zupa z botwinki - 1032 przepisów (strona:27/69)

letnia botwinka 152

letnia botwinka  Można powiedzieć że ta zupa to ciepła wersja chłodnika, a to dla tego, że tak samo jak chłodnik, pasuje aby ją podać w upalny dzień. Składniki Przepis na cztery osoby     3 młode buraki 1 łyżeczka cukru Duży pęk  botwiny 1,5 litra bulionu  warzywnego lub drobiowego 4-5 młodych ziemniaków 4 jajka natka

Miód i pieprz
Botwinka 103

Kochani! Łapcie młodziutką botwinkę póki jeszcze jest! To jedno z najpyszniejszych wspomnień lata i dzieciństwa. Zupa niesamowicie prosta w przygotowaniu, dająca mnóstwo radości i korzystnie wpływająca na nasze zdrowie!  Jeśli do tradycyjnej botwinki dorzucicie po łyżce Lunch Mix  KUPIEC  na porcję, to zupa będzie bardziej syta i na długo będziecie mieli pełny brzuszek! Jak ją zrobić(...)dodaj posiekaną natkę pietruszki i koperek. Możesz zabielić łyżką słodkiej śmietany 30%. Jeżeli lubisz bardziej kwaśną tak jak ja, to zupę możesz dosmaczyć octem jabłkowym i kwaśną śmietaną. Oczywiście przed podaniem wsyp odrobinę lunch Mix. I delektuj się latem !Botwinkę można jeść na zimno i na ciepło. Brzuszek będzie Ci wdzięczny

Z Kuchni Do Kuchni
Chłodnik bazyliowy – because I’m happy! :) 146

Chłodnik to nietypowy, bo to chłodnik bazyliowy. W dodatku lekko “szczypiący”, czyli charakterny 🙂 Podaję niezwykle ważny powód do bezbrzeżnej radości: na rynku jest świeża botwinka!  

Wiszniówka
Botwinka / chłodnik z kwasem z ogórków 128

Przepisów na przygotowanie botwinki, czy chłodnika jest tyle, ile osób je gotujących. W starych książkach są przepisy na botwinkę lub chłodnik z botwinki z dodatkiem kwasu z ogórków kiszonych. W każdej książce przepis troszkę inny: więcej lub mniej mleka, śmietany, kwasu z ogórków. W jednych dodać należy ogórki wcześniej macerowane w soli, w innych ogórki(...)kiszone, szyjki rakowe.... Jednak zawsze należy dodać jajka i koperek. Proponuję dodać ugotowane ziemniaki do środka, lub podać na talerzyku obok, tak jak przy chłodniku litewskim . Oczywiście zupę można podać na ciepło – botwinkę ; lub na zimno – chłodnik . Botwinka – 1 lub 2 pęczki, 200-300 ml. soku z kiszonych ogórków, sok z cytryny, 300-400 ml. śmietany 18%, cukier, sól, Botwinkę

królestwo garów
Zupa botwinkowa z fasolą, śmietaną i jajkiem! 216

Zupa botwinkowa z czerwonych buraków i botwinki, na pewno już gościła u Was w tym sezonie. Niewątpliwie, każdy z nas przygotowuje tą zupę inaczej, i tak jak ją zapamiętał z dziecinnych lat. Ja zupę botwinkową robię co najmniej na pięć sposobów. Jednym z nich jest zupa na wywarze mięsnym, z dużą ilością buraków pokrojonych na plasterki ćwiartki z dodatkiem białej(...)drobnej - jajka na twardo - 250 ml śmietany 12% Buraki obieramy, kroimy na plasterki- ćwiartki. Botwinkę siekamy w około 0,5 cm paski. Całość zalewamy wywarem mięsnym około 4 litry. Dodajemy 2 łyżeczki płaskie cukru, i 1/2 łyżeczkę soli. Całość zagotowujemy, ale tak aby bezpośrednio zupy nie gotować, tylko aby delikatnie wrzała (wtedy ma ładny kolor, jak zagotujemy będzie nie barszcz

