następnie blendujemy na gładki krem. Doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby jeszcze raz solą. Tak przygotowany krem możemy podać z kleksem jogurtu naturalnego, zieloną pietruszką, groszkiem ptysiowym lub grzankami. Ale zupa jest tak pyszna, że i bez tego tego towarzystwa też będzie Wam smakowała
Czary - gary w kuchniO ile często gotuję zupę fasolową, to grochówkę zrobiłam pierwszy raz i już na pewno wiem, że nie ostatni. Do
To co kochamIDEA: Każdy ma swoje smaki i upodobania: babcia kocha tradycje, tata lubi eksperymentować z przyprawami, mama stawia na innowacje, a Maluchy wolą delikatne smaki, koniecznie z dodatkiem groszku ptysiowego. Chcemy pokazać, że zupy krem Proste Historie mogą stanowić idealną bazę do przygotowania zupy dla każdego. Wystarczą odpowiednie dodatki, przyprawy, aby dopasować zupę do siebie ! ZADANIE: K onkurs opiera się
Grunt to przepis!przyprawami, ale to od Was zależy jak ją doprawicie. Możecie dodać też odrobinkę słodkiej śmietany lub mleka. Dla mnie i mojej rodziny wystarczył groszek ptysiowy i chrupiące płatki migdałowe. Lubicie takie lekkie, kremowe zupy? Ja uwielbiam i polecam! 1/2 litra wywaru jarzynowego 1 puszka kukurydzy 1 cebula 2-3 łyżki masła/oleju papryka słodka papryka ostra gałka muszkatołowa(...)gładki krem. (Można też dodatkowo przetrzeć przez sito.) (Gdy zupa jest za gęsta - należy dolać mleka, wywaru lub po prostu wody.) Zupę ponownie zagotować i doprawić do smaku. Po nalaniu do miseczek - każdą porcję posypać płatkami migdałowymi i groszkiem ptysiowym
Di gotujeDziś przepis na prostą, lekką i typowo letnią zupkę z młodego zielonego groszku z dodatkiem młodej włoszczyzny i kalafiora. Młode warzywka są tak bogate w swoim smaku, że zupa wyszła dosłownie słodka!A dodatek malutkich klopsików jeszcze wzbogacił jej smak :) O tej porze roku takie zupki są idealne na obiad a także i na kolację, jeśli lubimy
Walijskie Pichceniewyciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Polewamy kromki chleba, a następnie kroimy je w drobną kostkę. Pieczemy przez 10 minut w 160 stopniach. Zupę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny, dokładnie mieszamy. Krem z zielonego groszku podajemy ze szczypiorkiem oraz grzankami. Smacznego
Fit-aminapodsmażyć dodać warzywa pokrojone w kostkę i groch przesmażyć dolać wodę ok 2,5 l Gotować do miękkości warzyw 2. Zupę zmiksować dodać śmietanę zagotować przyprawić solą i pieprzem podawać z koprem i groszkiem ptysiowym
W królestwie smaków Beatysize:10.0pt; font-family:"Times New Roman",serif;} Tak! Chodziło o kolor! Ale w smaku też niczego sobie ;) Prosta, zdrowa i efektowna zupa :) Polecam! Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 2 szklanki mrożonego zielonego groszku 100 gram młodych listków szpinaku pół cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 3 – 4 szklanki wywaru warzywnego lubczyk suszone liście kolendry(...)czasie, podduszamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulkę, pod koniec duszenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebulę i czosnek przekładamy do garnka z zupą. Gotujemy od 5 do 10 minut, tak, żeby zmiękły, ale, żeby groszek nie stracił koloru. Dodajemy ugotowaną quinoę i przyprawy, a następnie listki szpinaku (ja obieram je wcześniej z ogonków, ale nie jest to konieczne). Gotujemy
Quinoa Raz!własną zupową "dziąłkę" - zupy kremy. Czasami zdarza mi się zrobić tradycyjną zupę, ale dzieje się tak naprawdę rzadko. :) Ostatnio przyszła pora na cukinię, która jest bardzo wdzięcznym warzywem na zupę. Jest delikatna, kremowa i pasuje do niej naprawde wiele dodatków. Tym razem zdecydowałam się na ser pleśniowy, świeże pomidory i miętę, która stanowi fantastyczny orzeźwiający akcent. SKŁADNIKI 2 cukinie(...)zważy). 6. Doprawić solą i pieprzem oraz bazylią do smaku. 7. Pomidory sparzyć obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę. 8. Nałożyć zupę do miseczki, udekorować pomidorami, groszkiem ptysiowym/ grzankami i świeżymi ziołami. Na koniec delikatnie skropić oliwą truflową. Smacznego
