Początek lata to oczywiście czas chłodników! Uwielbiam te podawane na zimno warzywne zupy. W naszym domu podajemy różnego rodzaju chłodniki, począwszy od tego klasycznego litewskiego, a na hiszpańskim gazpacho kończąc. Natomiast dziś zapraszam Was po przepis na podstawowy składnik naszego ulubionego chłodnika. Jest nim właśnie botwinka kiszona w maślance. Oczywiście do przygotowania chłodnika możecie wykorzystać zwykłą botwinkę, ale ta kiszona
Kulinarne przygody Gatitylodówki.Podawać chłodny, z jajami.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:W przypadku, gdyby botwinka nie miała buraczków, dać botwinkę i 2 starte na tarce o grubych oczkach buraki czerwone.Do chłodnika można dodać pęczek drobno posiekanej, czerwonej rzodkiewki.Z dodatku octu lepiej nie rezygnować, gdyż zapewnia zupie piękny kolor
Gospodyni Miejskamarchewkę i pietruszkę startą na grubych oczkach. 2.Gotować aż delikatnie zmięknie. Botwinkę dokładnie umyć i posiekać, buraczki obrać i zetrzeć na tarce. Całość dodać do wywaru. Gotować do miękkości. 3.Dodać sok z cytryny 4.Mąkę i śmietanę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, wlać do zupy. 5.Doprawić solą i pieprzem według uznania
Dziś Ja gotujeziemniaki - ilość zależna ile chcemy zjeść.Botwinkę myjemy, kroimy z łodygami i buraczkami. Gotujemy w niewielkiej ilości wody. Albo zamiast gotowania botwiny od razu wykorzystujemy sok z buraków. Ogórki i rzodkiewki myjemy i obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, lub drobniutko kroimy w kosteczkę. Koperek i szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem(...)zupą i z tartymi warzywami. Wstawiamy do lodówki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Przekrawamy na pół. Wkładamy do zupy przed podaniem. Młode ziemniaki myjemy, gotujemy i podajemy z koperkiem jako dodatek do chłodnika. Chłodnik z botwinki
Bon Appetit Małgorzatyaromatyczny, rozgrzewający ... Ugotowany na porządnych, mięsnych żeberkach, z dużą ilością warzyw i zaciągnięty odrobiną śmietany. Taka pożywna zupa, wspaniale zastąpi nam 2-daniowy obiad. Barszcz czerwony gości u mnie na stole bardzo często. I tak w zależności od poru roku gotuję wiosenną botwinkę , albo letni lekki barszcz z makaronem , a kiedy robi się chłodniej na salony wjeżdża
Walijskie Pichceniezdejmujemy z ognia. Dodajemy sok z cytryny i sok z kiszonych buraków, mieszamy i zupa jest gotowa do podania. Do każdej porcji wrzucamy parę plasterków ogórka, około 2 łyżki czarnej quinoy i świeży koperek (można też dodać jadalne kwiaty do ozdoby). Moja botwinka już dawno zniknęła, a Wam życzę smacznego
Quinoa Raz!Buraki kiszone w kefirze Lato to czas chłodników, i choć moje dzieci uważają, że zupa na zimno, to nie zupa, to my z mężem je uwielbiamy. W czerwcu najbardziej lubimy chłodnik z botwinki z młodymi buraczkami. A gdy buraczki nieco podrosną robię chłodnik z kiszonych buraków. I właśnie dziś chciałam Was zaprosić po przepis na buraki kiszone w kefirze. Kiszone
Kulinarne przygody GatityZnana wiosenna zupa. A le tym razem wzbogacona o bób i żeberka. Składniki: duży pęczek botwinki 500 g żeberek koncentrat z buraków 50 ml kawałek pora kawałek selera naciowego 1 korzeń pietruszki 3 młode marchewki kilka ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku
R'n'G KitchenBardzo aromatyczna, cudownie czerwona zupa z botwiny, czyli młodych liści i korzeni buraka. Co ciekawe, zauważyłam że botwinkę albo się kocha i czeka na nią z utęsknieniem cały rok albo
BullioBlueberry Corner by "jagodzianka" Botwina to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Smaczna, sezonowa zupa z tych młodych buraczków smakuje najlepiej wczesną wiosną. … Przeczytaj cały artykuł Post Botwinka pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerSezon na zielone, czerwone i w ogóle kolorowe już w pełni. Ostatnio gotowałam botwinkę a tym razem popełniłam sałaciankę. Myślę, że wielu kręci nosem na samą nazwę a co mówić na smak. Jako dziecko nie przepadałam za tą zupą. Miłość przyszła z wiekiem. Teraz sałacianką opycham się z prawdziwym smakiem. Fakt, robię ją teraz sama … Czytaj dalej Zupa
Pieprzyć z FantazjąOd lat szukałam sposobu zrobienia zapasów botwinki na zimę Ten sposób wg mnie jest najlepszy i najzdrowszy Sposób przygotowania 1. • Do każdego litrowego słoika włożyć
W królestwie smaków Beatyjuż miałam wychodzić, zobaczyłam ją! Pierwszą, młodziusieńką i obwieszczającą okolicy, że oto już na prawdę wiosna - botwinkę. Zagarnęłam więc jeszcze pęczek tej zieloności do torby. Pomyślałam, że skoro taka pierwsza, najmłodsza i najświeższa, to niech będzie wyjątkowo na talerzu, bo na zupę jeszcze zdążymy, a i buraczki u niej teraz wielkości paznokcia...:) A zatem lekkie, złociste naleśniki z chrupiącymi brzegami
Kuchnia w Słońcu Skąpanarzodkiewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach - kefir i jogurt wlać do większego naczynia, dodać ostudzoną botwinkę (wraz z wodą), dodać resztę składników, przyprawić do smaku - delikatnie wymieszać i włożyć do lodówki na 2 godziny SMACZNEGO! Zobacz także przepis na Rozgrzewającą tajską zupę kokosową <klik
Pora na pora i pomidorapowrotem tylko pokrojoną w plastry marchewkę. Botwinę umyć dokładnie pod bieżącą wodą, pokroić i dodać do zupy. Ziemniaki pokroić w duże kawałki i dorzucić do garnka. Całość doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie kilkoma kroplami cytryny. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec botwinkę zaprawić śmietaną, pamiętając, aby ją zahartować. Jako, że mój mąż lubi botwinę bez śmietany, ja zabielam
Kuchnia w opałach