zupa z groszku - 1084 przepisów (strona:45/73)

Zagęszczanie sosów, zup mąką, masłem,śmietaną lub jajkiem 175

wlewamy ją do naszej zupy, sosu. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę zagotujemy. ZASMAŻKA Aby ją przyrządzić należy na patelni(garnku) roztopić masło i dodać do tego taką samą ilość mąki. Po rozpuszczeniu dolewamy ZIMNĄ ! wodę cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Gęstość będziemy widzieć podczas łączenia się składników. Ja taka zasmażkę wykorzystuję do groszku z marchwią. Zasmażkę dodatkowo doprawiam(...)białym pieprzem. Wodę z ugotowanego groszku z marchewką zlewam i wlewam moją zasmażkę. CHLEB Tradycyjne sosy bardzo dobrze smakują z chlebem. Kawałki chleba bez skórek i okruszki można wrzucić do sosu i pogotować. Całość nam się zagęści i nada głębi smaku. ZIEMNIAKI Ziemniaki można zetrzeć na tarce lub ugotowane rozgnieść widelcem dodać do zupy lub sosu i zagotować. Wykorzystuję

Basia w kuchni
Kotleciki z kurczaka na marchewce z groszkiem 347

Pewnie nie ma domu w którym nie zostają co trochę kawałki gotowanego kurczaka z rosołu ( lub innej zupy gotowanej na kurczaku ).Oczywiście można je po prostu

Buniabaje w kuchni
Wegański zielony chłodnik 104

przygotowania 4 porcji zupy potrzebujemy: – 3 cukinie – 1 awokado – 1 puszkę mleka kokosowego light – odrobinę płatków chilli – sól, pieprz, świeże zioła (bazylia, pietruszka) do smaku – duża garść młodego groszku Cukinie i groszek umyć, odkroić końcówki i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Przygotowana warzywa wrzucić do blendera, dodać awokado, zioła, mleczko kokosowe

Szybko Tanio Smacznie
Kultowa sałatka świąteczna - wersja podstawowa 401

przejdę do tematyki wpisu... opiszę elementarną wersję sałatki zrobioną z warzyw, na których powstała nieco wcześniej przepyszna zupa serkowa . Składniki (na niewielką salaterkę): 2 duże marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 2 jajka 1 jabłko 2-3 spore ogórki kiszone 1/2 małej puszki groszku konserwowego drobnego kawałek białej części pora sól, pieprz łyżka oliwy 1 łyżka musztardy sarepskiej 2-3 łyżki

Kuchnia po mojemu
C - Zupa krem z cukinii 185

spażone wcześniej i obrane ze skórki pomidory. Uduszone warzywa dodać do gotującej się zupy (gdy ziemniaki będą już prawie miękkie), dodać kostkę warzywną,  doprawić pieprzem i papryką w proszku, ziołami (np. bazylią, oregano). Gotową zmiksować. Można podawać z groszkiem ptysiowym lub przygotowanymi grzankami czosnkowymi

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Puree z selera 149

ziemniaków do obiadu serwujecie alternatywnie puree z warzyw? Ja tak robię. Można zrobić puree np. z groszku, marchewki... Dzisiaj zrobiłam puree z selera. Co Wy na to?  Lubicie seler? Sam, jako warzywo nie jest zbyt smaczny. Co innego jeśli dodaje smaku w zupie. Ale, odpowiednio przyrządzony i przyprawiony do smaku potrafi zamienić całe danie obiadowe w  wyrafinowaną potrawę

Kuchnia u Krysi
Zupa krem z cukinii 165

cukinii do dekoracji, a resztę naszego dzieła przestudzić i zblendować (pamiętajcie, że nigdy nie blendujemy gorącej zupy!), podgrzać lub schłodzić, bo w każdej z tych opcji jest dobra, ewentualnie doprawić solą, jeśli byłoby nam mało i zajadać :) Swietnie smakuje z grzankami bądź groszkiem ptysiowym. Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
"Bosacka po polsku" Nowoczesne przepisy kuchni polskiej 138

innych kolorowych propozycji :-) przystawki gorące: takie jak mini gołąbki botwinowe z burakiem i orzechami (mam na nie chrapkę), pierogi koronkowa robota (bardzo kolorowe i pomysłowe, obowiązkowo do zrobienia wszystkie). zupa nasza duma narodowa:  znajdziemy tutaj chłodnik jagodowy, ogórkowy i botwinkowy, krem z białych warzyw z płatkami migdałów, który robiłam i pokazywałam wczoraj - klik , pyszny krem z kurek i inne(...)mielone z sosem czosnkowo - ogórkowym, puree z groszku, obsmażana marchewka i wiele innych przepisów oraz desery: mnie urzekły pierogi czekoladowe z jabłkiem i serem, ajerkoniak z jezynami, tarta makowa z bezą, ciasto buraczkowe i cała reszta Podsumowując jest to książka z której chce się zrobić wszystko, naprawdę wszystko. Ja zaczęłam od zupy z białych warzyw, ale wszystkie przepisy są bardzo

kruche babeczki
Zupa rybna z czerwoną pastą curry, trawą cytrynową i kolendrą 172

Tajska zupa w kilkanaście minut :)  Składniki: 800 g ryb (np. amur, jesiotr), oczyszczonych z ości i bez skóry 1 litr wody lub bulionu warzywnego  400 ml mleczka kokosowego House of Asia 200 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na pół 1 cebula posiekana 3 ząbki czosnku w plastrach ½ słoika czerwonej pasty curry House of Asia  1-2 chili pokrojone(...)pietruszka pokrojone w słupki  ½ szklanki zielonego lub cukrowego groszku 2 cm imbiru startego sok z limonki do smaku 2 łyżki oleju kokosowego House of Asia szczypta cukru Do podania: ryż jaśminowy posiekana kolendra, tajska bazylia lub natka pietruszki chili w plastrach dymka Przygotowanie: W rondlu na zupę podsmaż cebulę i czosnek na oleju kokosowym. Dodaj pastę curry, połowę mleka

SzczyptaSmaQ
Galareta drobiowa z marchewką i groszkiem 192

pokroić w kostkę. Groszek osączyć z zalewy. W naczynkach/miseczkach na galaretę ułożyć rozdrobnione mięsko, marchewkę i groszek. Można dodać też jajko ugotowane na twardo. Wywar przecedzić przez sito. Odmierzyć 1 litr wywaru, podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę. Pozostały wywar można wykorzystać na zupę. Wywarem z żelatyną zalać składniki w naczynkach. Wystudzić a potem wstawić do lodówki do stężenia. Galaretę

Monia miesza i gotuje
Ratatouille (ratatuj) 153

danie o dodatkowe składniki jak mięso - kurzynę lub pokrojoną w kostkę pierś, fasolę groszek, kukurydzę, kilka przypraw, np.:  kebab-gyros, majeranek, chili. Gdy dodamy czarne oliwki, passatę, dużo ziół prowansalskich i mięso mielone (z indyka, wieprzowe) otrzymamy a la zupę meksykańską (także gęstą, smaczną i pożywną). Ja - jak zawsze dodaję coś od siebie - znajdziecie

Zasmakuj Kuchni
Nadziewane pomidory na dwa sposoby 105

Odcinamy wierzch pomidorów, wydrążamy środek, który można przechować w lodówce i użyć np. do sosu lub zupy pomidorowej. Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę i mieszamy z majonezem. Napełniamy pomidory. Sposób drugi Składniki: -2 pomidory -mała puszka tuńczyka -1 cebula sałatkowa -1 łyżka groszku konserwowego -1 łyżeczka majonezu -1 łyżeczka musztardy francuskiej Jak poprzednio odcinamy wierzch pomidorów i wydrążamy środek

Kulinarne przemyslenia
Krem z marchewki z dodatkiem soku z pomarańczy. 147

wody. Rosołu powinno być na równi z warzywami. Kiedy ziemniaki i pozostałe warzywa są miękkie, doprawiamy zupę do smaku. Lekko studzimy i blendujemy na gładki krem. Jeśli jest potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku, dolewamy sok wyciśnięty z pomarańczy, mieszamy. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym czy ziarnami słonecznika. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Krem z pora 170

gotującej się zupy. Kiedy ziemniaki będą już miękkie , wyjmujemy z zupy liść laurowy, a zupę miksujemy blenderem na gładki krem . Następnie dodajemy mleko. Podgrzewamy dalej.  Na końcu doprawiamy do smaku według uznania solą i pieprzem.  Podajemy posypane pestkami dyni lub z groszkiem ptysiowym

Bon appetit mon amie
Zupa na mleku kokosowym 132

Składniki: ·          podwójna pierś z kurczaka ·          25 dag pieczarek ·   

Pobite gary Barbary
Rosół z brokułem groszkiem i skrzydełkiem 149

Wspaniały obiadek Składniki - 4 skrzydełka - 1/2 brokuła - 1 marchewka - 1 pietruszka - kawałek selera - 2 garście mrożonego groszku - pęczek koperku - sól - pieprz - 1 małą cebulę - 1 ząbek

W królestwie smaków Beaty
Zupa brokułowa - szybka, pyszna, zdrowa !!! 245

Dzisiaj przepis na bardzo  prostą zupę krem z brokułów - jednego z moich ulubionych warzyw :) SKŁADNIKI(...)pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojonego brokuła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Miksujemy i gotowe !!!!Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka z białych warzyw i ziemniaków 199

Bardzo często po ugotowaniu rosołu potrzebuję marchewki z niego  do innego dania ( np. marchewka z groszkiem do potrawki). Pozostałe warzywa nie bardzo dają sie same do czegoś użyć. Oczywiście nie wyrzucałam ich a odsączone i ostudzone mrożę by potem przetarte dodać do zupy by ją zagęścić . Wymyśliłam sobie , że można by z nich robić sałatkę podobną do klasycznej kartofelsalad

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania