zupa z groszku - 1084 przepisów (strona:31/73)

Zupa krem z cukinii 226

świetnie i doskonale sycą. Dodatkowo,  jest to super pomysł na to, aby dzieciaczki zjadały masę warzyw ze smakiem i miały ochotę na dokładkę ;)  Zupę można podać z grzankami (dobre kupisz w KLIK ), groszkiem ptysiowym  lub chipsami z szynki,boczku lub polędwicy łososiowej (KLIK) 2 młode cukinie 2 marchewki kawałek selera 1 korzeń pietruszki 2 -3 cebule(...)seler. Następnie dokładam ziemniaki i szparagi, na koniec pokrojoną cukinię.   Wsypuje przyprawy, dodaję kostkę rosołową, duszę chwilkę i zalewam wrzątkiem, ilość zależy od tego jaką chcemy gęstą zupę. Ja nalewam ciut ponad warzywa. Gotuję zupę do momentu aż warzywa będą dały się zmiksować.  Dodaję łyżkę śmietany i miksuję na krem.  Na koniec  dodaję posiekany drobniutko

Takie tam pichcenie
Zupa krem z warzyw 91

Zupa to nieodłączny element dania głównego. Doskonale rozgrzewa nas od środka. Krem z warzyw to pyszna zupka z du ż ą  ilością witamin. Świetnie smakuje z dodatkiem chrupiącej, czosnkowo-maślanej grzanki.   Składniki: ziemniaki 3 szt, marchew 1 szt, brokuł 1 szt, groszek mrożony pół szklanki, pietruszka pół korzenia, liść laurowy 2 szt, ziele(...)pokroić w kostkę, dodać brokuła i zalać zimn ą  wod ą  i nastawić na palnik. Dodać przyprawy i gotować, dodać groszek i gotować do miękkości. Dodajemy posiekana natkę pietruszki. Gotow ą  zupę miksujemy na gładki krem. Podajemy z łyżką śmietany oraz grzank

kulinarne odsłony pati
Sałatka z paluszkami surimi 316

1 opakowanie paluszków surimi pół pęczka koperku 1 świeży średni ogórek 1 szklanka groszku ¼ słoiczka majonezu 1 czerwona cebula sól, pieprz Paluszki surimi rozmrażamy i kropimy

Humanistka w kuchni
Aksamitna zupa krem z dyni z nutą Curry & Cayenne 152

już dość dawno temu zdjęcie zupy z dyni na facebooku. Muszę przyznać wyglądała bardzo apetycznie i stwierdziłam, że też muszę spróbować ją zrobić. No i udało się :) Szczerze mówiąc zupa dyniowa trochę mnie zaskoczyła swoim smakiem, ale smakowała nawet tym, którzy o daniach z dyni słyszeć nie chcą :) Składniki: 70 dag dyni 700 ml wywaru rosołowym (lub 700ml wody(...)czasu aż dynia zmięknie (tj. około 15 minut od zawrzenia). Następnie dodajemy śmietanę i przyprawy. Gotową, lekko przestygniętą zupę miksujemy blenderem, w dzbanku do koktajli lub przeciskamy przez sito. Jeśli jest zbyt zimna, podgrzewamy. Następnie wlewamy do bulionówek i dodajemy groszek ptysiowy lub grzanki. *Czerstwy chleb kroimy w drobne kosteczki, wrzucamy na patelnie z rozpuszczoną margaryną i pieczemy, co pewien

Smakowy Raj
Zupa groszkowo - fasolowa 175

dając energię na resztę dnia. Dzisiaj w kuchni pachnie zupą inspirowaną tradycyjnym polskim krupnikiem, która jednak w swoim końcowym wydaniu kompletnie go nie przypomina. Nie zmienia to faktu, że jest po prostu przepyszna.  SKŁADNIKI: 2 l dowolnego bulionu * 10 dag boczku 1/2 szklanki mrożonej fasolki szparagowej 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 duży lub 2 małe ziemniaki 1 marchewka(...)ziemniaki. Płuczemy i przekładamy do zupy. Wrzucamy marchewkę i gotujemy ok. 15 min. Po tym czasie dodajemy do zupy przepłukaną komosę lub ryż i znowu gotujemy przez kwadrans. Po tym czasie ziemniaki powinny już zmięknąć. Dopiero wtedy dodajemy fasolkę i groszek. Nie musimy ich rozmrażać, jednak dobrze jest przepłukać pod letnią bieżącą wodą, aby pozbyć się smaku mrożonki. Gotujemy jeszcze

Kuchnia od dwojga
łopatka gotowana w sosie śmietankowym... 148

zupy, 1/2 szklanki śmietana gęsta słodka, 1 łyżka mąka pszenna, 2 łyżki natka pietruszki, - ile potrzeba ziemniaki ugotowane, 1 opakowanie groszek z marchewka mrożony łopatkę z kością ugotować w wywarze z włoszczyzną, kucharkiem - wywar wykorzystać do zupy np. pomidorowej z łopatki ugotowanej usunąć kość, mięso posypać mąką, papryczką chili zmieloną i na gorącym oleju podsmażyć z każdej strony wlać wywar

