zupa z groszku - 1084 przepisów (strona:26/73)

Krem z pora 106

Następnie dodajemy śmietankę ok. 4 łyżki.Wszystko dalej miksując. Na sam koniec zagotowujemy, doprawiamy pieprzem, solą oraz gałka muszkatołową. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Jeśli chcecie uzyskać gęściejszą zupę, dolejcie mniej bulionu. Smacznego :) IQKA

Kukuleczki
Toruński Festiwal Smaku „Kuchnia krzyżacka” 112

pokazu „Krzyżacy łamią Okrasę”, podczas którego znany z TV Karol Okrasa przygotował dwa dania, których receptury zaczerpnął ze średniowiecznych książek:  kurę na czarno  i zupę rybną z rodzynkami, pomidorami i groszkiem. Jednym z punktów programu był konkurs kulinarny o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia. Oczywiście tematem były dania według historycznych receptur pochodzących z czasów krzyżackich. W konkursie wzięło udział

królestwo garów
Zupa krem z zielonego groszku z nutką chilli 179

  Zielony groszek warto jeść z kilku powodów: zapewnia wzmocnienie kości, ponieważ dostarcza do organizmu witaminę K, ale również witamina B3 oraz duża zawartość błonnika ma

ChilliJemy
Zupa z zielonego groszku, brokułu z mleczkiem kokosowym 88

warzywny puszka zielonego groszku 0,5 brokuła  mleczko kokosowe sól, pieprz natka pietruszki Przygotowanie: Do wywaru warzywnego dodajemy brokuł i groszek, gotujemy aż brokuł zmięknie. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i przyprawiamy pieprzem i solą. Zupę możemy również zmiksować na krem

Łycha smaków
31 dań jednogarnkowych 5572

różowym winie pod płatkami owsianymi Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperoni Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem

Moja smaczna kuchnia
Zupa z pora 167

pieprzem, dodaję starty żółty ser i gotuję, aż ser się rozpuści. Wyłączam gaz, dodaję śmietanę, mieszam by się nie zważyła, zagotowuję i zestawiam z ognia, Zupę można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Groszek ptysiowy 139

Ostatnio coraz częściej goszczą na Naszym stole zupy - kremy. Do tych zup najbardziej lubię podawać grzanki lub groszek ptysiowy. I ten groszek zawsze kupowałam. Ostatnio się zraziłam, bo kupny groszek był po prostu niesmaczny, wydawało się, że wprost ociekający tłuszczem, dlatego też postanowiłam zrobić sama w domu. Stwierdziłam, że nie raz robiłam ptysie i zrobienie takiego groszku nie może być

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa krem z cukinii 185

pieprzymy. Smażymy na patelni przez 10 minut. Gotujemy bulion i wrzucamy warzywa. Przyprawiamy suszoną bazylią i gotujemy jeszcze przez 20 minut. Miksujemy zupę blenderem. Możemy podawać  z grzankami, groszkiem ptysiowym, bagietką.Ja grilluję kromki z chlebka kukurydzianego z masłem, czosnkiem i majerankiem

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa-krem z brokuła 201

Wyłączamy grzanie. Do osobnej miseczki przelewamy część zupy i łączymy ją ze śmietaną ( nie dodajemy śmietany od razu do zupy, żeby się nie zważyła). Dodajemy do reszty zupy i dokładnie mieszamy.Podajemy z groszkiem ptysiowym lub z grzankami ziołowymi z oliwą.Grzanki ziołowe z oliwą: 2-3 kromki chleba suszona bazylia oregano ( ulubione zioła) Oliwa z oliwek extra virgin Chleb kroimy

Pudełko rozmaitości
Fit zupa krem z nasionami chia, migdałami i wodą kokosową – ViVio inspiruje! 144

kokosową od ViVio – wypróbuj przepis! Składniki 800 g brokułu 500 g groszku mrożonego 1l bulionu z warzyw 1l wody kokosowej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 pokrojona cebula 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 80 g prażonych migdałów 45 g nasion chia ViVio 300 ml śmietanki kremowej do zup sól i pieprz do przyprawienia Przygotowanie Oliwę rozgrzewamy w garnku. Dorzucamy(...)garnku, wlewając również bulion i wodę kokosową. Doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 7 min, po czym dokładamy resztę brokułu, migdały prażone, groszek, nasiona chia oraz śmietankę. Gotujemy jeszcze przez 5 min. Zupę zdejmujemy z ognia i blendujemy ją by uzyskać kremową konsystencję. Opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy jeszcze nasionami chia. Szukasz więcej kulinarnych inspiracji

