Zazwyczaj zupę brokułową przygotowuję w formie kremu i podaję ją z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Dzisiaj brokułowa z różyczkami tego zielonego warzywa w towarzystwie ziemniaków, marchwi i selera, z koperkiem. Składniki: 2 litry bulionu lub wody 1/2 selera 1 duża marchew 3 ząbki czosnku pół cebuli lub pora 3 średnie ziemniaki 1 duży brokuł 2/3 szklanki słodkiej śmietanki sól(...)grubej tarce. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą (porem) i czosnkiem. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Brokuła umyć, podzielić na różyczki i dodać do zupy. Gotować aż wszystkie warzywa i będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać oregano, sól i pieprz i przyprawę warzywną do smaku. Śmietankę zahartować gorącym
Czerwień i błękitWykonanie. Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Plaster szynki o grubości 1 cm pokroić w kostkę, również ser. Zagotować rosół, dodać włoszczyznę, groszek, szynkę, orzechy. Warzywa ugotować do miękkości (20-25min.) Zupę zaprawić śmietaną, zamieszać i już nie gotować. Szczypiorek drobno posiekać i dodać do zupy. Dodać kostki sera. Z kapusty zdjąć liście ,opłukać,zalać osolonym wrzątkiem
Kulinarny karnet Christopherasię 1,5 litra rosołu np. z dnia poprzedniego).Zamiast ulubionej przyprawy do zupy (vegeta, ziarenka smaku itp.) można użyć 3 kostek rosołowych, a zamiast mleka śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%, lub śmietanki UHT o zawartości tłuszczu 18% (takiej do kawy).Grzanki można zastąpić groszkiem ptysiowym.Parmezan można zastąpić serem grana padano, a nawet startym, żółtym serem.Zupa jest dobra
Gospodyni Miejskadodajemy kostki bulionowe. Całość dokładnie mieszamy, zmniejszamy gaz do malutkiego i wsypujemy lubczyk, pora, fasolkę i szparagi. Gotujemy zupę pod przykryciem na malutkim ogniu, do momentu gdy fasolka będzie już prawie miękka. W tym momencie w garnku lądują różyczki brokułu, cukinia, groszek i drobny makaron – sprawdźcie dokładnie jaki makaron wrzucacie, bo każdy wymaga innego czasu gotowania. Jeśli Wasz makaron potrzebuje(...)drobnych oczkach tarki. Zupę podajemy gorącą. Sami powiedzcie, kolor zachęca do jedzenia, prawda? SKŁADNIKI 50g wędzonego surowego boczku lub pancetty 2 cebule szalotki 200g zielonych szparagów 1 mała cukinia 250g ½ małego selera 150g 1 pietruszka 60-80g 1 marchewka 150g 1 średni por 200g fasolki zielonej lub masłowej 250g brokułu 100g zielonego groszku (najlepiej- mrożony) 4 łodygi selera naciowego
Karo in the Kitchendodajemy kilka łyżek gotującego się wywaru, dokładnie rozmieszamy i dolewamy do ganka. Kiedy całość się zagotuje dorzucamy groszek cukrowy i gotujemy dalej kilka minut. Jak warzywa są już miękkie doprawiamy całość pastą z tamaryndowca i sosem rybnym. Sprawdźmy czy dobrze zupa jest doprawiona - smaki mamy różne - zawsze możemy doprawić całość dodająć więcej pasty chili czy suszonych płatków chili, albo sosu
Plate of JoyDziś prezentuję przepis na prostą zupę jarzynową z jajkiem. Jest szybka i łatwa do przygotowania. SKŁADNIKI: 3 skrzydełka z kurczaka, 1 marchewka, 1/2 korzenia pietruszki, 1/2 pora, 15 dag fasolki szparagowej zielonej, 10 dag groszku zielonego, 5 ziemniaków, 2 łyżki śmietany 18%, 4 łyżki śmietany 30%, 2 jajka, natka pietruszki, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE : 1. Skrzydełka przekładam do garnka. Wlewam(...)oraz ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Pora kroję w plasterki. Fasolkę kroję na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, pora, fasolkę oraz groszek dodaję do wywaru. Gotuję 20 minut. 3. Śmietany razem mieszam i wlewam do zupy. Gotuję jeszcze przez 3 minuty. Zupę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 4. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w ćwiartki. Gotową
Tradycyjna kuchnia KasiRosół to taka zupa, z której można wykorzystać nie tylko bulion, ale również mięso i warzywa. Czasami gotowane udka z rosołu lądują na talerzu jako drugie danie - opanierowane i usmażone, albo upieczone w piekarniku z chrupiącą skórką. Warzywa najczęściej wykorzystuję do sałatki warzywnej. Można również, a nawet trzeba!, przygotować galaretę drobiową - przystawkę w czasach PRL-u serwowaną na imieninach(...)smak tamtej galarety pozostał przez lata ten sam ;) SKŁADNIKI: Około 6 porcji. 700 - 800 ml rosołu 2 ćwiartki z kurczaka z rosołu 2 marchewki z rosołu 1 puszka groszku konserwowego 5 jajek ugotowanych na twardo 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 15 g żelatyny sól, pieprz do smaku sok z cytryny, ocet winny do podania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Mięso oddzielamy
