Chłodnik z botwinką.Składniki dla 4-6 osób:pęczek botwinki lub kilka młodych buraczków;1 l maślanki lub kefiru;ogórek świeży,pęczek szczypiorku;pęczek koperku;pęczek
Miksturownikmaile lub komentarze, które powiedzą mi, czy chcecie, żebym pisała wstępy. Krótko: botwinka jest moim smakiem lata podobnie jak ogórki małosolne . B otwinka porcja dla 2 osób: pęczek botwinki marchewka mała pietruszka mały por kawałek selera 2-3 ziemniaki sol 1-2 łyżki octu spirytusowego śmietana 18% 1 litr wody 1. Włoszczyznę obieramy i gotujemy w 1 litrze wody(...)zagotuje, dorzucamy buraki i pokrojone łodygi, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu 10 minut. 4. W tym czasie obieramy i kroimy ziemniaki w kostkę. Przed dorzuceniem ich do zupy wyjmujemy włoszczyznę. Marchewkę kroimy w pół talarki i dodajemy do zupy. Reszta włoszczyzny nie będzie nam już potrzebna. 5. Zupę wraz z dodanymi ziemniakami doprowadzamy do wrzenia i gotujemy
Perfect home lifeJeden z lepszych chłodników jakie ostatnio robiłam. Kupiłam na rynku botwinkę z myślą o zrobieniu tradycyjnego chłodnika. Botwinka miała dosyć pokaźne buraczki. Plany uległy więc małej zmianie, liście zostały wykorzystane w innym daniu, a z dorodnych, upieczonych buraczków, powstał rewelacyjny w smaku i przepiękny w kolorze chłodnik. Tak mi zasmakował, że w lodówce czekają już kolejne, upieczone buraczki(...)jogurt, kefir, sok z ogórków. Zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Zielone ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę. Kiszone ogórki również drobno pokroić. Koperek posiekać. Ogórki i koperek dodać do zupy, wymieszać, wstawić na parę godzin do lodówki aby zupa dobrze się schłodziła a smaki się przegryzły. Smacznego
Stare Garybulionem, dodajemy sok z cytryny, pieprz, sól i gotujemy, aż botwinka zmięknie (ok. 10-15 min). Wywar pozostawiamy do ostygnięcia. Do zimnego wywaru dodajemy sprasowany czosnek oraz pokrojone warzywa: rzodkiewki, ogórki zielone, koperek, szczypiorek i zalewamy maślanką, kefirem i jogurtem. Jeżeli jest potrzeba doprawiamy zupę do smaku pieprzem i solą. Przygotowany chłodnik powinien być wstawiony
Łycha smakówkostkę. Zamiast szczawiu moglibyście dodać tutaj szpinak, również otrzymując smaczną zupę. Czy szczaw jest zdrowy? Wątpliwości dotyczące szczawiu. Na koniec mała uwaga dotycząca szczawiu. Słyszy się, że jest niezdrowy i że powinno się go unikać. Sprawcą całego zamieszania jest związek o nazwie szczawian potasu, występujący także w botwince, rabarbarze i szpinaku (czyli naszych wiosennych nowalijkach). Szczawian potasu jest substancją antyodżywczą
Chilli Czosnek i OliwaBotwinkę dokładnie myjemy pod bieżącą woda. Następnie buraczki obieramy i kroimy w drobną kostkę, liście siekamy na kawałki. W garnku podgrzewamy wywar, kiedy zacznie wrzeć dorzucamy same buraki. Gotujemy na małym ogniu kilka minut. Następnie dorzucamy liście i gotujemy jeszcze 5 minut. Dodajemy sok z cytryny i ocet winny, doprawiamy i po chwili zestawiamy z ognia. Odstawiamy zupę
Kolizje SmakówZimno, pochmurno, ponuro do granic wytrzymałości za to całkiem kolorowo i wesoło dzisiaj u mnie w kubku :) jakiś czas temu postanowiłam zrobić chłodnik z botwinki. Niestety
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis na pyszną zupę z młodych warzyw. Taka letnia wersja barszczu czerwonego. Składniki: 500 g młodego bobu 6 młodych ziemniaków 2 marchewki kawałek selera kawałek pora pietruszka ok 2 l bulionu pęczek botwinki (najlepiej z dość dużymi burakami) 2 łyżki śmietany 18% zielenina (natka młodej pietruszki, liście selera, lubczyk) sól, pieprz Przygotowanie Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie(...)buraków. Po jakiś pięciu minutach dodajemy por i zieleninę w całości. Gotujemy pod przykryciem jakieś 15 minut, pod koniec przyprawiamy, dodajemy bób i wyjmujemy zieleninę. Śmietanę rozrabiamy z chochelką zupy i wlewamy do garnka (dla pewności robię to przez sitko). Po rozmieszaniu śmietany, zupy więcej nie gotujemy
