zupa krem z warzyw - 2500 przepisów (strona:114/167)

KREMOWA ZUPA KARTOFLANA 93

KREMOWA ZUPA KARTOFLANA Zupy kremy są bardzo popularne. Są aksamitne i smakują inaczej niż zwykła zupa. Zupa krem jest elegancka w swej prostocie. Wystarczy zwykły talerz, bulionówka lub kubek np. emaliowany i prezentuje się na prawdę dobrze. Kartoflanka jest sycąca i rozgrzewająca.  ~~SKŁADNIKI~~ bulion drobiowy 2 l.  ziemniaki duże 5-6 szt.  korzeń selera 1/2 sztuki korzeń(...)udka z kurczaka 2 sztuki sól 1 łyżeczka pieprz do smaku ewentualnie przyprawa uniwersalna do smaku szczypiorek posiekany 2-3 łyżki  śmietana do zup i sosów 12 % 1/4 szklanki masło 2 łyżki ~~METODA~~ Warzywa obieramy. Ziemniaki, korzeń pietruszki i selera kroimy w drobną kostkę. W garze rozpuszczamy masło. Wrzucamy pokrojoną w piórka lub kostkę cebulę. Smażymy na małym ogniu

Kuchnia Paulettes
Słodka na ostro czyli zupa krem z batatów 126

smaku przypominają trochę marchewkę. Bardzo dobrze smakują z czosnkiem i solą, ale również z ostrymi dodatkami jak np. odrobiną chilli.Z batatów oprócz zupy można zrobić jak ze zwykłych ziemniaków frytki albo placki. KREM Z BATATÓW  Z CHILLI Składniki: 1 duży lub 2 mniejsze bataty 1 marchewka 1 cebula 1 lity bulionu sól, pieprz i chilli do smaku oliwa(...)następnie dodajemy pokrojone bataty. Podsmażamy około 5 minut mieszając aby cebula się nie przypaliła. Przekładamy do garnka, dodajemy startą na grubych oczkach marchew i zalewamy bulionem. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Kiedy warzywa będą miękkie miksujemy na krem blenderem. Na koniec doprawiamy do smaku papryką i pieprzem. Opcjonalnie można dodać odrobinę śmietany

Bon appetit mon amie
Minestrone z czerstwym chlebem 130

łyżkach oliwy w garnku z grubym dnem. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na osobnej patelni. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Boczek i pokrojone warzywa dodajemy do cebuli, podlewamy szklanką rosołu i gotujemy 10 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w grubą kostkę. Wrzucamy je do pozostałych składników i gotujemy 5 minut(...)czasu do czasu, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną chili w proszku. Na koniec dodajemy pokrojony w kosteczkę chleb i gotujemy jeszcze kilka minut. Zupę podajemy gorącą. Polecam również zupy: Irlandzką zupę dyniową z ziemniakami oraz Zupę-krem z kukurydzy z bekonem

Trzeci talerz
Wegetariańska grochówka 139

dziś do mojej kuchni :) ukradłam ją mamie... Ona zawsze wszystkim się podzieli. Wiesz, że możesz na nią liczyć, bezgranicznie. Bo ma dobre serce. Wegetariańska grochówka. Zupa inna niż zwykle. Kremowa, lekko słodka, pełna warzyw i bez mięsa. Polecam! Zmiany są pyszne! Składniki na 5 porcji: 400g grochu łuskanego 2 średnie marchewki 1 mały seler 1 duża cebula 1 średni(...)wody i miksujemy blenderem na gładką masę. Marchewkę i seler dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w krążki, cebulę na drobno. Warzywa podsmażamy na oliwie z oliwek i dodajemy do kremu z grochu. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą i majerankiem. Smacznego! To uczucie, które towarzyszy Ci, kiedy dasz z siebie trochę więcej niż wczoraj... Znasz

