prosta w przygotowaniu. Można też zaoszczędzić czas gotując zupę tylko na świeżych warzywach (młoda włoszczyzna jest teraz niezwykle aromatyczna) lub przygotowując bulion wcześniej. W dzieciństwie uwielbiałam taką zupę z dodatkiem zielonego groszku. Niestety mój Sześciolatek jest na etapie "Groszku nie lubię" ;) Jeżeli macie ochotę, to dorzucajcie. Jeżeli jesteście przed urlopem, to dla zachowania szczupłej sylwetki można zrezygnować ze śmietany ;) Składniki(...)obrać i umyć. Nać z selera opłukać. Warzywa dodać do gotującego się bulionu, gotować do miękkości (ok. 20 minut). Gdy warzywa będą miękkie wyjąć je razem z mięsem z zupy, wyłowić przyprawy. Jedną marchewkę pokroić w talarki. Mięso oddzielić od kości. Odstawić na bok. Do gorącego bulionu włożyć różyczki kalafiora. Gotować do miękkości. Śmietanę posolić, rozrobić z niewielką ilością wywaru
Pełny talerzAromatyczna, lekka, ciekawa w smaku o kremowej konsystencji zupa cukiniowa :) Składniki: - 2 litry wody - 1 ćwiartka z kurczaka - 1 średnia młoda cukinia - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki oleju rzepakowego - sól - pieprz - szczypta przyprawy prowansalskiej - śmietana - groszek ptysiowy Przygotowanie: Ćwiartkę z kurczaka zalewamy wodą i gotujemy do uzyskania aromatycznego bulionu. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną(...)podsmażamy około 10 minut i wrzucamy do przygotowanego bulionu i gotujemy do miękkości cukinii. Ćwiartkę z kurczaka wyciągamy z zupy i blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy groszki ptysiowe i kleks śmietany
Zainspirowana w kuchniDziś przepis na arcyprostą zupę krem z samych warzyw. Jest lekkostrawna, ale za to bardzo sycąca i gwarantuję, że największy laik kulinarny jest w stanie ją zrobić. Składniki: - 1 opakowanie mrożonki marchew z groszkiem - 1 duży ziemniak - 1-1,5 litra bulionu - sól, pieprz ( u mnie jeszcze czubryca) - opcjonalnie dla zagęszczenia można dodać odrobinę kaszy manny Wykonanie: W bulionie ugotować
ZofianaKeralskie curry warzywne według Jamiego Olivera Pieczony kalafior z przyprawami Pieczony kalafior Indyjska zupa krem z kalafiora Rozgrzewający krem z kalafiora z chili Sałatka z groszkiem cukrowym i fioletowym kalafiorem Klasyczna zupa kalafiorowa Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 1 opakowanie mieszanki warzywnej Potlino 1 mały kalafior 5 sporych ziemniaków 5 skrzydełek kurzych 1,5 litra wody 2 łyżeczki
Kulinarne przygody GatityEuropejskiej? Według ekspertów to przyczyna niewiedzy na temat produktów mrożonych. Pora to zmienić i docenić mrożone warzywa oraz owoce! Zachęcam do wypróbowania przepisu z użyciem mrożonek – zupy krem z mrożonego groszku . *wpis powstał we współpracy z marką Poltino Artykuł Mrożone owoce – dlaczego warto je mieć w lodówce? pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliiktóry od zawsze kojarzy mi się z latem. Zielone szparagi dodaję do makaronu jak w przepisie tutaj , do zupy jednak zdecydowanie wolę białe. Przygotowaną w ten sposób zupę proponuję podać z groszkiem ptysiowym. Najlepszy oczywiście z firmy Brześć . Składniki: 2 pęczki białych szparagów 2 duże pory 4-5 ziemniaków 2 cebule oliwa do smażenia sól. pieprz, cukier gałka muszkatołowa
Pobite gary Barbaryprzepisy na szybkie dania, takie po których będziemy syci i z których będziemy zadowoleni czyli : np. szarlotka na skróty, makaron aglio-olio, pasta pomodoro, najszybsza sałatka świata, zupa krem z zielonego groszku itd. Wyższa szkoła jazdy - czyli przepisy dla kulinarnych maniaków. Dla tych, którzy nie boją się włożyć do piekarnika dużego ptaka, zanurzyć rąk w misie pełnej mięsa mielonego
kruche babeczkigarnku razem z wodą i gotujemy do miękkości. Całość blendujemy i gorącą zupę podajemy w bulionówkach. Na wierzchu skrapiamy oliwą chilli. Jeżeli macie ochotę możecie do zupy podać grzanki lub groszek ptysiowy. Wszystkiego ciepłego
Szybko Tanio SmacznieZupa: Krem marchewkowy z groszkiem ptysiowym Składniki: - 3 marchewki - pietruszka - mała cebula - mielony czarny pieprz - 1/3 łyżeczki imbiru mielonego - kostka rosołowa (u mnie warzywna) dodatki: - olej rzepakowy do smażenia - śmietanka 30% - natka pietruszki (u mnie suszona) - groszki ptysiowe (u mnie Brześć) Przygotowanie: Cebulę drobno siekam. Podsmażam ją na rozgrzanym oleju. Marchewki i pietruszkę kroję w plastry
Kuchnia co dniaZielony krem z groszku z domowym groszkiem ptysiowym. Powiew lata w środku zimy:) Składniki na 2 porcje: 1 duża cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekanego 600
Moja Galeria SmakuCałość miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy wody, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy. Zupę podajemy np. z groszkiem ptysiowym lub prażonymi płatkami migdałów
Atlas SmakówZdrowego jedzenia ciąg dalszy, czyli zielona zupa ze szpinaku i groszku z jajkiem na miękko. Prosta i szybka w wykonaniu o słodkawym smaku przełamanym świeżością mięty ogrodowej. Potrzebne nam: - 2 udka z kurczaka - 1,5 szklanki zielonego groszku - pół opakowania mrożonego szpinaku lub 150 g świeżego - 3 ziemniaki - spora marchewka - 2 łyżki koperku - sól - pieprz - kostka bulionowa - suszona mięta ogrodowa
W poszukiwaniu inspiracjiZupa misz-masz... czyli trochę inna warzywna zupa. Składniki, można zmieniać według własnych preferencji. Można używać takich zamienników jak: kalarepa - cukinia, boczniaki - pieczarki, groszek - kukurydza itp. Tylko pamiętajmy zamieniając składniki, zmienimy też smak zupy, niby oczywiste, a nie wszyscy o tym pamiętają. Najlepiej do zrobienia tej zupy użyć świeżych składników, ale równie dobrze sprawdzą się mrożone warzywa. Składniki(...)boczniaki kroimy w paseczki Do bulionu wrzucamy serki topione i pokrojone warzywa. Całość gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dorzucamy zielony groszek i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem dokładamy do zupy pokrojony szczypiorek. (już nie gotujemy) Smacznego
IMPRESJA SMAKUgrochówka została pochłonięta z wielkim apetytem. Uwierzycie, że grochówka chodziła za mną od lata? Tylko jakoś nie mogłam się za nią zabrać - raz że latem wzięcie mają lżejsze zupy, dwa że ugotowanie grochówki wymaga czasu. Był czwartek, za oknem mróz, a ja siedziałam w domu. Idealny zbieg okoliczności, by marzenia o grochówce urzeczywistnić:) O tak! To była(...)pokroić w słupki. Wrzucić do garnka, gotować 10 minut. Do garnka wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zielony groszek. Gotować 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Cebule pokroić w kostkę, zrumienić na smalcu, dodać od zupy. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać łyżeczkę soli i majeranek, rozetrzeć i dodać do zupy. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Żeberka
Obiad gotowyokresie jesienno - zimowo - wiosennym, bo wtedy tak przyjemnie jest jak zje się coś ciepłego, co rozgrzewa, a zupy na ten okres są idealne. Tym razem zupa z kurczakiem, porem, ziemniaczków troszkę, marchewka i groszek. Do tego natka pietruszki, śmietana i powiem Wam, że zupa smaczna bardzo była :-). Nawet młody mlaskał i jadł z chęcią, a on tylko pomidorowa, ogórkowa
kruche babeczki