ziemniaki i gotujemy je do miękkości. Dodajemy cebulę, tymianek, majeranek i gotujemy jeszcze 10 minut na małym ogniu. Gotową zupę blenerujemy (ja wcześniej wyławiam pora i liść laurowy) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Proponuję podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego
paapilotkaaPyszny, gęsty, baardzo sycący krem z bobu i zielonego groszku, podany z pokruszonym pumperniklem, listkami mięty i natki pietruszki. Mniam <3 Przepis pochodzi z lipcowego
My Culinary Artpokocham soczewicę! Były już krokiety … było kotlety …. zapiekanki , a teraz przyszła pora na zupę! Robi się ją błyskawicznie i jest niesamowicie sycąca!Śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad!Ja podałam z makaronem, Wy możecie zrobić to również z ryżem , groszkiem ptysiowym lub chrupiącymi grzankami.Polecam!SKŁADNIKI:- soczewica zielona – 1 szklanka- soczewica czerwona – 1 szklanka- bulion warzywny(...)dwukrotnie płuczemy i wkładamy do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut ( do zmięknięcia ). Odlewamy 1 chochlę i rozrabiamy ze słodką śmietanką. Wlewamy spowrotem do zupy. Doprawiamy solą , pieprzem i ewentualnie szczyptą chili. Dodajemy ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy. Podajemy gorącą posypując podsmażoną na masełku marchewką. Posypujemy posiekanym koperkiem. Smacznego
Ostra na SłodkoPorcja na 24 sztuki Składniki: 3 duże ćwiartki z kurczaka 3 jajka ugotowane na twardo 1 duża marchewka pół puszki kukurydzy 1 opakowanie żelatyny sól przyprawa do zup (ja użyłam Ziarenek Smaku Winiary) Ćwiartki kurczaka i marchewkę włożyć do garnka i zalać 2 litrami wody. Dodać szczyptę soli. Gotować na małym ogniu dopóki mięso się nie ugotuje a marchewka(...)wkoło kukurydzę oraz marchewkę. Na końcu dołożyć mięso z kurczaka. Jeśli ktoś lubi może dodać także groszek. Bulion, pozostały po gotowaniu mięsa zagotować. Jeśli trzeba, dolać trochę wody by w całości płynu było niecałe 2 litry. Doprawić do smaku solą i przyprawą do zup (!!!)*. Zdjąć z ognia i wsypać żelatynę. Mieszać aż do całkowitego jej rozpuszczenia. Gotowym bulionem wypełnić naczynia
My simple kitchenskładniki* korpus z kurczaka lub skrzydełka* 2 marchewki* 20 dag fasolki szparagowej lub 1/2 puszki groszku* 10-15 dag grzybów kurek* 3 ziemniaki* 1 jajko* 3 czubate łyżki mąki pszennej* natka pietruszki* kostka bulionowa drobiowa* sól, pieprzSposób wykonaniaUmyć mięso, włożyć do garnka, wlać ok, 1,5 l wody, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, dodać oczyszczone i umyte kurki, kostkę bulionową(...)mleko do kawy (można użyć też kubka) wsypać mąkę, wbić jajko, dodać 1-2 łyżki wody (w zależności od wielkości jajka) i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie zwiększyć ogień pod zupą i wlewać po trochu ciasto z kubka, co jakiś czas mieszając łyżką (wlewać po całej powierzchni aby kluseczki się nie posklejały), następnie doprawić do smaku, zagotować, wrzucić natkę pietruszki
Mix smakusosów … zapiekanek , ale również wspaniałych zup.Dziś mam dla Was właśnie przepis na zupę.Pachnąca grzybami , sycąca i niesamowicie smaczna trafiła na mój stół kilka dni temu i zachwyciła domowników.Ja podałam ją z ulubionymi świderkami – Wy śmiało możecie dodać inny makaron , groszek ptysiowy lub też grzanki.Polecam!SKŁADNIKI :* maślaki zasmażane ( Provitus ) – 1op ( 480 g )* bulion warzywny(...)mieszamy .Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i listkiem laurowym.Wsypujemy makaron.Na bardzo wolnym ogniu gotujemy ok. 15 – 20 minut , co jakiś czas mieszając.Do osobnego naczynia odlewamy niewielką ilość zupy i rozprowadzamy ze słodką śmietaną.Całość wlewamy do gotującej się zupy i zagotowujemy.Podajemy gorącą posypaną świeżą pietruszką!Smacznego
Ostra na Słodkoweekend i w tygodniu wykorzystywać jako bazę do dań głównych, zup i sosów. Wtedy risotto będzie gotowe w pół godziny – w tygodniu mało kto ma czas na dłuższe gotowanie. Sezon na szparagi jest bardzo krótki, dlatego warto korzystać, póki są one w dobrej cenie. Do towarzystwa dorzuciłam groszek, który świetnie pasuje do całości nadając słodkiego posmaku. Potrawa idealna także
Poezja smakuzbyt gęsta, to przed zakończeniem gotowania dolejcie do niej jeszcze trochę wody (sporo odparuje jej podczas gotowania). Gotową zupę nalewamy do miseczek i posypujemy starym serem. Możecie też przygotować do niej grzanki z bułki lub chleba tostowego albo podać z groszkiem ptysiowym. Nie mniej w wersji bez tych dodatków też jest pyszna
Czary - gary w kuchniuzależnione jest od rytmu jaki panuje w przyrodzie. I tak, gdy przerywam buraczki, na stole ląduje zupa botwinkowa, pierogi z botwinką , botwinka w śmietanie , tarta z botwinką lub inne podobne dania, które znajdziecie tu . Podobnie jest z marchewką, groszkiem, fasolką itp. Nie ukrywam, że w sezonie jest to duże wyzwanie, bo niby ogródek mały, ale plenny
Rozpustne gotowaniezbyt wiele pracy czy zasobów finansowych, a to, nie oszukując się, ma dla studentów bardzo duże znaczenie. WEGETARIAŃSKA ZUPA MEKSYKAŃSKA /własny;/ 3-4 porcje 1 litr bulionu warzywnego 1/2 szklanki czerwonej fasoli 1/2 szklanki drobnej białej fasoli 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 duża cebula 2-3 duże ząbki czosnku 2-3 nieduże marchewki
W kuchni Karmel-itkiW tym dziale znajdziecie przepisy na dania niezawierające mięsa i drobiu, a oparte na warzywach, owocach i zbożach z dodatkiem produktów mlecznych i jajek. Jeżeli szukacie
Chilli Czosnek i Oliwaskupia się na potrawach z kuchni brytyjskiej, wymagających trudno dostępnych i drogich składników).Przykładowe przepisy: Makaron na kaca, Zupa z fenkułu, Smażony ryż po koreańsku z resztek, Meksykańska sałatka cesarska, Lepki kurczak z makaronem po chińsku, Risotto z kurczakiem i groszkiem, JFC (Jamie’s Fried Chicken), Cannelloni z kurczakiem i szpinakiem, Żółte curry pukka, Pikantny tażin wołowy, Chrupiące tacos
WojnaNaSmaki.plPyszna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa, w sam raz na dzisiejszą niepogodę. Składniki:- 4 podudzia - 2 litry wody- 1 puszka kukurydzy- 1 puszka fasoli czerwonej- 1 puszka groszku- 2 łyżki koncentratu pomidorowego- 1/2 suszonej papryczki chili- 1 łyżka masła- przyprawy: sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowejPrzygotowanie:Podudzia gotujemy a następnie obieramy. Mięso wrzucamy do wcześniej powstałego wywaru, dodajemy do niego kukurydzę
Zainspirowana w kuchnikabaczek, cukinia, ogórek, melon, kawon, - psiankowate: pomidor, papryka, bakłażan, - inne: fasolka szparagowa, groszek zielony, koper włoski, szparagi, - owoce świeże: jabłka, cytryny, grejpfruty, kiwi i pomarańcze w ograniczonych ilościach, - owoce suszone: śliwki, morele, jabłka. Gorąco zachęcam do sporządzania zup , jednak pamiętaj proszę o unikaniu szkodliwych dodatków do zup takich jak glutaminian sodu (składnik popularnych
IzaGotujechciałam wierzyć w to, że coś miękkiego, co lubię dosypać do zupy albo innych dań jednogarnkowych, da się tak upiec i że będzie to chrupiące. A jednak! Od razu mam chęć upiec podobnie fasolkę, groszek i kukurydzę. Tylko jeszcze nie wiem z jakim efektem ;) Wieczorne przekąski to moja zmora. W pracy trzymam się doskonale, albo prawie doskonale, dopóki żadna
bistro mama