Cześć! Wczesny okres lata ma do siebie chłodniki. Mój chłodnik zrobiłam na bazie botwinki. Bardzo smaczny i prosty. W sam raz na upalne dni Składniki: * 1
Pieprzyć z FantazjąWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszny chłodnik z botwinką, jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny, idealnie nadaje się do podania w upalne dni. Chłodnik
Uwaga Babcia Gotuje300 g ( ok pół pęczka ) botwinki z młodymi buraczkami 200 g zielonego ogórka około dwóch rzodkiewek 350 g kefiru naturalnego/zsiadłego mleka 4 łyżeczki posiekanego koperku
Atlas SmakówSkładniki: botwinka 1 pęczek ogórek kiszony lub świeży 2 szt. jabłko 1 szt. śmietanka sojowa lub jogurt 150 ml koperek świeży siekany 1 łyżka bazylia świeża
głodny alergikChłodnik z botwinką.Składniki dla 4-6 osób:pęczek botwinki lub kilka młodych buraczków;1 l maślanki lub kefiru;ogórek świeży,pęczek szczypiorku;pęczek koperku;pęczek
Miksturownikmaile lub komentarze, które powiedzą mi, czy chcecie, żebym pisała wstępy. Krótko: botwinka jest moim smakiem lata podobnie jak ogórki małosolne . B otwinka porcja dla 2 osób: pęczek botwinki marchewka mała pietruszka mały por kawałek selera 2-3 ziemniaki sol 1-2 łyżki octu spirytusowego śmietana 18% 1 litr wody 1. Włoszczyznę obieramy i gotujemy w 1 litrze wody(...)zagotuje, dorzucamy buraki i pokrojone łodygi, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu 10 minut. 4. W tym czasie obieramy i kroimy ziemniaki w kostkę. Przed dorzuceniem ich do zupy wyjmujemy włoszczyznę. Marchewkę kroimy w pół talarki i dodajemy do zupy. Reszta włoszczyzny nie będzie nam już potrzebna. 5. Zupę wraz z dodanymi ziemniakami doprowadzamy do wrzenia i gotujemy
Perfect home lifeJeden z lepszych chłodników jakie ostatnio robiłam. Kupiłam na rynku botwinkę z myślą o zrobieniu tradycyjnego chłodnika. Botwinka miała dosyć pokaźne buraczki. Plany uległy więc małej zmianie, liście zostały wykorzystane w innym daniu, a z dorodnych, upieczonych buraczków, powstał rewelacyjny w smaku i przepiękny w kolorze chłodnik. Tak mi zasmakował, że w lodówce czekają już kolejne, upieczone buraczki(...)jogurt, kefir, sok z ogórków. Zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Zielone ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę. Kiszone ogórki również drobno pokroić. Koperek posiekać. Ogórki i koperek dodać do zupy, wymieszać, wstawić na parę godzin do lodówki aby zupa dobrze się schłodziła a smaki się przegryzły. Smacznego
Stare Garybulionem, dodajemy sok z cytryny, pieprz, sól i gotujemy, aż botwinka zmięknie (ok. 10-15 min). Wywar pozostawiamy do ostygnięcia. Do zimnego wywaru dodajemy sprasowany czosnek oraz pokrojone warzywa: rzodkiewki, ogórki zielone, koperek, szczypiorek i zalewamy maślanką, kefirem i jogurtem. Jeżeli jest potrzeba doprawiamy zupę do smaku pieprzem i solą. Przygotowany chłodnik powinien być wstawiony
Łycha smakówkostkę. Zamiast szczawiu moglibyście dodać tutaj szpinak, również otrzymując smaczną zupę. Czy szczaw jest zdrowy? Wątpliwości dotyczące szczawiu. Na koniec mała uwaga dotycząca szczawiu. Słyszy się, że jest niezdrowy i że powinno się go unikać. Sprawcą całego zamieszania jest związek o nazwie szczawian potasu, występujący także w botwince, rabarbarze i szpinaku (czyli naszych wiosennych nowalijkach). Szczawian potasu jest substancją antyodżywczą
Chilli Czosnek i Oliwaupałem na obiad przygotowałam chłodnik. To prosta do przygotowania zupa, która świetnie sprawdza się w gorące dni. Najbardziej popularny jest chłodnik litewski na bazie botwiny i buraków, taką zupę przygotować możemy jednak także z innych składników - zarówno warzyw, jak i owoców. Na blogu możecie już znaleźć przepisy na chłodnik na botwince z rzodkiewką , chłodnik z ogórków kiszonych , chłodnik ogórkowo-koperkowy
Z notatnika dietetykaTen szybki chłodnik z buraków robi się naprawdę ekspresowo! Artykuł Szybki chłodnik z buraków pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda .
Kulinarne CudaBotwinkę dokładnie myjemy pod bieżącą woda. Następnie buraczki obieramy i kroimy w drobną kostkę, liście siekamy na kawałki. W garnku podgrzewamy wywar, kiedy zacznie wrzeć dorzucamy same buraki. Gotujemy na małym ogniu kilka minut. Następnie dorzucamy liście i gotujemy jeszcze 5 minut. Dodajemy sok z cytryny i ocet winny, doprawiamy i po chwili zestawiamy z ognia. Odstawiamy zupę
Kolizje SmakówZimno, pochmurno, ponuro do granic wytrzymałości za to całkiem kolorowo i wesoło dzisiaj u mnie w kubku :) jakiś czas temu postanowiłam zrobić chłodnik z botwinki. Niestety
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis na pyszną zupę z młodych warzyw. Taka letnia wersja barszczu czerwonego. Składniki: 500 g młodego bobu 6 młodych ziemniaków 2 marchewki kawałek selera kawałek pora pietruszka ok 2 l bulionu pęczek botwinki (najlepiej z dość dużymi burakami) 2 łyżki śmietany 18% zielenina (natka młodej pietruszki, liście selera, lubczyk) sól, pieprz Przygotowanie Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie(...)buraków. Po jakiś pięciu minutach dodajemy por i zieleninę w całości. Gotujemy pod przykryciem jakieś 15 minut, pod koniec przyprawiamy, dodajemy bób i wyjmujemy zieleninę. Śmietanę rozrabiamy z chochelką zupy i wlewamy do garnka (dla pewności robię to przez sitko). Po rozmieszaniu śmietany, zupy więcej nie gotujemy
e-PrzepisyKulinarne