ciast. Możemy je wykorzystać jako bazę pod desery – ptysie, eklery, karpatkę, jak również wykonać z nich dania wytrawne faszerując np. szpinakiem, podając w formie groszku ptysiowego do gulaszu czy jako dodatek do zup. Mi chyba jednak najbardziej odpowiada wersja deserowa. A ponieważ ptysie na tym blogu już gościły, to tym razem na warsztat poszły profiterolki. A co to takiego
Jacob Tastesrzadsze kremy, to możecie dodać więcej). Całość gotujemy aż warzywa zmiękną. Następnie wyjmujemy listki, ziele, a resztę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę możecie podać samą, z dodatkiem grzanek albo groszku ptysiowego
Czary - gary w kuchnijarzyny lekko przestygły. Przestudzone jarzyny miksujemy blenderem lub w dzbanku do koktajli. Następnie zagotowujemy w garnku, ze śmietanką i przyprawami. Po około 3 minutach zupa jest gotowa. Można ja jeść samą, z groszkiem ptysiowym lub grzankami. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google
Smakowy RajDużo groszku w zamrażarce dzięki Agnes "zmusił mnie" do zrobienia kolejnej potrawy z groszkiem.... i nauczył jeszcze jednego...nie fotografujemy gorących (parujących) potraw, bo
Humanistka w kuchniwodą i wrzucamy ze dwie kostki bulionu drobiowego. Przykrywamy i gotujemy, aż się dynia zacznie rozpadać. Miksujemy, Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodajemy śmietankę do zupy 18%. Mieszamy. Nalewamy. Posypujemy pestkami dyni lub groszkiem ptysiowym i jemy. Wszystko. Pyszne, aromatyczne, rozgrzewające i zajmujące niecałą godzinę
ladykitchenNigdy nie robiłam nic z dyni, zawsze zachwycałam się jedynie pestkami dyniowymi i lampionami z dyni. Jednak w tym roku postanowiłam zabrać się za wykonanie zupy-krem z dyni. Przeglądałam przepisy i zaciekawiło mnie połączenie dyni z imbirem. Postanowiłam sama spróbować powalczyć z jesienią.Przepis dodaję do akcji Lubelski Kociołek - wspólnego gotowania z innymi lubelskimi blogerkami kulinarnymi. W akcji oprócz(...)smażyć przez kilka minut.Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości dyni. Następnie zmiksować na gładki krem i doprawić do smaku.Zupę można podawać z kleksem śmietany, grzankami lub groszkiem ptysiowym
Pasja Smakupokroić ją na małe kawałki. Do garnka wlać wodę. Zagotować i dorzucić kostkę bulionową - rozmieszać do jej dokładnego rozpuszczenia . Dołożyć świeże warzywa, groszek z puszki oraz mrożony szpinak. Doprowadzić ponownie do zagotowania. Zmniejszyć ogień i pozwolić zupie wolno się gotować około 10-15 minut - ma wolno "pyrkać" . Pod koniec doprawić do smaku przyprawami i kilka minut jeszcze pogotować(...)wszystkie warzywa będą zupełnie miękkie. Gorącą zupę zmiksować w garnku blenderem - manewrować pokrywką przy blendowaniu, by zawartość nie pryskała na wszystkie strony ;) Zupkę konsumowałam z wielką przyjemnością z chrupiącym dodatkiem groszku ptysiowego od firmy BRZEŚĆ
Grunt to przepis!octu balsamicznego - groszek ptysiowy Przygotowanie: Wydrążoną dynię obieramy ze skóry i kroimy w małe kawałki. Imbir obieramy i kroimy w półplasterki, a cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa z dodatkiem sambalu. Następnie zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy mleczko kokosowe (można odłożyć dwie łyżki do dekoracji) i gotujemy około 20 minut. Zupę miksujemy i przecieramy(...)ponownie stawiamy na palniku. Doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Podajemy ozdobiony kleksami mleczka kokosowego lub kremem balsamicznym i posypany groszkiem ptysiowym. Z racji zbliżającego się Halloween ozdobiłam mój krem pajęczyną z kremu balsamicznego. Myślę, że na tak ozdobioną zupę skusi się każdy niejadek
W poszukiwaniu inspiracjiOstatnio coraz częściej decyduję się na zupy kremy. Są nie tylko pyszne, ale i zdrowe i jak się zdążyłam przekonać można je przygotować naprawdę z wielu warzyw, więc szybko się nie znudzą. Dziś zapraszamy n krem z zielonego groszku i ziemniaków. Krem z zielonego groszku SKŁADNIKI: 200 g groszku zielonego (u mnie mrożony) 2 ziemniaki 1/2 kostki rosołowej jogurt(...)kroimy w kostkę i dodajemy do groszku. Ja miałam ziemniaki ugotowane więc dodałam je gdy groszek się ugotował. Dodajemy kostkę rosołową i gotujemy aż groszek i ziemniaki będą miękkie. Wszystko miksujemy blenderem. Następnie zagęszczamy mąką. Zupę doprawiamy pieprzem. Po nałożeniu na talerze dekorujemy jogurtem naturalnym
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZaciekawił mnie pomysł na krupnik do którego dodano mrożony groszek i posypano zamiast natką - tymiankiem*. Bardzo lubię klarowne wersje krupniku. A , że w planach miałam ugotowanie
Buniabaje w kuchniWiosenna i lekka zupa z mixem warzyw w zielonym kolorze, czyli cukinią, fasolką szparagową, brokułami, szparagami i zielonym groszkiem wzbogacona o dodatek delikatnych, mięciutkich i maleńkich pulpecików z piersi indyka oraz makaronu. Dzięki mrożonym warzywom (nawet są mieszanki z samych zielonych warzyw) jej smakiem można cieszyć się cały rok, jednak teraz- w okresie wiosennym- warto przygotować ze świeżych darów natury(...)jednymi z najzdrowszych? No, to teraz już nie powinno być żadnych wątpliwości, aby przygotować takową zupę! 😊 Zupa, 4 porcje: * woda- 1,2 litra (lub bulion warzywny/drobiowy) * cukinia- 1 mała * fasolka szparagowa zielona- 16 strączków * brokuł- 12 małych główek * szparagi- 6 szt. * groszek zielony- 1/2 szklanki * suszona włoszczyzna- 1 łyżka * śmietanka 30%- 100 ml * sól, pieprz- do smaku Pulpeciki: * pierś
Kraina Miodem Płynącazupy w sezonie choć raz :) Do podania proponuję proste grzanki na maśle, smażone chrupiące kawałki szynki szwarcwaldzkiej lub bekonu albo groszek ptysiowy. Warto również zostawić podczas gotowania główki szparagów, aby moc później udekorować nimi zupę. Polecam! SKŁADNIKI: 1 pęczek białych szparagów 2 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 0,8 l bulionu (warzywnego
Słodko-Słony Świat IlonyNajprostsza zupa krem z cukinii jaką znam. Gdybym jej nie posypywała pestkami dyni właściwie byłaby nijaka. Ale zupy kremy w mojej opinii właśnie takie są, a posypywanie ich grzankami, czy groszkiem ptysiowym nie jest mi po drodze. Nie pisze tego aby kogoś zniechęcić, ale wręcz przeciwnie. Jeśli komuś nie w smak z cukinią, zupą kremem, albo jednym i drugim, niech
Matka Żywicielkaudusić na łyżce masła. Gdy będzie już miękka zalać ją bulionem i zagotować. Na końcu dodać groszek. Całość doprawić przyprawami i sokiem z cytryny. Gdy wystygnie zmiksować blenderem na krem. Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną pietruszkę. Przed podaniem podgrzać zupę, później przelać na talerz i zrobić kleksy z jogurtu z czosnkiem i natką pietruszki. Źródło: ewawachowicz.pl
PychotkaaaPiękna czerwona zupa z pewnością poprawi wszystkim humor :) Powstał barszcz prawie ukraiński, prawie ponieważ nie jest to przepis na tradycyjny ukraiński barszcz. Oceńcie sami :) 6 pałek z kurczaka 4 buraki 3 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 1/2 pora 1/2 selera 4 ząbki czosnku 1 mały koncentrat pomidorowy ćwierć włoskiej kapusty 1 mała papryczka chilli duża garść groszku cukrowego garść fasolki(...)obrać i umyć. Marchew, pietruszkę , seler, buraki i ziemniaki pokroić w małą kostkę. Wrzucić do zupy ( poza ziemniakami ). Dorzucić pokrojoną kapustę, kawałki fasolki szparagowej i pokrojony w plasterki por. Dodać kostkę rosołową i podsmażoną cebulę. Jak warzywa lekko zmiękną dodać ziemniaki, groszek cukrowy i kalafior. Doprawić sosem sojowym, pieprzem, papryką, cukrem i octem jabłkowym. Na koniec dorzucić posiekany
Jemy Pijemy