kawałki, razem z porcją rosołową włożyć do garnka, wlać wodę, ugotować bulion. Gdy zacznie wrzeć dodać obrane i pokrojone w 1 cm kostkę ziemniaki. Ugotowany groszek zmiksować na gładkie puree, wrzucić do zupy. Dodać ziele, pieprz, liść laurowy. Gotować na małym ogniu aż ziemniaki zmiękną. Boczek pokroić w paseczki, wytopić na suchej patelni. Dodać do zupy, wrzucić majeranek, doprowadzić
6nieboJeśli macie brak pomysłu lub mało czasu na przygotowanie zupy to polecam wam krem z zielonego groszku. Przygotowanie go trwa max 15 minut a smakuje rewelacyjnie. Jako dodatek polecam ser dojrzewający Bavaria Blu z porostem białej pleśni i przerostem niebieskiej pleśni. Smakowo kompozycja jak dla mnie idealna. Składniki: 1 płaska łyżka masła klarowanego 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku
Ala piecze i gotujeJeśli zupa ma być bardziej rzadka, lekka i mniej sycąca należy zrezygnować z ich dodatku. Z czosnku można zrezygnować lub zastąpić go bazylią czy suszonym tymiankiem. Zupę można także podać z grzankami lu groszkiem ptysiowym. Serek topiony śmietankowy można zastąpić np. ziołowym. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaKrokiet z farszem pieczarkowym Pyszny , to chyba najlepiej opisujący tą potrawę wyraz . Moja rodzinka kocha krokiety z każdym farszem , a szczególnie podane do zupy pomidorowej lub z kremu z zielonego groszku . Ta wersja , jest prosta i chyba najsmaczniejsza , bynajmniej dla mnie -no jeszcze szpinakowy mógłby ewentualnie po konkurować z pieczarkami . Polecam , dobre na każda porę roku i okazję Składniki
Ogrodnik w podróżydodajemy do zupy. Na patelni, na której smażyliśmy cebulę prażymy garść płatków migdałów, które następnie wrzucamy do zupy. Kiedy brokuł jest już miękki to doprawiamy naszą zupę i blendujemy. Krem najlepiej podawać z groszkiem ptysiowym. Smacznego
paapilotkaaGroszek ptysiowy to idealny dodatek do sycących zup i kremów. Przygotowuje się go z ciasta parzonego, takiego samego jak na ptysie czy karpatkę. A ten domowej roboty jest o wiele smaczniejszy i bardziej miękki niż sklepowy. Składniki: szklanka wody szklanka mąki 4 jajka 100 g masła Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Do rondla wlać wodę, dodać masło i zagotować
wyzwania kuchennejuż pójdzie jak z płatka. Bardzo dobrym pomysłem było wrzucenie jabłka do zupy, stała się ona bardziej delikatna, choć z pazurem poprzez dodanie pieprzu cayenne. Zupę można podać z pieczonymi grzankami, świeżym pieczywem czy groszkiem ptysiowym. Nie dodałam już do niej estragonu i jogurtu greckiego (choć w tej wersji smakuje też pysznie), ponieważ podałam ją z moimi tartaletkami z serem
Zakątek rozkoszy kulinarnychNajprostsza zupa, ale bardzo smaczna. Możecie ją przygotować na bazie wywaru mięsnego lub warzywnego. Podawać można z grzankami, groszkiem ptysiowym lub tostami. Smakuje nawet mojemu mężowi, który nie jest miłośnikiem zup. Tutaj znajdziecie również inne pomysły na zupy, a szczególnie moją ulubioną zupę pomidorową. A jaka jest Wasza ulubiona zupa? Składniki 1,5 wywaru mięsnego lub warzywnego 3 serki topione
O kuchni z uczuciempyszną włoską zupę - MINESTRONE. To zupa głownie na bazie warzyw. Więc zapewne w każdym domu smakuje inaczej. To taka nasza jarzynowa ;-) Kto nie zna, zapraszam! Składniki; bulion drobiowy lub warzywny około 2 litry 1 marchew 1 pietruszka 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 4 pomidory 2 ząbki czosnku 1 szklanka passaty pomidorowej puszka groszku konserwowego sól, pieprz, słodka papryka(...)kilku minutach wrzucić cukinię. Dolać passatę a jeśli zupa jest za gęsta dolać odrobinę wody. Czosnek zetrzeć na tarce i wrzucić do zupy. Doprawić do smaku a na samym końcu wsypać odcedzony groszek. Podawać. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Brześć otrzymałam przesyłkę i mam przyjemność testować ich produkty.Firma ta ma w swojej ofercie różne produkty..między innymi ciastka francuskie,ptysiowe, kruche, drożdżowe oraz babki .Groszek ptysiowy nadaje się przeważnie jako dodatek do zup, ale ja postanowiłam zrobić coś innego[ do zupy też na pewno wykorzystam]. W necie wynalazłam przepis na czak czak..zwany także kominem, pochodzi z kuchni wschodniej(...)innej formie, ale to nie ma żadnego znaczenia.W oryginalnym przepisie robi się ciasto , kroi na małe kawałeczki i smaży w głębokim oleju..ja poszłam na łatwiznę i wykorzystałam groszek ptysiowy Brześć. groszek ptysiowy Brześć [ 1 opak.] 100 g cukru 200 g miodu rodzynki orzechy włoskie orzechy piniowe płatki migdałowe Miód stopić na bardzo małym ogniu
Moje domowe kucharzenieZupa z pieczonej papryki jest czasochłonna, ale smak rekompensuje jej przygotowanie. Znakomicie smakuje z grillowaną grzanką, można ją podać również z groszkiem ptysiowym. Często dodaje do niej serek mascarpone lub po prostu mozzarellę. Składniki: 5-6 sztuk czerwonej papryki 4 ząbki czosnku 1 mała cebula 4 łyżki oliwy około 0,5 l wywaru sól(...)pokrój w talarki i zeszklij na oliwie. Do rondelka przełóż paprykę, obrany i podpieczony czosnek, całość zalej bulionem i gotuj przez 15 minut. Zupę zmiksuj na gładki krem, dopraw do smaku. Podaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego
KukuleczkiCzęsto gotuje zupy warzywne i czasem potrzebne jest jakieś urozmaicenie. Dlatego dziś proponuję zupę krem z brokułów. Bardzo dobra i sycąca zupa, którą proponuję podawać z grzankami lub z groszkiem ptysiowym. Składniki: bulion lub mięso na wywar (np. porcja rosołowa lub skrzydło z indyka) liść laurowy ziele angielskie świeże lub mrożone brokuły 1 marchew 1 cebula 2 łyżki śmietany lubczyk(...)zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem. Wywar odcedzić. Brokuły, marchew i cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wywarem lub bulionem, doprawić lubczykiem i gotować aż warzywa zmiękną. Zupę zmiksować blenderem, dodać śmietanę i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać np. z grzankami
Mama GotujeDelikatny, gładki i aksamitny krem z zielonego groszku o odrobinkę ostrym posmaku (za sprawą dodatku papryczki chilli) :) Posypany drobno posiekaną natką, kwałeczkami papryczki chilli (tylko w wersji dla dorosłych), ozdobiony kleksem z kwaśnej śmietany, podany z chrupiącymi grzankami z cudownie pachnącym parmezanem :) Uwielbiam takie zupy! Lekkie, ale pożywne, delikatne, a jednak z charakterkiem ;) Ja do kremu dodałam śmietanę kremówkę(...)groszek, chwilkę mieszamy i zalewamy bulionem. Gotujemy tak do czasu zmięknięcia groszku (ok. 40 minut; czas ten będzie krótszy jeśli użyjemy groszku świeżego). Pod koniec dodajemy połowę drobno posiekanej papryczki chilli (bez pestek) i gotujemy jeszcze kilka minut. Zupę dokładnie miksujemy blenderem na gładki krem. Wlewamy kremówkę (lub inną śmietanę) i gotujemy jeszcze ok. 2-3 minuty. Zupę doprawiamy solą
MyCookBook.plZupa marchewkowa gości u mnie w różnych wariantach, ta jest chyba najprostsza! W sam raz dla dzieci...dorośli tez będą nią zachwyceni. Zupkę poznałam na Sycylii.I stosowałam na sobie... Jest ona pewnego rodzaju suplementem diety, który spożywany regularnie na 2 miesiące przed sezonem na opalanie, da nam gwarancję złocistej i trwałej opalenizny. Składniki duża łyżka oleju kokosowego virgin, tubylcy używają(...)szczypta kurkumy skórka otarta z 1 pomarańczy 4 łyżki mleka kokosowego sól do smaku butelka salsy pomidorowej lub 2 puszki pomidorów w zalewie groszek ptysiowy Brześć Można z powodzeniem zwiększyć proporcje, gdyż zupa idealnie przechowuje się w lodówce. Jest zdrowa. Jest pyszna! W rondlu rozpuść olej kokosowy,podsmaż cebulkę pokrojoną w piórka z kurkumą i curry.Dodać po chwili
Z Kuchni Do Kuchnicebulkę na 2-centymetrowe kawałki. Liście botwinki po opłukaniu pokroiłem , poddusiłem na maśle. Rozprowadziłem bulionem, zagotowałem. Dodałem szparagi, gotowałem na małym ogniu 10 minut. Dodałem groszek, cebulę. Gotowałem wszystko jeszcze 5 minut. Doprawiłem zupę solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Knedle podgrzałem w zupie, nie gotowałem
R'n'G KitchenWiosna rozkwita swymi kolorami, mnie wzięło na generalne porządki, więc czas zacząć opróżniać zamrażarkę z warzyw mrożonych. Na pierwszy ogień idzie groszek. Można już go siać do gruntu, więc za kilka tygodni pojawi się świeży i słodziutki :) A zupę z niego robi się w tempie ekspresowym. Składniki (na 4 - 5 porcji): ok. 600 g mrożonego groszku łyżka suszonego czosnku
Weekendy w domu i ogrodzietłusty czwartek, na blogach istne szaleństwo pączkowo-oponkowo-faworkowe. A u mnie na przekór - coś zdrowego, w sam raz na lekki obiadek przy takiej ilości słodyczy:) Miałam ochotę na zupę krem. Nie mogłam się zdecydować czy zrobić cebulową czy brokułową więc stworzyłam ich połączenie - efekt wyszedł na prawdę pyszny. SKŁADNIKI: 3 szkl bulionu 1 brokuł lub 1 opakowanie (ok 450g(...)Całość zmiksować. Dodać sok z cytryny i doprawić do smaku (ilość i rodzaj przypraw zależy od tego, jak intensywny był bulion). Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, a dodatkowo - tak jak u mnie - zupę można posypać uprażonymi ziarnami słonecznika i dyni
Kto ugości moich gości?