Właśnie zaczął się sezon na botwinkę ! Nie wszyscy za nią przepadają, nawet w mojej rodzinie. Ugotowany barszczyk miałam więc praktycznie dla siebie. Dodatek jajka i słonej
To co kochamChłodnik. Idealny nie tylko w cieplejsze dni. Z botwinki gotowanej na rosole, z dodatkiem kwaśnej śmietany, rzodkiewką i ogórkami. Doprawiony czosnkiem i świeżym koperkiem. Bardzo aromatyczny
Kraina Miodem PłynącaChłodnik z botwinki zwany chłodnikiem litewskim, to doskonała propozycja obiadowa na zbliżające się lato i upały. Kiedy jest nam gorąco szukamy orzeźwienia, wtedy dobrym pomysłem jest
Kuchnia z widokiem na ogródWłaśnie zaczął się sezon na botwinkę ! Nie wszyscy za nią przepadają, nawet w mojej rodzinie. Ugotowany barszczyk miałam więc praktycznie dla siebie. Dodatek
To co kochamChłodnik wiosenny z botwinką, buraczkiem i jajkiem! W gorące dni, które już nadeszły, najlepiej na obiad smakuje chłodnik z młodej botwinki i buraczków. Chłodnik sam w
SMYKWKUCHNInajlepszy i najszybszy do zrobienia chłodnik z botwinki,uwielbiam go i zawsze zjadam go cały gar,idealny na ta upalną pogodę,prosto z lodóweczki,naprawdę polecam
Swojskie jedzonkoUwielbiam!!Ale pamiętam z dzieciństwa, że uciekałam przed tą zupą jak wampir przed czosnkiem :)Czytaj więcej »
bistro mamaskładniki:600 g młodych buraczków ćwikłowych z łodyżkami2 l wody lub bulionu1 cebula3 ząbki czosnku1 łyżka majeranku2 liście laurowedo smaku przyprawa uniwersalna3 łyżki soku z
Monia miesza i gotujekosteczkę, koperek i szczypiorek drobno siekamy. Wrzucamy wszystko do garnka z botwinką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chrzan i zalewamy maślanką. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki - podajemy z jajkiem podzielonym na ćwiartki lub połówki. Smacznego :) 1 duuuża porcja zupy z całym jajkiem - to tylko 197 kcal :) - białka
Moje Kuchenne Rewelacjepołową wody.Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, buraczki pokrojone w paseczki i posiekaną botwinkę oraz wszystką włoszczyznę.Gdy woda się zagotuje dodajemy sól lub 2 łyżki przyprawy warzywko, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż mięso lekko zmięknie, następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dolewamy resztę wody. Zupę gotujemy tak długo aż ziemniaki i buraczki będą miękkie.Na końcu dodajemy
Sama słodycz i szczypta chiliJesień to czas zup, zgodzicie się? Robią się praktycznie same (przynajmniej te z przepisów, po które ja sięgam), są sycące i wspaniale rozgrzewają po powrocie do domu. W dodatku mogą poprawić nastrój cudnym, intensywnym kolorem.Kiedy Maggie wspomniała, że ma w planie krem z buraczków od razu wiedziałam(...)coś jest na rzeczy. Dwa lata temu, jako szczęśliwa posiadaczka ogródka, miałam w ogrodzie buraczki i nawet ugotowałam botwinkę, ale było ich malutko i nie wrosły jakoś specjalnie, więc długo się nimi nie cieszyliśmy. Zawsze chciałam sama ugotować buraczaną zupę - bo do tej pory jadałam tylko Babciowy barszczyk w Święta. Maggie pokazała mi przepis na Dales life (który
Pożeraczka, czyli raz adobrzeofercie Mamut S.A. Duże grzanki są dostępne w dwóch wariantach smakowych – cebulowym lub z pieprzem. Idealne do sałatek lub domowych zup. Polecam. Jak zrobić sałatkę z serem feta i grzankami? Składniki: miks młodych listków (szpinak, rukola, botwinka) 1 mały gruntowy ogórek około 50 g sera feta pół pomidora duuuże grzanki cebulowe Mamut Na sos: 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka
Słodkie okruszkiPowiedzcie, jak to jest? Czeka człowiek na urlop, ogląda w internecie obrazki, myśli jak już będzie leżał na tej plaży i czytał książki. Później leży i
bistro mamaorzeźwiająca zupa, która sprawdza się znakomicie w upalne dni. Nie tylko doskonale smakuje, ale jest też lekkostrawna, zaleca się ją więc osobom będącym na diecie redukcyjnej. Najbardziej popularny jest chłodnik litewski na bazie botwiny i buraków, tymczasem można tę zupę zrobić także z innych składników - zarówno warzyw, jak i owoców. Na blogu znajdziecie już przepis na chłodnik na botwince(...)pestki i zetrzyj na tarce nie obierając ze skórki. 4. Posiekaj koperek i natkę. 5. Dodaj zielone składniki do nabiału, dopraw anyżem, papryką, solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. 6. Zupę schowaj do lodówki do schłodzenia na minimum godzinę. 7. Przed podaniem polej oliwą z oliwek
Z notatnika dietetykaChłodnik litewski W letni skwar niewiele potraw smakuje lepiej niż lekko kwaśna zupa podana na zimno. Gotowy chłodnik Składniki dla sześciu osób 1 burak 5 sporych ziemniaków 1 l maślanki 4 jajka 0,5 l wody 4 ogórki gruntowe pęczek botwinki pół pęczka rzodkiewki pół pęczka szczypioru pół pęczka kopru nać pietruszki sól, pieprz Sposób przygotowania Ziemniaki i buraka myjemy(...)kroimy ogórki na drobną kostkę, rzodkiewkę w plastry, botwinkę na centymetrowej długości kawałki, siekamy szczypior, koper i nać pietruszki. Do garnka wlewamy maślankę, dodajemy wszystkie warzywa oraz ugotowane na twardo, drobno posiekane jajka i ugotowanego, obranego i startego na tarce buraka. Dolewamy ostudzonej przegotowanej wody, uzyskując konsystęcje gąstej zupy. Chłodnik przyprawiamy solą oraz pieprzem (możemy również dodać ząbek drobno posiekanego
Miód i pieprzBARSZCZ CZERWONY Z BOTWINKĄ I MŁODYMI WARZYWAMI Barszcz z młodymi buraczkami, marchewką, fasolką szparagową i ziemniakami...dużo warzyw i wszystkie takie pachnące, kolorowe...wprost z ogródka
Moja Książka Kucharskajedzenia ciemnozielonych listków, poprzetykanych blado różowymi nitkami sa ogromne. Koi nerwy, jest lekkostrawna i odświeżająca. Najczęściej ląduje w zupie lub chłodniku. Świetnie sprawdzi się jako składnik koktajlu.. Oprócz listków dorzuciłam do koktajlu młode buraczki, stąd ten niesamowity kolor! Składniki: pęczek botwinki 1 marchew 1 banan 1 pomarańcza 2 plasterki mrożonej cytryny - opcjonalnie 1 szklanka wody mineralnej 1 łyżeczka oleju
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ostatnich dniach miałam niemały problem ze znalezieniem botwinki. Już się wystraszyłam, że czas moich ukochanych chłodników minął bezpowrotnie…. (w sensie że aż do przyszłych wakacji :)) Wtedy postanowiłam przyrządzić chłodnik z samych korzeni buraka. Wyszedł bardzo aromatyczny i zaskakująco smaczny :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut plus czas chłodzenia Składniki: Duży burak albo dwa mniejsze 0,5 litra bulionu Mały(...)około 15 minut. W między czasie doprawiamy solą i pieprzem. Po upływanie czasu sprawdzamy czy burak jest ugotowany, ale nadal lekko chrupiący. Zestawiamy z kuchenki i chłodzimy*. Do zimnej zupy dolewamy kefir i jogurt naturalny, dosypujemy również koperek. Wstawiamy do lodówki aby się schłodziło. Chłodnik najlepiej smakuje po kilku godzinach kiedy smaki się przegryzą. Podajemy na zimno z ugotowanym jajkiem
Kolizje SmakówBotwina ogólnie znana jest w zupie,zachęcam wypróbowania mojego przepisu na fritatę, pomysł ciekawy z ciekawym efektem smakowym Składniki:3 jajkapęczek botwinki1/3 szklanki mleka5 łyżek mąkisól,pieprzolej do smażeniaWykonanie:Botwinkę razem zburaczkami drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzany olej,mieszając podduszamy ok 3 minut. Jajka rozkłócamy ,dodajemy mleko, mąkę, przyprawy. Zalewamy botwinkę, kiedy masa się zetnie przewracamy na drugą stronę
Z Majeczką w kuchni