Przyznać się Wegusy, kto z Was nie poszedł na łatwiznę i nie kupił „farmerskiej zupy” z Biedronki? Osobiście bardzo lubię, ale cena miażdży, przynajmniej moja kieszeń, bo w takiej miseczce niby porcja dla dwóch osób, a ja sama ją zjadam, fakt że później leżę z godzinę aby strawić, ale ja naprawde ją lubię. Postanowiłam ją sama zrobić. Wyszedł(...)więcej niż 15 zł, gdzie było z 8 porcji. Taka jestem sprytna. Przygotowanie 100 g kaszy pęczak puszka kukurydzy (około 200 g po odsączeniu) puszka groszku (około 200 g po odsączeniu) puszka fasoli adzuki (jeżeli używacie suchej to około 70 g) 100 g czerwonej soczewicy 100 g zielonej soczewicy 1 duża cebula 2 średnie ziemniaki 2-3 marchewki łyżeczka soli
greenscarfGorąco polecam na upalne dni ten oto chłodnik. Można go przygotować na wiele sposobów- u mnie z dodatkiem pieczonych w piekarniku buraków. Danie jest niesamowicie lekkie
Z Kuchni Do Kuchni450 g mięsa (szynka-łopatka) 350 g dobrej kiełbasy 300 g boczku wędzonego 2 cebule 3 ząbki czosnku 100 g pieczarek 1 puszka groszku 4-5
Gotowanie jest łatweżeby móc kontrolować konsystencję zupy. W zależności od gęstości dodajemy lub nie więcej bulionu, tak, by całość była gładka i niewodnista. Dodajemy szafran, gałkę, pieprz i sól. Opcjonalnie również nieco słodkiej śmietanki. Podajemy za to z kwaśną śmietaną i glazurowaną miodem marchewką (oczywiście można wykorzystać też pestki dyni czy słonecznika, prażone migdały, groszek ptysiowy lub grzanki). Voila! Smacznego
Życie zamknięte w smakurzepakowym. 300 gram ryżu gotujemy w osolonej wodzie z łyżeczką oleju. Gdy będzie na ząb cedzimy. Na patelnię wlewamy małą chochelkę naszego bulionu (jak zrobić poniżej), wrzucamy ryż i groszek, oraz wyciągnięte z bulionu marchewki i pietruszki. Redukujemy płyn. Doprawiamy pieprzem i solą wg uznania. Umyte mięso zalewamy zimną wodą (2 litry), doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy obrane i umyte warzywa(...)liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego.Gotujemy 20 minut i wsypujemy 100 gram ryżu. Gotujemy do miękkości ryżu, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Prosto, domowo i bardzo smacznie! Zupę podaje z mięsem i marchewkami z bulionu
BaRepaspyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki... Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników odżywczych. Bób na blogu: Sałatka: bób i cukinia Sałatka z bobem i fasolką szparagową Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami
Kulinarne przygody Gatityogórki! Pyszna, szybka i lekka zupa-krem! Składniki -200 g ogórka już obranego i pozbawionego pestek -50 g śmietankowego serka topionego -2 kostki rosołowe -mąka ryżowa lub siemię lniane -700 ml wody -śmietana, koperek świeży Wszystkie składniki zblenderować na gładko, poza wodą. Następnie wlać do garnka, dolać wody i zagodotować. Doprawić śmietaną. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami. U mnie
Z Kuchni Do Kuchniominęła. A dzisiaj chętnie po nie sięgam, przygotowując najszybsze wschodnie danie na świecie- japoński ramen. Do Kraju Kwitnącej Wiśni ramen przywędrował z Chin na początku XIX wieku. Podstawą tej zupy jest wywar mięsny lub rybny i makaron. Dzisiaj ramen w Japonii to główny fast food, który możecie spotkać praktycznie na każdej ulicy. Pierwotna receptura ramenu zawiera charakterystyczny pszenny cienki(...)wołowinie. Zaprawiany jest pastą miso, sosem sojowym lub rybnym czy ostrygowym. Wariacjom regionalnym poddają się również dodatki, z którymi podawany jest ramen- od jajka przez szczypior, kolendrę, groszek cukrowy, kapustę bok choy, grzyby, ziarna sezamu, krewetki, mięso kraba, płaty wodorostów nori i algi kombu, smażony, gotowany bądź pieczony boczek, gotowane solone mięso wieprzowe, wołowe, drobiowe, prażone orzechy ziemne, masło orzechowe
