Intensywny w smaku chłodnik z botwinki to zdecydowanie mój faworyt wiosennych zup. Chłodników kosztowałam już wiele, ale żaden nie dorównuje temu o pięknym kolorze i jakże mocno unurzanym w wiosennej rosie. Żeby chłodnik wyszedł naprawdę smaczny nie warto gotować warzyw w bulionie, ale w wodzie i zaopatrzyć się w intensywny, naturalny koncentrat z buraków, najlepiej z kiszonych. Mnie osobiście(...)zupie przeszkadza posmak rosołu, więc wybrałam taką opcję, do czego również i Was zachęcam. Pamiętajcie, że koncentrak z buraków możecie również przygotować sami w domu (klik). Składniki na ok 6 porcji Czas przygotowania: 25 min 2 pęczki botwinki 1 ogórek gruntowy 1 duży pęczek koperku 1 duży pęczek szczypiorku lub dymki ok 200 ml dobrej jakości koncentratu
Słodki KompromisLubię barszcz ukraiński, a teraz latem można go wzbogacić o botwinkę.Składniki:1 pęczek botwinki z burakami4 ziemniaki1 puszka fasoli (białej lub czerwonej)1 marchewka1 mały seler1 cebulaziele angielskieliść laurowy1-2 łyżki koncentratu pomidorowego2 ząbki czosnku2 łyżki śmietany do zup (u mnie 12%)sól ,pieprzocet majeranekkminek 3 drobiowe skrzydełkaSposób przygotowania:1. Skrzydełka płuczemy, zalewamy 2 litrami wody, zagotowujemy i odszumowujemy.2(...)ziele angielskie.3. W międzyczasie myjemy i kroimy w paski botwinkę, buraki obieramy i ścieramy na tace jarzynowej. Buraczki zalewamy wrzątkiem.4. Z zupy wyciągamy skrzydełka i dodajemy buraki razem z wywarem, odsączoną fasolę, pokrojoną botwinkę, łyżeczkę kminku, zmiażdżone ząbki czosnku i chwilkę gotujemy. W razie potrzeby dolewamy wody.5. Doprawiamy całość koncentratem pomidorowym, odrobiną octu, solą, pieprzem i majerankiem
Kuchnia domowa Anilubią botwinkę, postanowiłam więc ją ugotować. Ale robiąc przegląd w lodówce zauważyłam cukinię. Starłam ją na tarce razem ze skórą i dodałam do zupy. Zupa wyszła smaczna. Nie wiem jak Wy ale my lubimy botwinkę na drugi dzień bo si,e bardziej przegryza i jest o wiele smaczniejsza. Zupa podana na Agawa Platin Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniBardzo lubię botwinkę i jak tylko zobaczyłam ją w sklepie od razu zakupiłam i zrobiłam z niej pyszna zupę :) Składniki na 3-4 osoby: 1 pęczek botwiny wraz z buraczkami 1 litr wody 3 spore ziemniaki 1/2 pęczka koperku 1/2 sporej marchewki mały korzeń pietruszki 1 łyżeczka domowego warzywka 3-4 łyżki śmietany 18 % sok z cytryny ( około(...)botwinkę ale tylko same liście z łodyżką, buraczki odkładamy na później. Kroimy także koperek. 2. Kiedy ziemniaki się podgotują dodajemy botwinkę i znów gotujemy z 10 minut. W tym czasie obieram i ścieram na grubych oczkach buraczki, dorzucam do zupy. Dodaje sok z cytryny oraz zahartowaną śmietanę ( do śmietany dodajemy chochelkę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do wywaru
Gotowanie...to proste !upały chłodniki są najlepsze, zapewne zgodzicie się ze mną. Robiłam już naprawdę wiele wersji tej chłodnej zupy, od klasycznego chłodnika z botwinki po chłodnik z ogórka i awokado (jeden z moich ulubionych), chłodnik z pomidorów i arbuza czy pyszne warzywne gazpacho. Zapraszam także na inne przepisy na chłodniki: – najlepsze przepisy na zupy kremy – chłodnik z ogórka i awokado – chłodnik
nietylkopasta.plzupy kremy to bomba witaminowa. Osobiście kocham zupy kremy w każdym wydaniu, szczególnie polecam ZUPA KREM Z KALAREPY Jem lub piję zupy kremy na śniadanie, te bardziej płynne traktuje jak poranne smoothie. Kiedy spróbujesz ten kremowy i aksamitny krem z cukinii na pewno też go pokochasz i zapiszesz ten przepis na liście ulubionych zup warzywnych Inne pyszne zupy(...)GULASZ NA LIGAWIE Z WARZYWAMI ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM BOTWINKA Z RZODKIEWKĄ I JAJEM RAMEN JAGODOWY ŻUREK Z AZJATYCKĄ NUTĄ ZUPA KREM Z PORA I CYKORII KREM Z CUKINI Z GRILLOWANYM CZOSNKIEM JEST: – Pyszny i zdrowy – Genialny jako smoothie na śniadanie – Odpowiedni na pierwsze danie – Perfekcyjne dla wybierających zdrowie
globuskulinarnyChciało by się napisać "historia jednej botwinki".. utarło się już, że botwinka musi wylądować w zupie. Taka niepozorna a tak wiele możliwości w sobie kryję. Liście botwinki wykorzystujemy do cudownych sałatek, do zawijania gołąbków co nam zmysł kulinarny podsunie. Ja wykorzystałam je do chleba w połączeniu z czarnymi oliwkami. Byłam ciekawa tego smaku ale się nie zawiodłam. Wspaniały zapach oliwek
Basia w kuchniSkładniki/2 porcje: – 1 pęczek botwiny – 2 łyżki soku z cytryny – 2 małe ogórki gruntowe – ½ pęczka rzodkiewki – ½ pęczka koperku – 300
I LOVE LIFEulubionych warzyw a botwinkę na wiosnę mogę jeść i jeść. Dlatego połączyłam te dwa pyszne produkty w jednym garnku i dzięki temu pyszna zupa została zjedzona. Polecam każdemu, małemu i dużemu. Zupa z bobem i botwinką. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBotwina to młode liście i korzeń buraka, a zwyczajowo botwinką nazywa się zupę właśnie z tego cuda. W ogóle z buraków to można cuda wyczarować o każdej porze roku, ale wiadomo że teraz wiosną są najlepsze. Jak wiecie, jestem szczęściarą posiadającą własny ogród warzywny i szklarnię , więc wiekszość warzyw mam własnej produkcji, ale obecnie można kupić naprawde dobrej jakości
greenscarfchęcią po nie sięgamy by wzbogacić nasz jadłospis. Dzisiaj sobie ugotujmy zupę. Będzie ona lekka, świeża i... zaskakująca. Jeśli macie świeże rzodkiewki to z powodzeniem sobie je wykorzystacie. Zupa smakiem przypomina botwinkę więc jest ok 😉 . Potrzebujemy
Tylko pyszniezapieka z ryżem. Pychotka! Dobrze wyglądają jajka z porem i zatarem, sałatka z awokado i ogórka, ciasto kukurydziane chłodnik ogórkowy z ryżem z kalafiora, pieczone pomidorki z jogurtem, zupa z soczewicy, botwinka ze szpinakiem i pomidorami, okra i sałatka z wodorostów. Bardzo ciekawe są też wariacje na temat zapiekanki pasterkiej z tahini, fasolą lub kukurydzą zamiast warstwy ziemniaków na górze
Ugotowane pozamiatanePrzepyszna botwinka z przydomowego ogródka :) Co prawda nie mojego, ale botwinka przynajmniej prawdziwa :) Składniki: 2 pęczki botwinki 5 ogórków gruntowych 5 rzodkiewek 1 garść koperku 1
Szczęśliwa kuchniakażdy ma jakiś tam swój sposób. A my preferujemy chłodnik. Bo to i najeść się można i ochłodzić. Najbardziej chyba popularny w Polsce jest tzw. chłodnik litewski. Czyli zupa na bazie botwinki i zsiadłego mleka (ewentualnie kwaśniej śmietany, kefiru, jogurtu lub maślanki). I my najczęściej taki jemy. Ale dzisiaj mamy coś innego. Rewelacyjny chłodnik ze śledzia. Ślązacy mówią
Marder&Marder ManufacturePrzepyszna botwinka z przydomowego ogródka :) Co prawda nie mojego, ale botwinka przynajmniej prawdziwa :) Składniki: 2 pęczki botwinki 5 ogórków gruntowych 5 rzodkiewek 1 garść koperku 1
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com