Kuchnia Pani Wiosny
Nowy porządek. I krem z cukinii 164

niej nie uśmiechnąć. Smakuje wybornie, jest delikatna, łagodna, ale na taką właśnie miałam ochotę.Nawet C. ją docenił i stwierdził, że powinnam częściej gotować nam takie zupy, choć normalnie za kremami nie przepada.Zupa krem z cukinii i szpinakuSkładniki:(na 4 porcje)2 cukinie3 ziemniaki1 cebula150 g szpinaku2 łyżki oleju800 ml bulionu1/2 łyżeczki suszonego tymianku1 łyżka posiekanej świeżej bazyliisól pieprzdodatkowo(...)razy większą niż ziemniaki.Cebulę zeszklić na oleju, dodać ziemniaki, chwilę smażyć. Zalać bulionem, gotować 5 minut. Dodać cukinie, szpinak, tymianek i bazylię, gotować 20 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Zdjąć z palnika, zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Podawać z grzankami.Smacznego!W czwartek przygotowałam nam curry z przepisu Agnieszki. O mamuniu, ależ było dobre

Pożeraczka, czyli raz adobrze
POMIDOROWO-PAPRYKOWA Z RYŻEM 183

taka ostrzejsza wersja pomidorówki z posmakiem papryki. Można zmiksować zawartość zupki, jeśli ktoś lubi formę zupa-krem, ja jednak jak już kiedyś wspominałam lubię jak w zupie chrupią warzywka, więc zazwyczaj kroję je w mniejszą lub większą kostkę. Zupa jest pożywna, a ugotowana na soku pomidorowym ma aksamitny ,słodko-ostry smak... Polecam gorąco :-)Składniki:mięso drobiowe (kilka(...)pomidorowego 1l1 czerwona papryka1 marchewka1 pietruszkaziele angielskieliść laurowysłodka paprykaostra paprykacebula1 ząbek czosnkusólpieprzoliwa z oliwekryż (ok 3/4 szkl. w zależności od ilości naszej zupy)Wykonanie:Na oliwie smażymy cebulę i czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę  paprykę. Gdy warzywa są usmażone dodajemy pomidory z puszki i smażymy aż zredukuje się płyn z pomidorów. Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą, dorzucamy ziele angielskie

Walijskie Pichcenie
Zupa dyniowa wg przepisu Magdy Gessler 154

Składniki 1,5 kg dyni 200 ml mleka 200 ml bulionu warzywnego 200 ml śmietanki kremówki 4 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej 4 garście łuskanych pestek

Kuchenne aromaty
Krem z pieczonych buraków i ziemniaków 114

To musi być smaczny krem z buraków skoro osóbka, która nie przepada za barszczem powiedziała "pyszny". Lekki, nie aż tak buraczkowy za sprawą dodatku pieczonych ziemniaków

Mango Papaja
Zupa z dodatkiem jarmużu i czerwonej soczewicy 98

Lubicie zupy-krem? Oto jedna z naszych faworytek! Z dodatkiem jarmużu i czerwonej soczewicy. Wczesnowiosenna i rozgrzewająca.  Zapraszamy! Zupa z dodatkiem jarmużu i czerwonej  soczewicy Składniki: ½ szklanki czerwonej soczewicy 4 ziemniaki 2 marchewki 4-5 liści jarmużu 6 szklanek warzywnego bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz czerwona papryka 3 łyżki oliwy Przygotowanie: Umyty jarmuż pozbawiamy grubych(...)mniejsze części. Marchew i ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oliwie (czosnek dodajemy pod koniec smażenia). Bulion wlewamy do garnka, wrzucamy pokrojone warzywa, opłukaną soczewicę, przyprawy.  Gotujemy około 30 minut. Po 15 minutach gotowania dodajemy jarmuż. Ugotowaną zupę miksujemy blenderem. Smacznego

Moja Mama Gotuje
ZUPA KREM Z PIETRUSZKI I GRUSZKI 88

Jeśli lubicie słodkie kremy, to koniecznie wypróbujcie krem z pietruszki i gruszki.  Z chrupiącą posypką smakuje doskonale.  Przepis jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Mnie osobiście bardzo smakuje. Można go również posypać groszkiem ptysiowym. Składniki: 5 sztuk korzenia pietruszki 1 biała cebula 1 dorodna gruszka  pół łyżeczki tymianku  oliwa sól, pieprz  płatki migdałów(...)Przygotowanie: W garnku rozgrzej oliwę. Korzeń pietruszki obierz, pokrój w grube plastry i wrzuć do garnka, smaż około 5 minut Cebulę posiekaj i dodaj do zupy.  Całość smaż kolejne 5 minut. Podlej warzywa wodą lub bulionem. Dodaj pokrojoną gruszkę, tymianek, sól, pieprz.  Zupę gotuj  do czasu, aż pietruszka będzie miękka.  Następnie zblenduj.  Przełóż do miseczki

Kukuleczki
Zupa krem z dyni 153

bardzo dużą ilość dyni. Kilka dni temu były placki, dziś przyszła kolej na zupę. Przepis na krem z dyni jest bardzo zbliżony do przepisu na krem z kukurydzy. Jednak smak jest zupełnie inny. Nam zupa bardzo przypadła do gustu. Składniki: - około 1 kg dyni - 2 cebule (1 czerwona i 1 biała) - 2-3 ząbki czosnku - sól, pieprz - łyżeczka ostrej papryki(...)kroimy w kostkę.  Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy w garnku na rozgrzanej oliwie z masłem.  Następnie dodajemy dynię i smażymy przez 10 minut.  Warzywa zalewamy bulionem. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, papryką gotujemy przez około 20-30 minut, aż dynia będzie miękka.  Następnie miksujemy. Aby nadać łagodniejszego i bardziej orientalnego smaku dodajemy mleczko kokosowe

Pan i Pani Smith w kuchni
Niecodzienny krem z marchewki. Z tahini i sumakiem 139

wersji. Wracając do zupy - zgodnie z zapewnieniami Limonki wyszła bardzo aromatyczna, gęsta i sycąca. Dla mnie ideał jesienno-zimowego kremu, gdy wiatr hula za oknem, a człowiek chce się rozgrzać. Taki comfort food, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Spróbujcie koniecznie. Zupa marchewkowa z tahini i sumakiem Składniki: (na 6 porcji) 1 kg marchewki 3 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)grzanki Ziemniaki i marchewki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek, marchewkę i ziemniaki. Podsmażyć, aż warzywa wchłoną tłuszcz. Zalać bulionem i gotować 20-30 minut, aż zmiękną. Zupę zmiksować blenderem na gładką masę, wymieszać z pastą tahini i sumakiem, zmiksować raz jeszcze. Dodać kremówkę, wymieszać, doprawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa z bobu z grzankami 160

cebuli z czosnkiem dodać obrany bób i chwilę razem podsmażać.Podsmażone warzywa zalać bulionem i gotować razem przez około 10 minut - starając się lekko rozgotować bób.Następnie dodać pieprz, majeranek, sól i drobno posiekany koperek. Wymieszać.Śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę zupy i dokładnie wymieszać. Zupę zestawić z ognia. Dodać zahartowaną śmietanę i wymieszać.Kromki chleba pokroić(...)kostkę i podsmażyć na suchej patelni (tj. bez dodatku tłuszczu), aż staną się złociste i chrupiące.Zupę podawać gorącą, z grzankami, ewentulanie oprószoną koperkiem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 1,25 litra zupy.Zupę można zblendować i podawać jako zupę krem z bobu z grzankami.Z dodatku koperku można zrezygnować, a ilość czosnku dostosować do własnego smaku.Zamiast grzanek

Gospodyni Miejska
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem i sosem selerowo-pieprzowym 103

gotujemy w lekko osolonej wodzie, ale tak, by pozostały jeszcze lekko twarde, wystarczy kilka minut od momentu zagotowania. Selera kroimy na nieduże kawałki, dodajemy wodę- tylko tyle, by zakryła warzywo, dodajemy liście laurowa i ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu, lekko solimy. W międzyczasie kroimy cebulę w pióra i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gdy lekko się zeszkli, dodajemy(...)mięsko pozostało soczyste, dobrze, żeby zostało nieco płynu. Gdy seler jest miękki lekko go studzimy i miksujemy z zielonym pieprzem. Podgrzewamy, doprawiamy. Powinniśmy uzyskać dość gęstą konsystencję- gęstej zupy krem, więc w razie konieczności pogotujcie na małym ogniu, by odparować nadmiar wody. Ser ścieramy na tarce. Na dnie naczynia układamy kolejne warstwy: ziemniaki, ser, mięso, ser, ziemniaki, selerowy krem

