Botwinka 226SKŁADNIKI:1 pęczek botwiny (buraczków z liśćmi)1 młoda pietruszka2 młode marchewki1 młody por1/2 młodego selera3 młode ziemniaki3 łyżki śmietany 18% lub jogurt1 kostka rosołowasól
kulinarnyJa
Cukiniowa zupa krem z czosnku niedźwiedziego 183smakuje. Zawsze wyczekuje maja z ustęsknieniem, bo to oznacza rabarbar, szparagi, truskawki, botwinkę no i czosnek niedźwiedzi! Kocham jego ostro – słodkawy smak i uwielbiam blendować na pesto albo pasty do kanapek. Doskonale smakuje również na ciepło – Read More Artykuł Cukiniowa zupa krem z czosnku niedźwiedziego pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog kulinarny
Flymetothespoon
Chłodnik z botwinką, ogórkiem oraz rzodkiewką - najprostrzy i najlepszy. 237Mimo, że za oknem upałów nie widać ani nie słychać, to ostatnio naszła mnie ochota na chłodnik. Taki najprostrzy z mnóstwem świeżych warzyw - ogórków gruntowych, rzodkiewek
DefinicjaSmaku
CHŁODNIK NA KEFIRZE + FILMIK 171Chłodnik do pożywna smaczna zimna zupa na buraczkach i kefirze, idealna na upalne dni. Przygotowałam ją w Thermomasterze II firmy Kalorik. SKŁADNIKI : 1 pęczek botwinki 1 spory ogórek 1 pęczek rzodkiewki 1 litr kefiru 2 łyżki siekanego koperku 2 łyżki siekanego szczypiorku sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku ( niekoniecznie ) 2-4 jajka
Kulinarne Fantazje Marioli
Botwinka z makaronem 172Zupa powstała na życzenie mamy :) Do jej przygotowania użyłem rosołu pozostałego z obiadu. Składniki : - domowy rosół drobiowy, - duży pęczek botwinki, - ugotowana marchew ( z rosołu ) - ugotowany makaron, - natka pietruszki, - koperek, - sól, pieprz, - łyżka octu. Wykonanie : Botwinkę dokładnie wypłukać i pokroić. Wrzucić do niewielkiej ilości rosołu i ugotować do miękkości. Dolać dodatkową porcję rosołu, pokrojoną w plasterki marchew i ugotowany makaron
Przepisy Mikołaja
Botwinka 179Pyszna wiosenna zupa, która praktycznie otwiera sezon na zdrowe jedzenie z własnego ogródka, jeśli ktoś jest szczęściarz i takowy ogród posiada. Botwinka poza walorami smakowymi oraz wizualnymi ma też niesamowite znaczenie dla naszego organizmu. Botwinka zawiera spore ilości żelaza, dzięki czemu zalecana jest szczególnie anemikom. Sok pity regularnie rozpuszcza kamienie nerkowe. Wspomaga również leczenie białaczki. Posiada właściwości krwiotwórcze, przeciwnowotworowe ,odkwaszające
Z Kuchni Do Kuchni
Zielona zupa szparagowa z cielęcymi knedelkami 179włókien. Cebulę umyłem, oczyściłem. Szparagi pokroiłem na 5-centymetrowe, a cebulkę na 2-centymetrowe kawałki. Liście botwinki po opłukaniu pokroiłem , poddusiłem na maśle. Rozprowadziłem bulionem, zagotowałem. Dodałem szparagi, gotowałem na małym ogniu 10 minut. Dodałem groszek, cebulę. Gotowałem wszystko jeszcze 5 minut. Doprawiłem zupę solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Knedle podgrzałem w zupie, nie gotowałem
R'n'G Kitchen
Kapuśniak z młodej kapusty 160Kapuśniak z młodej kapusty to moja ulubiona potrawa z nowalijek tuż obok botwinki. Przygotowuję go na wiele sposobów na bulionie, na kiełbasie, ale zawsze dużym dodatkiem
Pieprzyć z Fantazją
Chłodnik litewski z botwinki 146Składniki na chłodnik 1 pęczek botwinki 1 pęczek rzodkiewki 1 zielony ogórek 1 pęczek mały szczypiorku lub dymki 1 mały pęczek koperku 500 ml jogurtu naturalnego lub kefiru 2 jajka na twardo 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka octu Sól, pieprz i cukier do smaku Umyte buraczki z częścią łodyg (ale bez liście) gotujemy ok. 10 min. w osolonej wodzie(...)posiekany koperek i szczypiorek i zalewamy kefirem lub jogurtem. Można dodać także kwaśnej śmietany. Jeżeli chłodnik jest zbyt gęsty można dolać trochę wody pozostałej z gotowania buraczków lub mleka. Zupę doprawiamy roztartym czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem. Całość dekorujemy cząstkami ugotowanych na twardo jajek. Wszystko wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Gotowe
Gotujemy i jemy
Chłodnik z ogórka i orzechów 173Bardzo lubię zimne zupy, zwłaszcza, że można przygotować większą ilość i chłodzić się nimi przez cały upalny dzień. Mając do wyboru chłodnik z botwinką i ogórkiem, zawsze wybieram ogórka. Jeszcze lepszą wersją chłodnika ogórkowego jest tarator, czyli bułgarski chłodnik z orzechami. Nie można mu się oprzeć. Składniki 1 duży zielony ogórek duży jogurt naturalny łyżka oliwy z oliwek pół
Ugotowane pozamiatane
Kulinarna majówka. Wspomnień czar. 198MENU – SOBOTA Krem ze szparagów z oliwą czosnkową Wiosenna pizza ze szparagami i pokrzywą na buraczanym cieście Tarta z botwinką i serem feta/kozim Sałaty wg pomysłu i wykonania Uczestników Suflet rabarbarowy z imbirem MENU NIEDZIELA Zielone smoothie ze szpinakiem Zupa krem malinowo-buraczana z pistacjami, miodem i jogurtem greckim Gnocchi z rukoli z pieczonymi szparagami, maślanym sosem czosnkowym i jajkiem
KUCHARNIA
Szczaw – poznaj wyjątkowe właściwości tego niedocenianego przysmaku! 256Szczaw, wielu osobom do dziś kojarzy sięz niesmaczną zupą ze szkolnej stołówki. Stąd też zapewne wynika niezbyt duża popularność tej rośliny na polskich stołach – a
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!