kurek, 2 litry wody, 1 włoszczyzna, 1 nóżka kurczaka, 2 łyżki masła, 1 cebula, 2 łyżki mąki pszennej, płatki migdałowe, pieprz kolorowy, sól morska. Polecam też zupy krem dyni, kalafiora, cukinii i brokuła Przygotowanie: Kurki dokładnie myjemy, podsmażamy na rozpuszczonym masełku. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Dusimy ok. 10 minut(...)kurki wraz powstałym sosikiem. Wyjmujemy mięsko i warzywa z garnka. Kurki miksujemy blenderem. Zupkę zagęszczamy mąką. Przyprawiamy pieprzem i solą. Posypujemy płatkami migdałowymi i dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z groszkiem ptysiowym
Aga w kuchniSkładniki: buraki 1 kg, woda 3 litry, włoszczyzna 1 pęczek, ziemniaki 6 sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kucharek 2 łyżki, majeranek 1
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 porcja rosołowa włoszczyzna z młodych polskich warzyw (3-4 marchewki, młoda pietruszka z natką, młody seler z natką, cebula, 1/4 kapusty włoskiej, por) 5
ClauditteMissCookingsmakuje. Wystarczy spojrzeć na składniki poniżej, by przyznać, że ta kombinacja smaków musi być pyszna. Potrawkę jemy z kaszą, ryżem, kromką dobrego chleba lub bez niczego - jako zupę. Spróbuj to ugotować, a obiecuję, że będzie to Twoje danie popisowe. Świetnie sprawdza się jako niedzielne danie obiadowe, na wszelkich przyjęciach jest "gwoździem programu". Moi goście bardzo to danie zachwalają(...)kartce, tylko odeślę na blog. Polecam! Składniki na 4 porcje: 4 ziemniaki, 1 mały kalafior, 1 cebula czerwona, 1 papryka, 2 marchewki, 3 ząbki czosnku, 3/4 szklanki groszku, puszka mleka kokosowego (400 ml), garść rodzynek - opcjonalnie, 3/4 szklanki wody, 1,5 łyżki curry, 1 łyżka natki pietruszki, 1,5 łyżeczki kminku mielonego 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka pieprzu cayenne
Jeść, by żyć w zdrowiuzupa była tak mocno pomidorowa, że gdybyśmy nie wiedzieli, co zamówiliśmy, to pomyślelibyśmy, że to pomidorowa Makarony Tagiattelle z borowikami i wędzoną kaczką - tak samo jak w przypadku zupy rybnej - kompletnie niedoprawione danie. Aż dziw bierze, bo i wędzona kaczka i borowiki powinny nadawać cudowny aromat daniu, a tego jednak zabrakło; koszt: 29 zł Lasagne - dobre, ale... mam wrażenie(...)było za dużo makaronu? ;) Spaghetti z parmezanem w delikatnym sosie pomidorowym - potrawa z karty dziecięcej, jedzącemu smakowała bardzo! Ryby Smażony sandacz z masłem czosnkowo-ziołowym podawany na chrupiącym groszku cukrowym - kolejna kompletnie niedoprawiona potrawa... Brak soli, brak pieprzu... Bardzo szkoda, bardzo!; koszt: 43 Smażony dorsz podawany prosto z patelni z białą kapustą z ziarnami słonecznika i podwędzanymi ziemniakami - jeśli
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Dziś dla odmiany chcę zaproponować danie z ryby. Zapiekanka jest bardzo smaczna i u mnie w domu wszyscy bardzo ją lubią. często przygotowuję ją dla mojej
kuchnia doskipodsmaż na patelni na oleju lub maśle klarowanym. Pozostałe warzywa pokrój na mniejsze kawałki (u mnie: cukinia, marchewka, czerwona papryka, zielony groszek), ugotuj na parze lub w wodzie, groszek odcedź z zalewy. Umieść wszystkie warzywa na patelni z cebulą i czosnkiem, dodaj kilka łyżek gęstego mleka kokosowego (lub prawie całą puszkę, w zależności od ilości warzyw), dopraw do smaku curry(...)czasami dostępna pasta z wędzonym tofu (o których powiedziała mi Linda), - kasza orkiszowa, - paluszki chlebowe Grissini , - czekolada Lindt Excellence , - zupy-krem (mrożonki), - baton owocowy Vitanella (chyba jedyny słodycz w całym sklepie, który nie zawiera syropu glukozowo-fruktozowego, sztucznych barwników, konserwantów ani innych ulepszaczy). GOTOWE MIESZANKI LIŚCIASTYCH WARZYW I KIEŁKÓW (WEGAŃSKIE) KASZE
Qlinarnie i Qlinarniepewne na stole każdego z nas pojawiła się, jako dodatek do obiadu, marchewka pod różnymi postaciami. Gotowana z masłem, gotowana z groszkiem, surowa tarta lub jaki składnik innej obiadowej surówki ale czy próbowaliście już marchewki w glazurze pomarańczowej? Och, jest wspaniała! Słodkawa, lekko pikantna o cudownym aromacie i posmaku pomarańczy będzie świetnym dodatkiem do dań mięsnych. Pomarańczowa glazura wynosi smak(...)płatki chili dodają charakteru! Na pewno zaskoczycie i zaintrygujecie domowników lub gości stawiając ją na stole ;) Taka marchewka, oprócz dodatku to obiadu, może być też wspaniałą podstawą marchewkowej zupy. Koniecznie spróbujcie! :D Marchewka w pomarańczowej glazurze Potrzebujesz: 500g marchewki 300ml soku pomarańczowego Hortex 100% 3 listki laurowe szczypta płatków chili spora szczypta soli 1/2 łyżeczki masła Sposób przyrządzenia: 1. Marchewkę
Kuchnia w Słońcu SkąpanaBiałych szparagów ciąg dalszy, czyli czas na zupę krem :) Lekką, ale z mocnymi akcentami kardamonu i gałki muszkatołowej oraz aromatem liści limonki kaffir. Całość dopełnia nietuzinkowy smak oliwy truflowej. Po prostu eksplozja smaków! SKŁADNIKI (3-4 porcje) 10 białych szparagów 2 nieduże ziemniaki 1 pietruszka 5 cm kawałek korzenia selera 150 ml jogurtu naturalnego 100 ml mleka + do spienienia(...)liście limonki kaffir 4 ziarna zielonego kardamonu 1 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru gałka muszkatołowa biały pieprz 1 łyżeczka oliwy truflowej dodatkowo: groszek ptysiowy listek świeżej bazylii SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Warzywa umyć, obrać i pokroić w nieduże kawałki. ( im mniejsze, tym szybciej się ugotują) W garnku zagotować dwie szklanki wody z solą, cukrem, liśćmi limonki, oraz kardamonem. Do gotującej wody wrzucić
DefinicjaSmakusię zrumienią tak by pojawił się na nich naturalny karmel. Włożyć mięso , opieczone warzywa z przyprawami , grzybek i lubczyk do garnka. Zalać 4 szklankami wody. Dodać przyprawę do zup i gotować godzinę. Gdy mięso jest miękkie wyjąć z wywaru *. Wywar przecedzić. Lekko ostudzić , a potem usunąć skórę, chrząstki i kości. Warzywa podzielić na te do sałatki i resztę ( nie potrzebne(...)ogrzewać na małym gazie aż się rozpuszczą. Doprawić utartą gałką muszkatołową, otartą skórką z cytryny i sokiem cytrynowym. Włożyć mięso i podgrzać. Podaję z ryżem i marchewka z groszkiem lub mieszanka sałat. *Wywaru zostaje ok. 2 szklanek. Jest mocny i esencjonalny. Można podać go z makaronem, kluskami , po czesku z ziemniakami , z żółtkiem lub po prostu czysty do popicia. ** Marchew
Buniabaje w kuchniteż nie polepszy). Sam w sobie jest raczej neutralny, ale wzmacnia smakowitość potraw mięsnych, rybnych czy warzywnych. 3. MSG znajdziemy w wielu produktach takich jak Vegeta, Maggi, kostki rosołowe, zupy instant, ketchup, gotowe dania, mieszanki przyprawowe (np. przyprawa do mięsa), konserwy mięsne, chipsy, słone przekąski, sosy instant, sosy sojowe, tzw. gorące kubki, gotowe panierki do mięs. Słowem - prawie we wszystkim(...)organizmie, a w małych ilościach jest niezbędny m.in. do prawidłowej pracy układu nerwowego. Produkt Zawartość wolnego kwasu L-glutaminowego [mg/100g] Parmezan 1200 Kurczak 44 Makrela 36 Świeże pomidory 246 Groszek 200 Kukurydza 130 Ziemniaki 10 5. Kojarzony jest z tzw. "syndromem chińskiej restauracji" , objawiającym się bólami głowy, kołataniem serca, poceniem się, dreszczami, uderzeniami gorąca, omdleniami. Nie ma to jednak potwierdzenia
Powiedz dietom nieFlaczki to dla niektórych bardzo kontrowersyjne danie i omijają je z daleka. Jest to tradycyjna potrawa mięsna w formie gęstej zupy. Jej nazwa wywodzi się z jednego z głównych składników: oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski żołądków wołowych lub cielęcych, czyli potocznie flaków. W przeszłości flaczki były ulubioną potrawą(...)gotowych, pokrojonych flaczków, dlatego rzadko je gotuję. Ale te nawet Monika jadła, więc chyba smakowały. Składniki: • 900 g gotowych pokrojonych i obgotowanych flaczków wołowych • 1 opakowanie mrożonego groszku • 2 korpusy kurczaka • 1 cebula • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera • sól, pieprz do smaku • kilka liści laurowych i ziela angielskiego • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej • natka pietruszki
To co kochamStrogonow pojawia się w naszych kuchniach przy mniejszych lub większych spotkaniach rodzinnych, wołowina dobrej jakości nadaje potrawie esencjonalny bogaty smak, dodatki bywają różne, bo jak wiadomo
Apetyczna babeczkaDziś zapraszam na bardzo szybką i smaczną zupę z zielonych ogórków. W sam raz na ciepłe popołudnie.Składniki:3 zielone ogórki2 litry wywaru warzywnegoszklanka "śmietany z kiszonych nerkowcówzielona cebulka2 ząbki czosnkusól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Wywar zagotowuję i dodaję "śmietanę" z kiszonych nerkowców. Zostawiam na małym ogniu aby zgęstniał. Ogórki dokładnie myję i kroję na kawałki, które miksuję z czosnkiem(...)gładką masę. Zmiksowanego ogórka dodaje do wywaru mieszam dosmaczam sola i pieprzem. Podaję z posiekaną zieloną cebulką i groszkiem ptysiowym albo grzankami
Magiczna kuchnia DariiSkładniki: 500 gram batatów 2 szklanki bulionu bądź rosołu 1 marchew 1 ziemniak sól, pieprz kilka łyżek ricotty, liście szałwii, wędzona papryka w proszku Bataty, ziemniaka
Mango Papaja