zupę z "gwoździa" i do dziś zostało to w mojej pamięci dlatego ta nazwa bardzo pasuje mi do tego dania. Naszło mnie najpierw na leczo a później pomyślałam o zupie gulaszowej a wyszło w sumie zupełnie co innego :) Lubię takie dania ponieważ nie zajmują nam dużo czasu i można wrzucić wszystko do garnka i tylko co jakiś czas doglądać(...)można włożyć do garnka wszystko na co mamy tylko ochotę Wyszło moim zdaniem pysznie, w domu wszystkim smakuje więc zapraszam do zabawy :) Zakupy: - pieczarki 500 g - marchewka z groszkiem - schab wieprzowy 1 kg - 1,5 kg - dwie laski kiełbasy - korniszony lub ogórki kiszone - papryka czerwona 6 szt - ziemniaki 7 szt - koncentrat pomidorowy - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Tanio smacznie i prostoMmmm... gotowanie tej zupy-przekąski zajmuje mniej więcej tyle, co pójście do sklepu i kupienie takiej w proszku, powrót do domu i zalanie jej wrzątkiem. Sami wiecie więc, co lepiej wybrać. ;) Nie ma jesieni bez herbaty z cytryną i potraw z dyni. Warto zacząć od czegoś lekkiego. ok. 0,5kg miąższu dyni hokkaido (najlepsza zaraz po piżmowej) 3 nieduże ziemniaki(...)spora cebula puszka groszku konserwowego ok. 3 szklanki bulionu warzywnego 1,5 szklanki mleka łyżeczka świeżo startego imbiru łyżeczka soku z cytryny posiekana natka pietruszki sól, biały pieprz mielony opcjonalnie: grzanki z chleba tostowego, ziarenka granatu Dynię i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z ciepłym bulionem, dorzucamy też pokrojoną obraną cebulę i odsączony z zalewy
Kuchenna Kontrrewolucyasezon na zupy... Rozgrzewające, zdrowe i kolorowe. Raz na jakiś czas robię generalny przegląd lodówki i przy takich okazjach najczęściej pojawiają się zupki śmietniczki, które zaprowadzają idealny porządek a dodatkowo są pożywne. W taki oto sposób wyczarował mi się wiosenny krupnik, który poza kaszą z tradycyjnym krupnikiem ma niewiele wspólnego. Składniki:2 marchewkipietruszkaselerporcebulaczerwona paprykażółta paprykaduży pomidor groszek zielony2 ząbki
Magiczna kuchnia Dariipiersi z kurczaka lub jedna duża pierś z indyka 2 zupy cebulowe duże opakowanie śmietany Wykonanie: Pierś myjemy, oczyszczamy z tłuszczu i błon, przekładamy do naczynia żaroodpornego. I obsypujemy zupami cebulowymi, mieszamy, następnie odstawiamy na kilka godzin (lub na noc), by się wszystko przemacerowało. Na ok 2 godziny przed podaniem, wyjmujemy mięso, dodajemy śmietanę, mieszamy i pieczemy(...)temperaturze 200 stopni. Od czasu do czasu zaglądamy do piekarnika i poruszamy mięsem, by zapobiec niedopieczeniu. Do pieczeni pasuje zarówno ryż, jak i ziemniaki; szpinak, mizeria, marchewka z groszkiem
Taste Of My DayCzas przygotowania: 45 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 8,00 złSKŁADNIKI:1 cukinia2 pory2 marchewki1 seler1 pietruszka1 ząbek czosnkuŚwieże liście bazyliiWywar drobiowy lub 2 kostki rosołoweŚmietana
kulinarnyJaproszku sól i pieprz oliwa lub olej do podsmażenia Przygotowanie: Marchew, pietruszkę, seler ścieramy na tarce o grubych oczkach, por kroimy w plastry i wkładamy do garnka plus groszek zielony. Wlewamy na patelnię oliwę i podsmażamy mięso tak ok. 7 min., dokładamy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i dusimy 5-7 min. Następnie przekładamy do garnka z włoszczyzną i zalewamy(...)całość była przykryta i gotujemy aż wszystko będzie miękkie. Na ok. 7 min przed końcem gotowania dodajemy fasolę, pomidory, przeciśnięty czosnek, przecier pomidorowy i gotujemy. Na końcu zupę doprawiamy przyprawami i posypujemy natką pietruszki. Smacznego
Dieta Rozdzielna i ZdrowieDzisiejszy Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa postanowiłam uczcić jarzynową zupą na winie. Konkretyzując - wrzuciłam do garnka, co tam mi się nawinęło;)Mimo, że bez mięsnego dodatku, wyszło konkretnie i osssstro. Ostro za sprawą papryczek peperoni, które dumnie pozując przez ponad tydzień do kolejnych fotek (cyt: "te papryczki już chyba gdzieś widziałem?"), skończyły swój barwny żywot w pysznej zupce(...)Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej cukinia marchewka czerwona cebula papryczki peperoni 1/2 kukurydzy z puszki 1/3 groszku z puszki koperek 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, curry, imbir Posiekaną kapustę, marchewki w plasterkach, krążki cebuli i cukini oraz oczyszczone z nasion papryczki pokroiłam w paski i włożyłam do garnka. Zagotowałam, zmiejszyłam ogień i gotowałam do miękkości, pod koniec dodając przecier pomidrowy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaZaczęły się upały. Najlepszym daniem w takim czasie są chłodniki, nie tylko dlatego, że są chłodne i orzeźwiające ale że są także ogromną bombą