SMYKWKUCHNI
Zupa ze słonecznej Riviery Włoskiej Zemin di Ceci 135

tylko okazjonalnie jak np. mięso. Zawsze go brakowało, było drogie i jadano je głównie na święta. Za to ciecierzyca była tania, odżywcza i łatwa do przechowywania zima. Zupa z ciecierzycy i botwinki jest klasycznym jesiennym przepisem na Riwierze Włoskiej. Mamy wiosnę, ale smakuje zawsze tak samo, czyli wyśmienicie niezależnie od pory roku. – 4 – 60 minut – Włochy Idź(...)zamieszaj i chwilkę gotuj. Wrzuć ciecierzycę, zamieszaj i gotuj kilka minut, często mieszając. Wlej bulion, dodaj botwinki, dopraw solą i pieprzem, zmniejsz temperaturę i, przykryj przykrywką i gotuj ok. 45 minut, czasami mieszając. Połóż kromki chleba w talerzu przed jej nalaniem. Dopraw zupę pieprzem i mżawką oliwy z oliwek. Gotowe. Smacznego Facet w kuchni, zaprasza Cię na kulinarną grupę

RafalCook
Botwinka, moja ulubiona wiosenna zupka 202

Na dzisiejszy wiosenny dzień zupka piękna, kolorowa i zdrowa.  Moja ulubiona o tej porze roku. Do przygotowania  dużego garnka zupy użyłam: 2 podudzia z

Jemy Pijemy
Botwinka z wiśniami i smażonymi na maśle ziemniakami 134

wiśniami. Składniki pęczek botwinki 1 łyżka masła 2 młode marchewki 2 szklanki wiśni 1 l bulionu warzywnego 100 ml śmietany do zupy sól sok z cytryny pieprz cukier kilkanaście bardzo małych młodych ziemniaków garść posiekanego koperku Przygotowanie Botwinkę opłukałem, osuszyłem. Odciąłem buraczki, starłem na średnich oczkach. Botwinkę pokroiłem w wąskie paski. W garnku(...)grubym dnem rozgrzałem masło, dodałem marchewkę, pokrojone buraczki i wydrylowane wiśnie. Dusiłem ok. 8 minut. Zalałem bulionem, gotowałem ok. 10 minut. Dodałem botwinkę, gotowałem krótko, aż zmiękła. Rozprowadziłem śmietanę z kilkoma łyżkami wywaru, stale mieszając wlałem do zupy. Doprawiłem solą, pieprzem , sokiem z cytryny i cukrem. Ziemniaki młode, bardzo małe, ugotowałem z mundurkach. Wcześniej wyszorowanych. Po ostudzeniu przekroiłem

R'n'G Kitchen
Chłodnik litewski 363

Chłodnik litewski Thermomix Składniki na chłodnik litewski: 500 g bulionu warzywnego 400 g gęstego jogurtu (może to być też kefir) pęczek młodej botwinki pęczek rzodkiewki pęczek

Themo przepisy
Odchudzony barszcz ukraiński z botwinką (148 kcal) 188

letni obiad. Z podanych składników wychodzi duży garnek zupy, na około sześć dużych porcji, a każda ma tylko 148 kcal. Składniki (na ok 6 porcji zupy): 500 g młodych ziemniaków duży pęczek botwinki pół główki małej młodej kapusty 2 marchewki pietruszka kawałek pora kawałek selera puszka fasoli czerwonej sok z połówki cytryny sól, pieprz po kilka liści laurowych i ziaren(...)wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, również startymi na grubej tarce burakami i posiatkowaną kapustą. Gotujemy ok 15 minut i dodajemy posiekane liście botwinki. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw, dodajemy sól i pieprz. Na końcu do zupy dorzucamy odsączoną fasolkę i sok z cytryny, posiekany koperek, ewentualnie przyprawiamy jeszcze do smaku