W kuchni Katiewywar ( klik ). Ziemniaki obrać, umyć, pokroić i dodać do wywaru - gotować do miękkości, ok dziesięć minut przed końcem gotowania dodać groszek i kalafior. Miękką włoszczyznę i mięso wyciągnąć z wywaru. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać do zupy ugotowaną marchew pokrojoną w talarki i wraz z pokrojonym drobno mięsem. Doprawić solą i pieprzem
Atlas Smakówrazem dalej, do miękkości jarzyn. Próbujemy, doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze odrobiną cząbru i majeranku. Podajemy jak lubimy – z chlebem, grzankami, groszkiem ptysiowym. Jeśli komuś za mało treściwie – w momencie dodawania jarzyn można dorzucić do zupy 2 lub 3 pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Ja najbardziej lubię grochówkę nie zaraz po ugotowaniu, ale na drugi dzień, kiedy smaki już
Karo in the KitchenGładką, kremową zupę przelewamy przez gęste sito z powrotem do garnka – na sicie zostaną strzępki pomarańczy i nerwy z imbiru. Zupa w swojej podstawowej formie jest już gotowa – wystarczy ją teraz podgrzać i podać z pszennymi grzaneczkami lub groszkiem ptysiowym. To bardzo orzeźwiający i bardzo charakterystyczny smak – ale można go jeszcze bardziej wzbogacić i podkręcić
Karo in the Kitchenmakaron, kasza czy ryż smakuje wyśmienicie? Nie muszę. Smakuje. Dodałam do tego mrożony groszek od którego jestem szczerze uzależniona. Dodałam startą marchew, startą cukinią i brokuł. Dodałam przyprawy, dodałam bazylię i podałam z pieczonymi pomidorkami. Wyszło przepysznie! Użyłam włoskiego makaronu, drobnego, którego dodaje się do zup. Natomiast spokojnie można wykorzystać w zamian ryż lub kaszę jaglaną, bulgur, kuskus... niech poniesie(...)Moim zdaniem. I delikatną kolację. Składniki na 3 solidne porcje: 1 szklanka drobnego makaronu do zup, kaszy jaglanej, ryżu, bulguru, kuskusu.. itd. 2 marchewki 3- 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego 1 cukinia 250 gram brokuł 1 szklanka mrożonego groszku sól, pieprz, majeranek świeża bazylia 2 łyżki śmietany 18%- można pominąć garść
Mango Papajazajrzałam do zamrażalki to okazało się, że mam spore zapasy jesiennych grzybów, więc dzisiaj będzie zupa z borowików i sera z dodatkiem słodkiej wędzonej papryki i mleczka kokosowego.Składniki; grzyby leśne, kozaki, podgrzybki, prawdziwki, świeże lub mrożone 1/2 cebuli kostka sera topionego bez dodatków 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki - dostępna w owocowyraj.eu świeża nataka pietruszki 1 łyżeczka majeranku(...)łączyć wszystko w garnku i miksujemy, grzyby, masę jogurtową, cebulę i paprykę, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 2-3 minuty, doprawiamy do smaku. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub z makaronem, po wierzchu oprószyć mieloną papryką. Delikatna zupa, która wg.mnie ma zbalansowany i wyjątkowy smak
Apetyczna babeczkajarzynówkę zrobiłam na wywarze z warzyw, wiec jest odpowiednia dla wegetarian. Zimow ą por ą uwielbiam jeść zupy, bo doskonale rozgrzewają! Zapraszam na przepis :-) Składniki: ziemniaki średnie 3 szt, marchew 2 szt, groszek mrożony 1 szklanka, pietruszka korzeń 1 szt, kukurydza konserwowa 5 łyżek, fasolka szparagowa 100 g, kalafior pół szt, czosnek 1 ząbek, śmietana(...)ziele angielskie i warzywn ą kostkę. Gdy warzywa będą półtwarde, dodajemy mrożony groszek i zioła prowansalskie. Śmietanę łączymy z m ą k ą i odrobin ą zimnej wody. Mieszamy mątewk ą , aby nie było grudek. Następnie do śmietany dodajemy chochelkę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy śmietanę do zupy, doprowadzamy do wrzenia. Do zupy dodajemy wyciśnięty
kulinarne odsłony patiKremowa wegetariańska zupa, której głównym składnikiem są zdrowe brokuły. Pysznie smakuje z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzanek ziołowych. Składniki: 1/2 kg różyczek brokułów 2 marchewki 1 pietruszka cebula 1/2 małego selera 2 ząbki czosnku gęsta śmietana lub jogurt grecki sól, pieprz oliwa Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Marchewkę, pietruszkę oraz(...)dorzucamy różyczki brokuła i gotujemy jeszcze około 7-10 minut. Dodajemy cebulkę z czosnkiem i całość miksujemy blenderem do uzyskania gładkiego kremu. Doprawiamy pieprzem, solą i chwile jeszcze podgrzewamy zupę na małym ogniu. Podajemy z kleksem śmietany lub jogurtu greckiego. Ten przepis bierze udział w akcji
wyzwania kuchennekostce bulionowej lub samej wodzie, ale jeżeli gotowanie domowego bulionu jest dla kogoś chlebem powszednim, to jak najbardziej można taką zupę przyrządzić właśnie na jego bazie. Co do dodatków, to też w każdym kremie jest dowolne. Można dodać groszek ptysiowy, grzanki własnej produkcji, zgrillowane lub usmażone kawałki kurczaka itd. U mnie, z pestkami słonecznika i płatkami migdałów wygląda
Sagneska - gotowanie i lifestyle