zupa z botwinki - 861 przepisów (strona:19/58)

SAŁATKA Z BOTWINY, KOZIEGO SERA I PROSCIUTTO 154

Dzisiejsza propozycja, to lekka sałatka z botwiny. Zastanawiacie się, czy nic mi się nie pomyliło, bo zazwyczaj botwinka ląduje w zupie?  :) Zapewniam, że wszystko jest jak być powinno. Wybierzcie najmłodsze listki i spróbujcie. Dla tych, którzy lubią bardziej wyszukane smaki, jako dodatkowy składnik polecam truskawki. SKŁADNIKI: kilka listków młodych listków botwiny 4-5 pomidorków koktajlowych 4 plastry prosciutto

Kuchnia w opałach
ZUPA BOTWINKOWA Z JAJKIEM i CHORIZO 160

marchewką, pietruszką i selerem. Po ugotowaniu zabielana kwaśną śmietaną, posypana solidną dawką koperku i podana z jajkiem ugotowanym na twardo. Pamiętajcie, że im większe buraczki przy botwince, tym intensywniejszy kolor i smak zupy. Można podawać jako chłodnik. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 50 g pikantnej kiełbaski chorizo 1 łyżka masła  1 łyżka oleju, np. kokosowego 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)gruby plaster selera myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek także ścieramy, cebulę drobno kroimy. Kiełbaskę chorizo kroimy w cienkie plastry, a następnie w małą kostkę. Botwinkę dokładnie opłukujemy i odcinamy buraczki od liści. Listki łodyżki drobno siekamy. Buraczki obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. W garnku rozgrzewamy łyżkę masła i oleju. Dorzucamy chorizo, czosnek

cool and minty
Zupa z czerwonej fasoli Kidney z botwinką 177

alergików ;) Ja do przygotowania swojej zupy użyłam fasoli Red Kidney z Gospodarstwa Rolnego Pliczko mieszczącego się w Woźnikach. Cena takiej fasolki w tamtejszym gospodarstwie to 10zł/kg, czego nie spotkacie nigdzie indziej. W innych miejscach ceny wahają się w okolicach 10 zł/400g. Potrzebujemy: 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 pęczek botwinki 1 marchewka 1 pietruszka (korzeń) 1 porcja mięsa(...)gotujemy przez około godzinę. Po tym czasie mięso wyjmujemy z garnka, a do garnka wrzucamy ugotowaną fasolę i drobno pokrojoną botwinkę. Chwilę razem gotujemy. Mięso odrywamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy je do garnka z zupą. Dodajemy przyprawy i śmietanę i gotowe. Skomentuj

MamaOskarka
Najprostszy chłodnik z botwinką 600

trzeba do nich wiele, aby uzyskać wspaniały smak. Niezaprzeczalną zaletą takich zup jest czas przygotowania i - oczywiście - niska temperatura potrawy. Podczas upałów gorąca zupa chyba nie przemawia do nikogo? Dzisiaj zapraszam na chłodnik z dodatkiem botwinki, rzodkiewki i kopru. Najwięcej czasu podczas przygotowywania go zajmuje mycie liści botwinki. Reszta idzie już błyskawicznie. Składniki na 2-3 porcje: 1 pęczek botwinki(...)twardo, obrać i podzielić na cząstki.Rzodkiewkę opłukać i pokroić w plasterki. Koperek opłukać i posiekać.  Wystudzony wywar z botwinką dodać do jogurtu. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie.  Na talerzach układać cząstki jajek, wlać zupę, a na koniec dodać rzodkiewki i koperek. Co powiecie na taki obiad podczas upałów

