zupa z groszku - 1084 przepisów (strona:48/73)

Letnia zupa z odrobiną pikanterii 168

zupa jest bardzo orzeźwiająca, lekka, a dzięki papryczce chili wyrazista i delikatnie pikantna.  Składniki: 4 marchewki, 4 pietruszki korzeń, 3 gałązki selera naciowego, 10 ziaren obranego bobu, 1 duża czerwona cebula, 1 garść ziaren zielonego groszku, 10 zielonej fasolki szparagowej, ½ papryczki chili, 5 młodych ziemniaków, liście selera, zielona pietruszka, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku

Moniki Smakołyki
Leczo z cukinią i wołowiną 161

gotujemy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w półplasterki i groszek cukrowy. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem, solą i bazylią. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut. Podajemy ze świeżym pieczywem bądź ryżem * użyłam wołowiny 20% tłuszczu Notes - pamiętajmy o zachowaniu odpowiedniej konsystencji dania. Leczo nie jest zupą, a sosem z dużą ilością warzyw - jestem miłośniczką chrupiących warzyw, dlatego moje

Wędrówki po kuchni
Zielone gazpacho z nutką mięty 202

Pogoda nastraja na lekkie i chłodne potrawy. Te gazpacho jest banalnie proste i będzie idealną  przystawką do niedzielnego grilla :) Składniki: -1 szklanka groszku -1 szklanka

Smakuj życie!
Krem z dyni hokkaido z bazylią i groszkiem ptysiowym 149

Bardzo prosta, szybka i smaczna zupa krem. To łatwy sposób na pożywny obiad, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie.   Składniki: 300ml bulionu warzywnego lub rosołu 600-800g obranej i oczyszczonej dyni hokkaido szklanka listków bazylii świeżo mielony pieprz sól groszek ptysiowy Brześć Dynię oczyszczamy, ściągamy skórę obieraczką (możemy ją zostawić, ale dynię należy porządnie wyszorować), kroimy

Gotowanie i blogowanie
Mus ze szparagów 145

przypominam. Z odciętych łodyg i pozostałej części szparagów miałam zrobić zupę – krem. Doszłam jednak do wniosku, że to już było i zrobiłam sos do makaronu. Łodygi szparagów kroimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości. Ugotowane odcedzamy i miksujemy na gładkie pure. Do tego dodajemy garść zielonego groszku (może być mrożony) i górną część szparagów. Gotujemy krótko, aby główki

Kucharzyca
warzywa z makaronem i mielonym kotletem... 171

Składniki: warzywa mrożone 50 dag, groszek konserwowy 1 puszka, por 1 średni, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mięso mielone wieprzowe 50 dag, jajka 1 sztuka, bułka tarta 3/4 szklanki, przyprawa do mięsa mielonego 1 łyżka, woda 1 szklanka, makaron 20 dag/suchy, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka mięso mielone z łopatki dobrze wymieszać

W Mojej Kuchni Lubię
Krupnik warzywny na indyku. Sposób na recykling zawartości lodówki. 125

Kilka dni temu opisywałam krupnik na wołowinie - pożywną zupę na zimne dni. Dziś przedstawię jej nieco inną wersję. Lżejszą lecz równie smaczną i wartościową, wzbogaconą o ulubione warzywa. Opcja doskonała na każdy dzień w roku - zimny, ciepły, deszczowy czy słoneczny. Składniki (na średni garnek): 1/2 szyi indyczej woda 1 marchew 1 mała pietruszka 1/4 selera 5-6 plasterków pora(...)łyżek drobnej kaszy jęczmiennej kawałki papryk - najlepiej w różnych kolorach 2-3 liście kapusty pekińskiej lub włoskiej garść groszku zielonego lub pociętej fasolki zielonej liść laurowy (1-2 sztuki) ziele angielskie (1 sztuka) sól, pieprz zioła prowansalskie papryka słodka siekana natka pietruszki lub koper do smaku 4-5 średnich ziemniaków Przygotowanie: W osolonej wodzie gotujemy wywar z szyi indyka

