zupa z botwinki - 1032 przepisów (strona:55/69)

Chłodnik z rzodkiewek 29

Pogoda nas nie oszczędza, żar leje się z nieba. Na taką pogodę nie ma nic lepszego niż chłodnik. Zimne danie nas jednocześnie i schłodzi i napoi

Marder&Marder Manufacture
Chłodnik Litewski 202

ViolaPassion Chłodnik Litewski  Składniki: 1litr jogurtu naturalnego,Greckiego,albo kefiru 1 pęczek botwiny  (drobno posiekany) 2 średnie buraczki ( ugotowane blenduję) szczypior,koperek (drobno posiekany

Viola cooks with passion
Letnie obiady – szybkie, pyszne i niedrogie! 194

pyszny obiad dla całej rodziny! CHŁODNIK Z OGÓRKÓW I RZODKIEWKI PRZEPIS TUTAJ Nie ma to jak zimny, aromatyczny i orzeźwiający chłodnik w upalny dzień. Zazwyczaj przygotowuje się go z botwinki ale ten z ogórków jest równie smaczny, a do tego dużo szybszy w wykonaniu. Polecam spróbować! KASZOTTO Z WARZYWAMI PRZEPIS TUTAJ Z cyklu smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli pyszny, lekki(...)ciepło ze świeżym pieczywem. INDYK Z RYŻEM I WARZYWAMI PRZEPIS TUTAJ Pomysł na szybki, smaczny, zdrowy, niskokaloryczny i kolorowy obiad, którego przygotowanie zajmie nam zaledwie około 30 minut . ZUPA KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW PRZEPIS TUTAJ Delikatna i aromatyczna zupa krem z białych szparagów. Coś pysznego! BŁYSKAWICZNE GOŁĄBKI – BEZ ZAWIJANIA PRZEPIS TUTAJ Tak zwane oszukane albo leniwe gołąbki czyli niezawijane

Blog z Apetytem
Na upalne dni chłodnik Babci Józi do picia 195

Znam wiele odmian chłodnika z zsiadłym mlekiem, kwaśną śmietaną, rzodkiewką, jajkiem.... Jednak najlepszy chłodnik jaki w życiu jadłam, a raczej piłam to chłodnik mojej babci. Trochę

Niezły Młynek
CHŁODNIK Z BURACZKAMI! IDEALNY PRZEPIS NA OBIAD NA UPALNY DZIEŃ! 191

cały sukces to aby tam gdzie nie trzeba, zbyt mocno nie kombinować. Bo, jak próbujemy zbyt mocno kombinować, dodajemy zbyt dużo składników, to wychodzi totalna klapa.  A tą zupę mogłabym jeść codziennie, jest pyszna, kremowa, ma obłędny kolor i po prostu chce się ją jeść! Tylko spójrzcie na ten kolor! PRZEPIS NA CHŁODNIK BURACZKOWY: - 3 duże, ugotowane młode buraczki(...)latem jest intensywny, dodaj najpierw pół ząbka, sprawdź smak i dopiero dodawaj resztę ilości) - 1/6 cebuli czerwonej - 1 dymka ze szczypiorem - młode liście szczawiu czerwonego (może też być młoda botwinka) - 1-2 rzodkiewki - sól, pieprz - sok z cytryny (do smaku, ja zużyłam 1/2 cytryny)  WYKONANIE: - Do misy blendera włóż buraczki, śmietanę, cebulę, czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny

SMYKWKUCHNI
#24 Chłodnik z buraka 218

Nastał ten czas, kiedy z domu można wyjść bez kurtki, spacerować bez końca i cieszyć się życiem! Dlaczego? Bo jest bardzo ciepło. Jako że jestem osobą

Taste of imagination
Kotlety siekane z dorszem 142

Kotlety z siekanego dorsza w cieście majonezowym, z dodatkiem czosnku, cebuli oraz koperku. Są pyszne i delikatne w smaku. To bardzo fajny pomysł na wykorzystanie ryby

Kuchnia MagdaLeny
Letnia sałatka 87

Lato to czas pysznych, jadalnych "chwastów". Są smaczne, zdrowe, a przede wszystkim mało kaloryczne. Można z nich przyrządzić pyszne zupy, sałatki czy dania główne. Jadalne  kwiaty nasturcji, nagietka czy ogórecznika sprawdzą się idealnie jako dekoracja.Takim niedocenionym chwastem, ale jakże efektownym, jest koniczyna łąkowa. Rozglądajcie się  więc po swoim ogrodzie i wykorzystujcie te dary natury w swoich potrawach :) Dziś(...)białej.   Składniki: -kilka niedużych młodych ziemniaków  -4 jajka ugotowane na twardo -2 ogórki konserwowe -2 łyżki gęstej śmietany -1 łyżka majonezu  -sól, pieprz do smaku -liście botwinki -ulubiona zielona sałata -garść posiekanego kopru -jadalne kwiaty do dekoracji Ziemniaki wyszorować, ugotować do miękkości. Jeszcze ciepłe pokroi na cząstki lub plastry. Ogórki i jajka pokroić w plasterki. Ułożyć ziemniaki

Kulinarne przemyslenia
Krem z zielonych warzyw z grzankami 146

Jak wiosna to i zieleń! Nie tylko za oknem, ale przede wszystkim na talerzu ;) Lubię wszelkie nowalijki, ale z dostępem do nich to u mnie marnie

Kuchnia w czekoladzie
Wiosenny chłodnik z botwinki 250

Najwyższa pora na wiosenny chłodnik chociaż pogoda wcale nie zachęca do takiego jedzenia. Chłodnik z zasady powinien być zimny i chłodzić w upalny dzień a coś

Smaczna Pyza
Niedzielny Kucharz w TOK FM 106

równie dobrze smakują na ciepło jak na zimno – miła odmiana na upalny dzień. Jeśli upał to oczywiście chłodniki – tutaj znajdziecie pięć przepisów na znane i mniej znane zupy na zimno . Plan na ten tydzień jest taki: Poniedziałek: Sałatka z młodych ziemniaków Lekko słodki dresing na bazie musztardy i sosu podkręca słodycz młodych ziemniaków. Do tego dochodzi chrupka, pikantna(...)leniwych, mało wprawnych kucharzy, którzy uwielbiają japoński przysmak i nie przyjdzie im nawet do głowy, e shusi można łatwo zrobić w domu. Zobacz przepis Środa: Smażony ser z botwinką i buraczkami w malinowym winegrecie Powszechnie wiadomo, że ser uwielbia buraczki, a buraczkom dobrze w towarzystwie sera. Prosta i zdrowa sałatka, z delikatnym, winnym dresingiem. Zobacz przepis Czwartek: Soba salad

Niedzielny kucharz
zupa botwinka 181

Wiosną nie mogę się doczekać młodych buraczków, żeby zrobić moją ulubioną wiosenną zupę. Obowiązkowo dodaję do niej koperek i młode ziemniaczki pokrojone w kostkę.  Składniki: kość wędzona pęczek młodych buraczków z nacią marchewka seler  korzeń pietruszki cebula 3-4 ziemniaki śmietanka 12% z kartonika łyżka octu jabłkowego ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz koperek Kość wędzoną zalać dwoma(...)liść laurowy, cebulę, seler i pietruszkę. Wstawić na piec i powoli gotować. W tym czasie przygotować jarzyny. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić ziemniaki w kostkę a marchewkę w plasterki. Botwinkę pokroić na drobne kawałki i dokładnie wypłukać. Jarzyny wrzucić do wywaru z kości o gotować aż będą miękkie. Na końcu dodać ocet i przyprawy. Zabielić śmietanką i posypać posiekanym koperkiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chłodnik szpinakowy z rukolą, awokado i jajkiem 167

Banalnie prosty chłodnik ze świeżym szpinakiem, rukolą i awokado, podany z jajkiem ugotowanym na twardo i uprażonymi pestkami słonecznika. Robi się go błyskawicznie, wystarczy wszystko posiekać

Oryginalny smak
Chłodnik z botwinki 233

Najlepsza zupa na lato! Kojarzy mi się z weekendami w Kazimierzu Dolnym i knajpką "U Fryzjera" - chłodnik w tym miejscu to zawsze obowiązkowy punkt programu:) Mój chłodnik jest gęsty, kremowy, z dużą ilością koperku, rzodkiewki i ogórka. Idealną konsystencje zapewnia mu zsiadłe mleko, choć zdarzało mi się robić go na jogurcie, czy kefirze. Zbliżają się naprawdę gorące dni, więc jeśli(...)ktoś jeszcze nie robił w tym roku chłodnika - to już za kilka dni nadarzy się ku temu okazja :)     Składniki: 0,5 litra zsiadłego mleka pęczek botwinki z młodymi buraczkami łyżeczka soku z cytryny 1 ogórek pęczek rzodkiewek 0,5 szklanki posiekanego szczypiorku 0,5 szklanki posiekanego koperku sól, pieprz, cukier   Przygotowanie: Umytą i osuszoną botwinkę pozbawić nadmiaru

Kulinarne Inspiracje

Proponowane wyszukiwania