Tradycyjna Kuchnia
Zupa krem grzybowy 89

zamroziłam kilka torebek i użyłam właśnie do tej zupy. Składniki: • 500 g podgrzybków (świeże lub mrożone) • 1 cebula • 1 marchewka, pietruszka, kawałek selera • 1 łyżka masła • 3 liście laurowe • sól, pieprz do smaku • 100 g serka topionego śmietankowego • pęczek natki pietruszki • kilka łyżek śmietanki słodkiej • groszek ptysiowy Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle(...)litra, dodać przyprawy i grzyby. • Gotować ok. 30 minut, na koniec dodać serek topiony i natkę pietruszki. • Zmiksować zupę na gładki krem. • Podawać polaną słodką śmietanką z groszkiem ptysiowym

To co kocham
Bagniak 124

groszek i obrane cebulki, choć powinien być szczypiorek. Gotujemy do miękkości groszku. Wyjmujemy szczypiorek jeśli go używaliśmy, jeśli cebulki jak ja, to je zostawiamy. Blendujemy i przecedzamy przez sitko. Dodajemy mozzarellę, która trochę zmienia smak, ale jest to opcja obowiązkowa i ponownie używamy blendera. I cudownie zielona zupa gotowa. Znakomicie smakuje z czosnkowymi grzankami! Szybko i sprawnie. Ciekawy smak

Karczma Honorietty
Shepards Pie czyli zapiekanka pasterska 122

Podobno ile gospodyń, tyle przepisów. Przyznam szczerze, że do tej pory robiłam już nie raz i za każdym razem coś zmieniałam. Nie mniej zawsze mi smakowało

Polska Zupa
Zupa ziemniaczana Adwokacka 132

fasola perłowa 10-15 dag · ziemniaki 4 szt · pomidory 3-4 szt · tłuszcz · mąka pszenna 1-2 szt · śmietana 18 proc 1/2 szkl · szynka wędzona 15 dag · groszek konserwowy 1/2 szkl · natka pietruszki · sól · pieprz · gałka muszkatołowa mielona · przyprawa do zu  Fasolę przebrać opłukać, zalać zimnym wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem gotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać(...)koniec gotowania i ugotować do miękkości. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki. Pokrajać w cząstki, tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z zupą, śmietaną, wędliną pokrojoną w paseczki i groszkiem konserwowym, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką

Camilla w kuchni
Wegetariańska harira z amarantusem 272

nasiona roślin strączkowych i przyprawy, które nadają potrawie niezwykłego aromatu. My przygotujemy wegetariańską wersję tej zupy, jednak cały jej charakter zostanie zachowany. 100g nasion amarantusa 90g ciecierzycy 50g czerwonej soczewicy Mała cebula 2 ząbki czosnku Papryczka chili Pęczek kolendry Marchewka Seler naciowy Mini kukurydze Groszek cukrowy Kumin Ziarna kolendry Cynamon Imbir w proszku Kurkuma Pomidory w puszce Miód Daktyle Jogurt(...)podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, Gdy nabierze ładnego koloru, dodajemy utarte ząbki czosnku oraz pokrojoną w kostkę marchewkę i łodygę selera naciowego. Dodajemy również pokrojone mini kukurydze, ostrą papryczkę i groszek cukrowy. Dodajemy również posiekaną świeżą kolendrę. Na małej patelni prażymy łyżeczkę kuminu z połową łyżeczki ziaren kolendry. Przyprawy ucieramy w moździerzu i dodajemy do garnka. Dodajemy 2 cm kory cynamonu

MarcinChef
Kotleciki z zielonego groszku 103

Kotleciki z zielonego groszku Kotleciki z zielonego groszku powstały, jak większość rzeczy, z błahego powodu… głodu. W zamrażarce miałem akurat świeżą partię groszku, który postanowiłem spożytkować. Na początku myślałem o zupie, ale stwierdziłem, że wolę zrobić coś nowego, ciekawszego i bardziej pożywnego. W przeciwieństwie do wielu dostępnych w sieci przepisów, ten jest naprawdę wyjątkowy. Kotleciki składają się niemalże

Blendman
Kokosowa zupa z curry, kurczakiem i makaronem ryżowym / Coconut curry chicken noodle soup 345

Pyszna, gęsta i sycąca zupa na mleczku kokosowym, z czerwoną pastą curry, kurczakiem, pieczarkami, groszkiem i szpinakiem. Z pewnością zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Ponadto dodatek dalekowschodnich, rozgrzewających przypraw jak kolendra, kurkuma czy curry, idealnie wkomponowują się w tą chłodną porę roku. Ekspresowy posiłek w pracowitym tygodniu. Polecam! Scroll down for recipe in English Kokosowa zupa z curry, kurczakiem(...)przez 5 minut, następnie dodaj kurczaka, dymkę, pieczarki, groszek, szpinak, cukier i sos rybny i gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne. W międzyczasie ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedź. Rozłóż makaron do miseczek, wlej do nich zupę posyp kolendrą, udekoruj limonką i podawaj. Smacznego! English

karmelowy

Proponowane wyszukiwania