adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Doskonałą zupą na upalne dni jest chłodnik, przygotowywany ze świeżych warzyw doskonale orzeźwia, gasi pragnienie a jednocześnie zaspokaja głód, co ważne jego przygotowanie nie wymaga długich godzin spędzenia w gorącej od pary kuchni. Poniżej przedstawiam przepis na tradycyjny lekki chłodnik litewski z botwinki. Chłodnik litewski z botwinki Składniki: 500ml bulionu drobiowego, 1 duży(...)Pieprz, sól do smaku Chłodnik litewski z botwinki: Przygotowanie: Botwinkę dokładnie myjemy po czym buraczki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do bulionu, gotujemy do miękkości, liście botwinki także kroimy i dodajemy do bulionu pod koniec gotowania i gotujemy jeszcze ok 5 minut. Aby buraczki nie straciły koloru dodajemy na początku gotowania odrobinę soku z cytryny. Kiedy
Księga-Smakustudzenia Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 Chłodnik z botwinki ma to do siebie, że albo ktoś go bardzo lubi, albo omija go z daleka. Nam w takie upały jam teraz, kiedy w warzywniakach można kupić wreszcie świeżą botwinkę trudno wyobrazić sobie tydzień bez tej przyjemnej, zawiesistej zupy. Chłodnik z botwinki jest bardzo prosty do zrobienia: szatkujesz składniki(...)jogurtem. My poszliśmy na skróty i po prostu całość zmiksowaliśmy w blenderze, nie za mocno, żeby nie powstało smoothie – chłodnik z botwinki musi zwierać w sobie wyraźnie wyczuwalne kawałeczki warzyw. Miksowanie znakomicie przyspiesza pracę nad zupą. Kluczową sprawą jeśli chodzi o smak jest znalezienie równowagi między smakiem kwaśnym i słodkim. Botwinka jest z natury słodka, ale ma też mocno
Niedzielny kucharzwięc ten przepis spadł mi z nieba;) Przepis nieznacznie różni się od źródłowego, gdyż podrasowałam go pod swoje gusta. Zapraszam! Przepis znalazłam tutaj Scroll down for recipe in English Zupa szczawiowa ze szparagami (4-5 porcji) Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 3 młode ziemniaki, umyte i pokrojone w kostkę 1 pęczek szczawiu, posiekany 1 pęczek liści botwiny(...)Wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 10 minut, aż ziemniaki zmiękną. Następnie dodaj szczaw, botwinkę i szparagi i gotuj przez kolejne 10 minut. Wlej śmietankę i gotuj kolejne 3 minuty. Dopraw solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny jeśli zupa będzie za mało kwaśna. Podawaj zupę z połówkami jajek. Smacznego! English version Sorrel asparagus soup
karmelowyjechać zwiedzać świat, a my samochodem możemy zabrać ich gdzie i kiedy tylko chcemy, a ich radość jest nie do opisania! A dziś, przepyszna, domowa i rodzinna zupa z botwinki z przedwojennego przepisu, który przekazujemy sobie z pokolenia na pokolenie. Jednakże, tym razem, (może to brzydko z mojej strony) chciałam ją troszeczkę odchudzić i wykombinować zdrowszą, moją wersję, która(...)dużych oczkach. Posiekane listki i buraka dusimy na oleju kokosowym przez 5-10 minut. Do duszonej botwinki wlewamy wywar, zagotowujemy i doprawiamy solą, cukrem oraz sokiem z cytryny. Jeżeli chcemy zabielić zupkę jogurtem, najpierw wlewamy do jogurtu kilka łyżek gorącej zupy, po czym mieszamy, dodajemy do garnka i krótko zagotowujemy. Zupę podajemy z pokrojonymi w ćwiartki jajkami i posypujemy koperkiem
Be Fit Be Strongkońcu udało mi się kupić pierwszą w tym roku botwinkę! Jedyną słuszną opcją na początek była oczywiście zupa botwinkowa, która jest chyba moją najbardziej ulubioną zupą wszechczasów:) W lodówce miałam jeszcze boczniaki, które należało już zużyć, więc zaryzykowałam i dodałam je też do zupy i przyznam, że smakowała wyśmienicie. Opcjonalnie można dodać do niej pieczonego kurczaka, żeby dodać jej trochę(...)buraczki i łodyżki botwinki. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15-20 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Następnie dodaj kurczaka, listki botwinki i boczniaki z patelni i gotuj kolejne 10 minut. Wlej śmietankę i dopraw zupę do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem jabłkowym. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty i podawaj. Przygotowanie (TC): Rozgrzej patelnię z łyżką oleju
karmelowywcale nie oczekiwane przeze mnie. Trzeba było uporać się z faktem i podjąć radykalne działania. Znający mnie wiedzą, że moimi warzywami są buraki i pomidory. Te pierwsze, jak zupa, to obowiązkowo botwinka. Do tej pory przeważnie robiłem na wywarze z wędzonych kości. I właśnie ta zmiana nastąpiła. Musiałem ograniczyć mięso do minimum, więc powstała wersja wegetariańska. I wiecie co? Wcale(...)dobra. Kiedyś w ograniczonych ilościach jeszcze spożyję. Wracając do zupy. Wędzone tofu dało radę i, serio, nawet posmakowało. Idealnie wkomponowało się nadając zupie lekko „dymnego” smaku. <AG> Składniki: 1 włoszczyzna 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 pęczki botwinki 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku
R'n'G Kitchenpowiedzmy, że wyszedł z tego taki oszukany barszcz ukraiński. Fasola i smażona cebula nadały tej zupie trochę takiego charakteru. Plus jest taki, że nie trzeba tej zupie poświęcać jakoś dużo czasu, a jest naprawdę pyszna. Sezon na botwinkę trwa, więc do garów raz, raz, dwa! Jestę raperę. Składniki: 1 l bulionu warzywnego pęczek botwinki 3 średnie ziemniaki puszka czerwonej fasoli(...)zalewamy bulionem, dodajemy zakwas i odsączoną fasolęgotujemy do miękkości ziemniaków i buraków. Pod koniec gotowania dodajemy ocet, cukier, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Zupę przelewamy do misek, dodajemy śmietanę i poszatkowany koperek. Artykuł Zupa z botwinki z fasolą i ziemniakami pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyW taki upał nie za bardzo chce się gotować, nie mówiąc już o jedzeniu ciepłych dań. Co prawda przy robieniu chłodnika konieczne jest gotowanie, ale trwa
Polska Zupanajlepsza rekomendacja. Botwinka ma tyle dobroci w sobie że żal jej nie zajadać w sezonie, zimą jej nie będzie. Polecam zatem pyszny obiad. Jest pożywna i aromatyczna, przepyszna. Zupa z botwinki. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWszyscy robią chłodnik z botwinki... a ja zupę na ciepło :) 1 cebulkapęczek botwinki5 plastrów wędzonej szynki lub kiełbasy jak ktoś woli 1 l wodyolej rzepakowy, np. RAPSO sól, pieprzłyżka śmietanyłyżeczka octu jabłkowego jajkaOlej rozgrzać w garnku.Cebulkę posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz.Dodać pokrojoną w paski szynkę. Podsmażyć.Buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, łodygi i liście pokroić
kolorowotorcikowoWiosenna, smaczna o pięknej różowej barwie zupa z botwinką i zieleniną będzie smaczną propozycją na lekki obiad. Najlepiej smakuje z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek ale można ją również podać z ziemniakami będzie wtedy bardziej treściwa i sycąca. składniki na ok. 2 litra zupy włoszczyzna ( 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, pora i kapusty włoskiej ) cebula ząbek czosnku 2 pęczki(...)Umytą botwinkę razem z liśćmi siekamy, obrane buraczki kroimy w kostkę. Do gotującego się wywaru wrzucamy cebulę oraz czosnek, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, wszystko doprawiamy solą oraz cukrem i gotujemy do miękkości buraczków. Szczypiorek i natkę pietruszki lub koperku drobno siekamy. Do miski przekładamy śmietanę, wlewamy odrobinę gorącego wywaru i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną śmietaną zabielamy zupę, wrzucamy
Smakowite Daniawiosna, dlatego trzeba zrobić czyszczenie. Mrożenie botwinki to obowiązkowa pozycja w zadaniach wiosenno-letnich. Dzięki temu w zimie kiedy tylko najdzie mnie ochota mogę mieć mój ulubiony barszcz. Zimowo - wiosenny barszcz z botwinki 1,2 litra bulionu (u mnie zrobiony jak zwykle z moich domowych kostek rosołowych ) mały woreczek mrożonej botwinki (może być również świeża - pęczek razem(...)botwinki to zaczynamy od umycia i oczyszczenia botwinki oraz buraczków. Buraczki obieramy i kroimy w dość drobne plasterki. Ja ten etap omijam ponieważ tak przygotowane buraczki i botwinkę miałam podczas mrożenia. Do gotującego się bulionu wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie oraz buraczki i gotujemy ok. 10 min. Kiedy buraczki będą już miękkie dodajemy posiekane liście oraz łodyżki botwinki. Całość
Kuchnia moimi oczamiugotowanej botwinki i buraków cały kefir, dokładnie wymieszajcie. Jeśli za mało buraczkowe – można dodać pół szklanki soku wyciśniętego z zeszłorocznych ‘dorosłych’ buraków, soku buraczanego z kartonu (np. Hortex) lub w ostateczności kilka łyżek koncentratu barszczu (np. z Krakusa). Schłodźcie całość w lodówce, przynajmniej przez 4-5 godzin, żeby smaki dobrze się połączyły. Przed samym podaniem spróbujcie, czy zupy nie trzeba
Karo in the KitchenDzisiaj kolejna letnia zupa z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Uwielbiam ten wiosenno-letni sezon, kiedy nasze menu zmienia się wraz z pojawianiem się na straganach kolejnych warzyw czy owoców. Tak więc dziś botwinka na zakwasie buraczanym, który właśnie odkryłam w lodówce. Została mi resztka schowana gdzieś głęboko w lodówce, nie może się przecież zmarnować ! Zakwas nadał botwince charakteru(...)płuczemy i odcinamy z niej buraczki, które też kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do gotującej się zupy. Gdy warzywa będą miękkie dorzucamy łodyżki i liście botwinki pokrojone w paski. Dolewamy zakwas buraczany i gotujemy na małym ogniu przez chwilę, nie dopuszczając do zagotowania, bo zupa straci piękny
Kulinarne przygody Gatity