W Mojej Kuchni Lubię
Chowder 137

wykonywania rybnego wywaru. Nie oznacza to jednak, że zupa nie będzie aromatyczna! SKŁADNIKI ( dla 4 osób ): 2 nieduże/1 duży filet z dowolnej ryby mrożonej (u nas tilapia) 15-20 dag brzuszków z łososia 10 dag boczku wędzonego 1 średnia cebula 2 ziemniaki 1 duża marchew pół pora ok. szklanka groszku mrożonego kubek śmietanki 12 lub 30 % 2-3 liście(...)oraz mięso. Gotujemy chwilę i dolewamy śmietanki. Znowu gotujemy przez kilka min i dosypujemy groszek i opcjonalnie namoczony uprzednio szafran. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 10 min.  Zagęszczamy skrobią - łyżkę skrobi rozprowadzamy w wodzie, dolewamy trochę bulionu, żeby zahartować i dolewamy do zupy. Dodajemy pokrojony w dość duże kawałki filet i gotujemy nie dłużej niż

Kuchnia od dwojga
ZUPA JARZYNOWA Z ANYŻEM 149

talerz się nie zachował. Jestem z tego dumna , że zupa która jest zwykłą zupą  , stała się dzięki tej przyprawie , zupą " godną królów " jak to ujęła moja przyjaciółka.Zapraszam. 2 litry bulionu  1 listek laurowy 40 dag.zielonego groszku z marchewką ( mrożonego) 4-6 ziemniaki pokrojone w kostkę kilka małych plasterków szynki wędzonej sól pieprz  I najważniejszy składnik szczypta(...)ziarenek anyżu! ********************************************************* Gotujemy ziemniaki w bulionie do miękkości z listkiem laurowym i plasterkami pokrojonymi w kostkę szynki.Dodajemy mrożony groszek z marchewką.Jeszcze gotujemy ok.10-15 minut.Przyprawiamy anyżem solą i pieprzem.Gotową potrawę zdejmujemy z ognia, miksujemy blenderem na zupę krem.Na środek zupy wlewamy odrobinę śmietany kremówki i Podajemy zupę gorącą.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Domowy chrupiący groszek ptysiowy 107

Świetna przekąska, pasuje do zup typu krem, sałatek. Można nim posypać także dość syte zupy z dużą ilością mięsa i warzyw. Polecam też groszek ptysiowy polany domową polewą czekoladową:) Smacznego:) Składniki: 75 g mąki pszennej 100 ml wody mineralnej 2 mniejsze jajka 25 g masła sól drobnoziarnista Wykonanie: Przygotuj garnuszek, w którym zagotuj wodę z masłem z odrobiną soli. Dodaj

Zasmakuj Kuchni
Zupa brokułowa z serkiem topionym 286

Ugotować do miękkości. Serek pokruszyć, dodać do warzyw. Całość delikatnie mieszać do czasu rozpuszczenia serka. Zupę zmiksować na krem, doprawić solą, pieprzem ziołowym i papryką. Zupę można udekorować posiekaną natką pietruszki i podawać z groszkiem ptysiowym. Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Świat Smaku
Zupa gulaszowa z ziemniakami 108

teraz znowu wieje chłodem. I to ciągłe odśnieżanie. Jak ja nie cierpię zimy. Lubię za to w takie dni mieć w lodówce garnek pysznej zupy gulaszowej na rozgrzewkę. Z wołowiną, ziemniaczkami i zielonym groszkiem. Gęstą, sycącą nieco pikantną. Zapraszam.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Zupa z cukinii z serkiem topionym 169

lubimy coraz bardziej. Są pożywne i według mnie mają bardziej wyrazisty smak od tradycyjnych. Dzisiaj proponuję sezonową ponieważ w ogródku nadal rosną młode cukinie. Pyszna zupa krem z cukinii z serkiem topionym z dodatkiem groszku ptysiowego. Składniki: 1 marchewka mniejsza 1 pietruszka 1 cebula średnia 3 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1 cukinia mniejsza 1 łyżka masła 1 l bulionu warzywnego

Ala piecze i gotuje
Zupa krem z kabaczkiem 148

kremowa zupa na moim blogu. Składniki: 1 młody kabaczek 1 mały seler 1 duża marchew 1 duża pietruszka 3 ząbki czosnku 5 szklanek bulionu warzywnego 2 łyżki oliwy (może być olej lub oliwa smakowa) ½ szklanki słodkiej śmietanki imbir, gałka muszkatołowa, ostra papryka w proszku, cynamon przyprawa warzywna do smaku pół pęczka natki pietruszki sól i pieprz groszek ptysiowy(...)marchew, selera, podzielić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie zupę zmiksować. Dodać przyprawy, oliwę, śmietankę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami czosnkowymi

Czerwień i błękit
Zupa krem ze szparagów –z tahiną i cytryną 171

jeszcze odrobinę tahiny albo soku z cytryny. Przelewamy z powrotem do rondla, zagotowujemy i podajemy.   Na talerzach warto zupę urozmaicić – ja podałam ją z zawsze eleganckimi jajkami przepiórczymi (po 3 na porcję), czymś chrupiącym i świeżym, jak pokrojony cukrowy groszek. Wstążki surowych szparagów ścięłam obieraczką do jarzyn. Czarnuszka dodaje fajnego, ziemistego charakteru potrawie a bratki są tutaj całkowicie jadalną(...)SKŁADNIKI ZUPY 600g szparagów – białe i zielone 800ml rosołu – domowego z lub z ekologicznych kostek 2-3 małe szalotki (80-100g) 3 łyżki oliwy z oliwek albo oleju ryżowego dwa kawałki wielkości kciuka skórki ściętej z cytryny 3-4 łyżki pasty sezamowej tahini 2 łyżki soku z cytryny 1 średni ząbek czosnku sól SKŁADNIKI DO PODANIA czarnuszka groszek cukrowy

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania