zupa z groszku - 1084 przepisów (strona:37/73)

Zupa- krem brokułowy 155

odlałam jakieś 2/3 szklanki), dodajemy pesto pietruszkowe i miksujemy na krem. Serek topiony kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy. Stawiamy na małym ogniu i mieszamy cały czas aż serek się roztopi. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym rozmarynem. Podajemy z groszkiem ptysiowym oraz uprażonymi ziarnami słonecznika i dyni

Kuchnia w czekoladzie
Zupa krem z brokułów 169

podzielone na różyczki brokuły. Kiedy warzywa będą miękkie, zdejmujemy zupę z ognia i dajemy do przestudzenia. Zupę miksujemy na jednolity krem. Następnie łączymy ze śmietaną i przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podajemy na ciepło z grzankami lub groszkiem ptysiowym i posiekaną natką pietruszki. Smacznego

KasiekGotuje
Zupa z zielonym groszkiem konserwowym 166

Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupka z groszkiem konserwowym. To ulubiona zupka mojego męża. Ja za groszkiem konserwowym za bardzo nie przepadam ale w zupce

Monia miesza i gotuje
Zupa krem z pieczonej dyni 87

imbiru można sporządzić wersję dla dzieci.  Mojej dwuletniej córce doskonale smakowało, szczególnie, że podana była z kuleczkami groszku ptysiowego. Składniki: ok. 200-300 g pieczonej dyni - dynię upiekłam jeszcze w zeszłym roku i zamroziłam kilka porcji. Można dorzucać do zupy nawet w formie zamrożonej 2-3 średnie ziemniaki 1 średnia marchewka pół pora lub mała cebulka - ewentualnie(...)zblendować całość na krem. Jeśli będzie za gęsty dolać wody, jeśli będzie za rzadki należy trochę podgotować i odparować.  Doprawić solą, pieprzem i imbirem. Podawać lekko przestudzone, z groszkiem ptysiowym lub grzankami - u mnie bezglutenowymi. Zrobiłam wersję z mniejszą ilością imbiru i mięskiem - dla córki. Zjadała ze smakiem. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Krokiety z pieczarkami i serem 398

kapustą i grzybami jest na blogu od dawna, możecie je przygotować na Wigilijną kolację zamiast uszek , pasztecików drożdżowych, pasztecików z ciasta francuskiego , groszku ptysiowego i innych dodatków, które można podać do wigilijnego barszczu , czy do czystej zupy grzybowej. Jak przygotować pieczarkowy farsz do krokietów? Farsz: 1 duża cebula 10 świeżych dużych pieczarek olej sól i pieprz do smaku plastry żółtego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa: krem cukiniowo-dyniowy 127

zmiękną. Dodać kremowy serek topiony i wszystko razem zmiksować blenderem. Następnie przyprawić resztą przypraw wg. uznania. Gotować jeszcze ok 15 minut.  Zupę podawać z kleksem jogurtu naturalnego lub śmietany oraz przygotowanymi wcześniej grzankami czy też groszkiem ptysiowym.  Smacznego

Aromatyczne Podróże
Strączki Marii Banach 129

działy i każdy z działów zawiera zarówno przepisy z danym warzywem strączkowym, ale także są informacje o tych warzywach.Soczewica, groch i groszek, ciecierzyca, fasola i fasolka, bób, soja..Kilka warzyw..a ile możliwości ich wykorzystania..zupy, naleśniki, pasty , pierożki, pulpeciki, pankejki itd.. Warzywa strączkowe.. niektóre z nich mało kiedy goszczą na naszych stołach, a niektóre może

Moje domowe kucharzenie
Chłodnik brzoskwiniowy 192

jeśli jednak nadejdą to fajnie mieć taki przepis jak ten. Nigdy nie myślałam że taka owocowa zupa - chłodnik tak mi zasmakuje. Jest aromatyczna i smakowita, można ją podać z grzankami, groszkiem ptysiowym czy krakersami, jest znakomita. Chłodnik brzoskwiniowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa - krem z kalafiora + film 120

szklanek wody , sól i gotujemy do miękkości warzyw , doprawiamy solą , białym pieprzem , przyprawą curry dodajemy szczyptę bazylii i  tymianku . Gdy zupa będzie już ugotowana i przestudzona dokładnie ją miksujemy blenderem. Podajemy gorącą z grzankami, groszkiem ptysiowym lub solo

