roku niestety wiosna nas nie rozpieszczała, więc dopiero teraz, pierwszy raz w tym sezonie ta orzeźwiająca zupa pojawiła się na naszym stole. Chłodnik Czas przygotowania: 60 minut, plus chłodzenie Składniki: 1 pęczek botwinki 1 duży zielony ogórek starty na grubej tarce 2 kiszone ogórki starte na grubej tarce ( jeśli mamy wodę z ogórków(...)dużego garnka wlewamy kefir, dorzucamy starte warzywa: ogórki, rzodkiewki, zgnieciony ząbek czosnku i zioła. Na koniec wlewamy przestudzoną botwinkę. Uwielbiam ten moment kiedy biały kefir barwi się na intensywny biskupi kolor ! Zupę przyprawiamy, jeśli wyda się nam mało kwaskowa możemy dolać do niej wody z ogórków kiszonych. Chłodnik podajemy dobrze schłodzony
Kulinarne przygody Gatityjest na gorąco. Na zimno, jako chłodnik, też niezła. Nie byłam do niej przekonana, ale dziś zakochałam się w tej zupie bez pamięci i z pewnością pozostanie ze mną już na zawsze. Szczególnie wiosną! Składniki: dwa pęczki botwinki z buraczkami marchewka kawałek selera pietruszka pół pęczka koperku sól pieprz łyżka cukru 3/4 szklanki śmietany 18 % łyżka mąki pszennej liść(...)winnego, by nie stracić pięknego czerwonego, buraczkowego koloru. Gotujemy przez 10 minut i wrzucamy pokrojone bardzo drobno łodygi i liście botwinki. Gotujemy całość przez kilka minut i dodajemy śmietanę wymieszaną z łyżką mąki, uważając by się nie zważyło. Doprowadzamy zupę do wrzenia. Doprawiamy ponownie solą, pieprzem i cukrem bo zupa może być dość kwaśna. Podajemy z jajkiem i szczypiorkiem. Smacznego
Mango Papajanazwa wskazuje przynosi ulgę w wysokich temperaturach. Wegański chłodnik to świetna zupa na dni kiedy aura rozpieszcza nas słońcem i ciepłem. Wegańska wersja chłodnika w żaden sposób nie ustępuje tej ze zwykłą śmietaną o czym świadczy fakt, że już od momentu jak tylko zaczął się sezon na botwinkę wielokrotnie go przygotowywałam i nigdy nie mógł doczekać się na zdjęcie(...)porcję i tylko dzięki temu udało mi się go w końcu obfotografować :) Kiedyś przygotowanie chłodnika wydawało mi się niezwykle skomplikowane, ale zapewniam Cię, że to banalnie prosta w przygotowaniu zupa, która świetnie smakuje i robi się ją ekspresowo. Jest lekka i orzeźwiająca, w sam raz na nadchodzące upalne dni. Jeśli akurat planujesz przygotowanie chłodnika na następny dzień to polecam przygotować
Book of spellspierwsza botwinka, do późnego lata gotuję z niej zupkę. Jest nie tylko zdrowa ale i bardzo pyszna. Zawartość nowalijek w tej zupie powoduje, że kojarzy się nam ona z wiosną... i słońcem... Pychotka... taką botwinkę mogłabym jeść i jeść i jeść ... Podana z młodymi, podsmażonymi z cebulką ziemniakami jest szczególnie smaczna 😊 Składniki: b ulion drobiowy(...)mnie ugotowany na skrzydle z indyka) pęczek botwinki dodatkowo 2-3 buraki (ja używam już ugotowanych) włoszczyzna: marchew, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora śmietana 18% jajka ugotowane na twardo sól, pieprz, cukier 1 łyżka posiekanego koperek 2 łyżki koncentratu buraczanego 1 łyżka mąki Wykonanie: Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać i pokroić
Walijskie Pichceniektórą mogę jeść praktycznie na okrągło. Tydzień bez barszczu ... jest tygodniem straconym! - Tak brzmi moje żywieniowe motto :))) Nieważne pod jaką postacią będzie to zupa: czy barszcz czysty, czy z zabielany, z ziemniakami czy makaronem, botwinka czy barszcz ukraiński :) Ważne, że będzie barszcz. Dziś barszcz ukraiński na wiosennej (lub z wiosenną) botwince. Składniki: pęczek botwiny 3 średniej wielkości buraki
Walijskie Pichcenieminut. Po tym czasie żeberko i pietruszkę wyciągamy, Gotujemy 10 minut. Młodą botwinkę myjemy i siekamy w całości (buraczki możemy również zetrzeć), dodajemy do zupy. Gotujemy ok 10 minut, po czym zabielamy rozrobioną z odrobiną botwinki śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem oraz połówkami jajka. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladziegdyby nie został wyrwany, dorósłby do poziomu dużego buraka ćwikłowego. To drugie to osobne warzywo inaczej nazywane burakiem liściastym. On nigdy nie urośnie do poziomu dużego buraka. Botwinka natomiast to zwyczajowa nazwa zupy z młodych buraków czyli botwiny. Zdjęcie z wykorzystaniem innej zastawy niż zazwyczaj, bo gotowałem w gościach (taki układ :)), aczkolwiek równie klimatowej :) Składniki: - młode buraki ćwikłowe - młode marchewki
Kryzysowa Książka Kucharskapieprz 1 łyżeczka ostrej papryki garść żółtej fasolki puszka fasolki czerwonej Przygotowanie: Do bulionu warzywnego dodajemy pokrojoną w kostkę botwinkę wraz z młodymi buraczkami. W osobnym garnku gotujemy fasolkę, którą dodajemy po ugotowani do zupy wraz z czerwoną fasolką. Jak się zupa zagotuje dodajemy mleczko kokosowe, pieprz, sól i paprykę ostrą. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem
Łycha smakówpomidorów i mozzarelliSałatka z arbuzem i fetąRoladki z cukiniiSałatka z fasolki i groszkuSałatka z cukinii i fasolkiPlacki z cukinii i fetyTarta ze szpinakiem i fetąMłode ziemniaki w zielonym sosieFrancuska zupa szczawiowaJajka zapiekane z botwinkąNajprostsze grillowane szparagiZielony omletMakaron z pieczarkami i cytrynąFrancuska sałatka z mleczaTarta ze szpinakiem i jajkiemLasagne wegetariańskaGrzanki śródziemnomorskieKanapeczki z halloumi i pestoDip z buraka z za'ataremCygara(...)kanapki z halloumiParmigiana z patisonówFasola w sosie pomidorowymTurecka pasta z bakłażanaGulasz warzywny po hiszpańskuPasta z fasoli i fetyMinestrone z młodych warzywOmlet ze szparagami i miętąSpaghetti z pesto szparagowymOmlet z botwinką z Prowansji
Chilli Czosnek i OliwaW sezonie mrożę zawsze kilka pęczków botwinki do wykorzystania jesienią, zimą czy wczesną wiosną. Gotuję ją wtedy trochę jak barszcz tzn. na bulionie z ziemniakami . Czytaj
Buniabaje w kuchniBotwinka to warzywo, które doskonale odkwasza i odtruwa organizm, a ugotowana zupa jest lekkostrawna i prawie bez kalorii. Warzywa przyjemnie chrupią, a zupa działa odmładzająco, bo liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości i piękna. Czyli zdrowo i przyjemnie! Składniki: – 3 pęczki botwinki z małymi buraczkami – 2 marchewki
To co kochamMoja wariacja nt. botwinki. Inną jej wersję znajdziecie tutaj . Podajcie zupę z młodymi ziemniakami (skropionymi olejem lnianym), jajkiem i mnóstwem świeżej, posiekanej zieleniny (nie bójcie się dodać mięty ani bazylii ;). Pyyyszne! Składniki: 3 łyżki masła lub oliwy 1 duży pęczek botwinki + 2-3 buraki 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 3 kulki ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe(...)Pokrój botwinkę, buraczki i buraki. Zetrzyj na tarce lub drobno pokrój marchewkę, pietruszkę i seler. Podsmaż wszystko na maśle lub oliwie. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i część ziół. Dolej wody nieco ponad powierzchnię warzyw. Gotuj do miękkości warzyw. Zestaw z ognia. Pokrój tofu w cienkie plastry i, jeśli chcesz, podsmaż na oleju. Dodaj do zupy tofu, śmietanę
Qlinarnie i QlinarnieDzisiaj moja ulubiona majowa zupa z młodymi buraczkami- po prostu pycha! :) Idealna w swej prostocie, gotuje się prawie sama :) Składniki: 2 pęczki botwinki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera łyżka kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz 2 litry bulionu drobiowego Botwinkę myjemy. Buraki, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy(...)kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy bulion i dodajemy pokrojone warzywa. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy pokrojone łodygi i liście botwinki. Gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie do kubka wlewamy łyżkę wazową zupy i mieszamy z łyżką śmietany. Wlewamy wszystko do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Jeśli zupa jest za mało kwaśna, można dodać odrobinę
Czerwona Porzeczkafont-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Jak zwykle, gdy zbliża się sezon na botwinkę, to musimy przynajmniej kilka razy zjeść zupę. Liście są niesamowicie smaczne i delikatne, nadają się do sałatek i surówek. Składniki 500 g żeberek wieprzowych 2 liście laurowe 1 pęczek botwinki 1 marchew 1 pietruszka
R'n'G KitchenZ reguły botwinkę zakwaszałam odrobiną soku z cytryny ( octu nie lubię). Ale ostatnio testuję sumak. Jest to dla mnie mało znana przyprawa i muszę ja dopiero
Buniabaje w kuchni