e-PrzepisyKulinarne
Przepis na zupę - chłodnik litewski 56

zrobić chłodnik z botwinki?   Chłodnik jest dość popularny i zawsze go lubiłem choć nie wiem dlaczego w domu gościł rzadko.  👉Jak zrobić chłodnik z buraków❓     Chłodnik z botwinki jest na pewno zrobić trudniej niż barszcz czerwony, choć to rzecz dyskusyjna(...)Zapraszamy na przepis na chłodnik.     Mariusz i Agnieszka    Link do filmu z przepisem Jak zrobić CHŁODNIK litewski❓ - Przepis na zupę na lato   Składniki: duży pęczek botwinki (jak mały to dwa) 0,5 litra wody mały pęczek koperku  mały pęczek szczypiorku  3 sztuki ogórków gruntowych duży pęczek rzodkiewek  ok. 700ml maślanki (można

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kolanka z pesto z liści botwinki i pinioli 107

botwinki robiłam już wszystko, zupę, zasmażaną z kaszą, z ryżem, dodawałam ją do sałatek, robiłam gołąbki ale pesto jeszcze nie. Czas to nadrobić i choć pesto nie jest za bardzo urodziwe to smakowo jest prawdziwą petardą. Polecam robić póki botwina z listeczkami w ogródkach i na polach. Makaron z pesto z botwinki. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa botwinka z jajkiem 116

Pyszna wiosenna zupa na wywarze z warzyw o delikatnym i kremowo-śmietankowym smaku. Szybka,zdrowa i tania!  Z ugotowanym jajkiem i świeżym koperkiem smakuje rewelacyjnie! Składniki: pęczek botwinki z liśćmi 3 marchewki 1 pietruszka -korzeń ½ selera ½ pora  1 cebula 4 ziemniaki ok.150 ml śmietanki łyżka soku z cytryny świeży koperek sól i pieprz do smaku 4 jaja ugotowane(...)wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki ,buraczki,łodygi i liście. Warzywa z wywaru możemy wykorzystać do sałatki.Gotujemy 10 minut.Śmietanę hartujemy( wlewamy do niej kilka chochel gorącej zupy) i wlewamy do garnka.Dodajemy sok z cytryny,posiekany koperek,doprawiamy solą i pieprzem.Podajemy z ugotowanymi jajkami. Smacznego

Przepisy mojej mamy
Pizza z botwinką i serem feta 197

przygotowałam ją z liśćmi botwinki, pomidorami malinowymi i różnymi serami. Pycha! Wbrew pozorom botwinka nie dominuje w smaku :) Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem botwinki to zachęcam do przygotowania rewelacyjnej zupy warzywnej z dodatkiem kaszy pęczak lub pulpetów zapiekanych z botwinką i kaszą . Składniki na pizzę dla 4 osób: spody do pizzy, np.   z tego przepisu

Ugotować
Botwinka z młodymi ziemniaczkami i dużą ilością pachnącego koperku 290

dłużej czekać, ale teraz wciąż możemy się cieszyć niektórymi z nich. Mnie na przykład udało się ostatnio kupić młode buraczki i byłam przeszczęśliwa, ponieważ uwielbiam botwinkę. W dzieciństwie to była jedna z moich ulubionych zup, chociaż z drugiej strony za buraczkami nie przepadałam. Dlatego, jeśli również nie pałacie miłością do buraczków, proponuję właśnie tę zupkę. Kto wie, może(...)zdejmujemy z ognia. Botwinkę zabielamy śmietaną. Najpierw w oddzielnym naczyniu (np. w szklance) do niewielkiej ilości śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej zupy, całość dokładnie mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka. Dopiero wtedy dodajemy resztę śmietany. Botwinkę podajemy już lekko ostudzoną, a na każdy talerz dokładamy po połówce jajka. Dekorujemy świeżym koperkiem i zajadamy ze smakiem :) Chyba nie muszę nikogo

Ratunku obiad

Proponowane wyszukiwania