Następnie dodajemy śmietankę ok. 4 łyżki.Wszystko dalej miksując. Na sam koniec zagotowujemy, doprawiamy pieprzem, solą oraz gałka muszkatołową. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Jeśli chcecie uzyskać gęściejszą zupę, dolejcie mniej bulionu. Smacznego :) IQKA
Kukuleczkipokazu „Krzyżacy łamią Okrasę”, podczas którego znany z TV Karol Okrasa przygotował dwa dania, których receptury zaczerpnął ze średniowiecznych książek: kurę na czarno i zupę rybną z rodzynkami, pomidorami i groszkiem. Jednym z punktów programu był konkurs kulinarny o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia. Oczywiście tematem były dania według historycznych receptur pochodzących z czasów krzyżackich. W konkursie wzięło udział
królestwo garówZielony groszek warto jeść z kilku powodów: zapewnia wzmocnienie kości, ponieważ dostarcza do organizmu witaminę K, ale również witamina B3 oraz duża zawartość błonnika ma
ChilliJemywarzywny puszka zielonego groszku 0,5 brokuła mleczko kokosowe sól, pieprz natka pietruszki Przygotowanie: Do wywaru warzywnego dodajemy brokuł i groszek, gotujemy aż brokuł zmięknie. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i przyprawiamy pieprzem i solą. Zupę możemy również zmiksować na krem
Łycha smakówróżowym winie pod płatkami owsianymi Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperoni Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem
Moja smaczna kuchniapieprzem, dodaję starty żółty ser i gotuję, aż ser się rozpuści. Wyłączam gaz, dodaję śmietanę, mieszam by się nie zważyła, zagotowuję i zestawiam z ognia, Zupę można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenOstatnio coraz częściej goszczą na Naszym stole zupy - kremy. Do tych zup najbardziej lubię podawać grzanki lub groszek ptysiowy. I ten groszek zawsze kupowałam. Ostatnio się zraziłam, bo kupny groszek był po prostu niesmaczny, wydawało się, że wprost ociekający tłuszczem, dlatego też postanowiłam zrobić sama w domu. Stwierdziłam, że nie raz robiłam ptysie i zrobienie takiego groszku nie może być
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipieprzymy. Smażymy na patelni przez 10 minut. Gotujemy bulion i wrzucamy warzywa. Przyprawiamy suszoną bazylią i gotujemy jeszcze przez 20 minut. Miksujemy zupę blenderem. Możemy podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym, bagietką.Ja grilluję kromki z chlebka kukurydzianego z masłem, czosnkiem i majerankiem
Moje Kuchenne RewelacjeWyłączamy grzanie. Do osobnej miseczki przelewamy część zupy i łączymy ją ze śmietaną ( nie dodajemy śmietany od razu do zupy, żeby się nie zważyła). Dodajemy do reszty zupy i dokładnie mieszamy.Podajemy z groszkiem ptysiowym lub z grzankami ziołowymi z oliwą.Grzanki ziołowe z oliwą: 2-3 kromki chleba suszona bazylia oregano ( ulubione zioła) Oliwa z oliwek extra virgin Chleb kroimy
Pudełko rozmaitościkokosową od ViVio – wypróbuj przepis! Składniki 800 g brokułu 500 g groszku mrożonego 1l bulionu z warzyw 1l wody kokosowej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 pokrojona cebula 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 80 g prażonych migdałów 45 g nasion chia ViVio 300 ml śmietanki kremowej do zup sól i pieprz do przyprawienia Przygotowanie Oliwę rozgrzewamy w garnku. Dorzucamy(...)garnku, wlewając również bulion i wodę kokosową. Doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 7 min, po czym dokładamy resztę brokułu, migdały prażone, groszek, nasiona chia oraz śmietankę. Gotujemy jeszcze przez 5 min. Zupę zdejmujemy z ognia i blendujemy ją by uzyskać kremową konsystencję. Opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy jeszcze nasionami chia. Szukasz więcej kulinarnych inspiracji
