Składniki : pęczek botwinki ewentualnie 2 średnie buraki pęczek rzodkiewek 2-3 zielone ogórki mały pęczek natki, koperku, szczypiorku 2-3 ząbki czosnku mały pęczek włoszczyzny liść
Proste Potrawy1 pęczek botwinki z ładnymi buraczkami , sok z cytryny, sól, cukier, 1 – 2 łyżki syropu z owoców czarnego bzu, śmietana 12%, 100 g ugotowanych młodych ziemniaków
królestwo garów1 pęczek botwinki z ładnymi buraczkami, sok z 1/2 cytryny, sól, cukier, 300 ml mocnego bulionu (może być warzywny lub drobiowy), 50 – 100 ml śmietany 12
królestwo garów1 pęczek botwinki, 500 g agrestu, sól, cukier, 2 łyżki octu winnego (u mnie z czarnego bzu), 3 jajka ugotowane na twardo, Agrest ogolić (odciąć końcówki
królestwo garów1 pęczek botwinki z ładnymi buraczkami, 400-500 ml żurku, sól, cukier, 100 g ugotowanych młodych ziemniaków*, 3 ugotowane na twardo jajka, ewentualnie śmietana 18%, Botwinkę
królestwo garówproblem z botwinką i boćwiną. Nic strasznego. Do niedawna my również, gdyż boćwina w naszym kraju jest mało popularna. Botwinka, to liście buraka ćwikłowego, korzeniowego, wyrywane wczesną wiosną i z niej przyrządza się wspaniałą, obowiązkową na naszym stole, zupę <3 Boćwina jest liściasta lub łodygowa. Podobnie jak z selerem korzeniowym i naciowym. Jak zwykle wszystkie nowe produkty poznajemy
R'n'G KitchenChłodnik litewski to surowa, podawana na zimno zupa przygotowana z lekko podgotowanej botwinki - klasycznie na bazie zsiadłego mleka lub kwaśnej śmietany. Moja wersja jest nieco zmodyfikowana bo jej bazą jest maślanka - łatwiej dostępna niż zsiadłe mleko i lżejsza od śmietany. Dla urozmaicenia dodajemy do niej inne świeże warzywa oraz - żeby była bardziej sycąca - ugotowane jajko. Jak sama nazwa mówi, zupa
Milion Smakówobiad był już gotowy. Najwięcej czasu krojenie, siekanie, a ok. 6 min zajęło całkowite gotowanie. Zupa aromatyczna, smaczna, wyśmienita, dla ceniących czas idealna, znakomita. Ja szybkie zupy często przygotowuję, bo zdrowie i swój czas szanuję. Składniki: 2 łyżki oleju rzepakowego & bazylia, 1 szklanka groszku mrożonego, 2 średniej wielkości marchewki, 2 szklanka mrożonego rozdrobnionego szpinaku (kostki, może być garść(...)się rozmrozi. Dodajemy wszystkie zioła, szparagi, kuskus, groszek całość doprowadzamy tylko do wrzenia. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku, odstawiamy na kilka 3-5 min. Zupę można podawać z listkami botwinki
Moniki Smakołykiszybka i bardzo orzeźwiająca zupa. Coś pomiędzy barszczem a ogórkową i tak naprawdę jedząc nie wiadomo do której z tych zup jest bardziej zbliżony smak. Najważniejsze, że smakuje i robiłam już ją parę razy, raz na burakach raz na botwince. Wychodzi podobnie, tyle że buraki są większe więc mniej ich zużywamy i łatwiej nam się je obiera po upieczeniu
Bernika - moj kulinarny pamietnikgotowała moja babcia i podawała zawsze z ziemniakami okraszonymi chyba śmietaną. Tego smaku już nie odtworzę, ale zapraszam na moją zupę botwinkową z ziemniakami i jajkiem. Zupa botwinkowa z jajkiem SKŁADNIKI: pęczek botwinki (buraczki i liście) 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki kostka bulionowa warzywna 100 ml śmietany łyżka mąki sok z połowy cytryny(...)prawie miękkie. Obieramy buraczki z botwinki i kroimy w kosteczkę, a liście i łodygi po umyciu kroimy na drobne kawałki. Botwinkę dodajemy do gotujących się warzyw i gotujemy jeszcze ok 10 minut. Śmietanę mieszamy z mąką, dolewamy trochę gorącej zupy, dokładnie mieszamy i całość wlewamy do garnka. Całość doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Mieszamy, gotujemy jeszcze kilka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizmięknie, ostawiamy do wystudzenia. Ogórka szklarniowego ścieramy na tarce, szczypiorek i koperek siekamy drobno, zalewamy maślanką, śmietanką i przestudzoną botwinką z buraczkami, całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą pieprzem i cukrem. Najlepiej schłodzić około 2 godziny. Przed podaniem zupę posypać ziarnem czarnuszki. Czarnuszka ma gorzki smak, który zmienią się w ostry i korzenny. Stosowana również jako substytut pieprzu
Garnkowe fanaberieSezonowa sałatka z botwinki i sera mozzarella, nazwa brzmi ciekawie? Gdy liczymy kalorie to ser mozzarella możemy zastąpić chudym twarogiem innym domowym serem sałatkowym Sałatka z botwinki i sera to pyszny sposób na letnią sałatkę. Jest smaczna i zdrowa. Liście młodych buraczków nadają się nie tylko na zupę. na ciepło, czy chłodnik. Z botwinki można przyrządzać smaczne, zdrowe i kolorowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmarchewki 2 pietruszki mały seler 2 pomidory malinowe mała główka kapusty włoskiej kilka młodych ziemniaków kilka ziaren ziela angielskiego listek laurowy koperek sól pieprz śmietana do zup 8 szt buraczków z botwinki 150 g żółtej fasolki szparagowej Przygotowanie Do garnka włożyłem wędzoną kość, zalałem zimną wodą, dodałem sól i zagotowałem. Buraczki po odcięciu obrałem i pokroiłem w kostkę. Marchewkę(...)laurowym oraz kilkoma ziarnami pieprzu.. Po 20 minutach gotowania dodałem poszatkowaną dość grubo kapustę włoską i fasolkę szparagową oraz por. Gotowałem do miękkości. Koperek posiekałem i wsypałem do zupy, doprawiając ją solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wlałem zahartowaną śmietanę. Zupa najlepiej smakuje po odgrzewaniu
R'n'G Kitchenstraganach i w sklepach pojawiła się w końcu botwinka. To symbol wiosny, letnich dań, lekkich i pysznych zup, chłodników. Ja przygotowałam z niej lekką, dietetyczną zupę wg wskazówek Pani dietetyk. Jemy ją od 3 dni i wcale nam się nie nudzi, bo jest pyszna. Nawet mąż się przyłączył i stwierdził, że chętnie będzie ją jadał. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikszynka parmeńska natka pietruszki listki botwinki Na oleju podsmaż posiekany ząbek czosnku oraz szalotkę. Dodaj przyprawy i smaż składniki niespełna minutę. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dynię. Duś całość kilka minut. Wlej bulion i ugotuj warzywa do miękkości. Wlej mleko kokosowe i na dość dużym ogniu gotuj zupę jeszcze 10- 15 minut, niech płyn nieco się zredukuje(...)wrzenia. Na suchej patelni usmaż na chrupko szynkę parmeńską. Ugotowaną zupę podaj z łyżką mascarpone, pokruszoną szynką parmeńską, natką pietruszki i dekoracją z listków botwinki, która nie jest konieczna, jednak podnosi walory smakowe zupy. Smacznego, Klaudia
Mango Papaja