Chłodnik litewski 286Na szczęście upały minionego tygodnia mamy za sobą, a matka natura pozwala nam chwilę odetchnąć chłodniejszym powietrzem, zanim na dobre zacznie się lato i nieustanne 30
W kuchni Katie
Chłodnik z botwinką 195Po kolejnym przygotowanym chłodniku wiem, że w okresie wiosenno-letnim często będę je robić. :-) Ważne jest by nie podawać ich od razu po przygotowaniu a przed
Szefowa kuchni
Koniec zeszłorocznej botwinki 283Tak to już jest , że co roku w maju i czerwcu mrożę sobie pojawiającą się młodą botwinkę w porcjach na cały rok ( ok. 8 porcji bo
Buniabaje w kuchni
Barszczyk z uszkami na Nowy Rok 215Całe życie broniłam się przed zakwaszaniem barszczu czerwonego octem. Gotowałam barszcz dodając zrobiony wcześniej zakwas lub sok z cytryny. Wiele osób w Rodzinie używało jednak ocet
Buniabaje w kuchni
Chudy barszcz - wersja + 206Powtórka z rozrywki. Ponownie stwierdzam, że warto mieć zachomikowaną paczuszkę suszonych buraczków i fasolę w puszce ( inne rzeczy też - ogólnie warto być ,,chomikiem"). W razie
Buniabaje w kuchni
Zakwas na barszcz czerwony wersja 3 251Jak to było ? --,,.. na układy nie ma rady..,, ? . Moja wątroba nie chce wejść w układ z czosnkiem :) . Jakoś im nie po drodze. Odrzuca mnie i już
Buniabaje w kuchni
Wigilijny barszcz na rumianych warzywach i zakwasie + uszka 226Właściwie to jest to taka kompilacja wcześniejszych pomysłów na barszcz ( ,,Barszcz czerwony o smaku wiśniowym " - z tym , że tu zaprawiony sokiem wiśniowym został zakwas i
Buniabaje w kuchni
Zupa botwinkowa 247Pyszna pożywna zupka z botwinką i ziemniakami z dodatkiem młodej włoszczyzny i zabielana śmietaną. Smak mojego dzieciństwa.składniki:600 g botwiny (buraczki i łodyżki)600 g ziemniaków1,7 l bulionu1 cebula1 pęczek włoszczyzny ( natka pietruszki,liść selera i pora)2 łyżki majeranku4 łyżki śmietany 18%3 łyżki mąki pszennejsól Kamispieprz KamisBuraczki obrać i pokroić razem z łodyżkami. Ziemniaki obrać(...)kostkę. Ja dałam po 600 g już obranych i pokrojonych warzyw. Pokrojone warzywa zalać bulionem, dodać majeranek i gotować. Włoszczyznę drobno pokroić, cebulę pokroić w półplastry, dodać do zupy. Wszystko gotować aż warzywa będą miękkie. Do smaku doprawi solą i pieprzem. Następnie zagęścić zupę, śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru. Dodać do zupy i zagotować
Monia miesza i gotuje
Przepis na chłodnik litewski 122składników: botwinki, drobno posiekanych buraków oraz dużo posiekanego koperku i szczypiorku. Chłodnik można przygotować na zsiadłym mleku, jogurcie naturalnym lub kefirze. Zupę można doprawić sokiem z cytryny, koncentratem buraczanym i mielonym czosnkiem. Składniki na chłodnik litewski: duży pęczek botwinki z buraczkami około 0,5 litra bulionu warzywnego lub wody 500ml kefiru 400ml kwaśnej, gęstej śmietany 1 pęczek posiekanego koperku
Moja Książka Kucharska
Burgery serowe z botwinką 272botwinkową (z tego przepisu), ale jak sięgałam po włoszczyznę w oko wpadł mi ser i już wiedziałam, że z zupki nici.Jeżeli więc zupa Wam się znudziła, a na rynku zachęcająco spogląda na Was botwinka, to pakujcie ją do koszyka!Burgery te można podawać i na ciepło i na zimno- np. jako przystawka na imprezę (w formie mini placuszków
Kraina Miodem Płynąca
Roladki z botwinką i serkiem śmietankowym 251zapasy z zamrażalki. Od kilku lat nie może zabraknąć jej kilku paczuszek, które wykorzystuję potem do różnych dań i o dziwo najrzadziej do zupy. Składniki na 6 roladek: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 pęczek botwinki świeżej lub mrożonej 2 ząbki czosnku 2 łyżki serka śmietankowego (np. Twój smak) Sól Pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Farsz: Botwinkę drobno pokroić
Fabryka pomysłów
Krem botwinkowa z kalarepą 151Letnio, kremowo,zdrowo i dietetycznie. A i jeszcze sezonowo. Bo garnku wylądował kalafior, kalarepa i botwina. 1 pęczek botwinki 1 kalarepa 1 marchewka 1/3 kalafiora 200 g śmietany 18 % do zup 100 g jogurtu 1 łyżka pistacji pokrojonych sól, pieprz, natka pietruszki, cukier 1 łyżka kremu z octu balsamicznego 2 łyżki octu balsamicznego Kalarepę, marchewkę
wesoła kuchnia
Lekki barszczyk z botwinki 172Wykonanie: Warzywa umyć, drobno pokroić, osolić, lekko poddusić na maśle, zalać wrzącą wodą i gotować. Po 25 minutach dodać posiekaną botwinkę i gotować jeszcze 5 minut. Odstawić, dodać kwas buraczany lub ogórkowy, doprawić solą i cukrem i zmiksować. Zupę wzbogacić śmietanką, posypać koperkiem i podawać na gorąco z dodatkiem osobno ugotowanych ziemniaków
Tradycyjna Kuchnia
Lekkie obiady - polecam na lato 288Pieczone w piekarniku warzywa a'la frytki, z ziołowym sosem Zapiekane pomidory faszerowane kaszą owsianą Najprostszy chłodnik z botwinką Polenta - kukurydziany przysmak na wiele sposobów Sałatka z kaszy orkiszowej z kiszoną cytryną, papryką, pomidorami i cukinią Pikantne ziemniaki zapiekane w mleku Zupa marchewkowa z sokiem grejpfrutowym
Codzienna kuchnia niecodzienna
Chłodnik ogórkowy na kefirze. Przepis krok po kroku. 180kefirze. Przepis krok po kroku. Kiedyś zdawało mi się, że istnieje jeden właściwy chłodnik, mianowicie ten z botwinki. Kiedy zacząłem zagłębiać się w temat, odkryłem całą gamę cudownych orzeźwiających zup na zimno. Francja ma swój vichysoisse, Hiszpania gazpacho, Bułgaria tarator. Na całym świecie powstały 100 odmian słodkich, wytrawnych chłodzących zup. Dzisiaj
kuron.com.pl