zupa z botwinki - 1032 przepisów (strona:19/69)

Zupa z botwinki 189

Ponarzekaliśmy ostatnio na upały to teraz możemy ponarzekać na deszcz, wiatr i zimno :p A żeby trochę się rozgrzać polecam ciepłą zupę warzywną z botwinką. To już ostatnie chwile żeby ją dostać świeżą, więc warto to wykorzystać :) Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego 2-3 marchewki 0,5 niedużego selera kilka młodych ziemniaków duży pęczek botwinki z małymi buraczkami koperek(...)minut, następnie dorzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz buraczki odcięte od łodyg. Gdy warzywa zaczną mięknąć dodać posiekane liście i łodygi botwinki. Na koniec wrzucić posiekany koperek i doprawić  według uznania. Zupę można podawać zaprawioną śmietaną lub jogurtem naturalnym

Simply Food
Zupa botwinka z ogórkami kiszonymi 147

lato to najpiękniejsza z polskich zupa, czyli różowa botwinka. Tej królowej wiosny i lata nie może zabraknąć na naszym stole. Uwielbiam botwinkę, zarówno na ciepło jak i w chłodniku. Ta wersja jest przygotowana na ciepło, ale wyśmienicie smakuje także schłodzona dzięki orzeźwiającemu dodatkowi ogórków kiszonych. Zapraszam na zwykłą, prostą ale pyszną zupę, połączenie buraczkowej i ogórkowej. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Botwinka z zielonym ogórkiem i koperkiem 166

ogórekpęczek koperku100 ml jogurtu naturalnego Przygotowanie:Wywar zagotowuję.Botwinkę dokładnie myję, łodyżki z liśćmi  drobno sieka a buraczki kroję w małą kostkę. Ziemniaki szoruję i również kroje w drobną kostkę. Warzywa dodaję do gotującego się wywaru. Całość gotuję około 25 minut pod przykryciem.Po tym czasie haruje jogurt odrobiną gorącej zupy, a następnie dodaję do garnka i dokładnie mieszam. Zdejmuję

Magiczna kuchnia Darii
Botwinka. 160

się robi botwinkę, to wszyscy wiedzą. Albo i nie, ale i tak każdy może ją zrobić po swojemu. Ta zupa w każdym domu wydaje mi się trochę inna. To normalne, dobre i fajne. Są takie dania, które muszą być przyrządzone w ściśle określony sposób, ale wiele jest takich, które są tylko ogólnym hasłem - do wypełnienia treścią(...)własnego uznania. Ja najbardziej lubię swoją wersję, a najfajniejsze, że moi bliscy również :) U nas w domu przepadamy za smakami zdecydowanie słodko-kwaśnymi i właśnie taka jest ta zupa. W wypadku botwinki nie kombinuję - kwaśność pochodzi ze zwykłego octu, słodkość ze zwykłego cukru i musi być ich tyle, co trzeba! Trudno właściwie powiedzieć ile ;) Dodaję po trochu i próbuję, próbuję

zadanie-gotowanie
Barszczyk z botwinki 246

Według mnie barszcz z botwinki jest jedną z najlepszych wiosennych zup, z dodatkiem świeżego lubczyku i koperku smakuje znakomicie. Składniki: pęczek botwinki 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały seler 2 ząbki czosnku śmietana 18% ocet/sok z cytryny ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, gałązka lubczyku, koperek Do garnka wrzucamy obrane i pokrojone warzywa - cebulę, marchew, pietruszkę, selera oraz(...)liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk i czosnek. Gotujemy do miękkości warzyw. Botwinkę myjemy, liście i łodyżki tniemy w niewielkie paseczki, natomiast buraczki obieramy i kroimy w talarki (ewentualnie trzemy na tarce). Gotujemy całość ok. 10 minut. Dodajemy ocet ok. pół łyżki lub sok z cytryny. W osobnym naczyniu hartujemy śmietanę ze szczyptą soli (ok. 2-3 łyżki śmietany mieszamy

Dobra karma
Barszcz czerwony z botwinką 257

typowa wiosenna zupa, jedna z naszych ulubionych. Tym razem z botwinki zrobiłam barszczyk :) A jeśli ktoś preferuje zupę z warzywami i botwinką to zapraszam tutaj.Składniki:1 pęczek botwinki z buraczkami1 cebula1 marchewka1 pietruszka sól, pieprzsiekany koperekwywar warzywny lub drobiowy (ok 2,5 litra)2 łyżki śmietany do zupkilka ziarenek ziela angielskiego1 liść laurowyodrobina octu lub soku z cytryny Sposób(...)przygotowania:1. Do wywaru dodajemy opłukane i pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę i cebulę, a także ziele angielskie, liść laurowy. Gotujemy do miękkości.2. Botwinkę i buraki myjemy dokładnie, liście tniemy na średniej szerokości paseczki, a obrane buraczki ścieramy na tarce jarzynowej.3. Kiedy warzywa będą miękkie dorzucamy tarte buraki i pokrojoną botwinę. Chwilkę gotujemy. (Jeśli buraczki były bardzo malutkie i barszcz

Kuchnia domowa Ani
Chłodnik z botwinki 163

Chłodnik z botwinki to wakacyjna zupa z mojego dzieciństwa, do niego jajo, a czasem ugotowane młode ziemniaki (jeszcze na ciepło!). Pycha! Niezapomniany smak, którym warto się podzielić, bo na upalne dni to obiad jak znalazł, nie ma przy nim dużo roboty i nie trzeba się pocić stojąc przy gorącej kuchence. Nie jedliście? To spróbujcie, nie pożałujecie. Składniki: duży pęczek liści

Simply Food
Gołąbki w liściach botwiny z sosem maślanym 105

Gołąbki z kaszą i pieczarkami w aksamitnym sosie maślanym. Świetny sposób na wykorzystanie dużych liści botwinki. Pyszne nie banalne połączenie  prostych nie wyszukanych składników. około 15 małych gołąbków 15 dużych liści botwinki 100 g kaszy wiejskiej 300 g pieczarek 1 duża cebula sól pieprz ząbek czosnku 1 jajko Łyżka masła Sos maślany  3 solidne łyżki masła(...)patelni zrumienić masło doprawić solą, pieprzem i szczyptą suszonego czosnku, następnie cały czas mieszając wlać śmietankę, gotować chwilkę aż sos zgęstnieje. Gotowe ! Smacznego :)  Polecam przepis na pyszną zupę z botwinki   Przepis znajduje się  TUTAJ

Andzia Pichci
Chłodnik 107

Moim ulubionym daniem na takie dni jak dzisiaj jest chłodnik, który chcę właśnie zaprezentować. Wreszcie nadeszło długo wyczekiwane lato. Upalne, długie dni jak ja na to

Pieguskowa Kuchnia
BOTWINA Z JAJEM 143

obowiązkowo   Składniki: 2 litry bulionu warzywnego  pęczek botwinki  3 jajka  3 marchewki  5 ziemniaków  sól,pieprz  śmietana 12 % do zabielenie zupy-3 łyżki  Wykonanie: Botwinkę kroimy drobno, zalewamy wodą, tyle żeby zakryło botwinę. Dodajemy łyżkę octu. Gotujemy ok 15 minut. W drugim garnku zagotowujemy bulion, wrzucamy pokrojone w kostkę  ziemniaki oraz(...)marchew. Gotujemy do miękkości warzyw. Dokładamy ugotowaną botwinkę. Gotujemy ok 5 minut. Śmietanę ,,hartujemy' dodajemy do zupy. Podajemy z połówkami ugotowanych na twardo jajek

Z Majeczką w kuchni
Chłodząca zupa z łososiem wędzonym na zimno 226

Chłodząca zupa z botwinki, ogórków i jabłek podana z łososiem wędzonym na zimno. Znakomity chłodnik na nadchodzące upały, który można serwować od śniadania do kolacji :)  Składniki: 100 g ryżu długoziarnistego Uncele Ben's 1 pęczek botwinki 1/2 pęczka koperku 2 ogórki 2 kwaśne jabłka 200-300 g łososia wędzonego na zimno 1000 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki(...)zblenduj na gładką masę, dopraw do smaku solą, pieprzem i octem jabłkowym.  Łososia pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z warzywami, zimną śmietaną i bulionem (do uzyskania oczekiwanej konsystencji). Zupę podawaj schłodzoną, przed podaniem przybierz plastrami rzodkiewki

SzczyptaSmaQ
Zupa botwinkowa z fasolą 175

Wczorajszy dzień minął pod znakiem silnego wiatru, deszczu i ogólnej niepogody. Oby nadchodząca jesień okazała się dla nas łaskawsza...Swego czasu obiecałam, że pokażę jak zrobić zupę z pasteryzowanej botwinki. Robiłam ją już kilka razy, ale dopiero teraz udało mi się zrobić w miarę czytelne zdjęcie :) Zapraszam na zupkę :)Składniki:3 skrzydełka drobiowe2 duże ziemniaki1 marchewka1 cebula1 słoik botwinki pasteryzowanej(...)gotującego się wywaru dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.3. Obieramy warzywa, ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę, a marchew w plasterki. Wrzucamy go zupy i gotujemy do miękkości.4. Pod koniec wlewamy zawartość słoika z botwinką do garnka, dodajemy też odsączoną z zalewy fasolkę. (Ja przed wlaniem botwinki wyciągam skrzydełka, ale można je zostawić). W razie potrzeby dolewamy wody, jeśli

Kuchnia domowa Ani
Chłodnik litewski na bogato z jajkiem sadzonym FIT 104

Ufff jak gorąco! Nic tylko korzystać ze słońca! Mnie już pierwsze promyki słońca złapały, co odczuwam w szczególności na barkach i plecach. Nie ukrywam, że lubię

Be Fit Be Strong
Chłodnik litewski na bogato z jajkiem sadzonym FIT 100

Ufff jak gorąco! Nic tylko korzystać ze słońca! Mnie już pierwsze promyki słońca złapały, co odczuwam w szczególności na barkach i plecach. Nie ukrywam, że lubię

Be Fit Be Strong
Ratujmy klasyki! podsumowanie akcji kulinarnej 170

Kasi z bloga  Kasia pichci  za udostępnienie największej ilości cudownych przepisów 😊 Więcej o samej akcji możecie przeczytać we wstępie z zaproszeniem do wzięcia udziału . Klasyczna zupa z botwinki autorka: mopswkuchni | blog: Mops w kuchni Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Młoda kapusta zasmażana autorka: Marta | blog: Codzienne gotowanie Risotto z zielonymi szparagami(...)blog: Notatnik Natalii Knedle z truskawkami autorka: Danusia | blog: Moje Wypieki I Nie Tylko Spring rolls z awokado i krewetkami autorka: Danusia | blog: Moje Wypieki I Nie Tylko Zupa parzybroda autorka: Danusia | blog: Moje Wypieki I Nie Tylko Cytrynada autorka: Danusia | blog: Moje Wypieki I Nie Tylko Sałatka nicejska i "Bardzo długie przebudzenie" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania