równie dobrze smakują na ciepło jak na zimno – miła odmiana na upalny dzień. Jeśli upał to oczywiście chłodniki – tutaj znajdziecie pięć przepisów na znane i mniej znane zupy na zimno . Plan na ten tydzień jest taki: Poniedziałek: Sałatka z młodych ziemniaków Lekko słodki dresing na bazie musztardy i sosu podkręca słodycz młodych ziemniaków. Do tego dochodzi chrupka, pikantna(...)leniwych, mało wprawnych kucharzy, którzy uwielbiają japoński przysmak i nie przyjdzie im nawet do głowy, e shusi można łatwo zrobić w domu. Zobacz przepis Środa: Smażony ser z botwinką i buraczkami w malinowym winegrecie Powszechnie wiadomo, że ser uwielbia buraczki, a buraczkom dobrze w towarzystwie sera. Prosta i zdrowa sałatka, z delikatnym, winnym dresingiem. Zobacz przepis Czwartek: Soba salad
Niedzielny kucharzWiosną nie mogę się doczekać młodych buraczków, żeby zrobić moją ulubioną wiosenną zupę. Obowiązkowo dodaję do niej koperek i młode ziemniaczki pokrojone w kostkę. Składniki: kość wędzona pęczek młodych buraczków z nacią marchewka seler korzeń pietruszki cebula 3-4 ziemniaki śmietanka 12% z kartonika łyżka octu jabłkowego ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz koperek Kość wędzoną zalać dwoma(...)liść laurowy, cebulę, seler i pietruszkę. Wstawić na piec i powoli gotować. W tym czasie przygotować jarzyny. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić ziemniaki w kostkę a marchewkę w plasterki. Botwinkę pokroić na drobne kawałki i dokładnie wypłukać. Jarzyny wrzucić do wywaru z kości o gotować aż będą miękkie. Na końcu dodać ocet i przyprawy. Zabielić śmietanką i posypać posiekanym koperkiem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBanalnie prosty chłodnik ze świeżym szpinakiem, rukolą i awokado, podany z jajkiem ugotowanym na twardo i uprażonymi pestkami słonecznika. Robi się go błyskawicznie, wystarczy wszystko posiekać
Oryginalny smakNajlepsza zupa na lato! Kojarzy mi się z weekendami w Kazimierzu Dolnym i knajpką "U Fryzjera" - chłodnik w tym miejscu to zawsze obowiązkowy punkt programu:) Mój chłodnik jest gęsty, kremowy, z dużą ilością koperku, rzodkiewki i ogórka. Idealną konsystencje zapewnia mu zsiadłe mleko, choć zdarzało mi się robić go na jogurcie, czy kefirze. Zbliżają się naprawdę gorące dni, więc jeśli(...)ktoś jeszcze nie robił w tym roku chłodnika - to już za kilka dni nadarzy się ku temu okazja :) Składniki: 0,5 litra zsiadłego mleka pęczek botwinki z młodymi buraczkami łyżeczka soku z cytryny 1 ogórek pęczek rzodkiewek 0,5 szklanki posiekanego szczypiorku 0,5 szklanki posiekanego koperku sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Umytą i osuszoną botwinkę pozbawić nadmiaru
Kulinarne Inspiracjemakaron. Międzyczasie pokrój pomidorki, botwinkę i paprykę na kawałki. Wrzuć makaron, ugotuj, odcedź i wymieszaj z pesto. Makaron włóż na dno słoika. Dodaj pomidory, botwinkę i paprykę, zakończ liśćmi botwinki, koperkiem i kawałkami sera. Do każdego słoika wlej łyżkę oliwy z oliwek. Słoik zakręć i wstaw do lodówki. Danie gotowe na wynos! Danie możesz wzbogacić o grillowane piersi z kurczaka(...)problemem pod tytułem „co przygotować na lunch do pracy?”. Wypróbuj takie przepisy do słoika, jak choćby: najlepsza na świecie granola , snack-pack z hummusem , azjatycka zupa z tofu , pasta z tuńczykiem i pomidorami czy czekoladowe ciasto z malinami i kruszonką
Z Kuchni Do KuchniOstatnio wszystko robię w biegu, brak czasu to mój największy dylemat bo gdyby doba miała załóżmy 30 godzin ... oj byłoby o wiele łatwiej .... Ale moi drodzy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkichoy) Kapusta chińska znana jest pod wieloma nazwami, co wielokrotnie utrudniało nam zakupy. Najczęściej spotykane nazwy to: chińska botwina, chińska biała kapusta, pak choi, bok choy. Można zastąpić: botwinką selerem naciowym, który ze zwględu na silny aromat trzeba stosować bardzo ostrożnie Kardamon - czym go zastąpić i jak "przeliczyć" na mielony W Arabii Saudyjskiej różne gatunki kardamonu czyli zielony (najbardziej popularny(...)też najłatwiejszy w użyciu). Poszczególne rodzaje kardamonu mają też różne zastosowanie: kardamon zielony - najbardziej uniwersalny o słodkawo pikantnym smaku stosuje się do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek. Zielony lub czarny kardamon można też doda do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały - to wybielony zielony kardamon, używany jest głównie do deserów i pieczywa
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCzyli chłodnik litewski. Kilkanaście minut i mamy pyszny letni obiad. Zupka na zimno. Jest pyszna. Nie może u mnie zabraknąć tego przepisu. Nie lubię kefiru, maślanki
Na moim talerzuJeszcze do lata troszkę, ale temperatury kwietniowe prawie letnie. Zatem proponujemy chłodnik na jogurcie naturalnym. Składniki 1 pęczek botwiny 200 ml bulionu warzywnego sok z połowy
R'n'G KitchenCzyli chłodnik litewski. Kilkanaście minut i mamy pyszny letni obiad. Zupka na zimno. Jest pyszna. Nie może u mnie zabraknąć tego przepisu. Nie lubię kefiru, maślanki
NA MOIM TALERZUJest to podawana na zimno zupa, której bazę stanowi ugotowana botwina zmieszana ze zsiadłym mlekiem, jogurtem bądź kwaśną śmietaną wraz z dodatkami, takimi jak surowy ogórek, rzodkiewka, koperek, szczypiorek i jajko gotowane – u mnie jajko w koszulce. Idealny na obiad w letnie dni – orzeźwia, syci, jest źródłem witamin(...)dodatek szyjek rakowych. Nowością dla mnie było to, że nie miesza się składników płynnych i stałych razem oraz podanie jajka w koszulce. Składniki: • 2 pęczki botwinki • pęczek koperku i szczypiorku • 2 ogórki zielone • pęczek rzodkiewek • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki masła • 1 duży kefir • 1 duży jogurt naturalny • sól, pieprz do smaku
To co kochamCzasami zdarza mi się ugotować zupę i zapomnieć o niektórych składnikach... Tym razem zapomniałam o ziemniakach, które bardzo lubię w barszczu. Obrazki z dzieciństwa podpowiadają mi
bistro mamarestauracji jest botwina, czyli młode liście i korzeń buraka ćwikłowego. Niemniej jednak można zrobić to co ja, czyli wykorzystać po prostu normalne buraki i nie cackać się z poszukiwaniami botwinki. Zatem składniki (na 6-8 porcji): - 4 średnie buraki - 6 średnich ogórków małosolnych - 6 sztuk rzodkiewki - 4 średnie ogórki gruntowe - 400 ml wody z ogórków małosolnych - 100 ml wody oraz(...)śmietanę oraz wodę z ogórków małosolnych. Dorzucamy pokrojone i posiekane produkty, łącznie z ostudzonymi burakami, Odstawiamy do schłodzenia (może być nawet do zamrażarki). W oczekiwaniu na schłodzenie się zupy, ale tuż przed samym podaniem zupy, gotujemy 100 ml czystej wody ze 100 ml wody z ogórków małosolnych, która nam zakwasi ten roztwór. Do wrzącej wody wbijamy jajko i gotujemy
Right Behind The KitchenCóż lepszego na letni obiad niż chłodnik? Kiedy słońce przygrzewa i nie za bardzo chce się jeść, chłodniki są idealne. Lekkie, pożywne, pełne mikroelementów. Prawdziwe bomby
Codzienna kuchnia niecodzienna