mnie pamięć nie myli. W sumie nie wiem czemu, bo przecież jest to pyszna, bardzo orzeźwiająca zupa i na dodatek ma fantastyczny kolor! Gorąco..., a raczej chłodno polecam na te pełne słońca dni;) Składniki: 1 litr maślanki pęczek świeżej botwinki pęczek rzodkiewki pęczek dymki zielony ogórek 2 łyżki koperku 1 jajko ugotowane na twardo sól, pieprz Przygotowanie: Botwinkę
Codzienne Gotowaniekońca lat 80 w Polsce, ale nie w stylu "Misia", jest kultura i czysto hihi. Niesamowicie urzekła nas zupa o szumnej nazwie "Zieleni barszcz", który okazał się szczawiową z jajkiem :) a my snuliśmy historie, że być może robią to z liści botwinki itp. hehehehe. Olśniło nas jak Pani podała nam talerze i do tego jajko. Taki tani bar możemy znaleźć
vegetaniemnie jest to absolutny hit kulinarny. Cudowne połączenie smaków i lekkość tej zupy, czynią ją numerem jeden wiosennego menu. Ja przygotowywałam ją z podwójnej porcji, zajadałam ją kolejne 3 dni, nic nie straciła na smaku, a ja zaoszczędziłam cenny czas. Składniki: - 2 pęczki botwinki - 250g wędzonej szynki, schabu lub chudego boczku - 250 startych warzyw (marchew, seler, por, pietruszka), ja dałam(...)kawałki, u mnie cienkie paski (ok.0,5x2cm), W garnku zagotować wodę (ok.1l), wrzucić kawałki wędzonki, doprowadzić do wrzenia, garnek przykryć i gotować na małym palniku ok.30-60 minut, do miękkości. Botwinki podzielić na: buraczki, łodyżki i liście, dokładnie umyć. Buraczki obrać i pokroić w kostkę. Łodyżki pokroić do osobnej miseczki. Liście również pokroić w miarę drobno, do osobnego naczynia. Do garnka
Smaczne ZdroweBotwinka w ten sposób podana jest bardzo treściwym daniem i do tego pysznym. Botwinkę uwielbiam na różne sposoby np. z mleczkiem kokosowym ale z soczewicą mnie
Moje Małe CzarowanieSkładniki bulion drobiowy, 2 l marchewka, 2 szt pietruszka, 1 szt seler, 1/2 szt botwinka, 2 pęczki buraczki
Gotowanie moimi oczamioraz koper dokładnie umyć i pokroić. 4. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodać starte buraczki oraz pokrojoną botwinkę. 5. Całość gotować do miękkości ziemniaków, doprawić solą, pieprzem oraz octem. Dodać koper. 6. W małej misce szybko wymieszać śmietanę z niewielką ilością zupy. Wlać do garnka szybko mieszając. Gotować jeszcze przez ok.2-3
A Ty Smakuj MnieDrugie życie mięsa z zupy. Nie lubię wkładania mięsa na którym ugotowano zupę jako wkładki do tej zupy. Staram się wykorzystać je inaczej. Albo podaję je w sosach , panieruję i obsmażam, przerabiam na farsze itp. Na tych pałeczkach ugotowałam wywar na botwinkę (Rosołowa botwinka ze szczyptą sumaku) - warzywa z wywaru zużyłam na sałatkę , a pałeczki podam z ryżem jaśminowym. Czytaj
Buniabaje w kuchnimłodego buraczka, którego brać wcześniej trafiła do botwinki. Nie może się zmarnować! Szybko obrałam i ugotowałam warzywa. Zrumieniłam nasiona, żeby można było coś w tym kremie chrupnąć. Do tego delikatny aromat rozmarynu... Wyszło pysznie! Lekki letni posiłek z lodówkowych warzywnych ostatków :) Młode warzywa są w smaku dużo delikatniejsze i słodsze, dlatego zupa miała naprawdę lekką konsystencję i smak lata. Ogromnie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaUwielbiam chłodniki. Zakochałam się od pierwszego wejrzenia w CHŁODNIKU LITEWSKIM i jak tylko można kupić botwinkę, to od razu zabieram się za ten przepis. Ale przecież, na litewskim świat chłodników się nie kończy! Dzisiejszy przepis to moc orzeźwienia w upalne dni. Za każdym razem kiedy go zajadam, to przypominają mi się greckie wakacje, smaki śródziemnomorskie i prawdziwy sos tzatziki(...)cytryny/limonki. Wszystko razem blendujemy na gładką masę. W trakcie miksowania wlewamy powoli mleko oraz maślankę/kefir. Finalnie konsystencja będzie dość gęsta. Można dolać więcej płynu, jeśli wolimy rzadsze zupy. Doprawiamy całość solą i pieprzem i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem przygotowujemy wybrane dodatki i podajemy prosto z lodówki. Smacznego! Artykuł Chłodnik z awokado i ogórka pochodzi
Analiza Smakuzgagą oraz z problemami wątrobowymi, a także odchudzające się (to tylko 19 kcal/100 g) Zamiast klasycznej zupy botwinkowej, proponujemy przepyszną lekką sałatkę. W jednej porcji znajduje się mniej niż 150 kcal! SKŁADNIKI (dla 4 osób): 1 duży lub 2 małe pęczki botwinki wraz z buraczkami 4 łodygi selera naciowego 1 duże jabłko cytryna do skropienia 4 orzechy włoskie
Kuchnia od dwojgaostatnimi czasy zakochałam się w tych zupach na zimno. Świeże warzywa, dobry jogurt naturalny i jajko na twardo - właśnie za te trzy pyszności pokochałam chłodniki. Bo czy jest coś lepszego na wiosenną, tak ciepłą w ostatnich dniach aurę? Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. Obiecuję, że Wasz dzień nabierze smaku. Potrzebne nam: - pęczek botwinki - ogórek wężowy - pęczek rzodkiewki - kostka rosołowa warzywna(...)jedynie przykrywać botwinkę - mi wyszło około 700 ml płynu). Postawić na średnim ogniu, dodać kostkę rosołową i gotować około 10-12 minut. Pod koniec gotowania dodać odrobinę kwasku cytrynowego. Odstawić do ostudzenia. Zimny wywar połączyć z jogurtem naturalnym. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Rzodkiewki dokładnie umyć i pokroić w pół plasterki. Wrzucić warzywa do zupy, dodać posiekane
W poszukiwaniu inspiracjiNajlepszy i szybki do zrobienia chłodnik z botwinki,uwielbiam go i zawsze zjadam go cały gar,może postać w lodówce 3-4 dni,idealny na ta
Swojskie jedzonkoW dzisiejszym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na tradycyjny chłodnik litewski. Jest to chłodnik, przygotowywany z botwinki, z dodatkiem świeżych ogórków, kopru i szczypiorku. Niegdyś mieszany
PysiaGotuje.ploraz sosu chili, otrzymamy fantastyczną, orzeźwiającą kremową zupę. Do dekoracji wykorzystałam kawałek avocado, pomidor koktajlowy (można go lekko poddusić z sosem balsamico) i natkę pietruszki. Chłodnik z avocado / awokado nie tylko apetycznie wygląda, ale też doskonale smakuje. Polecam również: Koktajl warzywny ze szpinakiem ze świeżego szpinaku. Zielony chłodnik z grzankami Chłodnik z botwinki na jogurcie Koktajl warzywny z koperkiem(...)pietruszki Przygotowanie: Do pojemnika blendera wkładamy obrane avocado, garstkę rukoli, jogurt, wodę gazowaną, sok z cytryny, sos chili, natkę pietruszki, oraz sól i pieprz, miksujemy na gładką masę. Podajemy zupę / chłodnik z kawałkami avocado, pietruszką oraz pomidorkami koktajlowymi (polecam je lekko poddusić z balsamico i odrobiną cukru). Przed podaniem chłodzimy w lodówce przez 10 – 15 minut. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTradycyjna sezonowa zupa, w mojej wersji podawana z młodymi ziemniaczkami i ugotowanym na twardo jajkiem. Składniki: 3 udka z kurczaka 4 marchewki 1 pietruszka 100g selera 2 pęczki botwinki pieprz w ziarnach ziele angielskie 2 łyżki posiekanego kopru 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki 4 łyżki soku z cytryny 4 łyżki śmietany 12% pieprz sól Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo
Szalona Kuchnia Eweliny