botwinę jest niestety bardzo krótki, tym bardziej więc warto z pełni z niego skorzystać! Botwinka - przepis na 8 porcji Do przygotowania botwinki będą Ci potrzebne: 2 pęczki botwinki, 3 marchewki, 2 pietruszki, 5 ziemniaków, łyżkę masła klarowanego, 2 łyżki domowej przyprawy do zup, 2 litry wody, pół szklanki mleka, sól i pieprz do smaku. 1. Warzywa umyj, obierz i pokrój(...)rozpuść masło, przesmaż na nim marchewki i pietruszki przez ok. 5 minut, po czym dodaj ziemniaki, przyprawę do zup (tutaj znajdziesz przepis na domową przyprawę do zup), wlej wodę i gotuj razem 15 minut. 3. Dokładnie wypłucz i posiekaj liście botwinki wraz z łodygami. Jeśli chcesz mieć pewność, że w zupie nie będzie zgrzytał piasek, przepłucz jeszcze raz posiekaną botwinę
Z notatnika dietetykabotwinka z jogurtem Najprostsze rozwiązania są najlepsze. Za chłodnikami nie przepadam. Dla mnie zupa musi być choć trochę ciepła. Gorącą botwinkę zalewam jogurtem i podaję. 2 porcje: pęczek botwinki siekany koperek ząbek czosnku ok. 2 łyżki oleju rzepakowego kubeczek naturalnego jogurtu Botwinkę kroję drobno. Korzeń i twarde części łodygi podsmażam na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Dodaję ząbek czosnku. Zalewam
Kucharzycaburakowi , okażmy odrobinę litości i zróbmy zeń smakowitą zupę doprawioną czosnkiem, octem balsamicznym i ostro-słodkim posmakiem owoców jałowca . Zaprośmy młode ziemniaki i koperek - botwinka gotowa na konsumpcję. Zupa z botwinki, marchwi i owoców jałowca Parę marchewek kroimy w słupki i podsmażamy w garnku na oleju wraz posiekana cebulą do momentu aż te składniki nabiorą słodkości (doprawiamy szczyptą solą). Pęczek
Right Behind The Kitchentakiego się nie stało. Buraki ładnie rosną i trzeba je przerwać, bo posiałam je zbyt gęsto. Wyrwane rośliny zainspirowały mnie do przygotowania smacznej i kolorowej zupy. Składniki : duża garść botwinki lub liści buraków jadalnych (u mnie to buraki kolorowe, więc zupa nie ma różowego koloru) szklanka ryżu marchew mała pietruszka kawałek selera pętko kiełbasy jałowcowej 3 liście laurowe łyżka domowej(...)będzie miękki. W tym czasie liście buraków dobrze umyć z piasku. Pokroić na kawałki. Gdy ryż i marchew będą miękkie, do zupy dodać liście laurowe i pokrojoną botwinkę. Doprowadzić do wrzenia. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem oraz magi . Zupę podawać z kleksem śmietany i natką pietruszki. "Córeczka" autorstwa Anny Snoekstra od pewnego czasu kusiła mnie swoją intrygującą okładką
Weekendy w domu i ogrodzieWiosenna zupa krem z rabarbarem jest daniem, w którym mieszają się nowalijkowe smaki. Rabarbar nadaje zupie przyjemnego, świeżego smaku . Zapraszam Was na zupę wiosennie pobudzającą do życia Rabarbar w zupie?! – Tak, to możliwe choć najczęściej wykorzystujemy go do ciast, to jednak rabarbar może być również bardzo wartościowym składnikiem zup. Nadaje on zupie odświeżającego, lekko kwaskowatego posmaku. Taka zupa jest(...)słodką zupę rabarbarową przygotowuje się podobnie, jak zupę z wiśni. Ma ona konsystencję podobną do kisielu, a podaje się ją z makaronem. Ja nie jestem fanką takich zup (zwanych też chłodnikami z owoców), dlatego chcę Wam dziś zaproponować coś zupełnie innego. Mój przepis to zupa krem, która jest klasyczną zupą warzywną, ale z nietypowymi składnikami. W mojej zupie znajduje się
WiszniówkaChłodnik litewski to na pewno top 10 moich zup, jednakże jest to tzw. gwiazda sezonu letniego. Jakoś nie wyobrażam sobie jeść chłodnika z listopadzie, z jednej strony trochę „gwiździ” z drugiej słabo wtedy z świeżymi warzywami i botwinką. Ale latem prawie każdy grill jest uświetniony chłodnikiem litewskim
kuron.com.plZupa botwinkowa z pulpetami i ziemniakami, pachnąca koperkiem - pyszny letni i syty obiad. Składniki: 2 pęczki botwinki, 5-6 średniej wielkości ziemniaków 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowego), jajko, mała cebula, ok 1 l bulionu, pęczek koperku, sól, pieprz Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodajemy drobno pokrojoną cebulę, jajko oraz dużą szczyptę soli i pieprz. Mieszamy razem. Formujemy
Lena GotujeChłodnik litewski to zupa z botwinki z dodatkiem świeżych ogórków, szczypiorku oraz koperku, podawana na zimno. Może być ona przyrządzana na maślance, kefirze czy zsiadłym mleku. Jest świetna! Nic tak nie gasi pragnienia w upalny dzień jak ten chłodnik 😊A kolor...urzeka. Jak spróbujesz jej raz to nie będziesz mógł się od niej oderwać 😉 Tak było w naszym przypadku... Składniki
Kuchnia MagdaLenyBotwinka, czyli zupa z młodych buraczków, zarówno bulwy jak i liści.Jest wiele przepisów na tą zupę. Jedne na bazie botwiny i kwasu burakowego, w innych znajdziemy dodatek gotowanych lub pieczonych buraków.Moja wersja to wersja expresowa. Botwinka w 15 minut.Proponuję podawać z jajkiem w koszulce lub jajkiem gotowanym na twardo.SKŁADNIKI:* duży pęczek botwiny* 700 ml bulionu drobiowo(...)ognia.Śmietanę połączyć z mąką. Zahartować dolewając do śmietany łyżkę wazową zupy. Całość wlać do botwiny, wymieszać.JAJKO W KOSZULCE:W rondlu zagotować wodę, dodając sól i łyżkę octu.Jajka wybijać do miseczki, po czym szybkim ruchem wlewać na gotującą się wodę. Ugotowane jajka wyjmować łyżką cedzakową.Botwinkę podawać z jajkiem w koszulce
kolorowotorcikowoNiecodzienna zupa o wspaniałym smaku. Wspomnienie lata i wejście w jesień! Pyszna, prosta w przygotowaniu. Polecam zupę grzybową z botwinką. Będziecie zachwyceni! Składniki: - jedna laska białej kiełbasy pozbawionej skóry - mała cebula - kilogram leśnych grzybów - olej do smażenia, sól i pieprz - pęczek botwinki - pół selera korzeniowego - duża marchewka - ząbek czosnku - 2 szczypty mielonego kminku + ziele angielskie około 4 ziarenka, które później(...)bulionu i wszystko pięknie zmiksuj na gładko. Nie zapomnij wyciągnąć ziela angielskiego! Obierz marchewkę i zetrzyj na dużych oczkach , to samo zrób z selerem. Całość wrzuć do zupy. Pokrój drobno botwinkę i dodaj do całości. Ugotuj do miękkości. Na koniec wlej śmietankę 30 % . Wymieszaj. Do zupy możesz użyć suszonych grzybów, ale trzeba je wcześniej namoczyć kilka godzin i następnie
Z Kuchni Do KuchniPrzedstawiam botwinkę, czyli zupę, która najbardziej kojarzy mi się z wiosną. :-) Do jej przygotowania używamy botwiny, czyli młodych liści i korzeni buraka i to właśnie wiosna, kiedy liście są młode i miękkie, pełne skoncentrowanego aromatu i smaku buraka. Do zupy dodajemy dowolne dodatki, u mnie są to tylko marchewka, pietruszka i ziemniaki, ale spotykałam się również z rzodkiewką czy szczypiorkiem
Szefowa kuchnisię na obiad. Ta zupa to idealne rozwiązanie dla smakoszy botwinki, ale tym co za nią nie przepadają też zasmakuje, zapewniam. Szybka do zrobienia a smak nieziemski, polecam. Zupa krem z botwinki. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBotwinka 2016-04-06 23:29:38 Ilość porcji: 4 Botwinka, królowa wiosennych zup. Gotowana z młodych listków buraka ćwikłowego. Po dodaniu do niej zaledwie kilku prostych składników powstaje pyszna wiosenna zupa, która pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Jest lekkostrawna i bardzo prosta w przygotowaniu. Zawsze z niecierpliwością wyczekuję tych pierwszych, młodych listków - botwinkę mogłabym jeść codziennie. Napisz opinię(...)małe kawałki. Buraka obieramy i kroimy na ćwiartki. Z ugotowanego wywaru mięsnego wyjmujemy mięso i warzywa. Dodajemy pokrojoną botwinkę i buraka, który nada piękny kolor naszej zupie. Gotujemy około 5-10 minut. Botwinka powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Wyjmujemy buraka i doprawiamy zupę do smaku pieprzem, solą, cukrem i sokiem z cytryny. Na samym końcu dodajemy śmietanę i świeżo
Wędrówki po kuchniPrzepis zupełnie nieplanowany. Wczoraj dostałam tonę warzyw od czarnocińskiej mamy, która to wszystko hoduje sama. Dostałam cukinie, zioła, kalarepy, porzeczki, masę innych dobroci, a także botwinkę. Przy okazji Mona zażyczyła sobie zupę z tejże zieleniny, więc raz dwa i proszę bardzo. W lodówce miałam jeszcze resztkę fety i efekty macie na zdjęciu. Składniki: pęczek botwinki 1 l bulionu warzywnego(...)koniec dodajemy ocet i zakwas, sól i świeżo mielony pieprz, gotujemy 2 minuty. Przed podaniem dodajemy śmietanę, pokruszoną fetę i pokrojony w paski szczypiorek. Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień. Artykuł Zupa z botwinki z fetą pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovybotwinką w zupach nie przepadam, wyjątek stanowi chłodnik, ale i do niego nie wkładam zbyt wielu botwinkowych liści. Właściwie przez tę niechęć do botwinki, przez lata całe chłodnika nie robiłam. A szkoda. Teraz to nadrabiam, i jak tylko nastają ciepłe dni, w domu królują chłodniki. Zdarzają się też takie jak ten opisany w uwagach :) Chłodnik najlepszy moim zdaniem(...)posiekać. Dodać do zupy. Wymieszać, doprawić sokiem z kiszenia ogórków, solą. Przed podaniem mocno schłodzić w lodówce. Po wyjęciu z lodówki, sprawdzić czy chłodnik nie wymaga doprawienia. Podawać przybrane koperkiem, pokrojoną rzodkiewką , ewentualnie z jajkiem na twardo. Smacznego!Uwagi: Wersja ekspresowa i bardzo nie elegancka ale całkiem smaczna - kiedy za oknem upał, a botwinki nie ma lub brak
Stare Gary