzankami, groszkiem ptysiowym czy chipsami warzywnymi. KREM Z TOPINAMBURU Z CHIPSAMI  I  CZERWONYM PIEPRZEM Składniki: 1 litr bulionu 1 cebula(...)podsmażony topinambur z cebulą oraz pokrojone z kostkę ziemniaki. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Kiedy warzywa będą miękkie miksujemy wszystko blenderem,a następnie wstawiamy ponownie na ogień i dodajemy do zupy serki topione, mieszamy, aby się rozpuściły. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem,a także dodajemy śmietanę. Ja podałam z odrobiną oliwy z oliwek chipsami z topinamburu oraz czerwonym pieprzem

Bon appetit mon amie
Przydatne akcesoria kuchenne - nieoceniona pomoc 156

postaci wstawienia silikonowej części.  Bardzo fajne rozwiązanie i faktycznie, jeśli np. kawałki warzyw z zupy zostają na bokach garnka to łatwo je zebrać. To samo tyczy się sałatki podawanej w przeźroczystej misce - nie ma już miejsca na zacieki od majonezu czy pozostałego kawałka groszku czy kukurydzy. Łyżka wszystko ładnie zbierze i wyrówna - tak jak silikonowa szpatułka

Gotowanie i blogowanie
ZUPA Z KARTONU I PUSZEK ;) 197

kcal, 23 g węglowodanów, 8 g białka; - 1 puszka czerwonej fasoli, po odsączeniu zalewy (której nie, nie dodaję do zupy tylko wylewam do zlewu) 240 gramów - 228 kcal, 34 g węglowodanów, 15 g białka; - 1 puszka groszku, po odsączeniu 240 gramów - 180 kcal, 21 g węglowodanów, 13 g białka; - pół puszki kukurydzy, 140 gramów - 128 kcal, 17 g węglowodanów(...)likopen (!) z soku pomidorowego, antywirusowe właściwości kurkumy z pieprzem i czosnku, no i... pełne brzuchy na dłuższą chwilę, wcale nie zapchane byle czym. Więc jak, lepsze nic czy jednak zupa z kartonu i puszek

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 189

wyglądzie. Można używać warzyw świeżych, mrożonych i z puszki. Najlepiej używać warzyw sezonowych, więc skład naszej zupy będzie się różnił w zależności od pory roku. Oto kilka luźnych sugestii: wiosenna wersja – młode ziemniaczki*, młoda włoszczyzna, szparagi, karczochy, boćwina, rukola, szpinak letnia wersja – zielony groszek, bób, cukinia, fasolka szparagowa, młoda kapusta, a nawet z owocami morza (na wywarze rybnym) jesienna wersja

Chilli Czosnek i Oliwa
Kilka pomysłów na... 152

dzisiaj zachodzę do sklepu jak gdyby nic.. a tu nie ma dyni :O szok :(  Curry z ziemniaków, groszku i fasoli szparagowej  Makaron chiński z tofu i warzywami   risotto z burakiem i tahini  Marokańska zupa pomidorowa z ciecierzycą i kuskusem  Dyniowo-kokosowy tofurnik na daktylowym spodzie z polewą daktyle-tahini

More food, love and dreams
Krem z mrożonego groszku z mietą 119

Zagościły u nas zupy kremy.  To pewnie na skutek przejedzenia poświątecznego.  1,5 litra warzywnego bulionu opakowanie mrożonego zielonego groszku biała cebula łyżka oleju listki świeżej mięty   W garnku rozgrzałam olej i zeszkliłam cebulkę pokrojoną w kostkę, wlałam gorący bulion, wsypałam paczkę groszku. Całość gotowałam jakieś 20-25 minut. Zmiksowałam z kilkoma listkami świeżej mięty. Mocno popieprzyłam

AZgotuj!
Porzeczka smakuje- produkty firmy SYS 152

które przygotowałam . Najbardziej przypadły mi do gustu placki ziemniaczane ze szpinakiem, po prostu "niebo w gębie" ;) Chciałam też Wam wspomnieć o zupie z soczewicy, której zapach przywiedzie do kuchni każdego głodomora ;) A dzięki temu daniu, polubiłam zielony groszek ;) Te i więcej produktów znajdziecie na stronie Firma SYS- Dania Babci Zosi . Można tam znaleźć opis produktu, skład oraz opinie innych ludzi

Czerwona Porzeczka
Zupa krem ze skorzonery 116

przygotowane warzywa wkładamy do osolonej wody i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu miksujemy. Śmietankę mieszamy z żółtkiem i dodajemy do zupy. Wsypujemy posiekaną zieleninę i doprawiamy solą i 1 łyżeczką octu winnego. Można podawać z dodatkiem groszku ptysiowego. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój

Marder&Marder Manufacture
Palcem po mapie: Kazimierz Dolny 142

Mąż był zadowolony. Była ona również ciekawie podana - na stół wjechał bowiem talerz z uszkami i dopiero przy stole został zalany zupą. Jako danie główne zjedliśmy: ja zrazy z polędwicy wołowej z kopytkami z suszonymi grzybami, zielonym groszkiem i sosem z trawy żubrowej, a PanMąż jagnięcinę na musie śliwkowym z kopytkami na maśle palonym i puree dyniowym z imbirem

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Zupa krem z zielonego groszku 158

Zupa, której przygotowanie zajmuje 20 minut. Jest pyszna, sycąca, ale pod jednym warunkiem. Trzeba lubić zielony groszek :)Czytaj więcej

bistro mama
Szybka zupa. 414

zupę?  Niedzielny rosół, a w poniedziałek co zrobić na obiad. Na pomidorówkę dzieci kręcą nosem.... Polecam mega szybką dość delikatną zupę na bazie gotowych produktów. Składniki: ok 2 l drobiowego rosołu 5 średnich ziemniaków marchew z groszkiem (w puszce/mrożone) drobny makaron Międzybrodzki sól do smaku siekana natka pietruszki  Wykonanie:Do gotowego rosołu dodać obrane i pokrojone ziemniaki

Malinowe Pocałunki
Zupa krem z kurek 193

przy użyciu blendera na gładką masę. Na koniec przyprawiłem zupę szczyptą mielonej gałki muszkatołowej, odrobiną soli i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Zupę nalałem do miseczek, które udekorowałem pozostawionymi kurkami, które pokroiłem na połówki, świeżymi gałązkami tymianku i groszkiem ptysiowym

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania