Przyniosłam ze sklepu piękną botwinkę i miała być tradycyjna zupka, i jakoś tak spontanicznie - pod wpływem trwających od kilku dni niesamowitych upałów, pomyślałam, że na botwinkę mam ochotę (zawsze zresztą), ale na gorącą zupę... nie bardzo. Może więc zrobić jej troszkę inną, chłodną odmianę? :) I takim to sposobem upichciłam po raz pierwszy w życiu chłodnik z botwinki :)Składniki(...)marchewki3 ziemniakisok z połowy cytryny3 małe ogórki gruntowekoperekszczypiorekziele angielskieliść laurowymaślanka lub kefirłyżka śmietany 12%sól,pieprz,cukier do smakujajka ugotowane na twardoWykonanie:Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę, ziemniaki również. Botwinkę myjemy, drobno siekamy razem z buraczkami. Wrzucamy wszystko do garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, odrobinę soli i gotujemy do miękkości. Następnie zestawiamy z ognia
Walijskie PichcenieSezon na botwinkę się zaczął i niemal pół Polski zajada się botwinką. Ale są też tacy, którzy nie lubią pływających farfocli w zupie, chętnie by zjedli ale bez liści. Dlatego proponuję krem z botwinki. Smak ten sam a farfocli brak :) 2 pęczki botwinki, 1 ziemniak, 300 ml bulionu, sok z cytryny, sól, cukier, śmietana Botwinkę oczyścić, wyrzucając brzydkie liście, porządnie
królestwo garówwiosennym stole. Na szczęście jest nadal w normalnej cenie, nie poszybowała jak niektóre warzywa, więc można z niej przygotować smaczne dania. Zapraszam na zwykłą, prostą ale pyszną zupę. Wystarczy wywar, ziemniaki, botwinka i feta. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzakupy warzywne na targ, by potem w ciągu tygodnia przygotowywać sałatki i inne warzywne obiady. Teraz obowiązkowo co tydzień wracam do domu ze szparagami i pęczkiem botwinki. Z botwinki najczęściej gotuję zupy ( na chłodnik jeszcze za zimno) , sięgam po wypróbowane przepisy ( jak genialne chociaż pracochłonne pierogi z botwinką i serami lub ulubioną tartę z botwinką ). W ostatni weekend powstała
Cooking for EmilyPyszna letnia zupa, o cudownym kolorze zapraszam :- ) Czytaj więcej »
Ana Mari's worlddwukrotnie. Istotny wpływ na ostateczny smak botwinki miało podsmażenie na maśle i oliwie warzyw, z których następnie zrobiliśmy wywar. W ten sposób ostatnio rozpoczynamy robienie każdej zupy, nawet rosołu. Jeśli nie robiliście botwinki w tym roku, to polecamy skorzystać z sezonowych dobrodziejstw natury, dopóki buraki nie przerosną. Udostępnij Botwinka z młodymi ziemniakami – składniki 1 pęczek botwinki(...)łodyżki, gotować, aż warzywa będą miękkie – 10-15 minut. Zupę zakwasić do smaku octem, dodać zahartowaną śmietanę, czyli dobrze wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy (zapobiegnie to zwarzeniu się śmietany). Na sam koniec do botwinki z młodymi ziemniakami wsypać pokrojone liście buraczków, zamieszać, gotować 30 sekund. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z kawałkami ugotowanych na twardo jajkami. (adsbygoogle
niecodziennikparywiem, czy botwinkę zalicza się do nowalijek, ale dla mnie to wiosenne warzywo, które doskonale odkwasza i odtruwa organizm, a ugotowana zupa jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Botwina to młode buraki ćwikłowe z pęczkiem chrupiących liści. Zawierają dużo witamin, żelaza i wapnia. Uważa się, że liście botwiny zawierają substancje(...)tymianek, cząber, lubczyk do smaku • 2 łyżki octu winnego • 2 łyżki koncentratu barszczu czerwonego • pęczek koperku i natki pietruszki • 2 łyżki śmietany do zup Wykonanie: • Umyć liście i łodyżki botwinki i pokroić w paski. • Cebulę pokroić w kostkę, pora w paski i podsmażyć na maśle razem z pokrojoną marchewką
To co kochamsama nazwa wskazuje przynosi ulgę w wysokich temperaturach. Chłodnik to świetna zupa na dni kiedy aura rozpieszcza nas słońcem i ciepłem. Wegańska wersja chłodnika w żaden sposób nie ustępuje tej ze śmietaną o czym świadczy fakt, że już od momentu jak tylko zaczął się sezon na botwinkę wielokrotnie go przygotowywałam i nigdy nie mógł doczekać się na zdjęcie na bloga(...)obfotografować :) Kiedyś przygotowanie chłodnika wydawało mi się niezwykle skomplikowane, ale zapewniam Cię, że to banalnie prosta w przygotowaniu zupa, która świetnie smakuje i robi się ją ekspresowo. Jest lekka i orzeźwiająca, w sam raz na nadchodzące upalne dni. Wegański chłodnik z botwinki, ogórka i rzodkiewki Drukuj Porcje: 2 porcje Czas przygotowania: 35 minut Składniki: 2 marchewki 2 pietruszki 1 burak
Book of spellsJeszcze raz o botwince, tym razem ugotowanej na solidnym bulionie wołowym z dodatkiem ryżu. Zupa jest syta i w zupełności może nasycić Twój brzuszek w porze obiadu. Botwinka z ryżem i wkładką mięsną 1 pęczek botwinki 1,5 litr rosołu wołowego gotowane mięso z rosołu 8 łyżek ugotowanego ryżu sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka(...)pieprzu ziołowego sok z połówki cytryny 1 łyżeczka miodu Obierz botwinkę. Liście i buraczki pokrój drobno. Włóż botwinkę do garnka. Zalej bulionem, dodaj pieprz ziołowy i gotuj do miękkości. Dopraw zupę solą i pieprzem, Dodaj sok z cytryny i miód. Gotowane mięso pokrój w paski. Wyłóż mieso i ryż na talerze. Zalej goracą zupą. podawaj
Gotuj Sam!przyszłej teściowej można znaleźć wiele smakowitych warzyw – ogórki, fasolkę szparagową, bób oraz młodą botwinkę. Kiedy byliśmy u niej jakiś czas temu przywiozłam sobie dość pokaźną porcję botwinki właśnie. Była już zupa, był chłodnik, przyszedł czas na kurczaka w botwince. To dość szybki, smaczny i prostu sposób na obiad. Jedyne czego potrzebujemy to piersi z kurczaka, botwinka oraz mozzarella, która
Życie ze smakiemnich sałatkę, można upiec je w skórce w piekarniku, a potem obrać i wykorzystać. Z pieczonych buraków można też przygotować pyszną, aromatyczną, rozgrzewającą zupę. Jeśli lubicie buraczane zupy (barszcz, barszcz ukraiński, botwinka, chłodnik litewski) to do listy swoich ulubionych zup dodacie też krem z pieczonych buraków. Idealny gdy za oknem mróz i potrzebujemy czegoś sycącego i rozgrzewającego. Ma piękny, intensywny
Smakowity Blog Kulinarnyplastry, dodać włoszczyznę opłukana i zalać wodą zagotować, gotować z 25 minut dodać podduszoną na maśle botwinkę, kucharka, pieprz, cukier, ocet jabłkowy i gotować z 15 minut, na koniec dodać koperek pałką blendera wszystko zmiksować i w trakcie miksowania wsypywać mąkę, zupę ponownie zagotować i zdjąć z ognia podawać że śmietaną i jajkami posiekanymi........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDziś zapraszam na lekką, wiosenną zupę buraczkową. Sezon na botwinkę w pełni, a jako ,że jest bardzo zdrowa i smaczna trzeba ja wykorzystać :) Ja swoją zupę przygotowuję na skrzydełkach z kurczaka, ma być lekka, ale równie dobrze smakuje na dowolnej wędzonce, lub jeszcze lżej na bulionie warzywnym. Składniki - 4 skrzydełka z kurczaka - duży pęczek botwinki z średniej wielkości buraczkami(...)liście i łodygi z botwinki drobniutko ( liście w paseczki, łodygi w kosteczkę ). Do gotującego się wywaru dodaję najpierw pokrojone buraczki, gotuję chwilkę ok. 10 minut, następnie łodygi i liście, dodaję też gałązkę lubczyku. Doprawiam do smaku majerankiem, kminkiem mielonym. Na końcu dodaję łyżkę octu jabłkowego lub 2 łyżki soku z cytryny, dzięki temu zupa nie straci buraczkowego koloru. Taka
Kuchnia z widokiem na ogródwizycie w ogrodzie i przerwaniu mojego buraczkowego zagonu,wrocilam z pieknym peczkiem botwinki.U mnie latem to zupa niemal obowiazkowa i jedna z ulubionych.Botwina,czyli mlode listki buraka cwiklowego zawiera duzo witamin: zelaza,wapnia i ogrom antyoksydantow.Zupa z botwinki pobudza apetyt,odkwasza i odtruwa organizm.Wedlug naukowcow liscie botwiny zawieraja substancje o dzialaniu podobnym do estrogenow,czyli hormonow mlodosci,piekna i seksu.Lekka(...)pol.W miedzyczasie na malej patelni zeszklic mala cebule i czosnek.Na koniec dodac lyzeczke maki i polaczyc przygotowana zasmazke z zupa Jest to bardzo latwa i szybka zupa do przygotowania.Najtrudniejszy w botwince jest balans smaku,miedzy sola,cukrem a octem.Takze proporcje dla kazdego inne beda tymi najsmaczniejszymi.Moge podac swoje na ilosc skladnikow ktore zuzylam dalam - 1 lyzke octu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!