DefinicjaSmakuregionu Włoch oraz od pory roku gotuje się ją z różnych warzyw. W wersji, którą ja gotuję od czasu do czasu, króluje czerwona fasola, kukurydza, groszek i oczywiście pomidory. Pod koniec gotowania do zupy dodaje się czerstwy chleb pokrojony w kosteczkę, co nadaje zupie gęstość, a jednocześnie pozwala na sensowne wykorzystanie nadmiaru chleba. Przepis, który nieco zmodyfikowałam, znalazłam w książce(...)Męskie gotowanie” i tak też odbieram tę zupę, jako męską – jest sycąca, a bogactwo warzyw zrównoważone jest odrobiną wędzonego boczku. Składniki: 1,5 l rosołu 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 szklanka mrożonego groszku (ewentualnie 1 puszka groszku konserwowego) 1/2 puszki kukurydzy 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku
Trzeci talerzmoże być preludium do dalszego posiłku ,ale może stanowić drobny posiłek .Zupka jest delikatna ,ale treściwa ,rozgrzewająca i niskokaloryczna. Zwolennicy zaciąganych zup-kremów niech uważają ,aby nie przetłuścić ich śmietaną. Nie zapominajmy też o chrupiącej grzance ,bagietce czy groszku ptysiowym . Polecam aksamitną zupkę z kabaczkiem na pochmurny ,chłodny ,jesienny dzień .Rozjaśni go na pewno . Inspiracją mojej zupy była zupa(...)garnka zmiksować (np. blenderem ) ,doprawić do smaku przyprawami. Podawać z paseczkami zielonej sałaty i uprażonym słonecznikiem. Moja wnusia musi mieć jeszcze grzanki lub groszek ptysiowy i niestety , ich masa jest odwrotnie proporcjonalna do zupy
Kulinarny karnet ChristopheraŻeby dzieci (moje, oczywiście) zjadły taką zupę to mogę sobie jedynie pomarzyć ;) Cudem jedzą kremową zupę z brokuła i zielonego groszku. Duża w tym zasługa przedszkola, pani kucharki i pań przedszkolanek. Menu w przedszkolu jest takie, że niejedna restauracja by się nie powstydziła. Pytam wczoraj Franka: - jaka była zupka w przedszkolu? - szerekowa - jaka???? - SZEREKOWA! - a jaka to jest szerekowa
bistro mamażółtka Szczypta soli Nadzienie: 6 jajek 400 ml śmietanki 22% 20 dag kiełbasy swojskiej drobiowej 1 cebula 1 szklanka mieszanki warzywnej meksykańskiej ze słoika –marchewka, kukurydza, groszek, fasola czerwona 1 łyżka zupy cebulowej z torebki Szczypta gałki muszkatołowej do smaku Sól do smaku Pieprz biały do smaku Natka pietruszki lub szczypiorek do posypania Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąki wymieszać
Wanilia i Kardamonsklepie kupiłam szparagi. Pomysł na zupę zrodził się później, kiedy kupiłam mleko kokosowe. Przygotowałam więc zupę krem ze szparagów z dodatkiem mleka kokosowego i podałam z groszkiem ptysiowym. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu warzywnego 1 łyżka oleju lub oliwy ½ puszki(...)obrać. Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie zupę zmiksować. Dodać olej lub oliwę, mleko kokosowe i dobrze rozprowadzić w zupie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z groszkiem ptysiowym
Czerwień i błękitzeszłym roku byłam na diecie to zupę podałam także w wersji fit. Tym razem postawiłam na zupę kalafiorową w nieco cięższym wydaniu. Dodatek serków topionych sprawił, że miała ciekawszy smak i kremową konsystencję. Składniki: 1 średniej wielkości kalafior 4-5 marchewek 45 dag groszku (użyłam mrożonego) 2 średnie cebule 5 ząbków czosnku 2 litry bulionu 20 dag śmietanki kremówki(...)smażących się warzyw. Dusimy ok. 5 minut. Przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem. Kalafior dokładnie myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do zupy. Gotujemy przez 10 minut. Dodajemy groszek. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Śmietanę podgrzewamy, wkładamy serki. Podgrzewamy co jakiś czas mieszając, żeby ładnie się rozpuściły. Dodajemy do gotujących się warzyw. Mieszamy. Doprawiamy do smaku
Pobite gary Barbary