zupa z botwinki - 861 przepisów (strona:20/58)

Tarta z botwinką i serem feta 133

porze roku chętnie korzystam z młodej botwinki. Najczęściej przygotowuję z niej zupy i chłodniki, ale bardzo lubię przygotowywać też wytrawne tarty. Botwinka i ser feta bardzo dobrze komponują się ze sobą i doskonale smakują zapieczone w masie jajeczno- śmietanowej na spodzie z kruchego ciasta.  Podstawową zaletą tarty jest to, że nie wymaga wiele zachodu, a do tego daje nieograniczone

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa botwinka z pieczonym burakiem 241

Zapraszam na pyszną letnią zupę, o cudownym kolorze :-) Czytaj więcej »

Ana Mari's world
Chłodnik z botwinki 192

Czy to chłodnik, czy może buraczkowy koktajl ?Nie ważne ! Ważne, że idealnie chłodzi podczas upałów. A te mają powrócić, prawda ? MUSZĄ !Jak jadacie chłodniki ? Ja zwykle

kolorowotorcikowo
Botwinka z jajkiem i ziemniakami 247

dzisiejszy obiad polecam botwinkę z jajkiem i ziemniakami. To jedna z najlepszych wiosennych zup. Jest szybka i łatwa do przygotowania. SKŁADNIKI: 2 pęczki botwinki z buraczkami, 2 litry wody, ½ łyżki przyprawy uniwersalnej, ½ szklanki śmietany 30% sok z połowy cytryny, 2 jajka, ½ kg ziemniaków, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: Botwinkę razem z buraczkami dokładnie płuczę i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka(...)smaku solą oraz pieprzem. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w plasterki. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki wykładam na talerz. Wlewam zupę, dodaję jajko i podaję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Chłodnik litewski. Chłodnik z botwiny przepis. 99

Chłodnik litewski. Chłodnik z botwiny – to zupa podawana na zimno, która zarówno jest tradycyjną potrawą polską, jak i litewską. Podstawę chłodnika litewskiego stanowi botwina połączona

Kulinarne Przeboje
letnia botwinka 138

letnia botwinka  Można powiedzieć że ta zupa to ciepła wersja chłodnika, a to dla tego, że tak samo jak chłodnik, pasuje aby ją podać w upalny dzień. Składniki Przepis na cztery osoby     3 młode buraki 1 łyżeczka cukru Duży pęk  botwiny 1,5 litra bulionu  warzywnego lub drobiowego 4-5 młodych ziemniaków 4 jajka natka

Miód i pieprz
Botwinka 96

Kochani! Łapcie młodziutką botwinkę póki jeszcze jest! To jedno z najpyszniejszych wspomnień lata i dzieciństwa. Zupa niesamowicie prosta w przygotowaniu, dająca mnóstwo radości i korzystnie wpływająca na nasze zdrowie!  Jeśli do tradycyjnej botwinki dorzucicie po łyżce Lunch Mix  KUPIEC  na porcję, to zupa będzie bardziej syta i na długo będziecie mieli pełny brzuszek! Jak ją zrobić(...)dodaj posiekaną natkę pietruszki i koperek. Możesz zabielić łyżką słodkiej śmietany 30%. Jeżeli lubisz bardziej kwaśną tak jak ja, to zupę możesz dosmaczyć octem jabłkowym i kwaśną śmietaną. Oczywiście przed podaniem wsyp odrobinę lunch Mix. I delektuj się latem !Botwinkę można jeść na zimno i na ciepło. Brzuszek będzie Ci wdzięczny

Z Kuchni Do Kuchni
Chłodnik bazyliowy – because I’m happy! :) 134

Chłodnik to nietypowy, bo to chłodnik bazyliowy. W dodatku lekko “szczypiący”, czyli charakterny 🙂 Podaję niezwykle ważny powód do bezbrzeżnej radości: na rynku jest świeża botwinka!  

Wiszniówka
Botwinka / chłodnik z kwasem z ogórków 119

Przepisów na przygotowanie botwinki, czy chłodnika jest tyle, ile osób je gotujących. W starych książkach są przepisy na botwinkę lub chłodnik z botwinki z dodatkiem kwasu z ogórków kiszonych. W każdej książce przepis troszkę inny: więcej lub mniej mleka, śmietany, kwasu z ogórków. W jednych dodać należy ogórki wcześniej macerowane w soli, w innych ogórki(...)kiszone, szyjki rakowe.... Jednak zawsze należy dodać jajka i koperek. Proponuję dodać ugotowane ziemniaki do środka, lub podać na talerzyku obok, tak jak przy chłodniku litewskim . Oczywiście zupę można podać na ciepło – botwinkę ; lub na zimno – chłodnik . Botwinka – 1 lub 2 pęczki, 200-300 ml. soku z kiszonych ogórków, sok z cytryny, 300-400 ml. śmietany 18%, cukier, sól, Botwinkę

królestwo garów
Zupa botwinkowa z fasolą, śmietaną i jajkiem! 209

Zupa botwinkowa z czerwonych buraków i botwinki, na pewno już gościła u Was w tym sezonie. Niewątpliwie, każdy z nas przygotowuje tą zupę inaczej, i tak jak ją zapamiętał z dziecinnych lat. Ja zupę botwinkową robię co najmniej na pięć sposobów. Jednym z nich jest zupa na wywarze mięsnym, z dużą ilością buraków pokrojonych na plasterki ćwiartki z dodatkiem białej(...)drobnej - jajka na twardo - 250 ml śmietany 12% Buraki obieramy, kroimy na plasterki- ćwiartki. Botwinkę siekamy w około 0,5 cm paski. Całość zalewamy wywarem mięsnym około 4 litry. Dodajemy 2 łyżeczki płaskie cukru, i 1/2 łyżeczkę soli. Całość zagotowujemy, ale tak aby bezpośrednio zupy nie gotować, tylko aby delikatnie wrzała (wtedy ma ładny kolor, jak zagotujemy będzie nie barszcz

SMYKWKUCHNI
Zupa ze słonecznej Riviery Włoskiej Zemin di Ceci 125

tylko okazjonalnie jak np. mięso. Zawsze go brakowało, było drogie i jadano je głównie na święta. Za to ciecierzyca była tania, odżywcza i łatwa do przechowywania zima. Zupa z ciecierzycy i botwinki jest klasycznym jesiennym przepisem na Riwierze Włoskiej. Mamy wiosnę, ale smakuje zawsze tak samo, czyli wyśmienicie niezależnie od pory roku. – 4 – 60 minut – Włochy Idź(...)zamieszaj i chwilkę gotuj. Wrzuć ciecierzycę, zamieszaj i gotuj kilka minut, często mieszając. Wlej bulion, dodaj botwinki, dopraw solą i pieprzem, zmniejsz temperaturę i, przykryj przykrywką i gotuj ok. 45 minut, czasami mieszając. Połóż kromki chleba w talerzu przed jej nalaniem. Dopraw zupę pieprzem i mżawką oliwy z oliwek. Gotowe. Smacznego Facet w kuchni, zaprasza Cię na kulinarną grupę

RafalCook
Botwinka, moja ulubiona wiosenna zupka 194

Na dzisiejszy wiosenny dzień zupka piękna, kolorowa i zdrowa.  Moja ulubiona o tej porze roku. Do przygotowania  dużego garnka zupy użyłam: 2 podudzia z

Jemy Pijemy
Botwinka z wiśniami i smażonymi na maśle ziemniakami 129

wiśniami. Składniki pęczek botwinki 1 łyżka masła 2 młode marchewki 2 szklanki wiśni 1 l bulionu warzywnego 100 ml śmietany do zupy sól sok z cytryny pieprz cukier kilkanaście bardzo małych młodych ziemniaków garść posiekanego koperku Przygotowanie Botwinkę opłukałem, osuszyłem. Odciąłem buraczki, starłem na średnich oczkach. Botwinkę pokroiłem w wąskie paski. W garnku(...)grubym dnem rozgrzałem masło, dodałem marchewkę, pokrojone buraczki i wydrylowane wiśnie. Dusiłem ok. 8 minut. Zalałem bulionem, gotowałem ok. 10 minut. Dodałem botwinkę, gotowałem krótko, aż zmiękła. Rozprowadziłem śmietanę z kilkoma łyżkami wywaru, stale mieszając wlałem do zupy. Doprawiłem solą, pieprzem , sokiem z cytryny i cukrem. Ziemniaki młode, bardzo małe, ugotowałem z mundurkach. Wcześniej wyszorowanych. Po ostudzeniu przekroiłem

R'n'G Kitchen
Chłodnik litewski 349

Chłodnik litewski Thermomix Składniki na chłodnik litewski: 500 g bulionu warzywnego 400 g gęstego jogurtu (może to być też kefir) pęczek młodej botwinki pęczek rzodkiewki pęczek

Themo przepisy
Odchudzony barszcz ukraiński z botwinką (148 kcal) 182

letni obiad. Z podanych składników wychodzi duży garnek zupy, na około sześć dużych porcji, a każda ma tylko 148 kcal. Składniki (na ok 6 porcji zupy): 500 g młodych ziemniaków duży pęczek botwinki pół główki małej młodej kapusty 2 marchewki pietruszka kawałek pora kawałek selera puszka fasoli czerwonej sok z połówki cytryny sól, pieprz po kilka liści laurowych i ziaren(...)wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, również startymi na grubej tarce burakami i posiatkowaną kapustą. Gotujemy ok 15 minut i dodajemy posiekane liście botwinki. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw, dodajemy sól i pieprz. Na końcu do zupy dorzucamy odsączoną fasolkę i sok z cytryny, posiekany koperek, ewentualnie przyprawiamy jeszcze do smaku

e-PrzepisyKulinarne