Smakowite Dania
Zupa warzywna z makaronem i płatkami owsianymi 160

wymiatanie z zamrażarki), koncentrat i musztarda i nie tylko efekt smakowy świetny, ale też zupa fajnie zagęszczona :) pyszna i pożywna! Polecam na sycący obiad jednodaniowy. Można też ugotować na wywarze mięsnym. Składniki: 1/4 selera 1 duża pietruszka 1 marchewka 1/2 szkl. włoszczyzny mrożonej 1/2 szkl. groszku z marchewką 1 duży por (zielona część) 1/2 dużej czerwonej papryki 1 cebula(...)pieprz czarny mielony. Gotujemy aż warzywa będą prawie miękkie - wtedy dokładamy mrożoną włoszczyznę i marchewkę z groszkiem. Po kilku minutach posiekany por, a po chwili pokrojoną w kostkę paprykę i obrane ząbki czosnku. Cebulkę siekamy, szklimy na oleju rzepakowym i dodajemy do zupy. Gdy warzywa będą miękkie wrzucamy makaron i płatki owsiane i przyprawiamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wymieszaną

Kolorowy Przepisownik
Najprostsza zupa kalafiorowo-kokosowa 166

bulionu – na ratunek przyszły suszone warzywa. Po raz pierwszy próbowaliśmy tej zupy u Rodziny, bardzo nam posmakowała, tak więc wzięłam przepis i od tamtej pory bardzo często gości również i u nas. Składniki: 1 średni kalafior 5 średniej wielkości młodych ziemniaków 4 młode marchewki 1 szklanka mrożonego groszku 2 łyżki suszonych warzyw (bez dodatku soli) 2 liście laurowe 4 sztuki(...)marchew oskrob ze skórki i pokrój w 1 cm kostkę. Warzywa przełóż do dużego garnka , dodaj groszek oraz przyprawy: suszone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej wszystko wodą do wysokości 5 cm nad warzywami. Przykryj i wstaw na ogień. Kiedy zupa się zagotuje zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10-15 minut, sprawdzając, czy warzywa są miękkie. Pod koniec gotowania

Roślinna - blog wegański
Krem kukurydziany 138

Śmietanę zahartować z wywarem (tzn. śmietanę przelać do większego naczynia i powoli dodawać gorącą zupę; cały czas mieszając). Przygotowaną śmietanę wlać do zupy i jeszcze chwilkę gotować. Posmakować i ewentualnie doprawić. Krem kukurydziany podawać, np. z łazankami, groszkiem ptysiowym lub grzankami

Ugotować
Zupa jarzynowa z quinoą i grzybami shitake (bez glutenu, bez laktozy, wegańska) 126

zapewne wiecie, jestem fanką takich lekkich, zdrowych, dietetycznych zup, a ta jest jedną z moich ulubionych. Jeśli macie okazję kupić świeże grzyby shitake, wypróbujcie koniecznie.  Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 2 małe marchewki 1 kalarepka 3-4 liście kapusty kawałek pora (około 5 cm) 2/3 szklanki mrożonego zielonego groszki 8 świeżych grzybów shitake szczypiorek 2 łyżki oliwy(...)minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę kalarepę i poszatkowaną kapustę. Gdy warzywa zaczną mięknąć, dorzucamy groszek, doprawiamy pieprzem, lubczykiem, w razie potrzeby jeszcze raz solimy. Gotujemy kolejne pięć minut, na koniec dodajemy grzyby shitake pokrojone w paseczki i wyłączamy zupę i odstawiamy ją na 5 minut (wystarczy jak grzyby postoją chwilę w gorącej zupie, shitake nie należy długo

Quinoa Raz!
Pasta z zielonego groszku 136

jest lekko słodkawa. Jednak dodatek wina nadaje jej ciekawego aromatu. W sumie to oryginalnie był to przepis na zupę. Jako, że nie ma dla mnie rzeczy niemożliwych to postanowiłam trochę pokombinować i gotowe. Do przygotowania pasty potrzebujemy: 750 g zielonego groszku (można użyć mrożony albo z puszki) 1 szalotkę 2 płaskie łyżki cukru 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina W garnku

Szybko Tanio Smacznie

Proponowane wyszukiwania