garnku razem z wodą i gotujemy do miękkości. Całość blendujemy i gorącą zupę podajemy w bulionówkach. Na wierzchu skrapiamy oliwą chilli. Jeżeli macie ochotę możecie do zupy podać grzanki lub groszek ptysiowy. Wszystkiego ciepłego
Szybko Tanio SmacznieZupa: Krem marchewkowy z groszkiem ptysiowym Składniki: - 3 marchewki - pietruszka - mała cebula - mielony czarny pieprz - 1/3 łyżeczki imbiru mielonego - kostka rosołowa (u mnie warzywna) dodatki: - olej rzepakowy do smażenia - śmietanka 30% - natka pietruszki (u mnie suszona) - groszki ptysiowe (u mnie Brześć) Przygotowanie: Cebulę drobno siekam. Podsmażam ją na rozgrzanym oleju. Marchewki i pietruszkę kroję w plastry
Kuchnia co dniaZielony krem z groszku z domowym groszkiem ptysiowym. Powiew lata w środku zimy:) Składniki na 2 porcje: 1 duża cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekanego 600
Moja Galeria SmakuCałość miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy wody, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy. Zupę podajemy np. z groszkiem ptysiowym lub prażonymi płatkami migdałów
Atlas SmakówZdrowego jedzenia ciąg dalszy, czyli zielona zupa ze szpinaku i groszku z jajkiem na miękko. Prosta i szybka w wykonaniu o słodkawym smaku przełamanym świeżością mięty ogrodowej. Potrzebne nam: - 2 udka z kurczaka - 1,5 szklanki zielonego groszku - pół opakowania mrożonego szpinaku lub 150 g świeżego - 3 ziemniaki - spora marchewka - 2 łyżki koperku - sól - pieprz - kostka bulionowa - suszona mięta ogrodowa
W poszukiwaniu inspiracjiZupa misz-masz... czyli trochę inna warzywna zupa. Składniki, można zmieniać według własnych preferencji. Można używać takich zamienników jak: kalarepa - cukinia, boczniaki - pieczarki, groszek - kukurydza itp. Tylko pamiętajmy zamieniając składniki, zmienimy też smak zupy, niby oczywiste, a nie wszyscy o tym pamiętają. Najlepiej do zrobienia tej zupy użyć świeżych składników, ale równie dobrze sprawdzą się mrożone warzywa. Składniki(...)boczniaki kroimy w paseczki Do bulionu wrzucamy serki topione i pokrojone warzywa. Całość gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dorzucamy zielony groszek i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem dokładamy do zupy pokrojony szczypiorek. (już nie gotujemy) Smacznego
IMPRESJA SMAKUgrochówka została pochłonięta z wielkim apetytem. Uwierzycie, że grochówka chodziła za mną od lata? Tylko jakoś nie mogłam się za nią zabrać - raz że latem wzięcie mają lżejsze zupy, dwa że ugotowanie grochówki wymaga czasu. Był czwartek, za oknem mróz, a ja siedziałam w domu. Idealny zbieg okoliczności, by marzenia o grochówce urzeczywistnić:) O tak! To była(...)pokroić w słupki. Wrzucić do garnka, gotować 10 minut. Do garnka wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zielony groszek. Gotować 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Cebule pokroić w kostkę, zrumienić na smalcu, dodać od zupy. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać łyżeczkę soli i majeranek, rozetrzeć i dodać do zupy. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Żeberka
Obiad gotowyokresie jesienno - zimowo - wiosennym, bo wtedy tak przyjemnie jest jak zje się coś ciepłego, co rozgrzewa, a zupy na ten okres są idealne. Tym razem zupa z kurczakiem, porem, ziemniaczków troszkę, marchewka i groszek. Do tego natka pietruszki, śmietana i powiem Wam, że zupa smaczna bardzo była :-). Nawet młody mlaskał i jadł z chęcią, a on tylko pomidorowa, ogórkowa
kruche babeczkiSmaczna i lekka zupa bez mięsa. Składniki 700 g groszku cukrowego duża marchew 4 ziemniaki 2 łyżki masła 4 jajka 1,5 l bulionu warzywnego 200 ml słodkiej śmietany łyżka mąki sól ,pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo ,studzimy i kroimy w kostkę. Groszek płuczemy ,usuwamy łykowate fragmenty fasolki. W garnku rozpuszczamy masło ,dodajemy mąkę ,lekko zasmażamy dolewamy bulion(...)zagotowujemy całość ciągle mieszając. Dodajemy groszek ,marchewkę pokrojoną w półtalarki ,pokrojone w kostkę ziemniaki ,gotujemy do miękkości warzyw. Zupę zdejmujemy z ognia ,dodajemy śmietanę ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Zupę rozlewamy do talerzy ,posypujemy jajkami pokrojonymi w kostkę
R'n'G Kitchenochotę na lekką zupę, ale postanowiłam, że podstawowy przepis wzbogacę o kilka plasterków podsmażonego chorizo, dzięki czemu zupa będzie trochę bardziej wyrazista. Źródło: "Łatwe zupy", Warszawa 2012, s. 13. Składniki: 300 g mrożonego zielonego groszku 1 łyżka cukru 1 l gorącego bulionu warzywnego kilka plasterków chorizo 400 g filetu z łososia 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki śmietany koperek(...)przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut. Filet z łososia opłukać i osuszyć, oddzielić skórę i pokroić w kostkę. Polać sokiem z cytryny.Do groszku dodać śmietanę i zblendować na gładką zupę. Do garnka włożyć kawałki łososia i gotować przez 5 minut. Koperek posiekać. Chorizo pokroić w paski i podsmażyć na patelni bez tłuszczu.Zupę nalewać do talerzy
Pasja SmakuBędziemy potrzebować: 2 litry wywaru drobiowo-warzywnego lub warzywnego 1 kalafior (około 1kg) 200 g kaszy jaglanej 200 g groszku zielonego mrożonego lub z puszki 200 g marchwi 3 łyżki usiekanego koperku sól, pieprz opcjonalnie śmietana do dodania do zupy na talerzu z podanych proporcji wyjdzie około 3,5 litra zupy Link do filmu z przygotowania: Zupa z kaszy jaglanej(...)kostkę i dodaję do garnka. Następnie dodaję wywar i garnek stawiam na gazie. Gdy zupa się zagotuje dodaję kaszę jaglaną, mieszam i gotuję zupę około 20 minut tak żeby kalafior był miękki. Następnie dodaję groszek, doprawiam solą i pieprzem i gotuję jeszcze około 5 minut. Zakręcam gaz dodaję koperek, mieszam – zupa jest gotowa. Na talerzu przede podaniem możemy dodać śmietanę
Uwaga Babcia Gotujejarzynowa na zasmażce, z kawałkami warzyw i w dodatku na mięsie. Po prostu pyszności! Proporcje na około 4 litry zupy. 2 porcje rosołowe 3 ziemniaki 5 marchewek 2 pietruszki 1 kalarepa 1 por 1/4 selera 1 puszka 400 gram groszku (z zalewą) 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 4 litry wody Mięso umyć, włożyć do garnka i zalać zimną(...)kolejnych 10 minutach dodać groszek z połową zalewy. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania w osobnym rondlu rozpuścić masło. Gdy zacznie skwierczeć dodać mąkę i wymieszać. Zrobić białą zasmażkę (mąka będzie się smażyć w maśle i bąbelkować), uważać aby się nie przypaliła. Ściągnąć z ognia. Natychmiast dodać do niej chochelkę zupy i wymieszać, aż będzie znów jednolita
Czerwony Gupikodrobiną śmietany, ale wg mnie jest to totalnie zbędne. Jeśli użyjemy wystarczająco dużo mięsistej papryki to zupa jest pyszna bez tego. Można ja podać z groszkiem ptysiowym bądź domowymi grzankami. Pycha Z taka zupą nawet jesienne wieczory niestraszne. Polecam
Kuchnia po mojemuKremowa zupa warzywna z kurczakiem bazuje na bulionie, ma w sobie mnóstwo warzyw (możecie użyć zarówno mrożonych, jak i świeżych, więc kremową zupę warzywną z kurczakiem można przygotować przez cały rok). Polecam jednak zdecydowanie użyć mrożonego groszku dobrej jakości, który w gotowaniu zachowa swój kolor. W krajach anglosaskich taka kremowa zupa warzywna z kurczakiem podawana jest ze specjalnymi ciasteczkami (przygotowanymi(...)podsmażać mieszając, przez około minutę, aż dobrze się rozprowadzi. Dodać stopniowo bulion i mleko cały czas mieszając. Dodać kurczaka, ziemniaki, groszek i kukurydzę oraz przyprawy. Dobrze wymieszać. Delikatnie podgotować (uwaga, nie doprowadzać do wrzenia!) mieszając, żeby zupa nie przywierała do dna. Zmniejszyć ogień i gotować około 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną. W razie potrzeby doprawić. Podawać od razu. Post
Pociąg Do KuchniKremowa zupa warzywna z kurczakiem bazuje na bulionie, ma w sobie mnóstwo warzyw (możecie użyć zarówno mrożonych, jak i świeżych, więc kremową zupę warzywną z kurczakiem można przygotować przez cały rok). Polecam jednak zdecydowanie użyć mrożonego groszku dobrej jakości, który w gotowaniu zachowa swój kolor. W krajach anglosaskich taka kremowa zupa warzywna z kurczakiem podawana jest ze specjalnymi ciasteczkami (przygotowanymi(...)podsmażać mieszając, przez około minutę, aż dobrze się rozprowadzi. Dodać stopniowo bulion i mleko cały czas mieszając. Dodać kurczaka, ziemniaki, groszek i kukurydzę oraz przyprawy. Dobrze wymieszać. Delikatnie podgotować (uwaga, nie doprowadzać do wrzenia!) mieszając, żeby zupa nie przywierała do dna. Zmniejszyć ogień i gotować około 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną. W razie potrzeby doprawić. Podawać od razu. Post
Pociąg Do Kuchni