Codzienna kuchnia niecodzienna
Botwinka kiszona w kefirze 123

razem botwinkę zakisiłam nie w solance, a w kefirze. Można też zakisić botwinkę w maślance. Tym sposobem powstała pyszna porcja botwinki w kefirze, której połowę z wielkim smakiem zjadłam wprost ze słoja, a z reszty zrobiłam chłodnik. Aby delektować się smakiem botwinki jesienią i zimą, każdego roku trochę mrożę, a część pakuję do słoików na zimę. Kiszonka z botwinki miała(...)plastrach. kiszona kapusta. Fasolka kiszona Ale mogę z czystym sumieniem stwierdzić, że kiszona botwinka to jedna z moich ulubionych kiszonek. Jest łatwa do zrobienia, bardzo smaczna i zdrowa. Zakisiłam botwinkę w kefirze, gdyż potem można zrobić błyskawiczny chłodnik z botwinki, bo chłodnik to najlepsza zupa na upały. Przeważnie przygotowuję chłodnik tradycyjnie, obgotowując botwinkę, potem łączę z rzodkiewką lub ogórkiem, dodaję

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chłodnik z botwinki z jajkiem 309

Najbardziej kolorowa zupa jaką znam. Pyszna, orzeźwiająca, idealna na upały, które podobno znowu nadciągają nad Polskę. My uwielbiamy botwinę szczególnie w takim wydaniu. Dodatek jajka dodatkowo

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chłodnik litewski 199

takie upały, jakie zaserwował nam tegoroczny czerwiec najlepsza jest jedyna w swoim rodzaju zupa, czyli chłodnik, z mojej ulubionego letniego warzywa czyli botwinki, szczególnie, że botwinka niedługo się skończy, wiec trzeba korzystać póki jest.Ten chłodnik jest tak prosty, ze można go robić z zamkniętymi oczami, a proporcje zmieniać wg siebie. Jest delikatniejszy w smaku od poprzedniego chłodnika ze względu

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Botwinka z pasztecikami 125

Jeszcze jesteśmy przed sezonem, ale na pewno skorzystamy. Teraz jakimś cudem udało nam się pęczek dostać. Do zupy polecamy paszteciki. Składniki 1 pęczek botwinki 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler korzeniowy 1 jabłko 1 suszony podgrzybek 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g bigosu olej 2 łyżki czarnuszki cukier(...)ciasta układamy bigos, zawijamy, kroimy na kawałki, układamy na blaszce. Ciasto z wierzchu smarujemy olejem i posypujemy czarnuszką. Zapiekamy 25 min w temperaturze 200°C . Z zupy wyciągamy jabłko, dodajemy majeranek, posiekane liście botwinki, gotujemy do miękkości. Do smaku doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny

R'n'G Kitchen
AZJATYCKA ZUPA KREM Z MARCHEWKI 112

zdrową i przepyszną zupę. Azjatycka zupa krem z marchewki to pyszna propozycja na śniadanie. Azjatycka zupa krem, jest gęsta, aksamitna a przez mleko kokosowe i bazylię tajską smakuje nieco inaczej niż tradycyjny krem z marchewki. Inne pyszne zupy tu na blogu:   ZUPA KREM Z KALAREPY     ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM     BOTWINKA Z RZODKIEWKĄ I JAJEM

globuskulinarny
Chłodnik litewski. Chłodnik z botwiny przepis. 1949

uwagi, że nie są one powszechnie dostępne, to często chłodnik robi się tylko na bazie wody lub bulionu, chociaż dodawania wywarów mięsnych jednak się nie zaleca. Przepis na tę wyjątkową zupę znajdziemy w wielu książkach kucharskich, np. w Poradniku Gospodyni Wiejskiej z 1954 roku oraz w książce pt. Sekret kucharski, czyli co jadano w Soplicowie H. Szymanderskiej. Pierwsze wzmianki o chłodniku(...)Chłodnik litewski przepis. Chłodnik z botwiny. – Składniki: duży pęczek botwiny wraz z buraczkami (razem 400g = 200g buraczków + 200g liści z łodygami) woda przegotowana (*tyle, by zakryć botwinkę w garnku; u mnie 800ml) 1 pęczek rzodkiewki – ok, 150g, bez liści 4 średnie ogórki gruntowe (ok. 220g) sól i pieprz (do smaku) cukier (do smaku, u mnie 2 łyżeczki

Kulinarne Przeboje
Chłodnik na gorące dni, pycha 109

Bardzo smaczna i orzeźwiająca zupa. Godna polecenia. Dziękuje Daria ta wersja jest najsmaczniejsza W małej ilości osolonej wody ugotować oczyszczone i pokrojone w kosteczkę buraczki od botwinki. Jak są już miękkie dorzucić pokrojone liście i łodyżki. Dodać pokrojony lubczyk. Jeszcze moment gotować. Wlać maślankę i kubek gęstego jogurtu. Wymieszać. Teraz czas na pokrojony ogórek w kosteczkę i rzodkiewki. Dodać posiekany(...)koper, natkę pietruszki, szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem ugotować kilka jajek na twardo. Oskrobać z łupinek, pokroić na ćwiartki i dodać na każdą porcję zupy. Czasami lubię dodać jednego małego surowego buraka, pokrojonego na bardzo drobną kostkę. Nadaje on przepiękny kolor i smak. Najlepszy jest na drugi dzień

Kuchnia Pokoleń
Pierogi z botwinką, jaglanką i serem 162

minuty od wypłynięcia na wierzch (w zależności od grubości ciasta). Wywar z podgotowywania botwinki zachowałam i wykorzystałam do ugotowania zwykłej zupy (a można też zupę lub chłodnik z drugiego pęczka botwinki

Kolorowy Przepisownik
Kurczak w sosie z botwinką / Chicken in Young Beet Greens Sauce 151

Kurczak w sosie z botwinką Korzystacie już z sezonu na botwinkę ? Być może oprócz zupy, będziecie mieli ochotę wykorzystać młode buraczki i liście do kompletnie nowego dania. Kurczak w sosie z botwinką , to dla mnie odkrycie roku. Jeśli szukacie pomysłu na obiad z piersią kurczaka , koniecznie wypróbujcie ten przepis. Kurczak w sosie botwinkowym wyróżnia się pięknym, różowym kolorem. Wygląda zupełnie

Lekcje w kuchni
Botwinka 235

Zupa z młodych buraków, zwana popularnie botwinką, to danie raczej sezonowe. Choć teoretycznie oczyszczone i pokrojone młode buraki można zamrażać, to jednak jednym z najczęściej stosowanych dodatków do botwinki są młode ziemniaki. A tych już niestety nie zamrozimy. Dlatego korzystając z majowej pory prezentuję poniżej mój sposób na botwinę. Przygotowuję ją na mięsno-warzywnym bulionie w sposób, który nie odbiega(...)opłukać dokładnie każdą z osobna, jak i wszystkie pozostałe części rośliny. Ewentualny pośpiech lub lenistwo na tym etapie przygotowania potrawy zdecydowanie nie popłacają. Botwinka 2015-05-30 21:28:58 Popularna sezonowa, lekka zupa z młodych buraczków – w mniej typowej wersji niezabielonej śmietaną, jednak podana tradycyjnie z jajkiem na twardo, młodymi ziemniakami i koperkiem. Zapisz przepis Drukuj Składniki 600g botwiny

Kulinarna Pokusa
Pasta jajeczna z makaronem i botwinką 243

Jajko i botwinka - idealny zestaw! I to nie tylko w zupie... Uwielbiam domowe pasty do chleba . Pieczywko obficie wysmarowane, to mój preferowany patent na pożywne śniadanie , czy też sytą kolację . Im bardziej ekstrawaganckie i nietypowe składniki kanapkowego smarowidła , tym bardziej przeważnie mi ono smakuje.  Lubella , w ramach konkursu LubelLOVE Inspiracje – SEZON NA BOTWINKĘ , rzuciła ostatnio wyzwanie połączenia w potrawie(...)nowej linii makaronów mini z sezonową botwinką . Oczywiście na pierwszą myśl zwykle wtedy przychodzi typowa zupa botwinkowa lub chłodnik z botwiną. Ja jednak postawiłam na pomysł z lekka wywrotowy, a mianowicie pastę jajeczną z dodatkiem makaronu i młodziutkiej botwinki . W ten sposób dałam wyraz mojemu zamiłowaniu do smarowideł kanapkowych o oryginalnym składzie i nietypowej recepturze. I powiem tylko jedno. Raju

Grunt to przepis!