zupa z groszku - 1084 przepisów (strona:35/73)

Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu 287

ogniu, jeszcze przez 5-8 minut. Podajemy z jajkiem na twardo lub w koszulce. Pyszna z czosnkowymi grzankami, ptysiowym groszkiem i paluszkami grissini. Można posypać ją delikatnie świeżo posiekanym zielonym koperkiem, dodać kleks kwaśnej śmietany. Bardzo delikatna i pyszna wiosenna zupa. SKŁADNIKI 2 pęczki świeżego szczawiu 1 marchewka 1 pietruszka ½ małego selera 4-5 średnich ziemniaków 1 średnia cebula

Karo in the Kitchen
kapusta z kalarepką i makaronami na piersi kurczaka... 174

drobno w rozdrabniaczu następnie dodać pokrojoną w większe kostki kalarepkę, pokrojoną młodą kapustę gotować z 10 minut i wsypać groszek razem z zalewą, makaron gwiazdki i świderki do smaku doprawić kucharkiem, papryką ostrą i wsypać posiekany koperek zupa jest lekka i nam smakuje nawet jak chłodnik, czyli nie ciepła...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa dyniowo - ziemniaczana 127

mało kaloryczna, gdyż całość to około 1220 kcal (a dzieląc na 4 porcje, to zaledwie 305 kcal!). Do zupy polecam dodatek chrupiących chipsów z boczku, które 'podkręcają' i wzbogacają smak, ale fantastycznie sprawdzi się również prażony słonecznik/pestki dyni/migdały, groszek ptysiowy czy najzwyklejsze grzanki np. maślano-czosnkowe- ten wybór Wam pozostawiam :) Zachęcam, szczególnie teraz, kiedy w pięknej i złotej

Kraina Miodem Płynąca
Zupa z buraków z komosą ryżową i imbirem 155

imbiru 1,5 do 2 litrów wody lub wywaru warzywnego albo mięsnego 2-3 łyżki stołowe groszku gołębiego (nikla indyjska tzw.. toor dal) - w Polsce dość trudno dostępny, więc też zastąpiłam ugotowaną komosą ryżową, ale tym razem ją zblendowałam przed dodaniem do zupy 1 łyżka przyprawy do garam masala ( podczas kolejnego gotowania tej zupy garam masala  zastąpiłam tandoori

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krem z brokułów 156

Czas na letnią, zieloną, pożywną zupę ;)Czym byłoby lato bez kremu z brokułów? ;)Krem z brokułówSkładniki:udko i skrzydełko na rosołek (albo inne drobiowe mięsko na rosół)mały brokułpół cebulipół pietruszkimarchewka2 ziemniakiserek topionysólświeżo mielony pieprzsuszony koperek  grzanki - groszek ptysiowy - świeża bułkaPrzygotowanie:Porcję rosołową zalewamy wrzątkiem, dokładamy obraną i pokrojoną małą marchewkę, pietruszkę i cebulkę. Gotujemy rosołek. Na bazie(...)wrzucamy do zupy i gotujemy kolejne 15 minut.Całość trzeba potraktować blenderem, aż powstanie krem. Odbieramy chochelkę zupy i miksujemy ją razem z serkiem topionym. Wlewamy do całego kremu i mieszamy.Doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem do smaku.Można podawać solo, z groszkiem ptysiowym, grzankami lub świeżą bułeczką.Pycha

Lawendowe Niebo
zupa warzywna z klopsem 145

Bardzo dobra i smaczna zupa, szybko i prawie sama się robi... Potrzebujemy włoszczyznę w słupkach, bo tak wygodniej i jak mamy np. groszek z marchewką... może być zielona fasolka czy kalafior...trochę soli, pieprzu, listek i ziele... Klopsy przygotowujemy z mielonej łopatki z dodatkiem przypraw i jajka. Gotujemy warzywa,  "kulamy" klopsy i wrzucamy

chleba naszego
Zupa z zielonego groszku z miętą 117

Składniki: 1 opakowanie mrożonego groszku pół dużego selera 2-3 ząbki czosnku łyżka włoskich ziół 2 gałązki świeżej mięty lub łyżka suszonej  sól

Czerwień i błękit
Zupa krem z dyni 178

doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową (jeśli zupa będzie tylko dla osób dorosłych to zamiast pieprzu czarnego możemy użyć pieprz cayenne). Zupę wykładamy na talerze posypując natką pietruszki. Podajemy ją z grzankami lub groszkiem ptysiowym, ale sama smakuje równie wyśmienicie. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Krem z groszku 123

Składniki: 3 szklanki mrożonego groszku 1 marchewka 1 pietruszka 1 litr bulionu warzywnego (ja użyłam z tego przepisu) 1 cebula olej natka pietruszki sól, pieprz Cebulę

Moja Galeria Smaku
Meksykańska zupa z opiekanych pomidorów i papryki 149

miseczkach i dekorujemy jogurtem (można też śmietaną). Jeżeli ktoś by chciał żeby zupa była rzadsza to trzeba dodać więcej bulionu. W Meksyku zupę podają z przypieczonymi paseczkami tortilli a u nas można też wykorzystać groszek ptysiowy czy świeżo zrobione grzaneczki Smacznego

Kuchenne Wariacje
Zupa krem z zielonego groszku 87

Następna ciekawa zupa w naszej kolekcji gęstych i sycących kremów. Delikatnie słodki smak zielonego groszku, baza z klasycznych warzyw i na koniec delikatna nuta świeżej pietruszki dają nam interesujące połączenie smaków przy małej ilości kalorii

Milion Smaków
Zupa krem z cukinii z miętą 160

łyżką wydrążamy środek. Drobno kroimy i dodajemy do gotującego się bulionu. Gotujemy do miękkości (10-15 minut). Gdy zupa przestygnie, blenderem miksujemy na gładki krem. Dodajemy rozdrobnioną miętę i jogurt grecki. Doprawiamy przyprawami do smaku. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym (u mnie wersja light: tylko płatki migdałów). Smacznego

KasiekGotuje
Zupa marchewkowa z groszkiem 86

wsypujemy ½ łyżeczki soli, dodajemy liść kaffiru i gotujemy do momentu, kiedy warzywa będą al dente. Następnie wsypujemy ryż, dodajemy estragon oraz groszek wraz z zalewą. Dzięki temu, będziemy mieli dodatkowy, fajny akcent smakowy w zupie. Całość gotujemy do miękkości ryżu. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style

R'n'G Kitchen
Zupa krem z kurek 168

Pyszna i delikatna w smaku zupa krem z kurek, jest bardzo sycąca. Możemy ją podać z grzankami lub z groszkiem ptysiowym, idealnie się sprawdza na przyjęciach rodzinnych. Składniki: 2 litry rosołu drobiowego 600 gram kurek 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki Kawałek pora 100 ml. śmietany 30% 100 gram serka topionego Sól, pieprz 3 łyżki masła Sposób przygotowania(...)mniejsze kawałki. W większym rondlu roztapiamy masło dodajemy wszystkie pokrojone warzywa oraz kurki, smażymy na małym ogniu do odparowania wody. Wlewamy rosół, gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw, zupę miksujemy blenderem. Zupę ponownie podgrzewamy, dodajemy serek topiony i śmietanę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem

Bajeczna Kuchnia
ZUPA JARZYNOWA (WARZYWNA) 176

Składniki: 450 g mieszanki warzywnej z marchwi, brokułów, kalafiora, groszku zielonego, fasoli 4 średnie ziemniaki 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2-3 łyżki śmietany 1 łyżeczka koperku zielonego posiekanego sól pieprz vegeta 2,5 l wody Sposób przygotowania: Wodę doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i mieszankę warzywną. Gotować aż ziemniaki i warzywa będą miękkie. Przygotować zasmażkę(...)rozpuścić masło a następnie dodać mąkę, wymieszać i dodać łyżkę wazową wywaru z zupy i dalej mieszać, aby nie powstały grudki. Dodać do gotującej się zupy. Na koniec gotowania dodać do smaku przyprawy i śmietanę.   Porcję zupy posypać koperkiem

Przepisy kulinarne babci Antoniny

Proponowane wyszukiwania