Nasza faworyta wśród zup. Gotowaliśmy w wielu wersjach, ale smaku "ukrainy" z przepisu mamy nie udało nam się uzyskać. Czasami zbliżamy się. Zdarza się, że pałaszujemy u siostry, jest bardzo zbliżona do tej z pamięci. Ale nie mamy teraz przecieru z malinowych, własnych nie nawożonych pomidorów. Śmietana oczywiście wiejska była, od naszej Raby... hmmm. Odgrzewana jest jeszcze lepsza. Składniki(...)łyżek suchej białej fasoli piękny Jaś 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku 6 średnich buraczków z botwinki 300 g wędzonych żeberek młoda włoszczyzna (3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora i średni korzeń selera) 4 młode ziemniaki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 250 ml soku pomidorowego 1/2 szklanki śmietany 18% Przygotowanie Fasolę opłukałem, zalałem 1 szklanką wody, posoliłem, zagotować. Odstawiłem
R'n'G KitchenEkspresowy wpis na blogu, pisany na kolanie. Bo ekspresowy przepis. Powstał wczoraj z tego, co przyniosłam z działki. Na kolejny obiad będzie fasolka szparagowa, później leczo
bistro mamalepiej niż zimna zupa, czyli chłodnik. Tym razem jest to chłodnik w wersji owocowej, ale zawiera też jeden uwielbiany przeze mnie składnik, a mianowicie mleczko kokosowe. Chłodnik kokosowo-jabłkowy może być też oczywiście podany na ciepło, jeśli tylko macie taką ochotę. Na blogu znajdziecie także inne przepisy na chłodniki: Chłodnik jabłkowy z cynamonem Chłodnik z kiszoną botwinką Chłodnik z jarmużem
Kulinarne przygody GatityDziś burak ma swoje święto..ja co prawda nie świętowałam , ale mam okazję wstawić zaległy przepis..tą zupkę gotowałam oj dawno temu..jak buraczki rosły jeszcze
Moje domowe kucharzeniesię chłodniki. Zupy są pyszne ale kiedy za oknem pogoda nas rozpieszcza, nie zawsze chce się jeść gorące danie. Szukamy wtedy alternatywy, żeby się schłodzić, ale jednocześnie żeby się posilić. Jedną ze smacznych potraw ma upalne dni jest chłodnik litewski. Jest niezwykle smaczny, ale i łatwy w przygotowaniu! Zapraszam! Składniki: porcja dla 4-5 osób 1 pęczek botwinki 500ml bulionu
Gotuj z Mąkątwardo Botwinkę umyć i drobno posiekać - liście, łodyżki i bulwy. Zalać bulionem lub wodą ( w tym wypadku doprawić solą i pieprzem) i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku (dodaję pod koniec, by smak czosnku się nie wygotował). Gotować jeszcze ok. 2 minut i wyłączyć. Ja na tym etapie lekko miksuję zupę blenderem ("żyrafą
KUCHARNIAzupie znalazły się rzodkiewki, świeży ogórek oraz szczypiorek i koperek. Podawałam z jajkiem, które nie miało ochoty pozować do zdjęcia ;) Składniki: 2 pęczki botwiny 1 ogórek świeży 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 1/2 l kefiru lub maślanki 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 l bulionu warzywnego sól pieprz Wykonanie: Botwinkę dokładnie
zadanie-gotowaniedowolnie można je zmieniać. Ja podaję taki przepis jaki mnie najbardziej odpowiada. Przygotowuję tylko z powiększonej ilości, tak żeby wystarczyło przynajmniej na 2-3 dni. Składniki:-1 pęczek botwinki-1 mniejszy ogórek surowy-0,5 pęczka rzodkiewek-0,5 pęczka koperku-0,5 pęczka szczypiorku-1-1,5l jogurtu naturalnego ( lub kefir + jogurt)-1 ząbek czosnku-sok z 1/2-1 cytryny(...)zawsze zjadamy je ze skórą, ale jeśli komuś skóra przeszkadza, może ją oczywiście obrać).Koperek i szczypiorek umyć i pokroić, dodać do pozostałych składników. Do jogurtu wlać kilka łyżek zupy, zamieszać i dopiero wtedy dodać jogurt do garnka, dokładnie zamieszać. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku- jak ktoś nie lubi można pominąć. Doprawić jeszcze raz do smaku solą i pieprzem oraz cytryną
Smaczne ZdroweBotwinkę umyć, odkroić buraczki, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać połową szklanki wody, dodać masło, sok z cytryny i sól, dusić na niewielkim ogniu kilka minut. Następnie posiekać łodyżki i listki z buraczków, również dodać do garnka, znów poddusić. Wystudzić. Ogórki i rzodkiewki umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej (ogórki można obrać, ale nie trzeba), dodać do zimnej zupy
Cakes By Kejtpietruszka, pasternak, burak, rzodkiewka, rzodkiew, rzepa KAPUSTNE : kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, brukselka, jarmuż, kalafior, brokuły, kalarepa LIŚCIASTE : wszystkie rodzaje sałat – rzymska, lodowa, masłowa, dębowa, karbowana, roszponka, rukola, szpinak, botwinka, endywia, cykoria, seler naciowy CEBULOWE : czosnek, cebula, por, szczypiorek DYNIOWATE : dynia, ogórki, cukinia, kabaczek PSIANKOWATE : papryka, pomidory, sporadycznie bakłażan ZIOŁA : natka pietruszki, koperek, bazylia, mięta, kolendra, szałwia, tymianek, rozmaryn, pokrzywa(...)świeży i w proszku, chrzan, oregano, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, kminek, kumin rzymski Obróbka warzyw i owoców: – najlepiej surowe: surówka, sok, koktajl – gotowane: zupa, warzywa al dente, warzywa na parze – duszone: gulasz, leczo – pieczone: warzywa, jabłko, frytki z dyni, marchewki, pietruszki, selera – kiszone: ogórki, kapusta, buraki i odpowiednie
To co kochamChłodnik z botwiny podawany klasycznie - z jajkiem, posiekanym koperkiem oraz świeżym ogórkiem. Lekki i orzeźwiający. W sam raz na letnią, wysoką temperaturę. Nic tak nie gasi
Życie zaczyna się w kuchnispożywamy na zimno tj. nie podgrzewamy takich olejów, nie smażymy na nich itd. Oleje tłoczone na zimno traktujemy jako dodatek do gotowych dań na ciepło np. możemy nimi skropić zupę, mięso czy sos. Możemy je wykorzystywać do przygotowania wielu past na kanapki, sałatki, do pesto - ja uwielbiam właśnie oleje tłoczone na zimno wykorzystywać do pesto! Przepis na sałatkę z młodych(...)sztuk młodych ziemniaczków - po 1 jajku na porcję - szparagi zielone - pęczek rzodkiewki - olej z lnu KUJAWSKI tłoczony na zimno - świeży koperek - sól morska - odrobina octu winnego - botwinka *opcjonalnie mięso z kurczaka grillowanego lub wędzony boczek Szparagi i ziemniaki ugotuj na parze. Jajka ugotuj na twardo. Ziemniaki i botwinkę potnij na mniejsze kawałki, rzodkiewkę w cieniutkie plasterki. Całość wymieszaj
SMYKWKUCHNIJestem słoikiem. Lubię słoiki. Przywożę je też z domu rodziców. Czasami dostaję z nimi paczkę. (!) W słoikach przechowuję, pasteryzuję zupy, roznoszę rosół, pakuje sosy, upycham owoce zalane alkoholem i przenoszę pasty. Ostatnio w moich słoikach króluje hummus. Zapraszam niżej po przepis. Składniki: (na 1 litr hummusu) 1 szklanka ugotowanej ciecierzyca 3-4 łyżki tahiny 1/3szklanki lodowatej wody(...)ząbki czosnku sok z połowy cytryny 2łyżeczki sody oczyszczonej do wersji z burakiem: spory upieczony burak lub 3-4 małe buraczki z botwinki do smaku: sól pieprz sumak do podania: oliwa z oliwek natka pietruszki ulubione warzywa pieczywo Wykonanie: 1. Ciecierzycę mocze przez noc w wodzie. Wlewam przynajmniej tyle samo wody co cieciorki. 2. Rano gotuję cieciorkę do miękkości wraz
U FiolkiJestem słoikiem. Lubię słoiki. Przywożę je też z domu rodziców. Czasami dostaję z nimi paczkę. (!) W słoikach przechowuję, pasteryzuję zupy, roznoszę rosół, pakuje sosy, upycham owoce zalane alkoholem i przenoszę pasty. Ostatnio w moich słoikach króluje hummus. Zapraszam niżej po przepis. Składniki: (na 1 litr hummusu) 1 szklanka ugotowanej ciecierzyca 3-4 łyżki tahiny 1/3szklanki lodowatej wody(...)ząbki czosnku sok z połowy cytryny 2łyżeczki sody oczyszczonej do wersji z burakiem: spory upieczony burak lub 3-4 małe buraczki z botwinki do smaku: sól pieprz sumak do podania: oliwa z oliwek natka pietruszki ulubione warzywa pieczywo Wykonanie: 1. Ciecierzycę mocze przez noc w wodzie. Wlewam przynajmniej tyle samo wody co cieciorki. 2. Rano gotuję cieciorkę do miękkości wraz
Fiolka w kuchni