Tradycyjna Kuchniazamroziłam kilka torebek i użyłam właśnie do tej zupy. Składniki: • 500 g podgrzybków (świeże lub mrożone) • 1 cebula • 1 marchewka, pietruszka, kawałek selera • 1 łyżka masła • 3 liście laurowe • sól, pieprz do smaku • 100 g serka topionego śmietankowego • pęczek natki pietruszki • kilka łyżek śmietanki słodkiej • groszek ptysiowy Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle(...)litra, dodać przyprawy i grzyby. • Gotować ok. 30 minut, na koniec dodać serek topiony i natkę pietruszki. • Zmiksować zupę na gładki krem. • Podawać polaną słodką śmietanką z groszkiem ptysiowym
To co kochamgroszek i obrane cebulki, choć powinien być szczypiorek. Gotujemy do miękkości groszku. Wyjmujemy szczypiorek jeśli go używaliśmy, jeśli cebulki jak ja, to je zostawiamy. Blendujemy i przecedzamy przez sitko. Dodajemy mozzarellę, która trochę zmienia smak, ale jest to opcja obowiązkowa i ponownie używamy blendera. I cudownie zielona zupa gotowa. Znakomicie smakuje z czosnkowymi grzankami! Szybko i sprawnie. Ciekawy smak
Karczma HonoriettyPodobno ile gospodyń, tyle przepisów. Przyznam szczerze, że do tej pory robiłam już nie raz i za każdym razem coś zmieniałam. Nie mniej zawsze mi smakowało
Polska Zupafasola perłowa 10-15 dag · ziemniaki 4 szt · pomidory 3-4 szt · tłuszcz · mąka pszenna 1-2 szt · śmietana 18 proc 1/2 szkl · szynka wędzona 15 dag · groszek konserwowy 1/2 szkl · natka pietruszki · sól · pieprz · gałka muszkatołowa mielona · przyprawa do zu Fasolę przebrać opłukać, zalać zimnym wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem gotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać(...)koniec gotowania i ugotować do miękkości. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki. Pokrajać w cząstki, tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z zupą, śmietaną, wędliną pokrojoną w paseczki i groszkiem konserwowym, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką
Camilla w kuchninasiona roślin strączkowych i przyprawy, które nadają potrawie niezwykłego aromatu. My przygotujemy wegetariańską wersję tej zupy, jednak cały jej charakter zostanie zachowany. 100g nasion amarantusa 90g ciecierzycy 50g czerwonej soczewicy Mała cebula 2 ząbki czosnku Papryczka chili Pęczek kolendry Marchewka Seler naciowy Mini kukurydze Groszek cukrowy Kumin Ziarna kolendry Cynamon Imbir w proszku Kurkuma Pomidory w puszce Miód Daktyle Jogurt(...)podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, Gdy nabierze ładnego koloru, dodajemy utarte ząbki czosnku oraz pokrojoną w kostkę marchewkę i łodygę selera naciowego. Dodajemy również pokrojone mini kukurydze, ostrą papryczkę i groszek cukrowy. Dodajemy również posiekaną świeżą kolendrę. Na małej patelni prażymy łyżeczkę kuminu z połową łyżeczki ziaren kolendry. Przyprawy ucieramy w moździerzu i dodajemy do garnka. Dodajemy 2 cm kory cynamonu
MarcinChefKotleciki z zielonego groszku Kotleciki z zielonego groszku powstały, jak większość rzeczy, z błahego powodu… głodu. W zamrażarce miałem akurat świeżą partię groszku, który postanowiłem spożytkować. Na początku myślałem o zupie, ale stwierdziłem, że wolę zrobić coś nowego, ciekawszego i bardziej pożywnego. W przeciwieństwie do wielu dostępnych w sieci przepisów, ten jest naprawdę wyjątkowy. Kotleciki składają się niemalże
BlendmanPyszna, gęsta i sycąca zupa na mleczku kokosowym, z czerwoną pastą curry, kurczakiem, pieczarkami, groszkiem i szpinakiem. Z pewnością zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Ponadto dodatek dalekowschodnich, rozgrzewających przypraw jak kolendra, kurkuma czy curry, idealnie wkomponowują się w tą chłodną porę roku. Ekspresowy posiłek w pracowitym tygodniu. Polecam! Scroll down for recipe in English Kokosowa zupa z curry, kurczakiem(...)przez 5 minut, następnie dodaj kurczaka, dymkę, pieczarki, groszek, szpinak, cukier i sos rybny i gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne. W międzyczasie ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedź. Rozłóż makaron do miseczek, wlej do nich zupę posyp kolendrą, udekoruj limonką i podawaj. Smacznego! English
karmelowy