Kuchnia po mojemu
Enoteka Pergamin – ostatni przystanek na tej edycji Fine Diningowej mapy 167

Spasowało idealnie. Bulion z dzikiego gołębia / domowy makaron – wspaniała zupa. Bulion w pięknym kolorze, klarowny, bardzo wyrazisty w smaku. Idealnie zrobione domowe „kluchy” dopełniły kunsztu tej potrawy. No żywcem nie ma się do czego przyczepić. Tutaj nasze kubki smakowe odpoczęły od (nie)winnych rozpust Makrela / risotto z groszkiem / Pesto z pietruszki – danie to mnie bardzo miło zaskoczyło. Zwykle znamy makrelę

Kate's Kitchen
Risotto z młodymi warzywami 131

połowie gotowania, dodajemy warzywa z wyjątkiem groszku. Groszek dodajemy, jak ryż zaczyna mięknąć, ok 10 min przed końcem gotowania. Na sam koniec dodajemy parmezan. Doprawiamy i mieszamy. 4.5.2.8 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/risotto-mlodymi-warzywami/ BosowKuchni   Artykuł Risotto z młodymi warzywami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Potrawka warzywna z indykiem i ryżem 155

Bardzo pożywna i kolorowa zupa. Oprócz aromatu pomidorów i papryki wyczuwalny jest smak mięsa indyczego w ziołach smażonego na rumiano na klarowanym maśle. Jeśli zrobicie jej więcej będziecie się cieszyć codziennie coraz lepszym jej smakiem. Jak bigos, przechodzi swoimi aromatami i zapachami każdego dnia. Składniki: 1 l passaty pomidorowej puszka pomidorów krojonych z puszki bez skórki 800 g mięsa mielonego(...)indyczego 2 szklanki bulionu warzywnego 4 pomidory 2 czerwone papryki 2 zielone papryki puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli puszka zielonego groszku 2 cebule przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, lubczyk, papryka słodka i ostra, vegeta natur kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe szklanka ryżu masło klarowane Wykonanie: W dużym garnku łączymy passatę, pomidory z puszki wraz z bulionem

Zasmakuj Kuchni
Rosół wołowy inaczej 154

Tradycyjny rosół wcale nie musi być nudny… i nie musi być drobiowy. Polecam ten przygotowany na wołowinie z dodatkiem szpinaku i groszku. Ma bardzo wyrazisty smak

Pyry na Gaz
Zupa orientalna z makaronem mie 131

Aromat i smak są niewyobrażalnie wyczuwalne już od samego początku. Po prostu pycha <3  Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 mały seler 200

R'n'G Kitchen
zupa krem z kalafiora 139

składniki: 500 g różyczek kalafiora 1000 ml bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego 200 g ziemniaków ugotowanych 150 ml śmietany kremówki dodatkowo: grzanki lub groszek ptysiowy do

Domowy Smak Jedzenia
z piersi i groszku pyszna galaretka... 190

piersi pokroić na drobno, marchewkę pokroić wsypać pieprz mielony, odsączony groszek z puszki i wszystko wymieszać, przełożyć np. do silikonowej formy z kominkiem w 1 litrze gorącego wywaru rozpuścić żelatynę i wlać do formy, wystudzić schować do lodówki najlepiej na całą noc...............SMACZNEGO!!! pozostały wywar można użyć do ugotowania zupy

W Mojej Kuchni Lubię
Teraz Jajko - Dziecko Nr 7. Lipiec 2013 str. 42-43 169

masła pół ugotowanego żółtka Ziemniak obierz, umyj, drobno pokrój. Groszek przepłucz wodą na sicie i wraz z ziemniakiem wrzuć do rondelka. Zalej warzywa niewielką ilością wody ( ma ledwo przykryć warzywa). Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Odstaw z ognia, dodaj rozdrobnione mięso i masło. Całość dokładnie zmiksuj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz rozcieńczyć ją przegotowaną wodą. Co drugi dzień

ClauditteMissCooking

Proponowane wyszukiwania