e-PrzepisyKulinarnekusi. Postanowiłam więc wykorzystać młode buraczki, które mi się zbyt gęsto wysiały do przygotowania tego niezwykle kolorowego dania kuchni polskiej i litewskiej. Składniki (na 3 porcje): pęczek młodych buraczków (botwinki) wrzątek pęczek koperku* ogórek gruntowy 3 rzodkiewki 3 szczypiorki z dymki maślanka (ok. 300 ml) 3 jajka ugotowane na twardo kwiaty ogórecznika dla ozdoby Buraczki dobrze wypłukać. Odciąć liście. Buraczki(...)szczypiorek i koperek. Do dużej miski przelać zawartość garnka, dodać rzodkiewkę i ogórka. Do warzyw dodać maślankę. Wymieszać. Chłodnik przelać do talerzy. Posypać obficie szczypiorkiem i koperkiem. Do zupy dodać jajko przekrojone wzdłuż na ćwiartki. Można udekorować kwiatami ogórecznika. * koper ogrodowy jest środkiem wspomagającym w przypadku zaburzeń trawiennych, z występującym bólem brzucha; cała roślina zawiera prowitaminę A, witaminy
Weekendy w domu i ogrodzieDoskonały posiłek na upalne dni ! Pyszny i zdrowy chłodnik nie tylko dla fanów słodkiej botwinki :) SKŁADNIKI: 500 ml jogurtu 500 ml kefiru 2 pęczki botwinki
Marcepanowa kuchniaChłodnik Rodziny Podlasków. Chłodnika robić nie zamierzałam. Botwinki nie mam, lato za zimne, poczekam na wyjazd do Polski i obiadki mojej Mamy. Już ona ma swoje
dolcevitainmykitchenChłodnik to najbardziej klasyczna zupa na lato. Chyba nie ma w Polsce domu w którym nie pojawiałby się on na stole. Najbardziej znany i najbardziej lubiany to chłodnik litewski, to prawdziwy klasyk gatunku. Jest on przyrządzany również w wersji z cielęciną. W oryginalnym przepisie pojawia się cielęcina pieczona, ja przygotowuję go z cielęciną gotowaną. Powiem(...)zgniecione ząbki czosnku i zioła. Na koniec wlewamy przestudzoną botwinkę. Uwielbiam ten moment kiedy biała jogurt barwi się na intensywny biskupi kolor ! Cielęcinę kroimy w paski i dorzucamy do chłodnika. Jeśli chłodnik jest zbyt gęsty możemy dodać nieco wywaru mięsnego z cielęciny. Zupę przyprawiamy, jeśli wyda się nam mało kwaskowa możemy dolać do niej wody
Kulinarne przygody GatityWłoszech risotto jest traktowane, jako pierwsze danie i podawane np: zamiast zupy. Ja podałam spolszczoną potrawę w totalnie polski sposób, czyli jako danie główne ;) Smakowało i podobało się absolutnie wszystkim, bo trzeba przyznać, że samym kolorem risotta można się zauroczyć ;D Czy Was też już oczarowało? Risotto z botwinką Potrzebujesz: 1 cebulę 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego
Kuchnia w Słońcu Skąpanaszóste źródło inspiracji do wykorzystania ziół 😊 Poniżej przedstawiam wszystkie zaakceptowane przepisy zgłoszone do akcji. Pyry z owsikiem i podagrycznikiem autor: kryzysowy kucharz | blog: Kryzysowa Książka Kucharska zupa krem z marchwi i pomarańczy autorka: babka w formie | blog: babka w formie Kanapka z tuńczykiem i kminkiem - Tuna And Cumin Sandwich - Sandwich di tonno e cumino(...)litewski autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Naleśniki z botwinką autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Herbata z kwiatów lipy i kawałek drewnianego Mazowsza autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Wegańska zupa kapuściana autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Wiosenne
Weekendy w domu i ogrodzie