Pichceniomania
Zupa koperkowa z cukinią (FODMAP) 141

chyba moja pierwsza, od bardzo długiego czasu, zupa nie będąca kremem). Zupa jest bardzo smaczna i lekka, można ją zrobić na rosole, który zostanie z niedzielnego obiadu. Wyglądem i trochę smakiem przypomina zupę ogórkową (nie jest tylko kwaśna). Mam nadzieję, że spróbujecie i przypadnie Wam do smaku. ZUPA KOPERKOW A z C UKINIĄ Składniki: 1 litr bulionu warzywnego lub rosołu(...)pieprz do smaku Przygotowanie: Przygotowujemy bulion warzywny (może być też np.na korpusie drobiowym) lub rosół Cukinię i marchew dokładnie myjemy i szatkujemy na tarce o średnich oczkach. Starte warzywa wrzucamy do bulionu i gotujemy kilka minut, aż zmiękną. Na końcu do zupy dodajemy posiekany drobno koperek i jeszcze chwile gotujemy. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Szybko, prosto i smacznie

Bon appetit mon amie
Lekka zupa krem z młodej marchwi i rabarbaru 137

wiem ile razy pisałam na blogu, jak bardzo lubię zupy kremy. Szybkie w przygotowaniu, zdrowe, niskokaloryczne (choć czasem naprawdę sycące). A do tego te intensywne kolory. Zachęcam każdego do robienia tego typu zup, nawet największa kuchenna łamaga spokojnie sobie poradzi :D Dziś postawiłam na młodą marchew - w sklepie wyglądała tak kusząco, że po prostu nie mogłam przejść obojętnie. Teraz wiem(...)Pycha! WSKAZÓWKA: Z natki marchewki można zrobić pyszne pesto - nie warto jej wyrzucać. Składniki: 300 g młodej marchewki 60 g rabarbaru 3 młode ziemniaki 0,6 l bulionu z warzyw szczypta mielonego imbiru szczypta mielonego kminku sól i pieprz łyżeczka soku z cytryny do podania:  świeże zioła  garść pestek dyni Przygotowanie: 1. Marchew i ziemniaki obierz, pokrój wraz

Powiedz dietom nie
Pikantny krem z dyni piżmowej 169

Skoro jesień nadeszła, pora na pikantny i rozgrzewający krem z dyni piżmowej - zapraszam! Zupa krem z dyni Składniki na 8 porcji:  - łyżka masła klarowanego - 2 marchewki - pół selera  - pietruszka korzeń  - cebula biała - biała połowa pora - sok z dwóch pomarańczy -ząbek czosnku - 3 cm korzeń imbiru Przyprawy:  - chili pieprz cayenne - sól - pieprz - pieprz ziołowy - dwa listki laurowe(...)dynią obraną ze skórki i pokrojoną na kawałki.  Dodajemy listki laurowe, czosnek i imbir rozgniecione, zalewamy sokiem wyciśniętym z dwóch pomarańczy i zalewamy wodą tyle, by przykryć warzywa.  Gotujemy godzinę na wolnym ogniu, by wszystkie smaki się połączyły.  Na koniec przyprawiamy i blendujemy na krem. Możemy dodać słodkiej śmietanki. Podajemy z prażonym ziarnem słonecznika i świeżymi listkami

Sajkofanka smaku
Zupa krem z marchwi 178

masz pomysłu na pyszną  i sycącą zupę?  Ja też nie miałam. Postanowiłam poeksperymentować z marchewką i przyprawami, które akurat mam w kuchni. Całość powstała w ciągu nie całej godziny. Do marchewki a'la creme potrzebne są następujące składniki: 1 kg marchewek 2 małe cebule 2 ziemniaki ok 7 plasterków imbiru 2 łyżki masła 2 łyzki jogurtu greckiego sól(...)długo aż zmięknie. w połowie gotowanie dodajemy jogurt i przyprawy. Kiedy warzywa będą bardzo miękkie wszystko blenderujemy do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Wlewamy sok z cytryny i chwilę gotujemy, cały czas mieszając aby nie poparzyć się bulgocącą masą :) Boczek kroimy w drobne paski, smażymy. Dekorujemy nim krem.  Smacznego

Jemy Pijemy