zupa z botwinki - 1032 przepisów (strona:47/69)

Chłodnik litewski 178

kusi. Postanowiłam więc wykorzystać młode buraczki, które mi się zbyt gęsto wysiały do przygotowania tego niezwykle kolorowego dania kuchni polskiej i litewskiej. Składniki (na 3 porcje): pęczek młodych buraczków (botwinki) wrzątek pęczek koperku* ogórek gruntowy 3 rzodkiewki 3 szczypiorki z dymki maślanka (ok. 300 ml) 3 jajka ugotowane na twardo kwiaty ogórecznika dla ozdoby Buraczki dobrze wypłukać. Odciąć liście. Buraczki(...)szczypiorek i koperek. Do dużej miski przelać zawartość garnka, dodać rzodkiewkę i ogórka. Do warzyw dodać maślankę. Wymieszać. Chłodnik przelać do talerzy. Posypać obficie szczypiorkiem i koperkiem.  Do zupy dodać jajko przekrojone wzdłuż na ćwiartki. Można udekorować kwiatami ogórecznika. * koper ogrodowy  jest środkiem wspomagającym w przypadku zaburzeń trawiennych, z występującym bólem brzucha; cała roślina zawiera prowitaminę A, witaminy

Weekendy w domu i ogrodzie
LEKKI CHŁODNIK Z BOTWINKI 142

Doskonały posiłek na upalne dni ! Pyszny i zdrowy chłodnik nie tylko dla fanów słodkiej botwinki :)   SKŁADNIKI: 500 ml jogurtu 500 ml kefiru 2 pęczki botwinki

Marcepanowa kuchnia
Chłodnik Rodziny Podlasków. 193

Chłodnik Rodziny Podlasków. Chłodnika robić nie zamierzałam. Botwinki nie mam, lato za zimne, poczekam na wyjazd do Polski i obiadki mojej Mamy. Już ona ma swoje

dolcevitainmykitchen
Chłodnik z cielęciną 129

Chłodnik to najbardziej klasyczna zupa na lato. Chyba nie ma w Polsce domu w którym nie pojawiałby się on na stole. Najbardziej znany i najbardziej lubiany to chłodnik litewski, to prawdziwy klasyk gatunku. Jest on przyrządzany również w wersji z  cielęciną. W oryginalnym przepisie pojawia się cielęcina pieczona, ja przygotowuję go z cielęciną gotowaną. Powiem(...)zgniecione ząbki czosnku i zioła. Na koniec wlewamy przestudzoną botwinkę. Uwielbiam ten moment kiedy biała jogurt barwi się na intensywny biskupi kolor ! Cielęcinę kroimy w paski i dorzucamy do chłodnika. Jeśli chłodnik jest zbyt gęsty możemy dodać  nieco wywaru mięsnego z cielęciny. Zupę przyprawiamy, jeśli wyda się nam mało kwaskowa możemy dolać do niej wody

Kulinarne przygody Gatity
Risotto z botwinką 234

Włoszech risotto jest traktowane, jako pierwsze danie i podawane np: zamiast zupy. Ja podałam spolszczoną potrawę w totalnie polski sposób, czyli jako danie główne ;) Smakowało i podobało się absolutnie wszystkim, bo trzeba przyznać, że samym kolorem risotta można się zauroczyć ;D Czy Was też już oczarowało? Risotto z botwinką Potrzebujesz: 1 cebulę 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
"Danie pachnące ziołami 6." - podsumowanie akcji 220

szóste źródło inspiracji do wykorzystania ziół 😊 Poniżej przedstawiam wszystkie zaakceptowane przepisy zgłoszone do akcji. Pyry z owsikiem i podagrycznikiem autor:  kryzysowy kucharz  | blog: Kryzysowa Książka Kucharska zupa krem z marchwi i pomarańczy autorka:  babka w formie  | blog: babka w formie Kanapka z tuńczykiem i kminkiem - Tuna And Cumin Sandwich - Sandwich di tonno e cumino(...)litewski autorka: Badylarka  | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Naleśniki z botwinką autorka:  Badylarka  | blog:  Weekendy w domu i ogrodzie Herbata z kwiatów lipy i kawałek drewnianego Mazowsza autorka:  Badylarka  | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Wegańska zupa kapuściana autorka:  Badylarka  | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Wiosenne

Weekendy w domu i ogrodzie
Rosół na diecie – zdrowe właściwości i odchudzone przepisy 31

rosół – co mówi nauka? Rosół to znacznie więcej niż domowy lek na przeziębienie – jego prozdrowotne właściwości potwierdza nauka. Wzmacnia on system immunologiczny, łagodząc przy tym objawy grypy i przeziębienia. Zupa ta, bogata w aminokwasy i minerały, zmniejsza również apetyt, jednocześnie dostarczając cennych składników odżywczych. Wspierają one regenerację jelit i nawadniają organizm. Badania dowodzą także przeciwzapalnego działania rosołu, a jego dobroczynny(...)organizmu. Zawarty w nim kolagen regeneruje jelita i łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego. Z rosołu przygotujemy też pyszne zupy warzywne, wzbogacając dietę w witaminy i minerały. Na diecie ketogenicznej warto dodać do niego niskowęglowodanowe, liściaste warzywa, takie jak szpinak, jarmuż czy botwinka, które doskonale uzupełnią jego smak i wartość odżywczą. Rosół warzywny i drobiowy – co wybrać na diecie? Rosół warzywny

Marcepanowa kuchnia
Chłodnik 176

mnie pamięć nie myli. W sumie nie wiem czemu, bo przecież jest to pyszna, bardzo orzeźwiająca zupa i na dodatek ma fantastyczny kolor! Gorąco..., a raczej chłodno polecam na te pełne słońca dni;)   Składniki: 1 litr maślanki pęczek świeżej botwinki pęczek rzodkiewki pęczek dymki zielony ogórek 2 łyżki koperku 1 jajko ugotowane na twardo sól, pieprz Przygotowanie: Botwinkę

Codzienne Gotowanie
Ukraińskie pierogi :) 196

końca lat 80 w Polsce, ale nie w stylu "Misia", jest kultura i czysto hihi. Niesamowicie urzekła nas zupa o szumnej nazwie "Zieleni barszcz", który okazał się szczawiową z jajkiem :) a my snuliśmy historie, że być może robią to z liści botwinki itp. hehehehe. Olśniło nas jak Pani podała nam talerze i do tego jajko. Taki tani bar możemy znaleźć

vegetanie
WIOSENNA BOTWINKA Z FETĄ 178

mnie jest to absolutny hit kulinarny. Cudowne połączenie smaków i lekkość tej zupy, czynią ją numerem jeden wiosennego menu. Ja przygotowywałam ją z podwójnej porcji, zajadałam ją kolejne 3 dni, nic nie straciła na smaku, a ja zaoszczędziłam cenny czas. Składniki: - 2 pęczki botwinki - 250g wędzonej szynki, schabu lub chudego boczku - 250 startych warzyw (marchew, seler, por, pietruszka), ja dałam(...)kawałki, u mnie cienkie paski (ok.0,5x2cm), W garnku zagotować wodę (ok.1l), wrzucić kawałki wędzonki, doprowadzić do wrzenia, garnek przykryć i gotować na małym palniku ok.30-60 minut, do miękkości. Botwinki podzielić na: buraczki, łodyżki i liście, dokładnie umyć. Buraczki obrać i pokroić w kostkę. Łodyżki pokroić do osobnej miseczki. Liście również pokroić w miarę drobno, do osobnego naczynia. Do garnka

Smaczne Zdrowe
Bogactwo smaków kuchni szwajcarskiej 111

winno-śmietanowy oraz dodawany na koniec kawałek kiełbasy. Ciekawą propozycją jest też „capuns” bazujące na blanszowanych liściach botwinki, które nadziewa się masą mączno-jajeczną, czasem wzbogaconą mięsem lub serem. Te swoiste szwajcarskie gołąbki serwuje się zatopione w sosie serowym. Miłośnicy zup powinni spróbować szwajcarskiej wersji warzywnej, bardzo aromatycznej „minestrone”. Ci zaś, którzy bardzo lubią cebulę, niech skosztują „ziebelechueche”, czyli tarty

ProstePesto.pl
Botwinka z soczewicą 165

Botwinka w ten sposób podana jest bardzo treściwym daniem i do tego pysznym. Botwinkę uwielbiam na różne sposoby np. z mleczkiem kokosowym ale z soczewicą mnie

Moje Małe Czarowanie
Zupa z botwinki 221

Składniki bulion drobiowy, 2 l marchewka, 2 szt pietruszka, 1 szt seler, 1/2  szt botwinka, 2 pęczki buraczki

Gotowanie moimi oczami
Botwinka 183

oraz koper dokładnie umyć i pokroić. 4. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodać starte buraczki oraz pokrojoną botwinkę. 5. Całość gotować do miękkości ziemniaków, doprawić solą, pieprzem oraz octem. Dodać koper. 6. W małej misce szybko wymieszać śmietanę z niewielką ilością zupy. Wlać do garnka szybko mieszając. Gotować jeszcze przez ok.2-3

A Ty Smakuj Mnie
Pałeczki duszone w pikantnych pomidorkach 257

Drugie życie mięsa z zupy. Nie lubię wkładania mięsa na którym ugotowano zupę jako wkładki do tej zupy. Staram się wykorzystać je inaczej. Albo podaję je w sosach , panieruję i obsmażam, przerabiam na farsze itp. Na tych pałeczkach ugotowałam wywar na botwinkę (Rosołowa botwinka ze szczyptą sumaku) - warzywa z wywaru zużyłam na sałatkę , a pałeczki podam z ryżem jaśminowym. Czytaj

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania