zupa z groszku - 1084 przepisów (strona:39/73)

Zupa jarzynowa 142

stroniłem od nich. Jedyna zupa, którą sobie gotowałem to jarzynowa. Na dodatek w wersji wegańskiej, czyli nie na rosole... 😄 Nie pamiętam jak to dokładnie robiłem, ale na pewno jest to dobra wiadomość dla wegan i wegetarian... 😃 Składniki: 2 litry rosołu pół małego kalafiora pół brokułu 2 marchewki 1 pietruszka kawałeczek selera mały kawałek pora szklanka groszku zielonego 2 garście fasolki(...)plasterki), listek laurowy i stawiamy na kuchnię. Gotujemy z 15 minut i dokładamy resztę warzyw (kalafior, brokuł, groszek zielony, fasolkę szparagową). Wszystko gotujemy do miękkości warzyw. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i zestawiamy z kuchni. W niewielkiej ilości gorącej zupy rozprowadzamy śmietanę i zabielamy (aby śmietana się nie zważyła w zupie musi mieć temperaturę pokojową). Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Tarta z zielonymi warzywami 144

Tarta z zielonymi warzywami Wczoraj proponowałam Wam zieloną zupę szpinakową , a dziś kolejne fantastyczne danie, które mam nadzieję urzeknie was kolorem - tarta z zielonymi warzywami . Jest wiosna, wszędzie jest pięknie, zielono, również w mojej kuchni i na talerzu. Zdjęcie tej tarty wypatrzyłam w książce Gino D'acampo - Pronto! i od razu wiedziałam że ją zrobię, czekałam tylko na odpowiednią porę(...)można zastąpić gęstą, kwaśną śmietaną) 100g serka mascarpone 20-30g parmezanu (grana padano) 1 ząbek czosnku pęczek dymki mały pęczek zielonych szparagów (250-300g) 2 garście zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) sok z cytryny sól, pieprz rukola lub inna ulubiona zielenina (roszponka, szpinak) oliwa i masło do smażenia Jak zrobić tartę z zielonymi warzywami Piekarnik nagrzać

Codzienne Gotowanie
Zupa z kurczakiem z curry 162

Składniki: * 2 piersi z kurczaka * 20 dag zielonego groszku (u mnie mrożony) * 1,5 l. bulion (może być z kostki) * 1 zielona papryka * 1 cebula * pół

Pobite gary Barbary
jarzynowa zupa z parówkami... 177

minut wsypać makaron i zamieszać- użyłam makaron typu łazanki z kurkumą wsypać groszek z zalewą i pokrojone drobno papryczki iranian cherry razem z pestkami - użyłam w zalewie zrobione jesienią - przepis "TUTAJ" grube parówki dobrej jakości - z parówek zdjąć flak, pokroić je na grube plastry i dodać do zupy - gotować z 5 minut do smaku doprawić magą kucharka i posiekaną natką

W Mojej Kuchni Lubię
Szybka zupa warzywna na winie 166

Naszła mnie ochota na jakąś ciepłą szybką zupę, która w takie pogody jak ostatnio trochę by mnie rozgrzała. Składniki 2 garści mrożonej marchewki z groszkiem 2 garści zielonej fasolki ciętej 2 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku 3/4 szklanki białego wina 1 kostka rosołowa 1,5 szklanki wody ok 375- 400 ml świeżo mielony pieprz sól

Piekielna Kuchnia Pati
Tartinki na Walentynki 181

Walentynki w kształcie serca. Inne przepisy, które wpisują się w Walentynkowe menu: Tort Pavlova z bitą śmietaną i owocami Walentynkowa Zupa cebulowa z czerwonej cebuli Wytrawne Palmiery Kruche ciasteczka orzechowe serca Jajko sadzone z ryżem, marchewką i groszkiem Składniki: marynowany śledź pumpernikiel serek kanapkowy z papryką ajwar sok z cytryny pomidorki koktajlowe papryczki habanero „kawior” z łososia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa krem z cukinii 103

przestawałam myśleć, ale jeszcze nie zdążyłam skorzystać z wyszukiwarki w internecie.Zachustowałam Franiołka i wybrałam się do warzywniaka po cukinie. Zupa okazała się muślinowa, a jednocześnie bardzo sycąca.Słowem - PYSZNA!Podałam ją z plastrami grillowanej cukinii i groszkiem ptysiowym. Czytaj więcej

bistro mama
LA SOUPE AU PISTOU CZYLI PROWANSALSKA ZUPA Z PESTO 147

zapraszam Was do spróbowania słonecznej, przepysznej soupe au pistou czyli zupy z pesto, z której słynie Prowansja, choć wywodzi się ona z Genui. Przyznam, że nie jadam zbyt często zup, ale tę pokochałam od razu. Można ją jeść o każdej porze roku, choć najlepiej smakuje latem i wczesną jesienią, ponieważ przyrządza się ją ze świeżych warzyw: białej i zielonej fasolki(...)smakuje inaczej, bo każda gospodyni przyrządza ją inaczej, niektóre dodają do niej również pora, marchewkę, seler naciowy, paprykę, świeży groszek, a także drobny makaron, choć ja osobiście wolę ją z ziemniakami. W zależności od Waszych upodobań możecie zatem skomponować własną zupę z pesto, dodając do niej warzywa, które lubicie. Zupa ta jest bardzo pożywna, dlatego można ją serwować jako danie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Zupa - krem z kasztanów 163

Pyszna, kremowa i wyjątkowa zupa - krem z jadalnych kasztanów z dodatkiem mleczka kokosowego i szczyptą kardamonu. Pyszności <3 Przepis znalazłam na stronie Harmonia Smaków . Zapraszam do przygotowań! Składniki: 500 g kasztanów jadalnych 600 ml bulionu warzywnego 1 duża marchewka z bulionu, pokrojona w kostkę 1 korzeń pietruszki z bulionu, pokrojony w kostkę kawałek selera z bulionu, pokrojony w kostkę(...)zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut. 3. Przy pomocy blendera miksujemy zupę na gładki krem. Zabielamy mlekiem kokosowym, doprawiamy solą, pieprzem, kardamonem i ostrą papryką. Gotujemy ostatnie kilka minut, żeby smaki się przegryzły. Rozlewamy do miseczek, podajemy z groszkiem ptysiowym i świeżą natką pietruszki. Smacznego

My Culinary Art
Zupa krem z pieczarek 136

wielkim napisem -70%? Pierwsza myśl jaka się napatoczyła do mojej pustej głowy (pustej na widok promocji oczywiście) to zupa pieczarkowa. Tak też zrobiłem. Szybka, prosta, tania i pyszna. Ja podałem ją z grzankami, ale równie dobrze możesz podać ją z groszkiem ptysiowym, a nawet bez niczego – i tak będzie pyszna, pod warunkiem, że dodasz szczyptę miłości. Nadal jednak zastanawiam(...)Niestety nie mam piekarnika, ale może zrobię na patelni… muszę poszukać przepisu, bo jeszcze z patelni ani nie robiłem, ani nie jadłem. Nie spodziewaj się wyrazistej i charakternej zupy. Zupa pieczarkowa jest delikatna w smaku, o lekkiej nucie pieczarek ze względu na ich łagodny smak i aromat. Mleczko kokosowe może zostać zastąpione śmietanką. Najważniejsze, żeby czymś dobrze zupę zabielić

Blendman
Zupa jarzynowa letnia 185

mały seler 6 szklanek wrzącej wody 250 g fasolki szparagowej (białej lub zielonej) lub szklanka zielonego groszku 1 średni kalafior 250 g kapusty białej 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka 2 łyżki masła pęczek koperku sól morska i świeżo mielony pieprz   Przygotowanie zupy jarzynowej: Marchewki i seler obierz, umyj, pokrój w małą kostkę. Wrzuć do garnka, zalej wrzącą wodą

Moja Delicja
Azjatycka zupa z czerwoną pastą curry 180

Azjatycka zupa z czerwoną pastą curry 2016-04-06 23:08:01 Ilość porcji: 4 W poszukiwaniu najlepszych smaków zaglądamy do Azji, gdzie możemy spotkać mnóstwo orientalnych zapachów i smaków. Kuchnia azjatycka powszechnie uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. Należą do niej kuchnia tajska, japońska, indyjska, koreańska i wiele innych. Zapraszam Was na danie dość(...)dodajemy sok z limonki, sos rybny, cukier brązowy oraz kurczaka. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie dodajemy groszek i kolby kukurydzy. Gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Do miseczek rozkładamy wcześniej przygotowany makaron i zalewamy gorącą zupą. Smacznego! Notatki * można zastąpić bulionem warzywnym - pasty curry można dodać więcej lub mniej. Pamiętajmy jednak, że to kuchnia azjatycka

Wędrówki po kuchni
Krem z brokuła 190

moich ulubionych. Wszystko czego potrzebujemy do jej przygotowania to brokuł, ziemniak, czosnek, przyprawy, jogurt i trochę wody. Niedużo, prawda? :) Zupa świetnie smakuje z prażonymi pestkami (słonecznik, dynia), orzechami (migdały, laskowe, nerkowce), pełnoziarnistymi grzankami, czy w mnie zdrowej wersji z groszkiem ptysiowym, czy serem. Dodatki można dobierać dowolnie, według tego co mamy akurat pod ręką :) Świetnie sprawdzi się jako przystawka, zwłaszcza(...)zostało jej ok 200-300 ml i blendujemy warzywa na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty dolewamy bulionu tak aby uzyskać ulubioną konsystencję. Jogurt łączymy z kilkoma łyżkami gorącej zupy i dodajemy do całości. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku. Pestki słonecznika

DefinicjaSmaku
Gotujemy zielony groch łuskany w szybkowarze 168

smakowite kotlety, zapiekanki i sałatki. A więc do rzeczy - co zrobić, aby po ugotowaniu wyszły idealne, piękne i kształtne groszki? Kluczem do sukcesu jest odpowiednia ilość wody! Jeśli groch wchłonie jej za dużo, ulegnie całkowitemu rozgotowaniu i powstanie zupa. W odpowiedniej ilości wody groch ugotuje się do miękkości zachowując naturalny kształt ziaren. Zielony groch łuskany. Składniki(...)równe 400 ml (aby ułatwić sobie to zadanie, przechylam garnek na jedną stronę) odlane 400 ml wody wylewam do zlewu wody w garnku ma pozostać tyle, aby groszki minimalnie wystawały ponad jej powierzchnię jeśli zostanie mi więcej wody, odlewam dodatkowe 30 - 50 ml dosyp do grochu w garnku sól zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce powyżej

Szybko Szybkowar
Zupa warzywna 112

ziemniaki  * woda * wegeta * łyżka masła * opakowanie mrożonych brukselek, kalafiora, fasolki i groszku * 2 łyżki kwaśnej śmietany Marchew, ziemniaki, pietruszkę oraz selera obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewany 3/4 pojemności wody i dorzucamy pokrojone warzywa. Zagotowujemy i dorzucamy wtedy nasze mrożone warzywa, najlepiej po garści. Zupę gotujemy 30 minut, po czym przyprawiamy do smaku (1/4 łyżeczki soli

Klasyka Gotowania

Proponowane wyszukiwania