zupa z botwinki - 861 przepisów (strona:45/58)

Niedzielny Kucharz w TOK FM 100

równie dobrze smakują na ciepło jak na zimno – miła odmiana na upalny dzień. Jeśli upał to oczywiście chłodniki – tutaj znajdziecie pięć przepisów na znane i mniej znane zupy na zimno . Plan na ten tydzień jest taki: Poniedziałek: Sałatka z młodych ziemniaków Lekko słodki dresing na bazie musztardy i sosu podkręca słodycz młodych ziemniaków. Do tego dochodzi chrupka, pikantna(...)leniwych, mało wprawnych kucharzy, którzy uwielbiają japoński przysmak i nie przyjdzie im nawet do głowy, e shusi można łatwo zrobić w domu. Zobacz przepis Środa: Smażony ser z botwinką i buraczkami w malinowym winegrecie Powszechnie wiadomo, że ser uwielbia buraczki, a buraczkom dobrze w towarzystwie sera. Prosta i zdrowa sałatka, z delikatnym, winnym dresingiem. Zobacz przepis Czwartek: Soba salad

Niedzielny kucharz
zupa botwinka 172

Wiosną nie mogę się doczekać młodych buraczków, żeby zrobić moją ulubioną wiosenną zupę. Obowiązkowo dodaję do niej koperek i młode ziemniaczki pokrojone w kostkę.  Składniki: kość wędzona pęczek młodych buraczków z nacią marchewka seler  korzeń pietruszki cebula 3-4 ziemniaki śmietanka 12% z kartonika łyżka octu jabłkowego ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz koperek Kość wędzoną zalać dwoma(...)liść laurowy, cebulę, seler i pietruszkę. Wstawić na piec i powoli gotować. W tym czasie przygotować jarzyny. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić ziemniaki w kostkę a marchewkę w plasterki. Botwinkę pokroić na drobne kawałki i dokładnie wypłukać. Jarzyny wrzucić do wywaru z kości o gotować aż będą miękkie. Na końcu dodać ocet i przyprawy. Zabielić śmietanką i posypać posiekanym koperkiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chłodnik szpinakowy z rukolą, awokado i jajkiem 159

Banalnie prosty chłodnik ze świeżym szpinakiem, rukolą i awokado, podany z jajkiem ugotowanym na twardo i uprażonymi pestkami słonecznika. Robi się go błyskawicznie, wystarczy wszystko posiekać

Oryginalny smak
Chłodnik z botwinki 227

Najlepsza zupa na lato! Kojarzy mi się z weekendami w Kazimierzu Dolnym i knajpką "U Fryzjera" - chłodnik w tym miejscu to zawsze obowiązkowy punkt programu:) Mój chłodnik jest gęsty, kremowy, z dużą ilością koperku, rzodkiewki i ogórka. Idealną konsystencje zapewnia mu zsiadłe mleko, choć zdarzało mi się robić go na jogurcie, czy kefirze. Zbliżają się naprawdę gorące dni, więc jeśli(...)ktoś jeszcze nie robił w tym roku chłodnika - to już za kilka dni nadarzy się ku temu okazja :)     Składniki: 0,5 litra zsiadłego mleka pęczek botwinki z młodymi buraczkami łyżeczka soku z cytryny 1 ogórek pęczek rzodkiewek 0,5 szklanki posiekanego szczypiorku 0,5 szklanki posiekanego koperku sól, pieprz, cukier   Przygotowanie: Umytą i osuszoną botwinkę pozbawić nadmiaru

Kulinarne Inspiracje
Sałatka makaronowa z pesto, pomidorami i papryką zamknięte w słoiku. 161

makaron. Międzyczasie pokrój pomidorki, botwinkę i paprykę na kawałki. Wrzuć makaron, ugotuj, odcedź i wymieszaj z pesto. Makaron włóż na dno słoika. Dodaj pomidory, botwinkę i paprykę, zakończ liśćmi botwinki, koperkiem i kawałkami sera. Do każdego słoika wlej łyżkę oliwy z oliwek. Słoik zakręć i wstaw do lodówki. Danie gotowe na wynos! Danie możesz wzbogacić o grillowane piersi z kurczaka(...)problemem pod tytułem „co przygotować na lunch do pracy?”. Wypróbuj takie przepisy do słoika, jak choćby:  najlepsza na świecie granola ,  snack-pack z hummusem ,  azjatycka zupa z tofu ,  pasta z tuńczykiem  i pomidorami czy czekoladowe ciasto z malinami i kruszonką

Z Kuchni Do Kuchni
Botwinka z klopsikami, ziemniakami i jajkiem 149

Ostatnio wszystko robię w biegu, brak czasu to mój największy dylemat bo gdyby doba miała załóżmy 30 godzin ... oj byłoby o wiele łatwiej .... Ale moi drodzy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 210

choy) Kapusta chińska znana jest pod wieloma nazwami, co wielokrotnie utrudniało nam zakupy. Najczęściej spotykane nazwy to: chińska botwina, chińska biała kapusta, pak choi, bok choy. Można zastąpić: botwinką selerem naciowym, który ze zwględu na silny aromat trzeba stosować bardzo ostrożnie Kardamon - czym go zastąpić i jak "przeliczyć" na mielony W Arabii Saudyjskiej różne gatunki kardamonu czyli zielony (najbardziej popularny(...)też najłatwiejszy w użyciu). Poszczególne rodzaje kardamonu mają też różne zastosowanie: kardamon zielony - najbardziej uniwersalny o słodkawo pikantnym smaku stosuje się do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek. Zielony lub czarny kardamon można też doda do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały - to wybielony zielony kardamon, używany jest głównie do deserów i pieczywa

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Różowy chłodnik 143

Czyli chłodnik litewski. Kilkanaście minut i mamy pyszny letni obiad. Zupka na zimno. Jest pyszna. Nie może u mnie zabraknąć tego przepisu. Nie lubię kefiru, maślanki

Na moim talerzu
Chłodnik z botwinki na jogurcie naturalnym 132

Jeszcze do lata troszkę, ale temperatury kwietniowe prawie letnie. Zatem proponujemy chłodnik na jogurcie naturalnym. Składniki 1 pęczek botwiny 200 ml bulionu warzywnego sok z połowy

R'n'G Kitchen
Różowy chłodnik 172

Czyli chłodnik litewski. Kilkanaście minut i mamy pyszny letni obiad. Zupka na zimno. Jest pyszna. Nie może u mnie zabraknąć tego przepisu. Nie lubię kefiru, maślanki

NA MOIM TALERZU
Chłodnik litewski 147

Jest to podawana na zimno zupa, której bazę stanowi ugotowana botwina zmieszana ze zsiadłym mlekiem, jogurtem bądź kwaśną śmietaną wraz z dodatkami, takimi jak surowy ogórek, rzodkiewka, koperek, szczypiorek i jajko gotowane – u mnie jajko w koszulce. Idealny na obiad w letnie dni – orzeźwia, syci, jest źródłem witamin(...)dodatek szyjek rakowych. Nowością dla mnie było to, że nie miesza się składników płynnych i stałych razem oraz podanie jajka w koszulce. Składniki: • 2 pęczki botwinki • pęczek koperku i szczypiorku • 2 ogórki zielone • pęczek rzodkiewek • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki masła • 1 duży kefir • 1 duży jogurt naturalny • sól, pieprz do smaku

To co kocham
Barszcz z czerwoną fasolką 213

Czasami zdarza mi się ugotować zupę i zapomnieć o niektórych składnikach... Tym razem zapomniałam o ziemniakach, które bardzo lubię w barszczu. Obrazki z dzieciństwa podpowiadają mi

bistro mama
Chłodnik z jajkiem w koszulce na upalne dni 188

restauracji jest botwina, czyli młode liście i korzeń buraka ćwikłowego. Niemniej jednak można zrobić to co ja, czyli wykorzystać po prostu normalne buraki i nie cackać się z poszukiwaniami botwinki. Zatem składniki (na 6-8 porcji): - 4 średnie buraki - 6 średnich ogórków małosolnych - 6 sztuk rzodkiewki - 4 średnie ogórki gruntowe - 400 ml wody z ogórków małosolnych - 100 ml wody oraz(...)śmietanę oraz wodę z ogórków małosolnych. Dorzucamy pokrojone i posiekane produkty, łącznie z ostudzonymi burakami, Odstawiamy do schłodzenia (może być nawet do zamrażarki).  W oczekiwaniu na schłodzenie się zupy, ale tuż przed samym podaniem zupy, gotujemy 100 ml czystej wody ze 100 ml wody z ogórków małosolnych, która nam zakwasi ten roztwór. Do wrzącej wody wbijamy jajko i gotujemy

Right Behind The Kitchen
Chłodnik ogórkowo-koperkowy z rzodkiewką i jajkiem 141

Cóż lepszego na letni obiad niż chłodnik? Kiedy słońce przygrzewa i nie za bardzo chce się jeść, chłodniki są idealne. Lekkie, pożywne, pełne mikroelementów. Prawdziwe bomby

Codzienna kuchnia niecodzienna