Chłodnik litewski Tradycyjny polski chłodnik z botwinki, z dodatkiem rzodkiewki i ogórka. Smaczna, zdrowa i łatwa w przygotowaniu zupka, idealna na ciepłe dni. Polecam! Składniki: 1 pęczek młodych buraków z liśćmi 400ml bulionu warzywnego lub wody 400ml kefiru (lub zsiadłego mleka) 400ml gęstego jogurtu naturalnego 1 pęczek rzodkiewek 2 średnie ogórki pół pęczka szczypiorku pół pęczka koperku(...)wystygnięcia. W miseczce mieszamy ze sobą kefir z jogurtem *** *** Do ostudzonych buraczków dodajemy kefir wymieszany z jogurtem, mieszamy *** *** Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do zupy *** *** Rzodkiewki również ścieramy na tarce i również dokładamy do zupy *** *** Koperek i szczypiorek drobno siekamy i dokładamy do reszty. Całość dokładnie mieszamy *** *** Chłodnik doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, przeciśniętym czosnkiem
Blog z ApetytemChłodnik z botwinki to zupa lata , najlepsza na ciepłe dni kiedy nie mamy ochoty stać przy kuchence doskonała porcja witamin a przy tym zdrowa! Mam nadzieję, że Wam posmakuje. Składniki: 2 małe pęczki botwinki 1 pęczek rzodkiewki 2 świeże ogórki pęczek szczypiorku pęczek koperku młodego 1 ząbek czosnku 1 cebula 2 łyżki masła 1 jogurt naturalny duży ½ litra maślanki
Wanilia i KardamonSałatka z botwinki Sezon na botwinkę trwa, więc pasuje z niej coś wyczarować. Najpopularniejsza jest zupa z botwinki, ale ja postanowiłem pokazać Wam coś innego, łączącego ją, oraz popularne i kochane przez wielu, również sezonowe… TRUSKAWKI. Sałatka z botwinki , do której użyłem zarówno liści, jak i młodych, pieczonych buraczków, w połączeniu z truskawkami, kremem balsamicznym i ogórkami małosolnymi
Blendmanroku przyjechać na urlop do Polski latem. Mnogość warzyw i owoców na targach powoduje, że aż chce się szaleć w kuchni. Postanowiłam ugotować jedną z moich ukochanych zup, czyli botwinkę. Aż szkoda, że tak rzadko mam okazję ją jeść. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy AleksandryProsty posiłek na letni dzień, czy potrzeba czegoś więcej? Polecam Wam przepis na botwinkę - pyszną zupę na lato. Niektórzy gotują ją z ziemniakami i serwują z jajkiem na twardo ale równie dobrze możecie podać botwinkę z ziemniaczanym puree okraszonym cebulką i skwarkami. Ja zdecydowanie wybieram drugą wersję :-) składniki: 750 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego) pęczek botwinki 1 średni burak
babka w formieStragany uginają się od pęczków rzodkiewek, koperku, szczypiorku i młodej botwinki. Sezon na chłodniki w pełni, bierzemy się więc do dzieła. Chłodnik najlepiej podawać dobrze schłodzony
Tajemnice SmakuBotwinka to pierwsza majowa nowalijka, z której przygotujesz pyszną sezonową zupę. W maju botwinka jest najsmaczniejsza, a liście i młode buraczki miękkie, delikatne i szybko się gotują. Zupa botwinkowa z młodymi ziemniakami i koperkiem to prawdziwa pychota. Nawet się nie zastanawiaj, tylko do dzieła
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tych modyfikacjach – jest nawet pyszniejsza niż tradycyjna wersja z białą mąką i jajeczno-śmietanowym farszem! Tarta z botwinką i ricottą – fit przepis na wiosnę Do botwinki przekonałam się dopiero niedawno. Wcześniej kojarzyła mi się z raczej bezsmakową zupą podawaną na stołówce. Po latach odkryłam, ile traciłam, omijając te piękne kolorowe liście, pojawiające się wiosną na targach(...)sklepach. Jako że jednak traumatyczne wspomnienia z zupą z botwinki są cały czas dość silne (może się w końcu przekonam, za kolejne kilka lat ;)), eksperymentuje z nią na inne sposoby. Najbardziej chyba zasmakowała mi w kolorowych i pełnych smaku tartach. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU W zeszłym roku na wiosnę w mojej kuchni królowała klasyczna tarta z botwinką i serem feta
Na-talerzu.plWitam serdecznie Propozycja na przygotowanie botwinki w słoikach na zimę którą potem możemy użyć do przygotowania pysznej zupy z botwinką w zimie. Będziemy potrzebować: na 1 kg botwinki będziemy potrzebować 2 słoiki 700 ml 1 kg botwinki 500 ml wody 1 łyżeczka kwasku cytrynowego lub sok wyciśnięty z połowy cytryny około 25 ml Link do filmu z przygotowania: Botwinka
Uwaga Babcia GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Chłodnik z botwinki to idealne danie na upalne dni. Delikatny i bardzo smaczny. Przepis pochodzi z książki
Marta GotujePostanowiłam zrobić barszcz ukraiński, ale nie taki typowy, bo w przypadku mojej rodziny fasola w zupie nie przejdzie, a ze miałam pęczek ślicznej, dorodnej botwinki to żal byłoby jej nie wykorzystać do stworzenia tej zupy. Ogólnie przepis nie jest klasyczny, raczej jest mają luźną interpretacją na temat tej zupy, ale smakuje wybornie i prawie tak samo, gdy dawno temu miałam
Bernika - moj kulinarny pamietnikubiegłym roku zrobiłam taką botwinkę na zimę. To naprawdę świetna sprawa, szczególnie jeśli ktoś lubi barszcz czerwony z botwinką czy zupę z buraków. Polecam gorąco! Przepis znalazłam na Wegetariańskich Smakach.Składniki:pęczki ładnej botwinkisólwodasok z cytryny lub odrobina octuSposób przygotowania:1. Botwinkę oczyszczamy z brzydkich liści, tak aby zostały te najładniejsze i najzdrowsze.2. Botwinkę i buraczki dokładnie płuczemy, liście kroimy
Kuchnia domowa AniWstyd się przyznać, ale w tym roku botwinkę podałam tylko 3 razy- w niezawodnych, aromatycznych placuszkach serowych oraz standardowo była też zupa z botwinką i chrupiącą cebulką, no i wersja dzisiejsza- z makaronem w serowym sosie.Może za rok będę miała większą wenę na botwinę ? ;)A wracając do dania, a bardziej do serów, można użyć ich mieszanki
Kraina Miodem PłynącaRodzinie i teraz nikt inaczej tej zupy nie nazywa). Zupy owocowe odpadały w przedbiegach, szczególnie wiśniowa cieszyła się moją ogromną niechęcią. Szczawiowa była nie do przyjęcia, a zupę z botwinki akceptowałam (lub nie) w zależności od układu gwiazd. Jak się jednak okazało - do zup trzeba dorosnąć. A przynajmniej ja musiałam. I dorosłam. Teraz uwielbiam, choć do udziwnień podchodzę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBotwinka i jaja pasują do siebie nie tylko w zupie! Sezon na botwinkę i szparagi w pełni! Fakt ten został ostatnio wykorzystany w ramach fejsbukowej akcji Wypiekanie na śniadanie . Padł tam pomysł nietuzinkowy, niemalże eksperymentalny w swojej innowacyjności, na przygotowanie pasty jajecznej z dodtkiem jednego z sezonowych składników: botwinki lub szparagów . Przyznam szczerze, że botwinkę w połączeniu z jajem(...)jadam zwykle tylko w zupie czy chłodniku. Byłam więc niezwykle ciekawa rezultatu takiego zestawienia w paście kanapkowej . Efekt? Raju, jakie to dobre!!! Wrąbałam sama całą miseczkę, nie dzieląc się z nikim! Pan Mąż nawet nie śmiał do mnie podejść w trakcie konsumpcji, bo warczałam na niego wrogo, chcąc odstraszyć potencjalnego uzurpatora jajeczno-botwinkowej pyszności. Przepis zmodyfikowałam jedynie pobieżnie, wykorzystując
Grunt to przepis!