Smaki EwyOstatnio dość dużo czasu spędzam w plenerze. Możliwości kulinarne są dość znacznie ograniczone, czasowo również. Postanowiłam poeksperymentować i przygotować zupkę w 10 minut. Udało się wyszła
Wielki apetytBuraki. Ja kocham buraki. Dlatego, że są niezwykle zdrowe, odkwaszają nasz organizm, są dostępne niemal przez cały rok, a szczególnie teraz, na jesieni. Wykonanie tej kremowej zupy jest proste. Składniki 8 średnich buraków pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej u mnie Melvit pół szklanki mleka kokosowego 1 czerwona cebula 2 duże ząbki czosnku 1 jabłko 2 cm świeżego kłącza imbiru(...)pół łyżeczki lub mniej kurkumy pół łyżeczki nasion kolendry, może być mniej pół łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego szczypta majeranku olej kokosowy do smażenia sól himalajska różowa lub morska groszek ptysiowy Brześć Buraki upiecz w folii aluminiowej w 180 stopniach, około 40 minut. Odstaw do przestygnięcia. Gdy już będą chłodne ,obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Ugotuj kaszę
Z Kuchni Do Kuchnimieć w domu dobry bulion by w kilkanaście minut wyczarować obłędny obiad. Warto ugotować w dużym garnku kilka litrów bulionu i go zamrozić by potem móc się cieszyć pyszną zupą, nie tracąc całego wieczoru na gotowanie. Do dzieła! Składniki: 500 ml bulionu drobiowego/warzywnego/rosół 200 gram piersi kurczaka 1/2 mango/batata (robiłam dwie wersje, obie pyszne) 2 marchewki garść fasolki szparagowej(...)trzcinowego/ syropu klonowego 1/2 puszki mleka kokosowego 1 łyżeczka sambal oelek 4 cm białej części pora 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1/3 papryczki chili 3 łyżki świeżego groszku sól i pieprz natka pietruszki/kolendra do podania Na maśle smażymy posiekany czosnek, chili i pora. Dodajemy pokrojonego kurczaka oraz marchewkę i batata (lub mango w zależności czego używamy). Dodajemy
Mango PapajaJedną ze stałych pozycji w naszym menu jest marchewka z groszkiem. Koniecznie taka, jaką robi moja teściowa! Także dziś proponuję przepis na taki właśnie dodatek do
IzaGotujechili w patkach 4 łyżki oleju lub oliwy 100 ml wódki 50 g miękkiego masła garstka siekanej natki pietruszki garść mrożonych lub świeżych warzyw pokrojonych w drobną kostkę (marchewka, groszek, papryka, małe różyczki kalafiora itp.) 400-500 g ugotowanego mięsa z kurczaka pokrojonego w kostkę lub ugotowanych małży do doprawienia: sos Worcester sos Tabasco świeży sok z cytryny Wykonanie: Rozgrzać(...)miękkie. Pozostawione 1/2 ząbka czosnku zmiażdżyć nożem na papkę i wymieszać w miseczce z miękkim masłem i natką pietruszki. W miseczkach umieścić po porcji kurczaka lub małży, dopełnić gorącą zupą a na środku każdej porcji umieścić grudkę utartego z pietruszką masła. Doprawić kilkoma kroplami sosu Worcester, Tabasco i kilkoma kroplami soku ze świeżej cytryny bron:emte
Sztuka gotowania w/g Samiryczosnek obrać i wrzucić w całości. Zalać wodą i ugotować wywar. Można też dodać kostkę rosołową. Z ugotowanego wywaru wyłowić warzywa, cebulę i czosnek wyrzucić. W garnku na zupę zrobić zasmażkę z masła i mąki. Chwilę potrzymać na ogniu, lecz nie przyrumienić zbyt mocno. Porcjami wlewać do garnka wywar mieszając. Szpinak umyć i posiekać, dodać do wywaru i gotować(...)jakiś czas mieszając. Po tym czasie przetrzeć blenderem szpinak i warzywa. Przelać ponownie do garnka, doprawić, doprawić do wrzenia i ściągnąć z palnika. Podawać z chlebem, grzankami lub groszkiem ptysiowym. marcelina
Czerwony Gupikkońcówki jeżeli są to wyrzucić. Ja mam taki lniany woreczek do którego wrzucam wszystko co potem ma być wyrzucone – np stwardniałe końcówki szparag. Smak z końcówek zostanie w zupie, więc nic nie będzie zmarnowane. Szparagi pokroić w dwu cm kawałki. Marchew obrać i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, oskrobać. Oddzielić białka od żółtek. Białka pokroić w kostkę(...)będzie pyszne śniadanie. Do garnka wlać wodę, dodać marchew, piersi indycze pokrojone w cienkie paseczki, vegetę. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 5 minut, następnie dodać groszek i szparagi. Gotować do miękkości warzyw. Dodać pokrojone w kostkę białka, posiekany koperek. Wlać śmietanę i dokładnie wymieszać. Gotowe, smacznie i pięknie. Polecam
Kuchnia Pokoleńbabeczka: 80 g masła 200 g mąki 230 g cukru 3 łyżki kakao 1/ 4 łyżeczki soli 1 łyżka proszku do pieczeni 2
Humanistka w kuchni