Wstyd się przyznać, ale w tym roku botwinkę podałam tylko 3 razy- w niezawodnych, aromatycznych placuszkach serowych oraz standardowo była też zupa z botwinką i chrupiącą cebulką, no i wersja dzisiejsza- z makaronem w serowym sosie.Może za rok będę miała większą wenę na botwinę ? ;)A wracając do dania, a bardziej do serów, można użyć ich mieszanki
Kraina Miodem PłynącaRodzinie i teraz nikt inaczej tej zupy nie nazywa). Zupy owocowe odpadały w przedbiegach, szczególnie wiśniowa cieszyła się moją ogromną niechęcią. Szczawiowa była nie do przyjęcia, a zupę z botwinki akceptowałam (lub nie) w zależności od układu gwiazd. Jak się jednak okazało - do zup trzeba dorosnąć. A przynajmniej ja musiałam. I dorosłam. Teraz uwielbiam, choć do udziwnień podchodzę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBotwinka i jaja pasują do siebie nie tylko w zupie! Sezon na botwinkę i szparagi w pełni! Fakt ten został ostatnio wykorzystany w ramach fejsbukowej akcji Wypiekanie na śniadanie . Padł tam pomysł nietuzinkowy, niemalże eksperymentalny w swojej innowacyjności, na przygotowanie pasty jajecznej z dodtkiem jednego z sezonowych składników: botwinki lub szparagów . Przyznam szczerze, że botwinkę w połączeniu z jajem(...)jadam zwykle tylko w zupie czy chłodniku. Byłam więc niezwykle ciekawa rezultatu takiego zestawienia w paście kanapkowej . Efekt? Raju, jakie to dobre!!! Wrąbałam sama całą miseczkę, nie dzieląc się z nikim! Pan Mąż nawet nie śmiał do mnie podejść w trakcie konsumpcji, bo warczałam na niego wrogo, chcąc odstraszyć potencjalnego uzurpatora jajeczno-botwinkowej pyszności. Przepis zmodyfikowałam jedynie pobieżnie, wykorzystując
Grunt to przepis!prostu lubię, jak mi się te ziemniaczki ciut rozpływają od ciepła zupy ;) Ale wróć - ja tu zupę z jajem serwuję, a z kartoflem wyskakuję! (Rym przypadkowy). Botwinka z jajkiem jest równie pyszna i przy tym szybsza! Nastawiasz wodę, siekasz botwinkę, pyk do gara, a potem tylko doprawić, zabielić i gotowe. W tym samym czasie, co wodę nastawiasz jajka(...)się ugotują zalewasz zimną wodą i zanim się zupa ugotuje to już paluchów nie parzą i można obierać. No ekspres! Sezon na botwinkę nie trwa długo - korzystaj, póki jest na wyciągnięcie ręki ;) Aha - możesz też dodać tartą marchewkę czy seler, jak lubisz. Ja na łatwiznę poszłam i rozpuściłam w gotującej się wodzie trochę tej BULIONETKI warzywnej (klik) , dzięki czemu aromatu
Kolorowy Przepisownikproduktów. Lubicie botwinkę? Składniki: 1-2 pęczki botwinki 1 nieduża marchewka 1 l bulionu (warzywnego lub mięsnego) 1 burak (upieczony lub ugotowany na Czytaj dalej... Artykuł Botwinka – wiosenna zupa pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuChłodniki to nic innego jak zupy na zimo. Są proste, zawierają sporą dawkę witamin i stanowią idealne rozwiązane na upały. Chłodnik z botwinką jest jednym z najbardziej znanych chłodników, orzeźwiający i niezwykle smaczny. Polecam Składniki:1,5 l bulionu (drobiowego lub warzywnego)1 pęczek botwinki1 pęczek rzodkiewek1 ogórek4 jajka (ugotowane na twardo)1 pęczek koperku2-3 ząbki czosnku400 g kefiru0
Oryginalny smakpodniebienie przez trzy dni :) Przepisy są bardzo różne, ja robię z tego co mam, ale można powiedzieć, że jest to zupa na bazie ugotowanych buraczków ćwikłowych ... Buraczki wraz z liśćmi kroimy i gotujemy...pozostałe składniki dodajemy po ostudzeniu botwiny... Botwinka dłużej stygnie niż się gotuje :) Ugotowane i wystudzone buraczki uzupełniamy, sałatą, ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem... Dodajemy sól, pieprz i kefir
chleba naszegoZupa wiosenna z botwinki to jedna z moich ulubionych zup. Wszystkie zupy, które gotuję to zawsze bazą do nich jest rosół tu lub bulion warzywny. Składniki: 2 l bulionu mięsnego 1 duża marchewka 1 pietruszka (korzeń) 2 pęczki botwiny (liście + buraczki) jajka gotowane na twardo 250 ml śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny 1/2 pęczka koperku 1 łyżka(...)mąki sól pieprz Wykonanie: Bulion zagotować , dodać marchewkę i pietruszkę pokrojoną w kostkę. Botwinkę dokładnie umyć, skroić drobno i dodać do bulionu. Gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą , pieprzem, wlać sok z cytryny. Mąkę wymieszać z małą ilością wody i zagęścić zupę.Wlać śmietanę i dodać posiekany koperek. Zupę podawać z ugotowanym jajkiem
O kuchni z uczuciemChłodnik zupa kuchni polskiej oraz litewskiej. Dla mnie ta zupa kojarzy się zawsze z wiosną,upałem i słońcem. Chłodniki znakomicie gaszą pragnienie, orzeźwiają, regenerują siły i co najważniejsze, skutecznie uzupełniają płyny w czasie, kiedy ich najbardziej potrzebujemy. Ponadto wzmacniają i uodporniają organizm, a botwinka i buraki są doskonałym źródłem witamin(...)kolor! Znacie bardziej kolorową zupę
potrawyregionalnenajbardziej lubianych przeze mnie zup wiosennych. Nie robię jej w formie chłodnika a jako gotowaną potrawę. Nie robię jej też na kościach ani maśle. W mojej zupie jest dużo botwinki w botwince. Podaję z jajkiem, pieczywem. Ja osobiście lubię samą bez żadnych dodatków. Składniki: * pęczek świeżej botwinki * garść siekanego kopru * maślanka * 1 mała cebulka * 2-3 liście
Pieprzyć z FantazjąPyszna lekka zupa z botwinki :) Danie inspirowane jest przepisem ze strony Zadanie-Gotowanie . Zapraszam do przygotowań! Składniki: 500 g mięsa drobiowego na wywar 1 pęczek włoszczyzny 2 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 litry wody 2 pęczki botwinki, drobno posiekanej 3 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę 3 łyżki octu winnego 2 łyżki cukru 1 pęczek koperku, drobno posiekanego(...)szumowiny, zmniejszamy ogień i gotujemy wywar przez około 1 i 1/2 godziny. Zupę przecedzamy, wyciągamy jedną marchewkę, kroimy w plasterki i z powrotem wrzucamy do wywaru; resztę składników z wywaru wyrzucamy. 2. Wywar ponownie stawiamy na ogniu, wrzucamy pokrojone ziemniaki i gotujemy 15 minut. Dodajemy drobno posiekaną botwinkę. Gotujemy 5 minut, doprawiamy octem, cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze
My Culinary ArtBotwinka-czyli młode liście i korzeń buraka. Kto nie kocha botwinki. Zazwyczaj ograniczamy się do zupy. Dziś przygotowałam botwinkę jako dodatek do mięsa. PRODUKTY: Pęczek botwinki z małymi buraczkami Duzy ząbek czosnku Łyczka masła Sok z cytryny Koperek Sól Pieprz Łyżka śmietanki ( u mnie 18% ale można dać 30%) Kilka płatków parmezanu (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Liście i łodyżki myjemy, buraczki szorujemy
Kopystką po garachPrzyznam szczerze, że dziś miał być przepis na zupę z botwinki, a pojawia się na przekąskę z ciasta francuskiego. A to tak naprawdę z braku czasu na przygotowanie i zrobienie wpisu, dlatego postawiłyśmy na coś szybkiego i łatwego, a wspominana zupa pojawi się już po weekendzie. Poduszeczki z parówkowymi kwiatuszkami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPolecam sezonową zupę! dziś przepis na botwinkę !!! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Botwinka Na sam widok ślinka cieknie ! Składniki : 1 pęczek botwinki 4 łyżki śmietany do zup 4-5 dużych zmieniaków 4 skrzydełka na bulion 1 włoszczyzna Sól oraz pieprz Przygotowanie: W garnku(...)dodajemy do bulionu gotujemy do czasu, aż ziemniaki zrobią się miękkie ( młode ziemniaki około 30 min). Pęczek botwinki płuczemy o kroimy w paski o szerokości około 1 cm. Gotujemy całość około 20-25 min. W trakcie gotowanie odlewamy trochę zupy do kubka i dodajemy nasze 4 łyżki śmietany i dokładnie mieszamy. Próbujemy naszą zupkę doprawiamy sola i pieprzem wedle uznania
Sprawdzone przepisy kulinarneokresie jesienno - zimowym nie ma nic lepszego niż dania jednogarnkowe. Rozgrzewające, aromatyczne i proste w przygotowaniu. Zapiekanki, zupy, gulasze to doskonałe potrawy na obiady i kolacje, w dodatku ekonomiczne, bo można przygotować je na kilka dni lub zamrozić. Przygotowywane w jednym naczyniu, bez zbędnego bałaganu i sprzątania sprawiają, że gotowanie może być naprawdę przyjemne, zwłaszcza w okresie, kiedy(...)fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką Zupa z żółtą fasolką szparagową Zupa z botwinki z ziemniakami Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach
Moja smaczna kuchnia