Karo in the Kitchenłączy ją to, że łatwo rozpada się po ugotowaniu, dlatego również nadaje się na zupy. Istnieje jeszcze soczewica czarna, tzw. beluga która z wyglądu przypomina kawior. Nadaje się do zup oraz pikantnych przekąsek. W sklepach można dostać także soczewicę koralową, która ma różowy kolor i soczewicę pomarańczową, która, podobnie jak czerwona i żółta, ma delikatny, słodkawy smak i łatwo się(...)która po ugotowaniu zachowuje kształt. Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 25 min 1 szklanka czarnej soczewicy 1 żółta cukinia 500 g świeżego bobu 500 g świeżego zielonego groszku 100 g sera feta ok 2-3 łyżek oliwy z oliwek 1/2 łyżeczka płatków chili 100 ml oleju lnianego 2 łyżki octu winnego 1-2 łyżek płynnego miodu
Słodki KompromisWiosna zbliża się wielkimi krokami, także najwyższa pora na wprowadzenie wiosennego menu.U mnie dziś zielono, zdrowo i smacznie. Składniki: 1 ½ litra bulionu z kostki, 5 porów
Tradycyjna Kuchniasmak. Ta wersja zupy pomidorowej bardzo mi odpowiada. Dzięki skórce cytryny i czosnkowi jest bardzo aromatyczna i ma niecodzienny smak. Mam nadzieje, że Wam także zasmakuje. Smacznego. Składniki: 4 puszki pomidorów włoszczyzna ziele angielskie- 4 szt. liście laurowe- 3 szt. 2 cytryny 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 6 płaskich łyżek oregano groszek ptysiowy firmy "Brześć
Pobite gary Barbarywywar można wykorzystać do zupy). Schłodzone ziemniaki obrać, tak samo jajka. Wszystkie składniki pokroić w kostkę (od Was samych zależy, czy wolicie większą, czy też mniejszą) i wrzucić do miski. Dodać majonez (tak żeby sałatka nie była za sucha), około 4 łyżeczki musztardy (u mnie chrzanowa), doprawić solą i pieprzem. Do sałatki można dodać jeszcze groszek. Nie wymieniłam go tutaj
Passions hobbies lifegotować na wodzie albo na bulionie warzywnym lub z kurczaka. Powinno się smażyć mieszankę warzyw na bardzo małym ogniu, co pozwala uzyskać fenomenalną bazę smakową. Ta włoska zupa, dostarczy nam dużo warzyw a co za tym idzie bombę witaminową. Składniki: 500 ml / 1 l bulionu warzywnego kawałek dyni 1 szt. cukinii 2 szt.marchewki 2 szt.pietruszki 2 szt.ziemniaków garść(...)liść laurowy sól pieprz oliwa do smażenia kawałek parmezanu do wyboru - opcjonalnie: 1/2 bulwy kopru włoskiego 200g białej/czerwonej fasoli (namoczonej przez noc) 200g świeżego szpinaku kapusta włoska groszek 4 plasterki bekonu Przygotowałam składniki. Umyłam, obrałam i pokroiłam je w kostkę. Fasolkę na małe części. Lepiej przygotować sobie wszystkie warzywa wcześniej. Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki. Pokroiłam
potrawyregionalneśmietanę, dodać odsączonego tuńczyka, groszek i posiekany koperek. Całość wymieszać, podgrzać i doprawić solą i pieprzem.Ugotowany makaron wymieszać z ciepłym sosem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, w oleju, ale może być także rozdrobniony czy w sosie własnym.Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości
Gospodyni Miejska