Szybka , smakowita zupka , akurat do przygotowania po przyjściu z pracy :) Wystarczy tylko zaopatrzyć si w podstawowe składniki i życzę miłej pracy ;) Kremu wychodzi z tych
Różne smaki w kuchniSzybka , smakowita zupka , akurat do przygotowania po przyjściu z pracy :) Wystarczy tylko zaopatrzyć si w podstawowe składniki i życzę miłej pracy ;) Kremu wychodzi z tych
Słodkości i nie tylkoziemniaków Anuschka A*, 400 g twardych jabłek, puszka groszku, 3 łyżki majonezu, musztarda Ziemniaki i jabłka pokroić w kostkę o boku około 0,5 cm. Włożyć do miski, dodać groszek, majonez i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku musztardą. Do sałatki użyłam ziemniaków typu sałatkowego, dzięki czemu kostka pozostała kostką do końca :) Sałatkę można podać z ikrą ryb. * Typy kulinarne(...)mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków zastawa
królestwo garówSzybka , smakowita zupka-krem , akurat do przygotowania po przyjściu z pracy :) Wystarczy tylko zaopatrzyć się w podstawowe składniki ;) Z podanych składników porcji wychodzi dla 4 osób
Różne smaki w kuchniPo raz kolejny sięgamy do jednaj z naszych najbardziej wyeksploatowanych książek kucharskich. I bynajmniej nie dlatego, że aktualnie na rynku księgarskim nie można znaleźć nic ciekawego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazdjęcie możemy przeczytać cały przepis) Zachęcam do głosowania w ankietach po prawej stronie. Można oddać dwa głosy- jeden na coś z działu słodkości, a drugi na dania główne, zupy, przystawki itp. Wygrywają przepisy z największą ilością głosów (niezależnie czy należą do słodkości czy są to inne dania)- o konkursie. Głosowanie trwa do końca dnia 26.07.2015 1. Bajderka 2. Blok czekoladowy(...)śląskie 14. Kokosanki 15. Kompot z rabarbaru 16. Kotlety mielone z kapustą 17. Makaron z jajkiem 18. Makaron z sosem 19. Mazurskie Farszynki 20. Mielone z ryżem, marchewką i groszkiem 21. Polędwiczki wieprzowe z cebulką 22. Ryż z jabłkami 23. Smak z dzieciństwa czyli "Gołąbki z grzybami" 24. Torcik Wuzetka 25. Tradycyjny krupnik staropolski 26. Truskawki zapiekane w koglu moglu
Tradycyjna Kuchniaeksperymentowania z tytułowymi roślinami. Można z nich wyczarować na prawdę wiele - nie tylko grochówkę, czy znaną nam fasolkę po bretońsku. Rośliny strączkowe z powodzeniem można zastosować w zupach, sałatkach, sosach, daniach głównych oraz deserach. Co powiecie na lody z czerwonej soczewicy, brownie z fasoli, sajgonki z fasoli, czy hummus z mango i kokosem? Łączenie smaków daje nieograniczone możliwości(...)każdego przepisu znajduje się również informacja o ilości porcji, czasie przygotowania i stopniu trudności danej potrawy. Przepisy zostały uporządkowane według poszczególnych rozdziałów : soczewica fasola bób groch i groszek ciecierzyca soja Każdy rozdział zaczyna się od opisu danej rośliny. Można się to dowiedzieć m.in. jak ugotować soczewicę, jakie są jej rodzaje i jakie posiada wartości odżywcze - surowa
Di gotujePewnie już pisałam, że bardzo lubię zupy kremy za ich smak i łatwość przyrządzania. To prawda, podtrzymuję tę kwestię i przedstawiam przepis na zupę krem z marchewki. Ma ona piękny pomarańczowy kolor, ponadto słodycz marchewki miesza się z orientalnym smakiem curry z czego wychodzi super duet. Pycha :) Składniki: (inspiracja:" Zakątek Smakosza ") 600 g marchewki 2 średnie cebule(...)chilli, wymieszać . Całość zalać bulionem i gotować, aż marchewki będą miękkie, następnie zblendować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło z pieczywem, grzankami lub groszkiem ptysiowym
Simply FoodDzisiejszy dzień spędzam pod kocem z miseczką marchewkowo pietruszkowego kremu z mleczkiem kokosowym. Zupa jest delikatna, a zarazem wyrazista w smaku i rozgrzewająca, a to za sprawą imbiru i pieprzu cytrynowego. Polecam na te najbardziej mroźne dni ;) 2 l bulionu drobiowego 5 nie dużych marchewek 2 pietruszki 1 czerwona cebulka mleczko kokosowe 165 ml sól, pieprz 2,5 łyżeczki imbiru(...)krem w robocie kuchennym. Następnie dodajemy przyprawy, imbir, pieprz cytrynowy, sól, pieprz czarny oraz mleczko kokosowe i śmietankę kremówkę i jeszcze przez chwilę gotujemy. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym
noteskulinarnyfigazapytała mnie o przepis na zupę krem z brokuła. No przecież to moja ulubiona zupka jest, a na blogu po niej ani śladu... Także od dziś już będzie: Zupa krem z brokułów.Składniki na 4 porcje: brokuły - mogą być mrożone;1 litr bulionu warzywnego;pieprz;pieczywo na grzanki.Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki. Wrzucamy do wrzątku lub gotujemy(...)modyfikować na różne sposoby np. dodając jogurt naturalny, śmietanę lub serek mascarpone. Można też pokombinować z przyprawami np. chili. Podawać też możemy nie tylko z grzankami, ale również z groszkiem ptysiowym
Miksturowniklodówce. Przygotowując zupę można poprzestać na wersji bez mięska (tę zajadała moja córa) lub zrobić wersję "na bogato" i dodać trochę chabaniny. Składniki - na ok. 2 litry zupy: 500 g obranej dyni 1 duży ziemniak 1/2 pora - wykorzystałam zieloną część 1 średnia cebulka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, biały pieprz, 1/2 płaskiej łyżeczki cukru mielonka ze słoika lub kiełbasa(...)wymieszać. Pogotować chwilę. Zblendować całość na jednolity krem. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru dla podbicia smaku. W tej wersji można podawać np. z kleksem kwaśnej śmietany i groszkiem ptysiowym. Idąc dalej - do garnka wrzucamy mielonkę, porwaną na w miarę drobne kawałki lub kiełbasę, pokrojoną w ćwierćplasterki. Dobrze sprawdza się kiełbasa, która się rozpada pod wpływem gorąca - fajnie
Ze smakiem bez glutenukawałkami mięsa obranymi z kostek kurczaka po ugotowaniu zupy ( tych malutkich ,,strzępków" z szyjki, skrzydełek od kręgosłupa ). Czas: 30 minut Składniki: 1 szklanka drobnych kawałków ugotowanego mięsa kurczaka z zupy 1/6 szklanki porwanych listków natki pietruszki 2 łyżeczki chrzanu tartego ( nie za mocnego) 1 jajko sól pieprz bułka tarta mąka 2 łyżki masła 3 łyżki oleju z pestek winogron Mięso(...)zrumienienia najpierw na średnim a potem na małym gazie z obu stron ( przekładać kilka razy). Podawać z ziemniakami puree i delikatną surówka ( kotleciki są pikantne). Ja podałam groszek konserwowy z mini marchewkami doprawiony lekko sokiem z cytryny i mix sałat kolorowych z podstawowym vinegretem
Buniabaje w kuchniBył czas, że czarną herbatę piła wyłącznie z imbirem, poszłam jednak o krok dalej i imbir (koniecznie świeży, nie w proszku) bardzo lubię dodawać do zup. Ten niepozorny korzeń dodaje głębi i orientalnego posmaku potrawą. Polecam. 2 pory 1 cebula 2 ziemniaki 1 litr bulionu z kury (może być z kostki) imbir wielkości dużego orzecha włoskiego(...)razu nie wkładać całości imbiru, gdyż może się okazać, że był wyjątkowo ostry, najlepiej małymi porcjami i próbować jego intensywność. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym
Jadło i czytadłoSkładniki: kacze udka 2 sztuki, tymianek 1 łyżeczka, papryczka chili 3/4 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, masło klarowane 1 łyżeczka, cebula 2 duże, jabłka 1 duże, woda 1,5 szklanki DODATKI: ziemniaki gotowane w mundurkach 10 mniejsze, surówka - w opisie udka kacze umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, naciąć skórę po skosie, natrzeć przyprawami(...)pałką blendera zmiksować wywar z cebulą, jabłkami na sos marchew 6 sztuk średnie pokroić w kostkę i ugotować w osolnej wodzie na "al dente", nadmiar wody odlać i wsypać groszek z puszki bez wody, dodać 1 łyżkę masła, 1 łyżkę tartej bułki i szybko wymieszać udka podać z ugotowanymi ziemniakami w mundurkach pokrojonymi w talarki polane sosem i z groszkiem
W Mojej Kuchni LubięProsta i smaczna, przy czym szybka do przygotowania. Poczęstowała mnie tą zupą kuzynka Iza. Nie mogłam jej nie zrobić w domu. Można ją zrobić z zamkniętymi oczami, proporcje składników za każdym razem mogą być inne. Raz dodam więcej pora, raz dodam więcej marchewki, ale smak serka topionego pozostaje. Tak jak wcześniej napisałam proporcje składników mogą być różne, zależy czy bardziej(...)bulion warzywny. Do roztopionych serków dodajemy przesmażone warzywa. i miksujemy blenderem. Na koniec dodajemy przyprawy (sól, pieprze, odrobinę papryki). Wszystko należy zagotować i na talerz. Oczywiście nie zapomnijmy o groszku ptysiowym. Efekt imponujący, prawda? Smacznego
Salonik smaków